H κατοχή άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά πάρκα, που είχε δοθεί στο παρελθόν σε δεκάδες περιπτώσεις, έχει μετατραπεί από επένδυση σε... κερδοσκοπία πολλών μεγαβάτ
Στην αγορά μαίνεται ένα απίστευτο «παζάρι» για την απόκτηση των αδειών αυτών, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια δίνονταν αφειδώς, χωρίς πρόγραμμα και σε φορείς που δεν είχαν σκοπό να επενδύσουν. Τα ποσά που ζητούνται από κατόχους αδειών για να τις πουλήσουν σε όσους επενδυτές, μικρούς και μεγάλους, επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στα αιολικά πάρκα, ανέρχονται σε πολλές χιλιάδες ευρώ, ενώ οι ίδιοι, όταν είχαν αποκτήσει τις άδειες αυτές, είχαν επιβαρυνθεί μόνο με το κόστος των σχετικών μελετών.
Έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση τέτοιων αδειών εκδηλώνεται από μεγάλους «παίκτες» του χώρου (Ρόκας - Iberdrola, όμιλος Κοπελούζου, TEPNA, EdF κ.λπ.) που ασκούν πιέσεις προς το υπουργείο Ανάπτυξης να πάρει πίσω τις άδειες που «αραχνιάζουν» στα συρτάρια των εταιρειών και που ποτέ δεν έγιναν αιολικά πάρκα. Όπως ισχυρίζονται, η ακύρωση των αδειών αυτών είναι ο μόνος τρόπος να γίνουν επενδύσεις, αφού θα «ξεμπλοκάρουν» σημεία της χώρας με πλούσιο αιολικό δυναμικό, τα οποία σήμερα καταλαμβάνουν «αεριτζήδες». Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ανάπτυξης θα συμπεριλάβει, στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε ένα μήνα, διάταξη σύμφωνα με την οποία θα ανακαλούνται οι άδειες παραγωγής αν μέσα σε δύο χρόνια από τη χορήγησή τους δεν έχουν ενεργοποιηθεί ακόμη (δηλαδή, αν δεν τους έχει δοθεί άδεια εγκατάστασης).
Τι λένε οι αριθμοί
Οι αριθμοί για το τι συμβαίνει στον χώρο των αιολικών πάρκων είναι αποκαλυπτικοί. Το 2001 και το 2002 δόθηκαν άδειες παραγωγής, διάρκειας 15 ετών, σε εταιρείες που δεν διέθεταν ούτε τεχνογνωσία αλλά ούτε και δυνατότητα χρηματοδότησης, χωρίς να έχει μετρηθεί αν το αιολικό δυναμικό στην περιοχή επαρκεί, και χωρίς μηχανισμό ελέγχου των έργων. Το αποτέλεσμα είναι, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, οι άδειες παραγωγής για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) να είναι σήμερα συνολικής ισχύος 4.100 MW, αλλά να υπάρχουν άδειες εγκατάστασης μόνο για 1.200 MW, και να έχουν υλοποιηθεί έργα μόλις 650 MW, δηλαδή μόνο το 15,8%!
Ελκυστική επένδυση
H κερδοσκοπία με την αγοραπωλησία τέτοιων αδειών, αλλά και τα προβλήματα που βάζουν φρένο στις επενδύσεις στα αιολικά πάρκα (όπως η έλλειψη χωροταξικής μελέτης στις περιοχές που αφορούν οι άδειες που είχαν χορηγηθεί), οδήγησαν - ειδικά κατά την περίοδο 2003-2004 - στην αποχώρηση αρκετών ξένων ομίλων από την ελληνική αγορά. Αυτοί τώρα, εν όψει και της ψήφισης του νομοσχεδίου, φαίνεται να επανακάμπτουν. Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον ιδιωτών για αιολικά πάρκα παραμένει μεγάλο. Οι επενδύσεις αυτές θεωρούνται άκρως συμφέρουσες, για τον απλούστατο λόγο ότι χρειάζονται μόνο 5-6 χρόνια για να αποσβεσθούν, ενώ ως πρώτη ύλη έχουν τον αέρα που δεν κοστίζει. Ήδη στον κλάδο επικρατεί επιχειρηματικός αναβρασμός, με κινήσεις για αγορές αδειών και εξαγορές εταιρειών, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν λόγω και της υποχρέωσης της Ελλάδας να έχει καλύψει έως το 2010 μέρος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ).
Τα περισσότερα από τα αιολικά πάρκα είναι εγκατεστημένα στην Εύβοια, την Κρήτη, τη Θράκη και σε μεγάλα νησιά, όπως η Κως και η Χίος, ενώ επεκτείνονται σταδιακά στην Πελοπόννησο και στη Στερεά. Στο υπουργείο Ανάπτυξης παραδέχονται ότι δεν είναι εφικτός ο στόχος του 2010 για 2.800 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, έως το 2010 η μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ δεν προβλέπεται να ξεπερνά τα 1.000 MW, παρ' ότι οι εκτιμήσεις της PAE κάνουν λόγο για 1.386 MW (ποσοστό 13,8% επί του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα).
Το πήρε απόφαση και η ΔΕΗ
Στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αποφάσισε να αποκτήσει πιο δυναμική παρουσία και η ΔΕΗ. Το νέο Δ.Σ. της επιχείρησης, στην πρώτη του συνεδρίαση μετά την παραίτηση του κ. Παλαιοκρασσά, αποφάσισε, η θυγατρική της εταιρείας, ΔΕΗ - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 3,4 εκατ. ευρώ, με στόχο τη δυναμική δραστηριοποίησή της στον χώρο των ΑΠΕ. Ήδη η ΔΕΗ εξετάζει συνεργασίες της θυγατρικής της (που ίσως μετατραπεί σε holding) με άλλες εταιρείες.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 23/12/2005
Σημείωση 5ο Τεύχος