Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Όχι στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην οροσειρά Τυμφρηστού Γραμμένης Οξυάς

ΝησιάΗ εταιρεία ΤΕΡΝΑ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο, και να ρυπάνει αισθητικά, να δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στους ορεινούς αυτούς όγκους του Τυμφρηστού και της Γραμμένης Οξυάς με τη δημιουργία υποσταθμών ΔΕΗ συγκέντρωσης υψηλής τάσης και μικρών υποσταθμών συγκέντρωσης της παραγόμενης ενέργειας.

Όχι στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην οροσειρά Κοκκάλια Τυμφρηστού – Σαράνταινα Γραμμένης Οξυάς.

Η εταιρεία ΤΕΡΝΑ ετοιμάζεται να εγκαταστήσει αιολικό πάρκο 106 ανεμογεννητριών ισχύος 90MW σε απόσταση 100 - 200 μέτρων μεταξύ τους και κατά μήκος της κορυφογραμμής της οροσειράς Κοκκάλια Τυμφρηστού – Σαράνταινα Γραμμένης Οξυάς. Ετοιμάζεται δηλαδή να ρυπάνει αισθητικά τον ιστορικό και δασικό αυτό χώρο και να δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής αλλά και σοβαρές επιπτώσεις στους ορεινούς αυτούς όγκους του Τυμφρηστού και της Γραμμένης Οξυάς με τη δημιουργία υποσταθμών ΔΕΗ συγκέντρωσης υψηλής τάσης (κόστους 3 δις δρχ) και μικρών υποσταθμών συγκέντρωσης της παραγόμενης ενέργειας για να μπορέσει να είναι λειτουργική η εγκατάσταση.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που παρουσίασε η εταιρεία (και ενέκρινε δυστυχώς το γραφείο περιβάλλοντος της Ν.Α. Φθιώτιδας η οποία ως κίνητρο έχει την επιδότηση με το 40% της συνολικού κόστους της επένδυσης) εκτός από αποσπασματική, έχει σοβαρές ελλείψεις, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη την κοπή δέντρων από το δάσος οξυάς (Γραμμένη Οξυά) για την κατασκευή δρόμων πρόσβασης στις ανεμογεννήτριες και για την τοποθέτηση των δικτύων μεταφοράς της ενέργειας και των πυλώνων. Επίσης υποβαθμίζονται οι επιπτώσεις από τον παραγόμενο θόρυβο των 106 ανεμογεννητριών στους κατοίκους των χωριών και στα ζώα που βόσκουν στα ορεινά λιβάδια της περιοχής, αλλά και η αισθητική ρύπανση σε έναν ιστορικό και δασικό χώρο που προσφέρεται για ήπια οικοτουριστική – φυσιολατρική ανάπτυξη.

Στο βωμό του κέρδους και της υπέρμετρης και άκριτης «ανάπτυξης» και «εκσυγχρονισμού», καθώς απαιτείται αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, γίνεται επιτακτική η αναζήτηση εναλλακτικών, ανανεώσιμων μορφών πηγών ενέργειας (υδατοπτώσεις, άνεμοι, ηλιακή ενέργεια), για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος και της ρύπανσης του περιβάλλοντος, καθώς οι συνήθεις (πετρέλαιο, λιγνίτης) και εξαντλούνται και ρυπογόνες είναι.. Γιαυτό και ήδη ερευνάται η παραγωγή αιολικής ενέργειας στα ελληνικά νησιά αλλά και τους ορεινούς όγκους της χώρας. Ωστόσο οι πρώτες εγκαταστάσεις (όπως εκείνη στην ορεινή Κάρυστο στη νότια Εύβοια) έχουν δομηθεί και διασκορπιστεί ανεξέλεγκτα και όπου συμφέρουν τον επενδυτή επιχειρηματία και τις εταιρείες, χωρίς να σταθμιστεί το όφελος και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που δημιουργούνται από αυτές. Και αυτό γιατί απουσιάζει μια μελέτη χωροθέτησης των περιοχών που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων τόσο από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αλλά και από τα αρμόδια Υπουργεία.

Πρέπει λοιπόν να ανασταλούν οι εργασίες εγκατάστασης και κάθε διαδικασία έγκρισης μελέτης για αιολικά πάρκα στις περιοχές αρμοδιότητας τους, οι οποίες έχουν ζητηθεί από επιχειρηματίες ή πρόκειται στο μέλλον να ζητηθούν μέχρι οι αρμόδιοι Υπουργοί και ο γ.γ. της Περιφέρειας προβούν σε σοβαρή και εμπεριστατωμένη μελέτη χωροταξικού σχεδιασμού για τις περιοχές που θα επιλεγούν αφού προηγηθεί διάλογος με όλους τους φορείς, τις οργανώσεις και την τοπική κοινωνία.

14 Ιανουαρίου 2003
Οικολογική Ομάδα Κοινωνικής ?μυνας
www.geocities.com/oikoka/aioliko_parko.html
e-mail: oikoka@yahoo.com

 Σημείωση 5ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Όχι στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην οροσειρά Τυμφρηστού Γραμμένης Οξυάς" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα