Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Αιολικά πάρκα στο Καρπενήσι

ΝησιάΜε ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό συμβούλιο Καρπενησίου, γνωμοδοτεί αρνητικά στην εγκατάσταση 3 αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου στην περιοχή "Νεραϊδοβούνι" και “Μπαγασάκι”.
Ομόφωνα αρνητική απόφαση, πήρε και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου σε αίτημα της εταιρίας "ΒΙΟΣΑΡ" αυτή τη φορά, για την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων στα όρια του Δήμου Καρπενησίου κατά την συνεδρίαση που έγινε την περασμένη Τετάρτη 10 Αυγούστου.

Το Δημοτικό συμβούλιο εμμένει στην παλιότερη του απόφαση που έλαβε τον Ιούνιο του 2003 σε αντίστοιχο αίτημα άλλης εταιρίας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου Καρπενησίου και Δήμου Δομνίστας. Το Δημοτικό Συμβούλιο, εμμένει στην αρνητική του απόφαση η οποία στον κεντρικό της πυρήνα λέει "όχι" στα αιολικά πάρκα στον Δήμο Καρπενησίου τουλάχιστον "…πριν υπάρξει χωροθέτηση της περιοχής από την Νομαρχία Ευρυτανίας". Στην απόφασή του τάσσεται μεν υπέρ των ήπιων μορφών ενέργειας πλην όμως λέει "όχι" στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα όρια του Δήμου πριν πραγματοποιηθεί η μελέτη χοροθέτησης των πάρκων αυτών.

Συγκεκριμένα, η νέα αυτή αρνητική απόφαση αφορά αίτημα της εταιρίας "ΒΙΟΣΑΡ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε.", η οποία στην εισηγητική της έκθεση (αρ. πρωτ. 298/-05) υποστηρίζει ότι έχει την σύμφωνη γνώμη τοπικών συμβουλίων για τις τοποθεσίες που ζητά, κάτι που στο Δημοτικό Συμβούλιο αμφισβητήθηκε.

Η εταιρία προτίθεται να κατασκευάσει τρία μεγάλα αιολικά πάρκα.
Το πρώτο στην περιοχή "Κρανιά - Τσάι - Αγριοκερασιές", είναι η κορυφογραμμή που διατρέχει τις περιοχές των χωριών Μηλιά, Σελά κ.λ.π. και ακουμπάει την περιοχή "Κουμπί" στα όρια του Δήμου Ποταμιάς. Για το συγκριμένο αιολικό πάρκο η εταιρία υποστηρίζει ότι έχει στα χέρια της άδεια παραγωγής και τις απαιτούμενες γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων φορέων και υπολείπεται η συμφωνία των ιδιοκτητών -η περιοχή αποτελεί ιδιόκτητο δάσος- για την μίσθωση του χώρου τους προκειμένου να προχωρήσουμε στις υπόλοιπες ενέργειες χορήγησης άδειας εγκατάστασης.

Για το δεύτερο και το τρίτο αιολικό η εταιρία έχει υποβάλει στην ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) φακέλους για χορήγηση άδειας παραγωγής για αιολικό πάρκο στην θέση "Νεραϊδοβούνι (Γ860/12-01-05)" μεταξύ των χωριών Μυρίκη και ?γιος Νικόλαος και στη θέση "Περδικότοπος (Γ926/20-04-05)" βορείως του χανιού "Μπαγασάκι".

Κατά την συζήτηση του θέματος αναπτύχθηκε έντονος προβληματισμός για την τελική απόφαση του Συμβουλίου. Ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Βασίλης Καραμπάς τόνισε ότι "…όσο δεν υπάρχει σχεδιασμός χωροθέτησης αιολικών πάρκων στον Νομό θα είμαι αρνητικός όπως έχω τοποθετηθεί και παλιότερα. Πιστεύω δε, ότι εκφράζω και την θέση των τοπικών συμβουλίων". Στον προβληματισμό που του έθεσε ο αρχηγός της ελλάσσονος αντιπολίτευσης κ. Μπομποτσιάρης να κάνει τοπικό σχεδιασμό ο Δήμος Καρπενησίου, ο Δήμαρχος απάντησε ότι "…αυτό δεν μπορεί να γίνει σε επίπεδο Δήμου διότι δεν έχει ισχύ". Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Καρατσίκης επεσήμανε ότι "…το συμβούλιο μας επανέρχεται να αποφασίσει και να γνωμοδοτήσει για ένα θέμα που στο τέλος θα αποφασίσουν άλλοι". Αυτή η θέση του κ. Καρατσίκη έχει μία βάση σαφώς αφού η όποια απόφαση του Δήμου Καρπενησίου μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα έχει, πλην όμως στην ισχύουσα νομοθεσία υπάρχει ρητός όρος ότι τα αιολικά πάρκα εγκαθίστανται όταν συμφωνούν και οι τοπικές κοινωνίες.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Καρπενησίου καταφέρθηκε κατά των εταιριών οι οποίες όπως είπε "…θέλουν να κατεδαφίσουν τις βουνοπλαγιές μας" ενώ πρόσθεσε ότι "διεκδικούμε την ματαίωση των σχεδίων για την εγκατάσταση αιολικών στα όρια του Δήμου Καρπενησίου". Τελικά στην απόφαση προστέθηκε και ο όρος ότι ο Δήμος Καρπενησίου σε περίπτωση που η εταιρία προχωρήσει στα σχέδιά της -διότι για αυτό της δίνουν το δικαίωμα οι θετικές εγκρίσεις που λέει ότι έχει στα χέρια της από άλλα όργανα του νόμου όπως είναι η επιτροπή περιβάλλοντος Νομού Ευρυτανίας-επιφυλάσσεται να προσφύγει στο "Συμβούλιο της Επικρατείας" (ΣτΕ) και να μπλοκάρει τα έργα.Σημείωση 5ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Αιολικά πάρκα στο Καρπενήσι" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα