Σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε ότι υπάρχει σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις σύγχρονες μορφές παραγωγής ενέργειας. Έχουν προκληθεί ανεπανόρθωτες ζημιές στη φυσική ισορροπία και ο άνεμος, με την κινητήρια δύναμή του, καλείται να αντικαταστήσει το ρόλο όλων αυτών των ρυπογόνων πηγών.(άνθρακας, πετρέλαιο, πυρηνική ενέργεια κλπ).
Η δύναμη του ανέμου είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας, που ο άνθρωπος τη χρησιμοποίησε πολύ στη σύντομη ιστορία του πάνω στη γη. Σήμερα είναι καιρός να πούμε ξανά ΝΑΙ στην εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας. Είναι δε πολύ δύσκολο να πει κανείς όχι, γιατί ο άνεμος αποτελεί πλέον πρόκληση και πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε.
Πληροφορούμαστε ότι πρόκειται να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο Νομό Φθιώτιδας και είναι σε εξέλιξη, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα αυτόν. Λέγεται ότι υπάρχουν μελέτες για ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ στην οροσειρά των Κοκκαλίων και στην Κνημίδα, πάνω από τα Καμένα Βούρλα. Το πρόγραμμα αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας αποτελεί υλοποίηση του στόχου της Ε.Ε για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα, που συμβάλει στην κλιματική αλλαγή.
Από την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για συνεργασία με άλλες χώρες και προϋποθέσεις για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Θα υπάρξει όφελος για την οικονομία του τόπου μας, αφού θα απασχοληθούν εργαζόμενοι, ενώ θα κερδισθεί πολύτιμο συνάλλαγμα, που ξοδεύεται μέχρι τώρα για την αγορά του εισαγόμενου μαζούτ ή ντίζελ.
Είναι γνωστό επίσης ότι έκλεισε η μονοπωλιακή παρουσία της ΔΕΗ στο χώρο της ενέργειας μετά από μια 50χρονη κυριαρχία της. Ανοίγει έτσι μια νέα εποχή Το νέο δόγμα είναι η ύπαρξη πολλαπλών πηγών ενέργειας, πέραν αυτών που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την προετοιμασία και την ενημέρωση της κοινωνίας να δεχθεί το νέο δόγμα και ανάπτυξη του ενδιαφέροντος των αρμοδίων για την προστασία του περιβάλλοντος. Να κατανοήσουν οι τοπικές κοινωνίες τα οφέλη και τα προβλήματα, που θα προκύψουν, και να συμμετέχουν στην αντιμετώπισή τους.
Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε αντιδράσεις, που πιθανόν να οδηγήσουν σε παρεξηγήσεις και καθυστερήσεις. Για παράδειγμα, η όχι σωστή και έγκαιρη ενημέρωση, οι πρόχειρες μελέτες χωρίς να «βασανίσουμε» το ζήτημα, ο κακός προγραμματισμός και η άναρχη αναπτυξιολογία μπορεί να οδηγήσουν σε αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών με άμεσες συνέπειες τόσο στην αξιοπιστία του στόχου όσο και στις ίδιες τις επενδυτικές προσπάθειες.
Στόχος είναι η αύξηση της παραγόμενης αιολικής ενέργειας, η μείωση των ρυπογόνων μορφών και η προστασία του περιβάλλοντος, η αύξηση των θέσεων εργασίας και η εξοικονόμηση συναλλάγματος. Με μια καλή οργάνωση του στόχου, με την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και την προβολή των ωφελειών που θα προκύψουν, θα έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα.
Προϋπόθεση κατά τη γνώμη μας είναι η χωροθέτηση των σημείων εκείνων, τα οποία ενδείκνυνται για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Χωροθέτηση σε εθνικό επίπεδο και σε Περιφερειακό Νομαρχιακό επίπεδο. Ο ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ της χώρας πρέπει να αποτελεί το μπούσουλα για όλους. Αυτό είναι υποχρέωση της πολιτείας και του εξουσιοδοτημένου φορέα, του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Να υπάρξει μια τέτοια διασπορά ώστε να ελαχιστοποιηθεί η οποιαδήποτε περιβαλλοντική, οπτική, αισθητική ή άλλη επιβάρυνση.
Οι προβλεπόμενες επενδύσεις για την αιολική ενέργεια στο σύνολο της χώρας είναι της τάξης των 500 δις. Η επιδότηση των επενδύσεων φθάνει μέχρι και 50%. Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει για άλλους «ευκαιρία να πάρουμε χρήματα», για άλλους «απορρόφηση χρημάτων πάση θυσία» και για ελάχιστους «ευκαιρία για πραγματική αντιμετώπιση του τεράστιου ενεργειακού προβλήματος της σύγχρονης κοινωνίας».
Σ’ αυτό το περιβάλλον λοιπόν καλούμαστε να πάρουμε θέση για την λειτουργία των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ στη Φθιώτιδα. Επαναλαμβάνουμε τις λέξεις–κλειδιά: διαφανείς στόχοι, οργάνωση, χωροθέτηση, ενημέρωση, συναίνεση, κίνητρα για την τοπική κοινωνία, έλεγχος. Σοβαρό όμως καθήκον παράλληλα είναι η προσπάθεια για την εξοικονόμηση ενέργειας και η μείωση της κατανάλωσης περιορίζοντας τη σημερινή αυξητική τάση.
Δρυοκολάπτης
Σημείωση 5ο Τεύχος