Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Οικολογική Γεωργία: Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας

Κρήτη

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ Πρόσκληση "Ποιό είναι το μέλλον της γεωργίας"
Σάββατο 5/7/2008
 

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ecogreen@otenet.grhttp://www.ecogreens.gr/
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
ecogreenscrete@gmail.comhttp://ecogreens-crete.blogspot.com/
 
Πρόσκληση
 



Γιατί κάνουμε αυτή την εκδήλωση;
 
Οι αγρότες οδηγήθηκαν να ακολουθήσουν ένα καταστροφικό για το περιβάλλον και την υγεία μοντέλο, έχασαν την ανεξαρτησία τους και υποβάθμισαν το περιβάλλον από το οποίο εξαρτώνται. Μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων τους είναι υποθηκευμένο λόγω των δανείων ενώ οι αποδόσεις των καλλιεργειών πλήττονται από την υποβάθμιση των εδαφών και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Θεωρούμε ότι οι αλλαγές στο μοντέλο γεωργίας που διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα για τους γεωργούς με ταυτόχρονη προστασία του καταναλωτή, του περιβάλλοντος και της υγείας των παραγωγών είναι εφικτές και δεν συνδέονται κατ' ανάγκη με υπερβολικά ακριβά προϊόντα, εφόσον υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ενίσχυσης της ποιοτικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και ιδιαίτερα της βιολογικής.
 
Οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούμε ότι η ενθάρρυνση της ποιοτικής και οικολογικής παραγωγής, η δημιουργία συνεταιρισμών παραγωγών-καταναλωτών και άλλων εναλλακτικών δικτύων με σκοπό τη μείωση της απόστασης μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, η αυτάρκεια της παραγωγής σε τοπικό επίπεδο, η κάλυψη ενεργειακών αναγκών με αξιοποίηση των γεωργικών υπολειμμάτων είναι παράγοντες που θα βοηθήσουν στη δημιουργία ενός κλίματος αξιοπιστίας μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών ώστε να απολαμβάνουν οι παραγωγοί ένα αξιοπρεπές εισόδημα αλλά και να μην αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές αδικαιολόγητα ακριβές τιμές.
 
Η στροφή στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένα αγρο-περιβαλλοντικά σχέδια για τη βιωσιμότητα της υπαίθρου και η προτεραιότητα στα συμφέροντα των μικρών αγροτών είναι πολύ σοβαρές προτάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων του εδάφους και του νερού, την προστασία του καταναλωτή και την αναζωογόνηση της ζωής της υπαίθρου.
 
Τέλος, πιστεύουμε ότι η προστασία του παγκόσμιου κλίματος και η προσαρμογή των γεωργικών καλλιεργειών στα νέα κλιματικά δεδομένα πρέπει να είναι στις προτεραιότητες της αγροτικής πολιτικής, μια και οι μεγάλης έκτασης καταστροφές λόγω της ανατροπής του κλίματος οδηγούν σε μεγάλες αυξήσεις των τιμών των προϊόντων, όπως συνέβη για παράδειγμα εξαιτίας των εκτεταμένων καταστροφών στην παραγωγή δημητριακών στην Αυστραλία.
 ..........................................................................................................................

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
ecogreenscrete@gmail.comhttp://ecogreens-crete.blogspot.com
 
 
Δελτίο Τύπου 7/7/2008
 
Ενδιαφέρουσα και γόνιμη η εκδήλωση για το μέλλον της γεωργίας
 
Στην αίθουσα «Ανδρόγεω» στο Ηράκλειο Κρήτης πραγματοποιήθηκε στις 5-7-08 εκδήλωση των Οικολόγων Πράσινων Κρήτης με τίτλο «Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας;»
 
Ομιλητές ήταν οι Κ. Χαρτζουλάκης, γεωπόνος ερευνητής, διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς Χανίων, ο Μιχ. Κουλουρούδης, ιδρυτικό μέλος του Οργανισμού ΔΗΩ και από τα παλιότερα στελέχη του κινήματος της οικολογικής γεωργίας στην Ελλάδα, και ο Δημ. Χρυσαφίδης, δρ. χημικός, με ειδίκευση στη χημεία τροφίμων. Παρευρέθηκαν αρκετοί πολίτες, κυρίως γεωπόνοι και μέλη οικολογικών οργανώσεων.
 
Ο κ. Χαρτζουλάκης παρουσίασε το θέμα της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη και περιέγραψε τη σημερινή κατάσταση και τα πιθανά σενάρια. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επίδραση των κλιματικών αλλαγών στη γεωργία, που κατά περιοχή μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρές δυσκολίες σε υπάρχουσες καλλιέργειες (ήδη δημιουργούνται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρούνται σε όλο τον κόσμο), ενώ ίσως ευνοηθούν κάποιες νέες καλλιέργειες. Για παράδειγμα, η αύξηση της θερμοκρασίας
προκαλεί μεγαλύτερη έλλειψη νερού σε ορισμένα μέρη όπως η Κρήτη και τα άλλα παράλια της Μεσογείου, μεγαλύτερες εντομολογικές προσβολές στις καλλιέργειες και ίσως μικρότερες προσβολές από κάποιες μυκητολογικές ασθένειες (π.χ. περονόσπορος).
 
Ίσως απαιτηθεί η μείωση των αρδευόμενων καλλιεργειών σε τέτοιες περιοχές και η αντικατάστασή τους με ξηρικές. Αντίστοιχα, οι υφιστάμενες καλλιέργειες του νότου ίσως μπορέσουν να καλλιεργηθούν σε πιο βόρεια πλάτη, που πλέον θα έχουν ψηλότερη θερμοκρασία με σχετική επάρκεια νερού.
 
Τόνισε ιδιαίτερα τον κίνδυνο της ερημοποίησης που απειλεί όλες τις χώρες τις Μεσογείου. Πέρα από τις συνεχώς μειούμενες βροχοπτώσεις, σημαντικό ρόλο παίζουν οι ακολουθούμενες καλλιεργητικές πρακτικές, που μπορεί να συντελέσουν σε σοβαρή υποβάθμιση η του εδάφους εξ αιτίας διάβρωσης ή αλάτωσης, αν δεν είναι οι σωστές. Τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές και στην Κρήτη. Αναφέρθηκε στα πορίσματα έρευνας που έγινε στο ν. Χανίων στα πλαίσια διεθνούς προγράμματος, που αφορούσε
την εκτίμηση κινδύνου ερημοποίησης στη ζώνη καλλιέργειας της ελιάς στην επαρχία Κισσάμου Χανίων.
 
Ο κ. Κουλουρούδης αναφέρθηκε στη σημασία της ανάπτυξης της Οικολογικής Γεωργίας
στην Ελλάδα. ως απάντηση στα προβλήματα της παγκοσμιοποίησης και της παρακμής του ελληνικού γεωργικού τομέα. Τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για αλλαγή του κυρίαρχου μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης παγκοσμίως, γιατί γίνεται κατασπατάληση πόρων. Υποστήριξε ότι είναι εφικτό να μπει στόχος για 50% βιοκαλλιεργούμενης έκτασης στην Ελλάδα στις επόμενες δεκαετίες. Δήλωσε πως οι επιδοτήσεις πρέπει να πάψουν να δίνονται (και στους βιοκαλλιεργητές) ως εισοδηματική ενίσχυση και να συνδεθούν με την ποιοτική βελτίωση της καλλιέργειας.
 
Δυστυχώς, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και γενικότερα η πολιτική ηγεσία δεν έχουν δώσει την πρέπουσα σημασία, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες και τα μεγάλα λόγια. Υπάρχει για παράδειγμα, πολύ σοβαρό έλλειμμα στον τομέα της εκπαίδευσης αγροτών στη βιοκαλλιέργεια. Ενώ και τα πανεπιστήμια έχουν ελάχιστα σχετικά μαθήματα.
 
Ο κ. Χρυσαφίδης ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να είμαστε επίμονα αρνητικοί στην χρήση των φυτοφαρμάκων. Αναφερόμενος στη μεθοδολογία θέσπισης των ανώτατων επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων αγροχημικών και άλλων ουσιών στα τρόφιμα στην Ε.Ε. έθεσε υπό κρίση την αξιοπιστία της και επεσήμανε τις αδυναμίες που υπάρχουν. Αναφέρθηκε επίσης σε προβλήματα που παρουσιάζονται στην Ελλάδα σχετικά με τους ελέγχους των επισημάνσεων των τροφίμων και των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων όπως είναι η σύγχυση αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπηρεσιών που ασχολούνται με τους ελέγχους. Τέλος αναφέρθηκε στον ρόλο των ΜΜΕ τα οποία προβάλουν με υπερβολικό τρόπο μερικά διατροφικά σκάνδαλα, αλλά αδιαφορούν για άλλα, συχνά πιο σημαντικά, διατροφικά θέματα.
 
Ακολούθησε αρκετά ζωηρή συζήτηση με τους ομιλητές και παρεμβάσεις από τους παρευρισκομένους. Αναφέρθηκε πως ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα για τους παραγωγούς είναι η αδυναμία πώλησης των προϊόντων τους σε αξιοπρεπείς τιμές (ακόμα και οι βιοκαλλιεργητές πολλές φορές αντιμετωπίζουν πρόβλημα). Τονίστηκε το πρόβλημα της άθλιας διαχείρισης των νερών στην Κρήτη. (διαμάχες, σπατάλες, τεράστια φράγματα κ.λπ.). Ο τουρισμός αναπτύσσεται στην Κρήτη και αλλού εις βάρος της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, που φθίνει. Αθρόες εισαγωγές φρούτων και άλλων αγροτικών προϊόντων από πολύ μακρινές χώρες γίνονται στην Ελλάδα, ενώ αυτά θα μπορούσαν να παράγονται εδώ. Ειπώθηκε πως η ανάπτυξη –ακόμα και βιολογικών ποιοτικών προϊόντων- γίνεται με άνισο τρόπο, συχνά με τη μορφή επιχειρήσεων που διαθέτουν τα ανάλογα μεγάλα κεφάλαια, ενώ πιέζονται οι πολλοί μικροπαραγωγοί. Ειπώθηκε ακόμη πως το ζητούμενο δεν είναι μόνο η παράθεση των προβλημάτων και η επίλυση επί μέρους τεχνικών ζητημάτων, αλλά η προσπάθεια προώθησης μιας εναλλακτικής, βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης τοπικής ανάπτυξης.
 
Οικολόγοι Πράσινοι Κρήτης

 

 




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κρήτη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κρήτη:
Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ποιο είναι το μέλλον της γεωργίας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα