Θέμα δημοσίευσης: Διάσωση Αρχαίου Πύργου Αγίας Μαρίνας
Φίλοι του νησιού, κάτοικοι, οικιστές και επισκέπτες.
Ανοίγουμε ένα μεγάλο θέμα, αυτό της συντήρησης και διάσωσης του Πύργου της Αγίας Μαρίνας, που πραγματικά αξίζει τον κόπο να αναδειχθεί και να τύχει της ενεργής συνδρομής από πολλές πλευρές. Από εμάς τους ιδιώτες, από φορείς κυβερνητικούς ή μη, ντόπιους ή ξένους κ.ο.κ. Η δική σας φωνή θα είναι σημαντική στο μακρόχρονο ξετύλιγμα αυτής της προσπάθειας και του μεγάλου έργου που απαιτείται για την συντήρηση και τελικά διάσωση του μοναδικού αυτού μνημείου που έχουμε την τύχη αλλά και την μεγάλη ευθύνη του να βρίσκεται στο νησί μας!
Από την γκραβούρα του Dosso του 18ου αιώνα διαπιστώνει κανείς πώς ήταν ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας πρίν εγκαταλειφθεί η χρήση του σαν μοναστήρι και καταρρεύσει.
Ερχόμενοι στο "σήμερα" διαπιστώνουμε την τραυματική και απαράδεκτα εγκαταλελειμμένη κατάσταση του μνημείου στον 21ο αιώνα.
Ο Πύργος της Αγίας Μαρίνας κινδυνεύει
Περιληπτικά να αναφερθεί ότι ο αμυντικός αυτός πύργος χρονολογείται από το 700 π.Χ. (δηλ. πρίν τον Παρθενώνα...). Θεωρείται μοναδικό κτίσμα στο Αιγαίο και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου τόσο για το μεγάλο του ύψος (τέσσερα επίπεδα με εσωτερική σκάλα) που έφτανε τα 19.5 μέτρα αλλά και για τον αξιοθαύμαστο τρόπο της κατασκευής του, το μεγάλο μέγεθος των λίθων που χρησιμοποιήθηκαν σε συνάρτηση πάντα με τα μέσα που υπήρχαν εκείνη την εποχή
Σε επόμενα άρθρα θα παραθέσουμε αρκετές ιστορικές και άλλες λεπτομέρειες που έχουν μέχρι τώρα συλλεχτεί. Φυσικά θα ήταν μεγάλη χαρά και λίαν χρήσιμο να προστεθούν και άλλα στοιχεία ή ντοκουμέντα, απόψεις ή προσφορές/προτάσεις και από άλλους μέσα από τις σελίδες του Φόρουμ. Σε αυτό το σύντομο εισαγωγικό σημείωμα θα περιγράψουμε με λίγα λόγια το Όραμα λίγων ανθρώπων που αγαπάνε το νησί και βάζουνε "πλάτη" για το 'Έργο Διάσωσης του Πύργου της Αγίας Μαρίνας". Ελπίδα μας οι λίγοι να γίνουν περισσότεροι και γιατί όχι...ακόμα περισσότεροι.
Η ιδέα ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2007 σε μια κουβέντα στην παραλία. Τρέξανε κάποια πράγματα, γίνανε συζητήσεις και σήμερα αρχίζει το θέμα να παίρνει μια θετικότερη και ελπιδοφόρα τροπή. Την ιδέα αγκάλιασε αμέσως τόσο ο Δήμος Κέας αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Προστασίας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία σημειωτέον έχει ιδρύσει Τοπική Επιτροπή Κέας (περισσότερα για αυτό σέ άλλο post).
Επειδή δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα, όπου πολλά αυτονόητα πράγματα και θέματα μένουνε στα χρονοντούλαπα, όπου ένα βραδυκίνητο και σε κρίση Υπουργείο Πολιτισμού κωφεύει σε μελέτες και υπηρεσιακά σημειώματα, σε αιτήματα του Δήμου με εκατοντάδες υπογραφές πολιτών του νησιού, όπου το Αρχαιολογικό Μουσείο Κέας, ναι αυτό το διαμάντι μας, παραμένει επί μήνες κλειστό ΓΙΑΤΙ η μοναδική φύλακας έχει αποσπαστεί (λέει πινακίδα στην είσοδο του μουσείου) προκειμένου να φυλάει την Αγία Μαρίνα μη τυχόν και πέσει καμιά πέτρα σε κανένα άνθρωπο και ξεσπάσει νέο σκάνδαλο
Συνεπώς η μόνη ελπίδα και μονοπάτι για την διάσωση του μνημείου εναπόκειται σε ένα συνδυασμό ιδιωτικής πρωτοβουλίας, συντονισμένες συνεργασίες με φορείς και ενεργή συμμετοχή χορηγών για να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.
Τι λέτε αξίζει τον κόπο να προσπαθήσουμε ενώνοντας δυνάμεις προκειμένου αυτό το Όραμα να το δούμε σιγά-σιγά να πραγματοποιείται;
_________________
Απο την Ομάδα Διαχείρησης KW
"Όλοι μαζί με τις φωνές μας στο Φόρουμ μπορούμε καλλίτερα! Διαδώστε το!"
Περιοχή: Koundouros
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 23, 2008 7:24 pm Θέμα δημοσίευσης: Ιστορική Περιγραφή κατά Κων. Μάνθο - 1877