Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια με έωλες αποφάσεις του Δημήτρη Νανούρη

ΝησιάΤα έργα έχουν προχωρήσει στη θέση «Καλογεροβούνι-Πούλος».
Το Νοέμβριο θα κριθούν από το ΣτΕ οι προσφυγές τοπικών φορέων και δήμων για τα αιολικά πάρκα στη Λακωνία. Μάλιστα παρά την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου δασάρχη Μολάων, η περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε άδεια εγκατάστασης για τις πρώτες 20 ανεμογεννήτριες στο μοναδικό ελατοδάσος του νομού.

Στο θέμα που έφερε στο φως η «Κ.Ε.» (3/7) προστέθηκαν στοιχεία που αποκαλύπτουν τον... ταχυδακτυλουργικό τρόπο με τον οποίο η πολιτεία κατορθώνει να μετατρέψει κατ' εξοχήν φιλικές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας, όπως η αιολική, σε αποψίλωση βουνοκορφών και καταστροφή δασών.

* Η χώρα μας στερείται παντελώς χωροταξικού σχεδίου και σχεδιασμού χρήσεων γης. Ως εκ τούτου η επένδυση ύψους 3 δισ. ευρώ που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν ιαπωνικές εταιρείες ήταν εξαρχής... έωλη. Παρ' όλα αυτά οι Γιαπωνέζοι σε συνεργασία με εταιρείες εγχώριων συμφερόντων επέτυχαν να πάρουν άδειες για την κατασκευή 80 αιολικών πάρκων μόνο στο νομό Λακωνίας. Μόνο που οι άδειες αφορούσαν περιοχές ενταγμένες στο δίκτυο «Νατούρα 2000», όπως στη θέση «Κατάρτια-Τούρλα» στις νότιες υπώρειες του Πάρνωνα κοντά στο χωριό Κρεμαστή, όπου υπάρχει πυκνό δάσος με έλατα αλλά και με κέδρους-νάνους, είδος απόλυτα προστατευόμενο.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να συναινέσει ο οικείος δασάρχης Μολάων, ο οποίος στις 4 Μαρτίου 2002 διαπιστώνει ότι «η ακριβής θέση τοποθέτησης των ανεμογεννητριών δεν έχει προσδιοριστεί επί του εδάφους για να μπορεί να εκτιμηθεί το μέγεθος της επέμβασης ... μιας και το ελατοδάσος δεν αντέχει περαιτέρω διάσπαση της συνοχής του που θα επιταχύνει την εξαφάνισή του». Κατόπιν αυτών η γνωμάτευσή του κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί: «Η άποψή μας είναι ότι μια τέτοιου μεγέθους επέμβαση θα επιδεινώσει ακόμα τις ήδη οριακές συνθήκες για το μέλλον του δάσους και του οικοσυστήματος της περιοχής. Οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις θα πρέπει να περιοριστούν σε έκταση και σε σημεία που δεν θα επηρεάσουν αρνητικά το τοπικό δασικό οικοσύστημα».

* Εκεί που έχουν προχωρήσει τα έργα, όπως στη θέση «Καλογεροβούνι-Πούλος», έχουν διανοιχτεί δρόμοι πλάτους 15 μέτρων που σκαρφαλώνουν στα βουνά, οι κορυφές των οποίων έχουν κυριολεκτικά αποψιλωθεί, όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι. Παρ' όλα αυτά η διεύθυνση δασών του νομού Λακωνίας και η περιφέρεια Πελοποννήσου αδειοδοτούν στις 10 Σεπτεμβρίου 2002 συγκεκριμένη εταιρεία προκειμένου να εγκαταστήσει 20 ανεμογεννήτριες, επικαλούμενες περιέργως ως θετική (!) «την αναφορά του Δασαρχείου Μολάων με την οποία προτείνεται η χορήγηση της αιτούμενης έγκρισης επέμβασης».

* Κάτοικοι της περιοχής προσφεύγουν στη γ.γ περιφέρειας Πελοποννήσου, Αγγέλα Αβούρη, ζητώντας να ακυρώσει την απόφαση αδειοδότησης λόγω παρερμηνείας της γνωμάτευσης του δασάρχη. Εκείνη απορρίπτει το αίτημα καθώς θεωρεί θετική την γνωμάτευση. Η Νομική Ομάδα Υποστήριξης Πολιτών της WWF Ελλάς, στην οποία καταφεύγουν οι κάτοικοι και σημειωτέον υποστηρίζει αναφανδόν τη δημιουργία των αιολικών πάρκων, αποφαίνεται στις 12 Απριλίου 2005 ότι η ερμηνεία της διεύθυνσης δασών Λακωνίας και της περιφέρειας «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα και το περιεχόμενο του εγγράφου του δασαρχείου.

«Εχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία και στα 41 έγγραφα που απαιτούνται, η αναφορά του δασάρχη όμως συνιστά παρατυπία», τονίζει ο περιβαλλοντολόγος της WWF Ελλάς, Ηλίας Τζηρίτης.

* Ο δασάρχης Μολάων, Δ. Δημητρόπουλος, μιλώντας στην «Κ.Ε.» ξεκαθαρίζει το αυτονόητο: «Ασφαλώς η εισήγησή μου είναι αρνητική. Είναι παράξενο να εκλαμβάνεται διαφορετικά και μάλιστα σε επίσημα έγγραφα. Αυτά τα πράγματα δεν μπορούν να περάσουν έτσι. Κάποια στιγμή πρέπει να κινηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Αλλωστε και η δήμαρχος Ζάρακα, Παναγιώτα Πριφτάκη, επισημαίνει ότι οι επενδυτές «δρουν ανεξέλεγκτα και κινούνται παρασκηνιακά». Ο νομικός περιβάλλοντος, Μάριος Χαϊνταρλής, χειρίζεται δύο προσφυγές φορέων και κατοίκων της περιοχής στο ΣτΕ. «Για τις θέσεις "Καλογεροβούνι-Πούλος" και "Γρόπες-Ράχη-Γκιώνι" εκδόθηκε από το ΣτΕ προσωρινή διαταγή αναστολής των εργασιών. Οι υποθέσεις θα εκδικαστούν στις 16 Νοεμβρίου», μας λέει.

* Οι κάτοικοι επικαλούνται την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που εκπονήθηκαν από μελετητές άσχετων ειδικοτήτων και δίνουν αποσπασματική και όχι συνολική εικόνα, και την υποβάθμιση της περιοχής που προστατεύεται από το «Νατούρα 2000».

πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 17/07/2005Σημείωση 5ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Αιολική ενέργεια με έωλες αποφάσεις του Δημήτρη Νανούρη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα