Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Λακωνία. Ενέργεια και ανεμογεννήτριες του Γιάννη Κοφινά

ΝησιάΈνα μεγάλο θέμα που μας προβληματίζει έντονα τα τελευταία χρόνια και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον είναι το ενεργειακό.
Κύριες πηγές ενέργειας στην εποχή μας είναι ο λιγνίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Επίσης η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τα υδροηλεκτρικά φράγματα και σε πολλά κράτη η χρήση της ραδιενέργειας από πυρηνικούς αντιδραστήρες κλπ.
Τεράστιες ανάγκες προέκυψαν με την ανάπτυξη της βιομηχανίας, τη συγκοινωνία, το φωτισμό, τις επικοινωνίες και γενικά με το νέο τρόπο ζωής. Η οποιαδήποτε κατανάλωση ενέργειας έχει σαν αποτέλεσμα τη δυσμενή επίδραση στο περιβάλλον και επομένως και στο κλίμα του πλανήτη μας με την όξυνση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Τελευταία άρχισε να γίνεται στροφή μέσα από προγράμματα για την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας.

Είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουμε υδροηλεκτρικούς σταθμούς και θερμοηλεκτρικούς με την εκμετάλλευση του λιγνίτη της Πτολεμαϊδος και της Μεγαλόπολης. Στις περιοχές αυτές έχουν προκύψει αρκετά περιβαλλοντολογικά προβλήματα όπως επίσης και με τα φράγματα στους ποταμούς που εγκαταστάθηκαν. Με άλλα λόγια θυσιάζονται κάποιες περιοχές στο βωμό της βελτίωσης των συνθηκών ζωής και του τεχνολογικού πολιτισμού των ιδίων αλλά και των υπολοίπων περιοχών της χώρας μας.
Τα αποθέματα λιγνίτη, πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν καταναλωθεί κατά ένα μικρό μέρος και το κλίμα του πλανήτη μας, όπως προαναφέραμε, έχει υποστεί καθώς εκτιμάται ανεπανόρθωτη αλλοίωση. Σε λίγα χρόνια θα έχουμε τεράστια επιδείνωση του προβλήματος. Όταν θα έχουν εξαντληθεί όλα τα αποθέματα δεν θα έχουμε πρόβλημα με το κλίμα της γης και τη μόλυνση του περιβάλλοντος καθώς δεν θα έχουν επιβιώσει άνθρωποι ώστε να προβληματίζονται. Ίσως μερικά είδη, όπως οι κατσαρίδες, να τριγυρνούν ψάχνοντας να βρουν τις τελευταίες οργανικές ουσίες για να επιβιώσουν για λίγο ακόμη. Τα πιθανότερο είναι να υπάρχουν ελάχιστα δείγματα ζωής στη θάλασσα που θα περιβάλλεται πλέον από έρημους απ’ άκρη σε άκρη.
Για να μην φτάσουμε στο σημείο τα εγγόνια να φτύνουν τους τάφους των παππούδων τους, οι σημερινές γενιές σκέφτηκαν να υλοποιήσουν προγράμματα εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας.

Στη χώρα μας ήδη εγκαταστάθηκαν τα πρώτα αιολικά πάρκα στις πιο απόμακρες και πιο ολιγοκατοικημένες περιοχές. Μάλλον θα είναι σύμπτωση που οι περιοχές αυτές είναι από τις ομορφότερες και επιπλέον πνέουν άνεμοι σε αυτές αρκετοί και συχνότερα από άλλα μέρη. Στη Βόρεια Λέσβο, που το τοπίο γίνεται σεληνιακό, δεν βρίσκεις παρά θυμάρια και χόρτα και τα δέντρα εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι θαμμένα στη γη και απολιθωμένα. Μερικά εκτίθενται για τους επισκέπτες σαν μνημεία της φύσης. Εκτεθειμένη στους βοριάδες η Βόρεια Λέσβος και αφού δεν υπάρχει απάγκιο, πραγματικό σεληνιακό τοπίο, αποφάσισαν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια για τους τελευταίους εναπομείναντες κατοίκους της εγκαταλειμμένης αυτής περιοχής.

Στη Νότια Κάρυστο με τους ισχυρούς ανέμους του Κάβο Ντόρο και αφού έχουν απομείνει μερικοί ποιμένες στην περιοχή εγκατέστησαν τεράστιες φτερομηχανές να συλλέξουν ενέργεια, μην πάει χαμένη από τόσα ξεροβόρια που δεν αφήνουν πέτρα όρθια. Φυσικά η εκμετάλλευση αυτών με τα πολλά και μεγάλα λατομεία θα επιφέρει πολλούς κινδύνους για το μέλλον της περιοχής.

Στο Νότιο Πάρνωνα, όπως στο δήμο Ζάρακα των 1602 κατοίκων που ασχολούνται κυρίως με τη κτηνοτροφία 30.000 γιδιών, γέμισαν τα βουνά χωματόδρομους που θα πρέπει να γίνουν με κατάλληλο υπόστρωμα λεωφόροι για τα υπέρβαρα οχήματα που θα μεταφέρουν τον πολιτισμό. Εκατό τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας με τρία μέτρα ύψος μόνο θα είναι οι βάσεις που θα στηθούν τα ελικοφόρα αντικείμενα. Με ύψος που θα πλησιάζει τα 100μ. και φτερά των 60μ. που όταν σπάνε αλίμονο σε όποιον βρεθεί στο δρόμο τους. Φυσικά το κόστος επισκευής είναι τεράστιο, ώστε το αιολικό πάρκο σύντομα ίσως να μετατραπεί σε ατέλειωτο νεκροταφείο επί της κορυφογραμμής.

Ο Νότιος Ταύγετος είναι το βουνό που φιλοξενεί τα λιγοστά αποδημητικά πουλιά που γλίτωσαν τις τουφεκιές από στρατιές κυνηγών που τα περίμεναν με χαρά να τα προϋπαντήσουν στο Ταίναρο. Με μισοτσακισμένα φτερά σε λίγο καιρό θα προσπαθούν να περάσουν το καινούργιο αιολικό πάρκο που θέλουν να εγκαταστήσουν εκεί ώστε να αράξουν για λίγο στο πανέμορφο δάσος της Βασιλικής και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους αν έχει απομείνει πλέον κανένα έστω και για δείγμα.

Θυμάμαι στα μέσα τις δεκαετίας του 60 στις πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου που διαβάζαμε τη προπαίδεια με τη λάμπα πετρελαίου στα Σπανέικα. Στην αγορά η πόλη των Μολάων είχε το πλεονέκτημα να έχει ηλεκτρικό από τη γεννήτρια που δούλευε με τα λιοκόκκια του ελαιοτριβείου. Έμενε λίγος καιρός να εγκατασταθεί το θερμικό, ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Μεγαλόπολης και να μας φέρει με τους πυλώνες του το ρεύμα της βιομηχανικής εποχής που ερχόταν. Την εποχή εκείνη, τα πρωινά πριν το σχολείο, τρέχαμε με το στράστο (ταγάρι) στον ώμο και το γεμίζαμε με τα άτυχα πουλιά που έσπαγαν τα φτερά ή τους λαιμούς τους στα σύρματα του Ο.Τ.Ε. Τα κρύα κυριακάτικα πρωινά του χειμώνα είχαμε την ευκαιρία για μακρύτερες και αρκετά αποδοτικές πορείες κάτω από τα σύρματα και τις κολώνες μέχρι τη Γκαγκανιά. Δεν είχαμε ψυγεία αλλά τα σταμνιά γέμιζαν παστές τσίχλες και κοτσύφια.
Η εποχή πρόσφερε ακόμα ψωμί με ζάχαρη και πολλές φορές γλίνα (λίπος που συμπληρώνουν το σταμνί με το παστό). Λίγο μετέπειτα τρέχαμε με τα ποδήλατα για να πάρουμε λίγο πάγο για το ψυγείο και αργότερα ήρθε και το ηλεκτρικό και γέμισαν τα ψυγεία κρέατα κλπ. Το 1970 τελειώνοντας το δημοτικό σχολείο κουρευόμαστε με ηλεκτρική μηχανή και όχι με τη χειροκίνητη. Το 1972 πήραμε και τηλεόραση. Ήταν η ραγδαία εξέλιξη που τα κασετόφωνα σίγασαν τα βιολιά και τα άλλα μουσικά όργανα ενώ ο αντίκτυπος ήρθε και στις κοινωνικές σχέσεις με την απομόνωση του σήμερα, με το ατομικό κινητό τηλέφωνο, τηλεόραση και πολλές φορές και με το Ι.Χ αυτοκίνητο.
Οι ευκολίες της σύγχρονης ζωής αύξησαν το οικονομικό κόστος με τους λογαριασμούς που μπήκαν καθημερινά στη ζωή μας. Τα περισσότερα καφενεία και τσιπουράδικα έκλεισαν, αφού οι άνθρωποι τρέχουν ολημερίς. Οι βοσκοί αγοράζουν εισαγόμενες ζωοτροφές και αγροτικά αυτοκίνητα 4χ4 αλλά πέταξαν τη φλογέρα. Λίγα όσπρια βερεσέ αντικαταστάθηκαν με κάρτες καταναλωτικού δανεισμού.
Η ζωή όμως δεν γυρίζει πίσω. Αν με την αξία ενός σημερινού μεροκάματου αγοράζαμε 1-2 λίτρα πετρέλαιο για τη γκαζιέρα και τη λάμπα και βράζαμε στη ξυλόστοφα νερό για να κάνουμε μπάνιο στη σκάφη όπως παλαιότερα, σίγουρα οι τράπεζες δεν θα είχαν που να βάζουν τα χρήματα του κόσμου.

Όσο αφορά τις ανεμογεννήτριες οι υπεύθυνοι μήπως θα έπρεπε να αναλογιστούν λίγο; Γιατί δεν ξεκινούν από τις βιομηχανικές περιοχές και τις πόλεις με τη μεγάλη κατανάλωση. Η βιομηχανία καταναλώνει το 70% του χρησιμοποιούμενου ρεύματος και με τις εκπτώσεις πληρώνει το 30% . Οι πολίτες αντίθετα καταναλώνουν το 30% και πληρώνουν το 70%. Γιατί δεν αφήνουν ήσυχες ακόμη και τις χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA. Κάποια ξερονήσια μπορούν να μείνουν χωρίς ρεύμα για ήσυχες διακοπές. Μπορούν να γίνουν και πάρκα για κυνήγι. Δυσκολεύονται φαίνεται στο περπάτημα των πακέτων με τις μίζες στις πολύ κατοικημένες περιοχές που θα υπάρξει σίγουρα και περισσότερη αντίδραση.

Είναι αλήθεια ότι η χρήση της αιολικής ενέργειας αποτρέπει την ενίσχυση του φαινομένου του θερμοκηπίου λόγω του ότι δεν καταναλώνεται θερμική ενέργεια για την παραγωγή της, όπως με την χρήση του λιγνίτη. .Για τούτο υποστηρίζεται και από οικολογικές οργανώσεις. Δεν έπεται ότι η άσκοπη υπερκατανάλωση ρεύματος δεν παράγει θερμοκρασία στη χρήση του. Το χρήμα είναι σε βάρος των αξιών δυστυχώς. Σωστές επιλογές δεν γίνονται. Ξεχνάμε τα όρια και το μέτρο. Οι σοφοί παππούδες μας έκρυβαν πολλά στα άδυτα με την αγάπη στο περιβάλλον που είναι αγάπη της ίδιας της ζωής. Ο θεός Παν τιμωρούσε αυτούς που κακοποιούσαν τα ζώα και τη φύση αλλά και αυτούς που σκότωναν ή κατέστρεφαν περισσότερα.

Καιρός είναι να προβληματιστούμε αφού οι μεγαλύτεροι με τις παλαιότερες εμπειρίες έχουμε και το μέτρο σύγκρισης. Να δούμε καλλίτερα τα όρια με βάση το μέτρο για τις τεράστιες ανάγκες που δημιουργούμε. Να χαράξουμε μια νέα πορεία για ένα ασφαλές αύριο χωρίς διόγκωση των προβλημάτων όπως αυτό του ενεργειακού. Να ζήσουμε ευκολότερα, καλλίτερα, περισσότερο, εμείς σήμερα και να κληρονομήσουν οι επόμενοι τον πλανήτη μας το ίδιο και καλλίτερο από αυτόν που παραλάβαμε.

πηγή: εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ"Σημείωση 5ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 3.66
Αριθμός Ψήφων: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Λακωνία. Ενέργεια και ανεμογεννήτριες του Γιάννη Κοφινά" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα