Στην Κρεμαστή Λακωνίας μόνιμο θέμα συζήτησης τον τελευταίο καιρό είναι η άδεια εγκατάστασης 20 ανεμογεννητριών στις θέσεις «Κατάρτια» και «Τούρλα», σε έκταση 60 περίπου στρεμμάτων πυκνού ελατοδάσους, του μοναδικού στο νομό. Για να στηθούν οι γεννήτριες απαιτείται διάνοιξη δρόμων και αποψίλωση της ευρύτερης περιοχής, με δυο λόγια καταστροφή του δάσους.
«Είναι σα να ξεριζώνουνε την ψυχή μας. Αυτά τα δέντρα τα φυτεύαμε με το δάσκαλο, μαθητές του δημοτικού. Φύγαμε μετανάστες στο εξωτερικό και τα καμαρώνουμε επιστρέφοντας πενήντα χρόνια μετά».
Ο Χρήστος Παυλάκης, πρόεδρος των ξενιτεμένων Κρεμαστιωτών στην Αυστραλία, δυσκολεύεται να εμπεδώσει τον νεοελληνικό κρατικό παραλογισμό που θυσιάζει σημαντικούς πνεύμονες πρασίνου, περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο «Νατούρα 2000», στο βωμό εναλλακτικών μορφών ενέργειας, έστω και οικολογικών.
«Οσο κι αν ωφελήσει το περιβάλλον η κατασκευή του αιολικού πάρκου, η ζημιά από την καταστροφή του δάσους θα είναι απείρως μεγαλύτερη», τονίζει ο Λευτέρης Τσορομώκος, σύμβουλος του δήμου Νιάτων στον οποίον υπάγεται η περιοχή. «Δεν θα επιτρέψουμε να προχωρήσουν το έργο».
Μερικά χιλιόμετρα νοτιότερα, στις κορυφές Καλογεροβούνι-Πούλος, οι εργασίες εγκατάστασης 24 ακόμη ανεμογεννητριών ανεστάλησαν από το ΣτΕ, έπειτα από προσφυγή κατοίκων, επειδή διανοίχτηκαν δρόμοι πλάτους 15 μέτρων αντί για 5 μ. που προέβλεπε η άδεια. Το συγκεκριμένο βουνό είχε χαμηλή, χορτολιβαδική βλάστηση.
«Δούλευαν 24 ώρες το 24ωρο με προβολείς που έκαναν τη νύχτα μέρα. Σε λιγότερο από μήνα ο τόπος έγινε αγνώριστος», λέει βοσκός της περιοχής. «Αν προχωρούσαν έτσι όλα τα έργα θα είμασταν έτοιμοι και για την Ολυμπιάδα τρία χρόνια νωρίτερα».
Εργασίες με βήμα ταχύ
Οι εργασίες στο Καλογεροβούνι ακολούθησαν ταχύτατους ρυθμούς επειδή εκκρεμούσε η εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ.
«Ολοκληρώθηκαν λίγες μέρες πριν εκδοθεί η απόφαση», επισημαίνει η δήμαρχος Ζάρακα, Παναγιώτα Πριφτάκη. «Στην κορυφή του βουνού υπάρχει ένας παλιός ανεμόμυλος που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο. Ομως η αρχαιολογική υπηρεσία τον αγνόησε συναινώντας στην έκδοση της άδειας».
Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στη Λακωνία εντάσσεται σε μία απ' τις μεγαλύτερες εν εξελίξει επενδύσεις στη χώρα. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι μέχρι το 2010 το 20% της παραγωγής ενέργειας θα προέρχεται από εναλλακτικές μη ρυπογόνες πηγές. Σήμερα φτάνει σε ένα πολύ μικρό ποσοστό της τάξης του 2,5%.
Μελέτες διαφόρων φορέων προκρίνουν ως καταλληλότερες ανεμολογικά περιοχές τη Θράκη, τη νότιο Εύβοια και τη νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Ξένες εταιρείες, ιαπωνικών και γερμανικών κυρίως συμφερόντων, σε συνεργασία με έλληνες επενδυτές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον.
Το ύψος της επένδυσης φτάνει σε αστρονομικά ποσά και σε μεγάλο ποσοστό επιδοτείται από κοινοτικά κονδύλια. Η κάθε ανεμογεννήτρια κοστίζει 1 εκατ. ευρώ.
Κύκλοι των επενδυτών μιλούν για 2.000 γεννήτριες σε όλη τη χώρα, ωστόσο φορείς της Λακωνίας ανεβάζουν τον αριθμό σε 1.274 μόνο στο δήμο Ζάρακα και σε 2.600 σε ολόκληρο το νομό.
Πάντως, το όλο εγχείρημα φαίνεται να προσκρούει στην έλλειψη σχεδιασμού από πλευράς πολιτείας, καθώς δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι συχνά αντιφατικές.
«Ολα καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Οι επενδυτές δρουν ανεξέλεγκτα και συνήθως κινούνται στο παρασκήνιο», σημειώνει η Παναγιώτα Πριφτάκη. «Εν μια νυκτί ολόκληρες περιοχές αποχαρακτηρίζονται από καταφύγια θηραμάτων ή από ό,τι άλλο εμποδίζει τους επενδυτές. Ζητάμε από την πολιτεία να εμφανίσει επιτέλους χωροταξικό σχέδιο ούτως ώστε να γίνει σαφές το πού θα στηθούν τα αιολοκά πάρκα, πού είναι δάσος, πού βοσκότοποι, πού θα αναπτυχθεί αγροτουρισμός. Δεν μπορεί παραδοσιακοί οικισμοί να ζώνονται από ανεμογεννήτριες και πυλώνες υψηλής τάσης».
Παλιννόστηση με βαριά καρδιά
Η επίμαχη περιοχή βρίσκεται στη νότια πλευρά του Πάρνωνα. Είναι ορεινή και πριν από μερικές δεκαετίες άδειασε κυριολεκτικά από τους κατοίκους που αναζήτησαν καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Σήμερα επιστρέφουν, ανακαινίζουν τα σπίτια τους και ξαναζωντανεύουν τα χωριά τους.
Αλλωστε υποδομές, όπως η ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου, χρηματοδοτήθηκαν από συλλόγους μεταναστών.
Η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων χωρίς σχέδιο πιθανόν να τραυματίσει ανεπανόρθωτα τον τόπο και να επιφέρει καταστροφή μεγαλύτερη από τα οφέλη που προσφέρει η αιολική ενέργεια στο περιβάλλον.
πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ 03/07/2005
Σημείωση 5ο Τεύχος