Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Πολιτισμός: Οικολόγοι Πράσινοι, μέγα έγκλημα στο Κάβο Σίδηρο

Κρήτη

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
Δελτίο Τύπου 11.03.2008

ΜΕΓΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Η ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΚΑΒΟ ΣΙΔΕΡΟΣτο Νομό Λασιθίου, έχει προγραμματισθεί από εταιρεία Βρετανικών συμφερόντων, ένα έργο υποτιθέμενης τουριστικής ανάπτυξης σε έκταση του Ιδρύματος «Παναγιά η Ακρωτηριανή» της Μονής Τοπλού. Το εν λόγω έργο αναπτύσσεται σε μια έκταση 26.000 στρεμμάτων στο Κάβο Σίδερο, η οποία αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000, ενώ το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαρακτηρισθεί ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας σύμφωνα με την Οδηγία 79/409/ΕΟΚ.

Η ενδεχόμενη πραγματοποίηση της επένδυσης θα προκαλέσει μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές, χωροταξικές και κοινωνικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Η κατασκευή πέντε τουριστικών χωριών και πολυτελών ξενοδοχείων, συνολικής δυναμικότητας 7000 κλινών, σε συνδυασμό με την κατασκευή τριών γηπέδων γκολφ, συνεδριακού κέντρου και εμπορικών κέντρων, ξεπερνούν κατά πολύ τη φέρουσα ικανότητα μιας από τις πλέον απειλούμενες με ερημοποίηση περιοχές της χώρας μας.

Καμία πρόβλεψη δεν γίνεται για το πώς θα ενταχθούν στην τοπική κοινωνία των 2500 κατοίκων, οι 3000 και πλέον εργαζόμενοι στην επένδυση, σε ποιες κατοικίες θα μείνουν, που θα πηγαίνουν σχολείο τα παιδιά τους, ποιες υποδομές θα στηρίξουν την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία.

Το σχέδιο δεν θέτει σε καμία περίπτωση, ως βασικό ζητούμενο την προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου. Απειλεί την επάρκεια, την ποιότητα και τη διατήρηση των φυσικών πόρων και αντιστρατεύεται την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.

Παρ’ όλα αυτά, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε αγαστή συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ, ενέκρινε με Κοινή Υπουργική Απόφαση την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, χωρίς να διατυπώνεται πουθενά το βασικό ζητούμενο που είναι η προστασία και διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος και του τοπίου, η επάρκεια, η ποιότητα και η διατήρηση των φυσικών πόρων. Γίνεται μάλιστα σε περιοχή με ελληνικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις και την εν λόγω ΚΥΑ δεν υπέγραψε ο καθ’ ύλη αρμόδιος Υπουργός.

Η αμφισβητούμενης εγκυρότητας συμφωνία παραχώρησης της γης μεταξύ της Μονής Τοπλού και της, μάλλον αναξιόπιστης, αγγλικής εταιρείας με διάρκεια 40 χρόνων και δυνατότητα παράτασης για άλλα 40 χρόνια, δεσμεύει το μέλλον όχι μόνο των παιδιών αλλά και των εγγονών των κατοίκων της περιοχής. Η επένδυση αυτή αντιστρατεύεται με πολλούς τρόπους κάθε έννοια βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης

Μεγάλο προβληματισμό, ωστόσο, αλλά και αγανάκτηση προκαλεί, όπως προκύπτει από σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε από περιβαλλοντικές ομάδες, σε κατοίκους της περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Νομού Λασιθίου, η σπουδή με την οποία η πλειοψηφία της ΤΕΔΚ Λασιθίου (με εξαίρεση τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου) προσέτρεξε να συνδράμει σε αίτημα του Μητροπολίτη Ιεράπετρας και Σητείας και του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή». Ζητήθηκε από τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να εκχωρήσουν εν λευκώ το δικαίωμα εκπροσώπησής τους από, άγνωστους σε αυτούς, δικηγόρους που θα υπερασπιστούν ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας την προσβληθείσα, από πολίτες και φορείς της περιοχής, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Σαν Οικολόγοι Πράσινοι προσυπογράφουμε τα ερωτήματα που σε σχετική ανακοίνωση δημόσια θέτουν οι Οικολογικές Ομάδες του Νομού Λασιθίου, για το πώς οι αιρετοί εκπρόσωποί παίρνουν την ευθύνη για το αν σωστά θα υλοποιηθεί αυτή η επένδυση, για το πώς παίρνουν την ευθύνη, παρά τα όσα νέα έχουν προκύψει από Νομοτεχνική Μελέτη που εκπονήθηκε από δικηγόρο των ομάδων, για τη φερεγγυότητα της Αγγλικής εταιρίας, πώς παίρνουν την ευθύνη για τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος που μεθοδεύει εδώ και χρόνια ένα εκκλησιαστικό ίδρυμα.

Ερωτήματα πολλά και πιεστικά, που όσο θα προχωρά ο χρόνος και ενδεχομένως θα υλοποιείται η επικείμενη επένδυση, θα γίνονται όλο και πιο αμείλικτα.

Η παρθένα περιοχή του ανατολικού άκρου της Κρήτης, διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη αειφορικού τουρισμού (φυσιολατρικού & πολιτιστικού) και μπορεί να αποτελέσει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, ώστε να βελτιωθεί η παρούσα κατάσταση προς όφελος των κατοίκων της και να διατηρηθεί το οικοσύστημα προς όφελος των μελλοντικών γενεών.

Καλούμε την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να επανεξετάσουν τη στάση τους απέναντι στην μεγαλύτερη και πιο σκανδαλώδη τουριστική επένδυση που ετοιμάζεται στη Μεσόγειο. Να πάρουν εκείνα τα οικονομικά και κοινωνικά μέτρα που έχει ανάγκη η απομονωμένη, τόσα χρόνια από τις πολιτικές τους, περιοχή για την αναβάθμισή της και όχι να επιτρέπουν την εκχώρηση εδαφών της πατρίδας μας σε πολυεθνικές εταιρείες, που μοναδικό σκοπό έχουν το κέρδος.

Καλούμε τέλος την τοπική εκκλησία να αφήσει τις «επιχειρηματικές καινοτομίες» που οραματίζεται να εφαρμόσει σε βάρος της αειφορίας και της τοπικής κοινωνίας στις τεράστιες εκτάσεις που κατέχει και να στραφεί στο κύριο έργο της.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Για περισσότερες πληροφορίες:
Δασκαλάκης Παύλος 6932403188
Παπαδάκης Αριστείδης 6977471845
ecogreenscrete@gmail.com
http://ecogreens-crete.blogspot.com
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κρήτη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κρήτη:
Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Οικολόγοι Πράσινοι, μέγα έγκλημα στο Κάβο Σίδηρο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα