Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Απόψεις - Ιδέες: Βοήθεια! Παγιδευμένοι στο νησί του Πάσχα

ΝησιάΒΟΗΘΕΙΑ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΝΗΣΙ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Οργασμός δραστηριότητος παρατηρείται στην πόλη της Κέρκυρας κατά το διάστημα των τελευταίων ημερών, με τις τοπικές αρχές να επιδίδονται μετά ζήλου στον «εξωραϊσμό» της. Το νησί ετοιμάζεται να «βουλιάξει» υπό το βάρος των πολυάριθμων επισκεπτών, όπως προμηνύει και  το γεωλογικό φαινόμενο της καθίζησης που έλαβε χώρα τελευταίως στην περιοχή του Τεμπλονίου, η οποία, αξίζει να σημειωθεί, αποτελεί ασφαλώς την κοιτίδα του κερκυραϊκού πολιτισμού, τόπο προσκυνήματος, όντας το κομμάτι εκείνο της κερκυραϊκής γης που ανοίγει φιλόξενα τις αγκάλες, για να υποδεχθεί τους καρπούς, τους οποίους σε αφθονία ο τελευταίος παράγει. Και ενώ τα σπλάχνα, τα έγκατα της γης σειόνται από συγκίνηση, διαισθανόμενα, προφανώς, τα κοσμοϊστορικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο νησί, στην επιφάνια κολωνάκια αναφύονται το ένα μετά το άλλο. Αναμφίβολα ο Φρόυντ θα αναγνώριζε σε αυτά φαλλικά σύμβολα. Η Κέρκυρα, είναι πασιφανές, πασχίζει να εξευμενίσει την τύχη της, κατά τον αυτό τρόπο με τον οποίο ο ίδιος σκοπός επιδιωκόταν στην αρχαία Αθήνα, οπού η τοποθέτηση των περίφημων φαλλικών ομοιωμάτων σε δημόσιους χώρους, εισόδους κτιρίων κλπ, ούτως ώστε να εξασφαλίζονται η γονιμότητα και η ευδαιμονία, αποτελούσε κοινή πρακτική. Η καταστροφή τους δε, ως γνωστόν, θεωρείτο χείριστος οιωνός. Στα καθ’ ημάς περιττεύει ίσως να αναφερθεί ότι τα κολωνάκια δεν θα μακροημερεύσουν, αδυνατώντας, ασφαλώς, να επιβιώσουν του μένους των οδηγών που θα επιδιώξουν να σταθμεύσουν τα οχήματα τους στο λιστόν.

      Και για να λάμψουν τα φώτα του πολιτισμού, νέοι φανοστάτες έκαναν την εμφάνιση τους στη Γ. Θεοτόκη, τον πλέον εμπορικό δρόμο της πόλης. Αυτό μας δυσαρεστεί για τρεις λόγους –πέραν του προφανούς ο οποίος συνίσταται στο ότι είμαστε μεμψίμοιροι. Πρώτον, επειδή είναι χρήσιμοι μονάχα για να σπαταλείται άσκοπα ενέργεια. Δεύτερον, επειδή επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία των διαβατών, σύμφωνα με σχετικές μελέτες. Ο τρίτος λόγος είναι η φωτορύπανση. Δηλαδή το φαινόμενο εκείνο το οποίο συνίσταται στην ιδιότητα που έχει ο υπέρμετρος φωτισμός των πόλεων να αποκρύπτει τη θέα του έναστρου ουρανού. Γεγονός, βέβαια, αμελητέας σημασίας, μιας και το μόνο αξιοθέατο στον κερκυραϊκό ουρανό φαίνεται πως δεν είναι άλλο από τα πυροτεχνήματα, τα οποία ουκ ολίγες φορές κάνουν την εμφάνισή τους υπό την σκέπη του στη  διάρκεια της τουριστικής σαιζόν, αρχής γενομένης από το βράδυ της ανάστασης.

      Και  οι δύσμοιρες νυχτοπεταλούδες, ξεγελασμένες από το εκτυφλωτικό φως του ηλεκτρικού λαμπτήρα, συγχέοντας το με το φως της Σελήνης, βάσει της οποίας προσανατολίζουν το πέταγμα τους, θα υποκύψουν στη θανάσιμη γοητεία του. Και τζρρζζζσσσ! Θα γίνουν παρανάλωμα του πυρός, ένα τόσο δα μικρό πυροτέχνημα, προϊόν μιας μικροσκοπικής έκρηξης. Κατά τρόπο αντίστοιχο οι Κερκυραίοι προσαρμόζουν κάθε τους κίνηση, κάθε πτυχή της ζωής τους στους μονότονους ρυθμούς, οι οποίοι υπαγορεύονται από τον ψευδοκυκλικό χρόνο της τουριστικής βιομηχανίας, τις ελπίδες τους για την ανάκαμψη της οποίας έχουν εναποθέσει στην ανάσταση που φέτος έρχεται   μια εβδομάδα νωρίτερα με την επίσημη ένταξη της παλιάς πόλης στον κατάλογο των «μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς» της unesco. Και η τραγική ειρωνεία εν προκειμένω συνίσταται στη λεξη «μνημείο» καθεαυτή, τη στιγμή που κάθε τι που μαρτυρά το παρελθόν αυτής της πόλης διαγράφεται  οριστικά ακριβώς με την επίκληση την ανάδειξης του. Τα σημάδια του παρελθόντος απαλείφονται από τις προσόψεις των αναπαλαιωνόμενων κτιρίων. Οι όψεις αυτές  που απέμεναν οι μόνοι σιωπηλοί μάρτυρες, των όσων διαδραματίστηκαν στα υγρά καντούνια, τα οποία περιστοιχίζουν και τα οποία περιδιαβαίνουν πλέον ανύποπτοι οι τουρίστες, αποκτούν την όψη του ζαχαρένιου σπιτιού της μάγισσας που αποπλάνησε τους Χάνσελ και Γκρέτελ στο γνωστό παραμύθι, έτσι ώστε οι αμέριμνοι διαβάτες να μπορέσουν να ζήσουν «τον δικό τους μύθο στην Ελλάδα». Δυστυχώς όμως το σοκολατένιο πασχαλινό αυγό της Κέρκυρας, όντας ξεκάθαρος συμβολισμός της απόλυτης στειρότητας, δεν κρύβει καμιά απολύτως έκπληξη και είναι κάτω από το κέλυφος του κλούβιο. Κλούβιο και δύσοσμο όπως ο κόλπος της Γαρίτσας πριν τον όψιμο καθαρισμό των αποσυντιθέμενων φυκιών που σωρεύονται εκεί ως απόρροια της θερμικής ρύπανσης –ως απόρροια  του σκατού για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. 

Πρωτοβουλία Αυτόνομων Κέρκυρας
aytonomoikerkyras@yahoo.com    
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Βοήθεια! Παγιδευμένοι στο νησί του Πάσχα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα