Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: ΑΝΑΒΑΘΜΙΔΕΣ

Νησιά

Η ανάπτυξη του πολιτισμού στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά είναι σαφώς συνδεδεμένη με την καλλιέργεια της γης και την ανάπτυξη της γεωργίας, στο πλαίσιο των κοινωνικών και οικονομικών δεδομένων αλλά και των γεωργικών τεχνικών που ήταν διαθέσιμα σε κάθε χρονική περίοδο από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.

Σε πρώτη ματιά, τα νησιά από τη Σαμοθράκη και τη Λήμνο, μέχρι τη Σύμη και τη Χάλκη, δημιουργούν στον παρατηρητή την εντύπωση της άγονης, ξερής γης. Το τοπίο χαρακτηρίζεται από ανώμαλο ανάγλυφο. Πτυχώσεις  και ρήγματα δημιουργούν ένα κατακερματισμένο σύνολο από λόφους, απότομα βουνά μέσου υψόμετρου και βράχια. Εδώ, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν υπάρχουν σημαντικές πεδινές εκτάσεις. Εύλογα λοιπόν γεννάται το ερώτημα: πού είναι το χώμα; Πού είναι η καλλιεργούμενη έκταση: Πώς αναπτύχθηκε αυτός ο πολιτισμός;Η παρατήρηση των νησιωτικών κοινωνιών αναδεικνύει τη δυναμικότητα της ζωής στη Μεσόγειο, που ξεπερνά τα εμπόδια, τα οποία προέρχονται από το εχθρικό γήινο ανάγλυφο. Οι λιγοστοί φυσικοί πόροι, έδαφος και νερό, έχουν αξιοποιηθεί στο έπακρο και η αειφορία τους είναι θέμα που στηρίζεται καθαρά στον ανθρώπινο μόχθο. Η καλλιέργεια της γης είναι σκληρή, αφού απαιτεί την αέναη προσπάθεια των καλλιεργητών για τη συντήρηση και την απόδοσή της. Το πρόβλημα των περιορισμένων πόρων αντιμετωπίστηκε με τα δημιουργία των αναβαθμίδων, που επέτρεψαν την καλλιέργεια στις επικλινείς εκτάσεις με επιτυχία, έδωσαν τη δυνατότητα για αξιοποίηση των πηγαίων υδάτων, προστάτεψαν τις περιοχές αυτές από τη διάβρωση, βοήθησαν στη συγκράτηση του νερού της βροχής και τροφοδότησαν τον πληθυσμό με αγροτικά προϊόντα.
Η ζωή στα νησιά, έστω και αν δεν είναι εύκολη, δεν είναι αδύνατη. Η δουλειά στις πλαγιές των βουνών και των λόφων, όπου συχνά ακόμη και τα οικιακά ζώα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, είναι σκληρή και απαιτεί μεγάλο κόπο. Το χώμα, γεμάτο πέτρες, πρέπει να καθαριστεί με τα χέρια και πρέπει να συγκρατηθεί για να μη χαθεί. Τη λύση τη δίνουν οι αναβαθμίδες, που εξουδετερώνουν την κλίση του βουνού ή του λόφου και αξιοποιούν στους τοίχους αντιστήριξης (δεσιές) τις πέτρες που πρέπει να απομακρυνθούν από το χώμα. Οι αναβαθμίδες επιμηκύνουν το χρόνο παραμονής του νερού της βροχής στην επιφάνεια του εδάφους και συμβάλλουν κατά συνέπεια στην κατείσδυση του στους υπόγειους υδροφορείς και ενδεχομένως στην εμφάνισή του σε χαμηλότερες περιοχές, με τη μορφή των πηγαίων νερών.
Η γεωργία και η συντήρηση των πόρων στα νησιά αυτά στηρίζεται σε δουλειά κοπιαστική, ατελείωτη.
Οι αναβαθμίδες μπόρεσαν να διασφαλίσουν τα απαραίτητα για τη διατροφή είδη στο νησιώτη, που διατρέφεται λιτά αλλά με μια σημαντική ποικιλία προϊόντων. Εδώ, κάτω από τα καλλιεργούμενα δένδρα, ελιές οπωροφόρα, βελανιδιές, συγκαλλιεργείται το σιτάρι, το κριθάρι, τα όσπρια, βασικά διατροφικά είδη, αλλά και το αμπέλι. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι στην αρχαιότητα κάθε νησί φημιζόταν για κάποιο από τα κρασιά του. Στις αναβαθμίδες αξιοποιούνται με τρόπο θαυμαστό τα ελάχιστα διαθέσιμα πηγαία νερά, στους κήπους ή στα περιβόλια, για την παραγωγή λαχανικών και φρούτων και εδώ θα τραφούν μετά τη συγκομιδή τα κατοικίδια ζώα.
Είναι προφανές ότι η ζωή στα νησιά υπήρξε άμεσα συνδεδεμένη με τις αναβαθμίδες. Ακόμη και σήμερα, που οι επιταγές της αγοράς επιβάλλουν την υπό οικονομικούς όρους παραγωγή των γεωργικών προϊόντων, ώστε να φτάνουν σε χαμηλές τιμές στον καταναλωτή, το σύστημα της καλλιέργειας σε αναβαθμίδες στα νησιά, ανθίσταται στον ανταγωνισμό της εκμηχανισμένης γεωργίας. Η προσπάθεια των νησιωτών να παραμείνουν καλλιεργητές, παρά τις αντιξοότητες που παρουσιάζονται υπό τους σύγχρονους όρους παραγωγής, τους οδήγησε στην καλλιέργεια ειδών, τα οποία αξιοποιούν αυτό τον ελάχιστο παραγωγικό χώρο, που συχνά περιχαρακώνεται γύρω από ένα και μόνο δέντρο. Η ελαιοκαλλιέργεια στη Λέσβο και τα αμπέλια στη Λήμνο, στη Σάμο, στη Σαντορίνη και στην Πάρο, που επιβλήθηκαν πλέον ως μονοκαλλιέργεια, αιώνες τώρα καλλιεργούνται στις αναβαθμίδες.
(Στην Απάνω Μεριά της Σύρου καλλιεργούνται λόγω της έλλειψης νερού, παραδοσιακά, όπως και σε αρκετά Κυκλαδονήσια, τα άνυδρα κηπευτικά που συνήθως είναι μικρού μεν μεγέθους αλλά εξαιρετικής ποιότητος. Η άνυδρη καλλιέργεια προϋποθέτει μιαν ιδιαίτερα κοπιαστική διαδικασία συνεχούς σκαψίματος και ανανέωσης του χώματος.)
Η επιλογή των καλλιεργειών αυτών αποτελεί θαυμαστό παράδειγμα διαχείρισης του αγροτικού χώρου, σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές συνθήκες που επικρατούν. Τα συγκεκριμένα είδη, εκτός από το ότι αξιοποιούν τα μικρής παραγωγικότητας αβαθή και φτωχά εδάφη των νησιών, στηρίζονται αποκλειστικά στο νερό των βροχοπτώσεων και δεν απαιτούν ιδιαίτερες εισροές για την παραγωγή τους. Συμβάλλουν με τον τρόπο αυτό στην συντήρηση του αγροτικού τοπίου και των φυσικών πόρων.
Σήμερα που η τουριστική αξιοποίηση αποτελεί για τα νησιά μας την πρώτη οικονομική δραστηριότητα, η συντήρηση της φυσιογνωμίας τους, κατά συνέπεια αυτού του ίδιου του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, αλλά και η κάλυψη μιας από τις βασικότερες ανάγκες τους, του νερού ύδρευσης, περνά σίγουρα μέσα από τη διατήρηση των αναβαθμίδων. Αυτή, όσο και αν είναι δαπανηρή, κρίνεται αναγκαία, και για το λόγο ότι οι αναβαθμίδες αποτελούν ένα ακόμη μνημείο συσσωρευμένης ανθρώπινης εργασίας αιώνων, που οφείλουμε να το σεβαστούμε και να το προστατέψουμε.
Χριστίνα Γιούργα και Αγγέλα Λούμου


Σημείωση 1ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"ΑΝΑΒΑΘΜΙΔΕΣ" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα