Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ανανεώσιμες Π.Ε.: Θαλασσινό νερό για ψύξη και θέρμανση

ΛήμνοςΘαλασσινό νερό για ψύξη και θέρμανση
Του Στρατή Μπαλάσκα


Ένα πιλοτικό έργο, που την ώρα που η Ελλάδα απειλείται από ενεργειακό μπλακ άουτ εξαιτίας του καύσωνα, εγγυάται να δροσίζει σε πρώτη φάση πέντε δημοτικά κτήρια, τα οποία και θα θερμαίνει το χειμώνα, ξεκινά στον Μούδρο της Λήμνου.

Κι όλα αυτά φτηνότερα κατά 40% απ' ό,τι με συμβατικές μορφές ενέργειας. Σκοπός, η αξιοποίηση του θαλασσινού νερού διά του τηλεκλιματισμού. Του συστήματος που θα «μετατρέψει» σε κλιματιστικό παντός καιρού τη... θάλασσα! «Ηθικός αυτουργός» των τηλεκλιματιστικών, ο λεσβιακής καταγωγής καθηγητής του ΤΕΙ Χαλκίδας Μιχάλης Βραχόπουλος.

Ειδικότερα, στο πρόγραμμα Ελλάδα-Κύπρος, της κοινοτικής πρωτοβουλίας Interreg ΙΙΙ, εντάχθηκε το έργο «Αξιοποίηση κανονικής (ομαλής ή αβαθούς) γεωθερμίας και αξιολόγηση των δυνατοτήτων εφαρμογών της στη διασυνοριακή περιοχή Μούδρος-Γεροσκήπου», συνολικού προϋπολογισμού 421.440 ευρώ. Το έργο αφορά δύο ξεχωριστές πιλοτικές εφαρμογές στους συμμετέχοντες δήμους του Μούδρου Λήμνου και του Γεροσκήπου της Κύπρου. Στον δήμο της Κύπρου προβλέπεται να κατασκευαστεί σύστημα μέσω του οποίου με τη χρήση αβαθούς γεωθερμίας θα θερμαίνεται το νερό στο δημοτικό κολυμβητήριο. Στον Δήμο Μούδρου θα λειτουργήσει σύστημα ψύξης-θέρμανσης πέντε δημοτικών κτηρίων με τηλεκλιματισμό και «πηγή» ομαλής γεωθερμίας το θαλασσινό νερό.

«Ηδη έχει αναδειχθεί», λέει ο δήμαρχος Μούδρου Κώστας Αδαμίδης, «ο ανάδοχος του έργου που θα κατασκευάσει το δίκτυο τηλεκλιματισμού και πιστεύουμε ότι μέχρι τον Οκτώβριο το έργο θα μας έχει παραδοθεί, ώστε να αρχίσει να λειτουργεί απ' το φετινό χειμώνα, μειώνοντας σημαντικά τη δαπάνη για τη θέρμανση των δημοτικών κτηρίων». Αυτά είναι δύο σχολεία, το Δημαρχείο, το Λιμεναρχείο και το Πνευματικό Κέντρο Μούδρου.

«Πρόκειται για ένα απλό σύστημα τηλεκλιματισμού», λέει ο κ. Βραχόπουλος, εξηγώντας το πώς θα λειτουργεί το σύστημα ψύξης-θέρμανσης στον Δήμο Μούδρου. Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην παραλία του Μούδρου ο ανάδοχος του έργου θα ανοίξει ένα πηγάδι βάθους περίπου τριών μέτρων, απ' το οποίο θα αντλείται θαλασσινό νερό το οποίο με έναν εναλλάκτη θερμότητας, ανάλογα με τη θερμοκρασία της θάλασσας και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα κάθε εποχή, θα ζεσταίνεται ή θα ψύχεται, παρέχοντας κλιματισμό στα κτήρια για όλο το χρόνο. Το νερό της θάλασσας, μέσω κλειστού δικτύου σωληνώσεων, θα επιστρέφει σε ένα δεύτερο πηγάδι που θα ανοιχτεί ομοίως στην παρακείμενη παραλία του Μούδρου, ενώ το όλο σύστημα του τηλεκλιματισμού θα εκμεταλλεύεται όπως είπε ο καθηγητής την υπεδαφική, ομαλή γεωθερμική ενέργεια της περιοχής.

«Η ηλεκτρική ενέργεια -συνεχίζει ο κ. Βραχόπουλος- που απαιτείται για την άντληση, μεταφορά του νερού και γενικά για την παροχή κλιματισμού στα κτήρια είναι έως και 40% λιγότερη απ' ό,τι θα χρειαζόταν με τα συμβατικά κλιματιστικά. Κι ελπίζω οι αρχές του τόπου, βλέποντας την πιλοτική αυτή εφαρμογή στον Μούδρο, την πρώτη σε δημοτικά κτήρια στη χώρα μας, να προωθήσουν το καινοτόμο έργο που παρέχει εξοικονόμηση ενέργειας».

Η ομαλή γεωθερμία είναι η πιο διαδεδομένη στη φύση, αλλά και η πιο άγνωστη στους μη ειδικούς μορφή ενέργειας, πάνω στην οποία στηρίζεται το πιλοτικό πρόγραμμα του Μούδρου. Η ομαλή γεωθερμία, όπως μας εξήγησε ο κ. Βραχόπουλος, είναι η ενέργεια που υπάρχει στα επιφανειακά στρώματα του εδάφους καθώς και στα νερά των θαλασσών, των λιμνών και των ποταμών. Είναι ανεξάντλητη σε ανθρώπινη κλίμακα και ανανεώσιμη. Μερικά από τα πλεονεκτήματα της χρήσης της για κλιματισμό (θέρμανση και δροσισμό κτηρίων) είναι:

* Η σταθερή παροχή και διάθεση σε όλη τη διάρκεια του χρόνου ανεξάρτητα από καιρικές συνθήκες. * Η εξασφάλιση μεγάλου βαθμού ενεργειακής αυτονομίας των εγκαταστάσεων. * Το μικρό κόστος συντήρησης και λειτουργίας σε συνδυασμό με τις μικρές απαιτήσεις σε χώρο εγκατάστασης. * Η σχεδόν μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση, αφού δεν δημιουργούνται εκπομπές αερίων και απόβλητα.

 

------------------------------------------
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 09/07/2008




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Λήμνος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Λήμνος:
Λήμνος - Ένα «αληθινό παραμύθι» στο Ανατολικό Αιγαίο


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Θαλασσινό νερό για ψύξη και θέρμανση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα