Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Κύθνος: επάνω στην ωραιότερη αμμουδιά του νησιού

Κύθνος

Σύγκρουση με μια ξεπερασμένη νοοτροπία

Του Διονύση Νοταράκη*Δεν χρειαζόταν μεγάλη παρατηρητικότητα για να προσέξει κανείς την αγγελία σε σχετικό ένθετο Κυριακάτικης εφημερίδας. Σε ξεχωριστό πλαίσιο με μεγάλη και ευκρινή γραμματοσειρά μια αγγελία που διαπνέεται από θράσος και στα μάτια ενός πολίτη που ακόμη και αν το μόνο εργαλείο ανάλυσης του γίγνεσθαι είναι η κοινή λογική φαντάζει τουλάχιστον ως μια κακόγουστη φάρσα. Κύθνος - Μεζονέτες 70-140 τμ. Επάνω στην ωραιότερη αμμουδιά του νησιού. Επάνω στις ωραιότερες παραλίες των νησιών λοιπόν, συντελείται τις τελευταίες δεκαετίες ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα. Αυθαίρετη, άνευ όρων δόμηση.
Η επίλυση αυτού του ζητήματος δεν είναι τόσο απλή όσο μπορεί να φαίνεται. Ακόμα και αν ήταν υλοποιήσιμες οι ρηξικέλευθες προτάσεις που κάνουν λόγο για άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων, ακόμα και αν ψηφίζονταν και υλοποιούταν οι πλέον αυστηροί νόμοι σχετικά με την δόμηση, ακόμα και αν η διαφθορά ήταν μηδενική και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους λειτουργούσαν υποδειγματικά, λίγα θα αλλάξουν αν δεν απαντήσουμε με οξυδέρκεια στο πλέον ουσιώδες ερώτημα που τίθεται από πολλούς αλλά απαντάται με ειλικρίνεια από λίγους. Τι είδους ανάπτυξη θέλουμε γι αυτόν εδώ τον τόπο;

Το αίτιο της ανεξέλεγκτης δόμησης στις Κυκλάδες είναι ευκόλως ορατό. ?μεσο, γρήγορο και εύκολο κέρδος. Η κύρια πηγή εσόδων στις Κυκλάδες είναι ο τουρισμός κάτι που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί καθεαυτό να χαρακτηρισθεί ως κάτι το αρνητικό. Η τοπική οικονομία έχει παγιδευτεί σε ένα μοντέλο «ανάπτυξης» που έχει ταυτίσει την πρόοδο με την παροδική κερδοφορία που επιφέρει το ογκώδες. Τα νησιά πέφτουν θύματα μιας πρωτοφανούς αρχιτεκτονικής κακοποίησης. Σε όρμους σπάνιου φυσικού κάλλους ξεπροβάλουν κτίρια που ούτε λίγο ούτε πολύ θυμίζουν εργατικές πολυκατοικίες χωρών του πάλαι ποτέ σοβιετικού μπλοκ, προς θερινή χρήση. Οι λόγοι που οφείλουμε να αντισταθούμε σε αυτή τη μορφή «ανάπτυξης» δεν σχετίζονται μόνο με το προφανές: την τσιμεντοποίηση των αιγιαλών και την αισθητική καταπόνηση του νησιωτικού συμπλέγματος. Ο κύριος λόγος είναι ότι η αντίληψη αυτή υπονομεύει την ανάπτυξη των νησιών και θέτει ουσιαστικά τις βάσεις για την μεταφορά του αστικού με όλα τα συνεπακόλουθα τοπίου στα νησιά. Είναι ότι υποσκάπτει με τον πλέον υποχθόνιο τρόπο, το βραχυπρόθεσμο κέρδος, την μακρόπνοη προοπτική ανάπτυξης η οποία θα εγγυάται την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και θα συνδυάζεται με την αειφορία.
Aς επισημανθεί εδώ πως αυτή η αντίληψη περί διατήρησης δεν συνιστά συντήρηση. Συντηρητική είναι η λογική που θέλει τα νησιά να είναι θελκτικά τέσσερις μήνες τον χρόνο και τους υπόλοιπους οχτώ να είναι τόποι δυσβάσταχτοι για τους γηγενείς και τουλάχιστον απεχθείς για τους υπό άλλες συνθήκες επισκέπτες ή και γιατί όχι κατοίκους. Συντηρητική είναι η επικρατούσα λογική του βολέματος στην αναρχία, που υπονομεύει το βασικότερο τουριστικό προϊόν που είναι το περιβάλλον. Είναι προφανές πως δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με την ανεπαρκή θεσμική θωράκιση
του περιβάλλοντος. Η σύγκρουση, χωρίς να υποτιμάμε την «άνωθεν επιβεβλημένη» θεσμική θωράκιση, μεταφέρεται κυρίως σε ένα επίπεδο βάσης και είναι η σύγκρουση με την κυρίαρχη νοοτροπία.

Οι έννοιες της ισόρροπης, βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης χρησιμοποιούνται αποφορτισμένες κατά το δοκούν αν και είναι σε ένα μεγάλο βαθμό νομιμοποιημένες στην συνείδηση της κοινωνίας. Αν το καταστάλαγμα αυτής της προσέγγισης, το ότι δηλαδή είναι επιτακτική η ανάγκη για περαιτέρω δουλειά με τις τοπικές κοινωνίες για την αλλαγή στάσης απέναντι σε ζητήματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης, έχει μια κάποια βάση ηχεί δελεαστική η πρόταση του Μάκη Σταύρου (Κυριακάτικη Αυγή 19.11.2006) για σύσταση Τοπικών Επιτροπών Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΤΕΒΑ). Μια τέτοια πρόταση αξίζει να ξαναέλθει στο προσκήνιο και να μελετηθεί σε βάθος.

Οι ΤΕΒΑ συστάθηκαν στην Αυστρία με πρωτοβουλία της Οργάνωσηs Nature Friends. Επεκτάθηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ως θεσμός συγκροτείται από ένα ευρύ φάσμα τοπικών συλλογικοτήτων και φορέων. Βασικός στόχος είναι να πεισθούν όλοι οι συμμετέχοντες ότι έχουν ευθύνη να συνεισφέρουν με θέσεις και προτάσεις για την διαμόρφωση και υλοποίηση των κοινών στόχων της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής (...) όπου θα αναλύεται διεξοδικά γιατί η βιώσιμη ανάπτυξη είναι σε αντίθεση με την ανεξέλεγκτη και άναρχη κερδοσκοπική αντίληψη (Μάκης Σταύρου οπ). Οι ΤΕΒΑ παράλληλα θα προχωρούν σε σχεδιασμό και υλοποίηση, ενώ όταν το δεύτερο χωλαίνει θα ασκούν πίεση στους αρμόδιους φορείς. Ο ρόλος τους δεν είναι μόνο διαχειριστικός αλλά και διεκδικητικός σημειώνει ο συγγραφέας του άρθρου.
Μέσα από την ζύμωση των τοπικών φορέων λοιπόν αλλά και την διαρκή εμπλοκή των πολιτών οι ΤΕΒΑ μπορούν να αποτελέσουν το όχημα με το οποίο η ήπια ανάπτυξη, οι βιοκαλλιέργειες, τα τοπικά προϊόντα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, η βιοκλιματική δόμηση, οι ΧΥΤΥ και εν τέλει ο σεβασμός στο φυσικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον θα γίνουν κοινό κτήμα των πολιτών και όχι αγωνιώδεις κραυγές στα  χείλη κάποιων που μπορεί να χαρακτηριζόμαστε και γραφικοί.

*Νεολαία ΣΥΝ/ ΣΥΝ-Κυκλαδική Πρωτοβουλία
Πηγή: Κυκλαδικοί Πλόες, Σεπ. Οκτ. Νοεμ. 2007
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κύθνος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κύθνος:
Βραχυκύκλωμα στα αιολικά πάρκα


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Κύθνος: επάνω στην ωραιότερη αμμουδιά του νησιού" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα