Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Βιώσιμη Ανάπτυξη: Ο Αϊ-Στράτης θα γίνει το πρώτο πράσινο νησί

ΝησιάΟ Αϊ-Στράτης θα γίνει το πρώτο «πράσινο» νησί
Ο ήλιος και ο άνεμος θα φέρουν από τον αλλοτινό τόπο εξορίας την πράσινη ενεργειακή επανάσταση στην Ελλάδα.
Σχέδιο για να τροφοδοτείται ενεργειακά το νησί μόνο με ήλιο και άνεμο

«Πριν από δύο χρόνια, στη Χίο, ο καθηγητής Γιαν Γιάντσεν παρουσίασε το δανέζικο νησί Σάμσο. Πρόκειται για ένα «πράσινο νησί», όπου γίνεται χρήση οικολογικών μεθόδων σε όλα τα επίπεδα- από την ενέργεια ώς τη γεωργία», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Νικήτας Νικητάκος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. «Σκεφτήκαμε, λοιπόν, να εφαρμόσουμε το παράδειγμα του δανέζικου νησιού, στον δικό μας Αϊ-Στράτη».

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, η ιδέα ήταν «να αποκτήσουμε ένα 100% αυτόνομο ηλεκτρικά νησί που θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Με την πρόσθετη πρόκληση ότι το νησί δεν είναι διασυνδεδεμένο με το δίκτυο της ηπειρωτικής Ελλάδας, θα είναι η πρώτη φορά που ένα νησί θα είναι απολύτως αυτόνομο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Ήλιος και άνεμος θα δίνουν ρεύμα σε όλες τις εγκαταστάσεις, ενώ οι κάτοικοι θα αναπτύξουν βιολογική κτηνοτροφία και ιχθυοκαλλιέργειες. Σε λίγα χρόνια ο Αϊ-Στράτης θα γίνει το απόλυτο πράσινο νησί στο Αιγαίο», λέει στα «ΝΕΑ» ο Νομάρχης Λέσβου κ. Παύλος Βογιατζής. «Ήδη έχουμε απελευθερώσει πόρους για τη χρηματοδότηση της μελέτης, την οποία και θα υποβάλουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είχαμε ζητήσει κατ΄ αρχήν χρήματα από το υπουργείο Αιγαίου και επειδή καθυστερούσαν αποφασίσαμε να προχωρήσουμε με δικά μας κεφάλαια. Το νησί του Αϊ-Στράτη είναι ιδανικό γι΄ αυτόν το σκοπό, επειδή δεν απαιτεί δυσβάσταχτο κόστος λόγω του μικρού του μεγέθους. Η επένδυση μπορεί να κυμανθεί σε ανεκτό ύψος και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα. Σκοπός μας αρχικά είναι να αναπτυχθεί τουριστικά το νησί, ενώ ελπίζουμε ότι θα προσελκύσει και σημαντικό αριθμό νέων κατοίκων και ο πληθυσμός του, που είναι σήμερα 263 άνθρωποι, θα αυξηθεί σημαντικά», υποστηρίζει ο νομάρχης Λέσβου.

Ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Ευστρατίου κ. Χαράλαμπος Μακρής δεν περιμένει πάντως τη μελέτη για να… πρασινίσει το νησί του: «Ήδη έχουμε προχωρήσει στην εγκατάσταση ανεμογεννήτριας ισχύος 25 κιλοβάτ και στην πρόβλεψη εγκατάστασης ενός υβριδικού σταθμού παραγωγής ρεύματος από αιολική ενέργεια και υδροστρόβιλο, σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης».

Το κόστος

Οι ημερήσιες ανάγκες του νησιού σε ρεύμα δεν ξεπερνούν τα 200 κιλοβάτ. Ο υβριδικός σταθμός για τον οποίο μιλά ο πρόεδρος της κοινότητας του νησιού προβλέπεται να έχει ισχύ 600 κιλοβάτ. « Η μελέτη είναι έτοιμη και το προτεινόμενο σύστημα παραγωγής που θα χρησιμοποιεί ανεμογεννήτριες και υδροστρόβιλο παρουσιάζει κόστος ίσο με 0,72 ευρώ ανά κιλοβατώρα», αναφέρει ο καθηγητής του ΤΕΙ κ. Δημήτρης Χρηστάκης.

«Θέλουμε και στον Αϊ-Στράτη η δόμηση να συμβαδίσει με την οικολογική προοπτική και σκεφτόμαστε την αξιοποίηση κυρίως της ηλιακής ενέργειας, ενώ για τη θέρμανση σκεφτόμαστε την τηλεθέρμανση με νερό είτε από μεγάλο βάθος είτε από γεωθερμικά πεδία», λέει ο νομάρχης Λέσβου. «Ωστόσο, αρχικά θα εξεταστεί η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης, η δυνατότητα παραγωγής θερμότητας από βιομάζα και η μείωση των απορριμμάτων, τα βιοκλιματικά δημόσια κτίρια είναι στο πρόγραμμα και ελπίζουμε να εφαρμόσουμε συστήματα αιολικής και κυματικής ενέργειας». Η ομάδα μελέτης προτείνει και τη χρήση τεχνολογιών υδρογόνου και νέου τύπου μπαταριών. Στην πόλη Βάρτσε της Ιταλίας που εφαρμόστηκε κάτι ανάλογο, ο τουρισμός εξαπλασιάστηκε μέσα σε 10 χρόνια.

Σάμσο: οι πρωτοπόροι της πράσινης αυτονομίας
Στο νησί Σάμσο της Δανίας, που χρησιμεύει ως πρότυπο για το ελληνικό «πράσινο νησί», ζουν σήμερα 4.400 κάτοικοι, οι οποίοι χρησιμοποιούν μόνον ήπιες μορφές ενέργειας και σύντομα όλοι θα κινούν τα αυτοκίνητά τους με βιοκαύσιμα. Το 100% των αναγκών τους σε ηλεκτρισμό καλύπτεται από αιολικά πάρκα και το 75% της θέρμανσης προέρχεται από ηλιακή ενέργεια και καύσιμα βιομάζας.

«Οι κάτοικοι του Σάμσο έχουν μετοχές στο εγχείρημα της πράσινης ενέργειας και γι΄ αυτό ίσως το εγχείρημα είχε πολύ μεγάλη κοινωνική αποδοχή», επισημαίνει ο καθηγητής του Πολυτεχνείου της Δανίας κ. Γιάντσεν. «Πιστεύω αν οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου συμμετάσχουν από την αρχή στον σχεδιασμό και σε κάθε λεπτομέρεια που πρέπει να εξεταστεί και επενδύσουν στις ανανεώσιμες πηγές θα βγουν πολλαπλά κερδισμένοι. Όλοι θα ενδιαφέρονται στο μέλλον γι΄ αυτό το νησί και τα αγροτικά του προϊόντα θα μπορούν να διαφημίζονται ως προερχόμενα 100% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα υπάρξει τουρισμός, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, όπως έγινε στο Σάμσο».

Παρόμοια προγράμματα πάντως έχουν ήδη εφαρμοστεί και σε άλλες νησίδες στην Ευρώπη, όμως οι περιοχές στις οποίες υλοποιήθηκαν ήταν διασυνδεδεμένες στο κεντρικό ηπειρωτικό δίκτυο, οπότε πουλούσαν την υπερεπάρκεια όταν είχαν και αντλούσαν ενέργεια όταν χρειάζονταν.

Πηγή: http://www.tanea.gr

Για περισσότερες πληροφορίες:

Samso Green Energy Island
http://w2.djh.dk/international/2001/samso

The Vineyard Energy Project (VEP)
http://www.vineyardenergyproject.org

Aspen and Pitkin County in Colorado
Community Office for Resource Efficiency
http://www.aspencore.org
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ο Αϊ-Στράτης θα γίνει το πρώτο πράσινο νησί" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα