Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Αιολικά εργοστάσια το σκοτεινό παρασκήνιο, των Ε. Γκίκα - Σ. Καλογερόπουλου

ΝησιάΑιολική παράνοια

Οι ως τώρα ενεργειακοί πόροι απαιτούσαν εξόρυξη, μεταφορά, καύση των ορυκτών (λιγνίτη, πετρελαίου) ή εμπλουτισμό και σχάση του ουράνιου και μετατροπή της θερμικής ενέργειας σε κινητική και εν συνεχεία σε ηλεκτρική. Με λίγα λόγια, οι πόροι είναι συγκεκριμένης και περιορισμένης ποσότητας, αναλώσιμοι και μάλιστα με αναγκαστικές απώλειες ενέργειας ως θερμική διάχυση στο περιβάλλον. Δικαιολογείται λοιπόν, μια κεντρική διαχείριση, ενεργειακή οικονομία, περιορισμοί και εξάρτηση από την υψηλή τεχνολογία. Η τεχνολογία εξελίσσεται μέσα σε ένα σκεπτικό που είναι άμεση συνάρτηση με τις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις που αναπτύσσονται μέσα σε μια κοινωνία.
Η στενή οικονομίστικη λογική «κάνω επένδυση, πρέπει να αποσβέσω και εν συνεχεία να κερδοσκοπήσω», κάνουν τις ήπιες μορφές ενέργειας και αυτές εφιαλτικές και το τραγικότερο, αυτή η ανεξάντλητη και τελείως ελεύθερη από περιορισμούς μορφή ενέργειας να είναι και η ακριβότερη μέσα στην συγκεντρωτική λογική διαχείρισης και διανομής της!
Δηλαδή τα προβλήματα μεταφοράς, αποθήκευσης, διανομής (που ισχύουν σε άλλους κλάδους), στην περίπτωση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας επιλύονται με τελείως διαφορετική προσέγγιση από την συνηθισμένη.


Για την ηλιακή και αιολική ενέργεια όμως ποιος ο λόγος να υπάρχει συγκεντρωτική και κεντρική διαχείριση και διανομή;
Διότι οι συγκεκριμένες μορφές ενέργειας ΕΙΝΑΙ ΑΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΣ! Τα ηλιακά και αιολικά λειτουργούν από αυτά τα ανεξάντλητα ενεργειακά δυναμικά, χρησιμοποιούν μέρος αυτής της ενέργειας και είναι κοινή λογική ότι δεν έχει το παραμικρό νόημα να μιλάμε για εξοικονόμηση ενέργειας!
Οποιοδήποτε παραγόμενο πλεόνασμα μπορεί να δοθεί σε καταναλωτές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για εγκατάσταση ατομικών ηλιακών ή αιολικών, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλες χρήσεις επιπέδου κοινότητας, μπορεί τέλος πάντων να αγνοηθεί και να σπαταληθεί ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ! Και εννοείται ότι στα σπίτια μας δεν θα έχουμε τέτοια μεγαθήρια που σχεδιάστηκαν με μοναδικό σκοπό την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας! Τα οικιακά αιολικά μπορούν να σχεδιασθούν για μικρότερη παραγωγή ενέργειας και ιδιαίτερα για τοπική κατανάλωση.
Όμως η τεχνολογία εξελίσσεται μέσα σε ένα σκεπτικό που είναι άμεση συνάρτηση με τις κοινωνικοοικονομικές σχέσεις που αναπτύσσονται είτε από τις γενικότερες ανάγκες μιας κοινωνίας, είτε από επιμέρους ανάγκες ομάδων συμφερόντων που μονοπωλούν για ίδιο όφελος την ικανοποίηση αυτών των γενικότερων αναγκών με τρόπο που θα δημιουργήσει μέγιστο τζίρο αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις των επιλογών και αν και σε ποιο βαθμό ικανοποιούνται οι κοινωνικές ανάγκες.
Το μοντέλο ανάπτυξης των ημερών μας, σημαίνει αιολικά εργοστάσια, κυρίως σε προστατευόμενες περιοχές, που οδηγούν σε αλλοίωση του τοπίου, διάνοιξη δρόμων στα βουνά, νέα δίκτυα με καλώδια υψηλής τάσης και μετασχηματιστές σε περιοχές ήρεμες μέχρι τότε, με αποτέλεσμα την εξαφάνιση της χλωρίδας και πανίδας, την έναρξη έντονης διαδικασίας διάβρωσης και ερημοποίησης του εδάφους και όλη αυτή η καταστροφική διαδικασία αποτυπώνεται στο αντιαισθητικό θέαμα των κολοσσιαίων γεννητριών στις κορυφογραμμές.

Η Greenpeace γνωρίζει καλά αυτά τα θέματα (έχει ενημερωθεί από την ΕΟΕ λεπτομερώς) αλλά τα αξιολογεί ως εντελώς δευτερεύοντα. Ζητάει άμεσες αδειοδοτήσεις. Απορία, να μην γίνονται δηλαδή Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα έργα αυτά;


ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΣΜΟΣ

Πολυεθνικές εταιρίες που παραδοσιακά ασχολούνται με τα ορυκτά καύσιμα η επενδύουν τώρα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,δηλαδή στον ήλιο,στον αέρα,το νερό ,αγαθά κοινά για όλη την ανθρωπότητα προτάσσοντας το επιχείρημα
«Πρέπει να απεμπλακούμε το ταχύτερο από ορυκτά καύσιμα»
και το δίλημμα πρόταση
«ή πυρηνικά ή ανανεώσιμες.»
και επειδή η πίττα έχει κομμάτια πού πρέπει να μοιραστούν στις θυγατρικές και μητρικές εταιρίες μέσω των συμφωνιών για την Ενέργεια έχουμε τα εξής:
«Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν μπουν μόνο μέχρι 25% της τελικής κατανάλωσης που για την Ελλάδα το 2015 σημαίνει 8.000 MW αιολικών σε περιοχές που φυσάει αρκετά. (Τα ηλιακά παράγουν ενέργεια με κόστος 6 φορές περισσότερο από τις ανεμογεννήτριες και μόνο την ημέρα, ενώ 2,5MW φωτοβολταϊκών ισοδυναμούν με 1MW αιολικών).

Για τα ελληνικά δεδομένα, οι ανεμογεννήτριες είναι μεσου μεγέθους 1-1,5MW δηλ ύψους 60-80 μέτρα με πτερύγια 25-35 μέτρα. ?ρα μιλάμε για 5,5 - 7.000 μεγάλες ανεμογεννήτριες άρα παντού στην Ελλάδα που φυσάει πολύ».

Κόστος ανά MW 1 εκ. ευρώ με τουλάχιστον 60% επιδότηση Για τον σχεδιασμό για τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας, υποτίθεται τουλάχιστον ότι υπάρχει η κυβέρνηση, η ΡΑΕ, κ.α. που πρέπει να ασχοληθούν με αυτόν, δεδομένου ότι η ΔΕΗ πλέον λειτουργεί ως ΑΕ, δηλ. με γνώμονα την κερδοφορία της, την τιμή της μετοχής της, κλπ.

Τα αιολικά ξεκίνησαν ουσιαστικά το 1994 που θεσπίστηκε το εξής περίπου πλαίσιο για τους -μοναδικούς τότε ιδιώτες στην ηλ. ενέργεια- υποψήφιους ιδιοκτήτες αιολικών πάρκων: Ευρωπαϊκές επιδοτήσεις για καθαρή ενέργεια και εγγυημένη αγορά της παραγόμενης ηλ. ενέργειας από τη ΔΕΗ σε σταθερή τιμή για καμιά 10αριά χρόνια.

Με αυτά τα δεδομένα είδαν διάφοροι ότι το πράγμα συμφέρει και άρχισαν. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αιτήσεις για αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος περίπου 3000 MW, ενώ η μέγιστη ισχύς που καταναλώνεται στο ελληνικό σύστημα είναι περίπου 9500 MW.

Η δήθεν επιστημονική προσέγγιση, όργανο στα χέρια της απληστίας που επιδιώκει τον απόλυτο διοικητικό έλεγχο της κοινωνικής ζωής!
Η οργανωμένη και εξαρτημένη από άνομα συμφέροντα "διανόηση" έχει υποβαθμίσει το θεωρητικό λόγο σε "εργαλειακό" λογισμό και προσπαθεί με αυτό το τρόπο να "λύσει" τα προβλήματα και τις αντιδράσεις που προκύπτουν λειτουργώντας ως εκτελεστικό όργανο.
Με το τρόπο που θέτουν το θέμα κάτω από το πέπλο της επιστήμης και με τα εργαλεία που χρησιμοποιούν προσπαθούν να πετύχουν το στόχο της αρπαγής , της υποβάθμισης της ζωής μας κλπ, και φυσικά δεν ενδιαφέρονται για ηθικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις....
Το πρότυπο που καταχρηστικά επιβάλλουν και στηρίζεται στη «τεχνοκρατική ορθολογικότητα» συμβάλλει τα μάλλα στην οπισθοδρόμηση του πολιτισμού, κατασκευάζοντας καταναγκαστικά πρότυπα υπερφίαλου ορθολογισμού θέλουν να υποτάξουν όλους σε αυστηρά προδιαγεγραμμένες συμπεριφορές που να ευνοούν τους στόχους της τεχνοκρατικά δομημένης αρπαχτής και στη προώθηση ενός διανοητικού ιδεώδους για την ολοκλήρωση των στόχων τους.
Αυτή η "επιστήμη" και αυτός ο λόγος δεν έχουν καμιά εγγενή αξία.
Είναι φορείς διανοητικών και αξιολογικών προτύπων που θέλουν υποχρεωτικά να μας επιβάλλουν για την επίτευξη των στόχων τους.

Οι Α/Γ που χρησιμοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα είναι ισχύος περίπου 1.000 έως 2.000 KW. Συνήθως ένα Αιολικό πάρκο είναι ισχύος από 10 MW έως 35 MW, δηλαδή από ομάδες των 10 έως 20 Α/Γ. Οι Α/Γ είναι τοποθετημένες σε αποστάσεις των 250 περίπου μέτρων μεταξύ τους.
Οι Πυλώνες των Α/Γ έχουν ύψος γύρω στα 50 μέτρα και η ακτίνα των πτερυγίων είναι γύρω στα 35 μέτρα.
Η βάση της Α/Γ είναι συνήθως 15 χ 15 μ και βάθους γύρω στα 4 μέτρα.
Η ενέργεια συλλέγεται από τις Α/Γ με υπόγειο δίκτυο Μ/Τ (20 ΚV) το οποίο οδεύει σε όρυγμα βάθους 1 μ και πλάτους 70 εκατοστών περίπου. Οταν η περιοχή είναι επίπεδη το χαντάκι γίνεται έξω από τον δρόμο, ενώ όταν είναι σε πλαγιά γίνεται στο μέσον του δρόμου, ώστε να προστατεύεται από τα νερά, που αλλιώς μπορούν να ξεθάψουν τα καλώδια.

Και τώρα το οικονομικό.
Κάθε πυλώνας κοστίζει 1,5 εκατομμύρια ευρώ. Επιδοτείται σε ποσοστό 70% από κονδύλια ΕΕ. Έχει διάρκεια ζωής περίπου 15-20 έτη το μέγιστο. Για να κάνει απόσβεση πρέπει όμως να ικανοποιούνται αυστηρά κάποιες ειδικές συνθήκες ανέμου εκεί όπου τοποθετείται. Δηλαδή απαιτούνται μέση ταχύτητα ανέμου κατά την διάρκεια του χρόνου, 7-8 m/sec που με υπεραισιόδοξο σενάριο κάνουν απόσβεση, ενώ με 6-7 m/sec και λιγότερο οι εκμεταλλεύσιμες περιοχές δεν κάνουν απόσβεση. Περιστασιακά μια πολύ μεγάλη ένταση ανέμου, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας. Βλάβες, συντήρηση κλπ δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την απόσβεση. Το κόστος παραγωγής αιολικής ενέργειας ακόμα και σε περίπτωση απόσβεσης της επένδυσης, είναι υψηλότερο από άλλους τρόπους παραγωγής. Μέσα στον λογαριασμό της ΔΕΗ υπάρχει ειδικό τέλος υπέρ της αιολικής ενέργειας. Η παραγόμενη αιολική ενέργεια αγοράζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου από το κράτος σε υψηλή τιμή, δημιουργώντας την καλύτερη εμπορική συνθήκη για τους παραγωγούς της. Εκτός αυτού δωρίζονται πος τους «επενδυτές» τεράστιες εκτάσεις γης συνήθως προστατευμένες οι οποίες στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλοτρόπως, να πουληθούν σε τρίτους κλπ κλπ

Ομως με το δεδομένο των διευρωπαικών δικτύων ενέργειας και το χρηματιστήριο ενέργειας, η ενέργεια που παράγουν είναι ακριβή και ως εκ τούτου οι επιλογές πρέπει να γίνουν με μεγάλη προσοχή, αλλιώς, αφού παρθούν οι επιδοτήσεις από την ΕΕ, θα μείνουν σωρός άχρηστων μεταλλικών τεράτων να μολύνει το τοπίο ή να παράγει ακριβή ενέργεια την οποία ο μόνος που θα αγοράζει θα είναι το κράτος για τους μικρούς καταναλωτές, αφού οι ενεργοβόροι ιδιώτες θα αγοράζουν φτηνή από άλλες χώρες.

Πολλοί μεγάλοι κίνδυνοι υπάρχουν και στην περίπτωση των "μικρών" υδροηλεκτρικών. Αυτά σημαίνουν φράγματα. Αρκετοί φορείς έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ για περιπτώσεις όπως του Αχελώου. Βενετικού κλπ. και υπάρχει σχετική νομολογία.
Δεκάδες ποτάμια κινδυνεύουν να μετατραπουν σε μια σειρά επάλληλων ταμιευτήρων από μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που επιδοτούμενες θα κατασκευάζουν φράγματα.
Στο περιβάλλον χρειάζεται να βλέπουμε σφαιρικά τα πράγματα και όχι κάποια βραχυπρόθεσμη στρατηγική ομάδων συμφερόντων να σαρώσει τα πάντα και να αδιαφορεί για όλες τις άλλες παραμέτρους.

Η κατασκευή αιολικού εργοστασίου στα Δίδυμα Αργολίδας, σε προστατευόμενο βιότοπο (CORINE) και άλλους βιότοπους όπως αναφέρεται στον επιστημονικό χάρτη του ΕΜΠ.

Η κύρια δικαιολογία για την καταστροφική επέμβαση εκτός των άλλων αιτιάσεων υπερ της κατασκευής Α/Γ είναι ότι δήθεν η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έγινε για τη ταχύτητα των ανέμων.

Παρουσιάζονται οι επίσημοι χάρτες του Αιολικού Δυναμικού της περιοχής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποκλείουν στη κοινή λογική του κάθε ένα (ειδικού και μη) τη συγκεκριμένη περιοχή για παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω της περιορισμένης ταχύτητας ανέμων!
Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα για Α/Γ μέγιστης διάρκειας ζωής 20 ετών και περίπου 20 δις ευρώ κόστους με αμφίβολα αποτελέσματα απόσβεσης αφορά μόνο στην άντληση κονδυλίων και τίποτα περισσότερο.
Αδιαφορούν με πρόσχημα την «καθαρή» ενέργεια ότι με αυτή την λογική πρόκειται για μια ακόμα οικονομική αφαίμαξη, κατασπατάληση κονδυλίων, μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και βιασμό του φυσικού κάλλους που είναι απαραίτητο για την ζωή, ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων και μάλιστα στην περίπτωση των Διδύμων, ένα προστατευμόμενο βιότοπο (περίπου η πράσινη έκταση πάνω από την πόλη Κρανίδι) η οποία στο υπόμνημα χαρακτηρίζεται δασική. Η λέξη Δίδυμα αναφέρεται στους Κάστορα και Πολυδεύκη, υπάρχει κάπου στο βουνό αρχαίος ναός του Απόλλωνα, σε κοντινή απόσταση.
Στο υπόμνημα παρουσιάζονται με μπλε 7-8 m/sec που με αισιόδοξο σενάριο κάνουν απόσβεση και ροζ 6-7 m/sec οι εκμεταλλεύσιμες περιοχές οι οποίες δεν κάνουν απόσβεση.
Απόσβεση εννοείται μόνο η απόσβεση των πυλώνων χωρίς τελικά να υπολογίζονται τα άλλα επι μέρους κόστη συντήρησης, δικτύων, εκτάσεων κλπ.
Το μοναδικό σημείο για παραγωγή στα Δίδυμα είναι μόνο αυτό της κορυφής και είναι σημειωμένο στον χάρτη με μπλε.
Η κατασκευή του αιολικού εργοστασίου γίνεται σε χαμηλότερο υψόμετρο και καλύπτεται από τον όγκο του βουνού που έχει το μπλε σημάδι αποκλείοντας έτσι τον άνεμο από τα Ανατολικά. Συγκεκριμένα η κατασκευή γίνεται ένα πόντο στη κλίμακα του χάρτη προς τα δυτικά από το μπλε σημάδι.
Πως λοιπόν και με ποιο τρόπο, ποιοί πήραν τις απαραίτητες άδειες και από πού, για να προχωρήσουν στην κατασκευή (βάσει των στοιχείων) άχρηστου αιολικού εργοστασίου σε προστατευμένο βιότοπο;

Στο πρώτο χάρτη του ΚΑΠΕ οι ταχύτητες των ανέμων.
Στον δεύτερο χάρτη της βάσης δεδομένων του ΕΜΠ οι προστατευόμενοι βιότοποι.
Στην τρίτη η ασυδοσία.

Δήθεν η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης στα Δίδυμα έγινε για τη ταχύτητα των ανέμων. Εδώ παρουσιάζονται οι επίσημοι χάρτες του Αιολικού Δυναμικού της περιοχής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποκλειουντη συγκεκριμένη περιοχή για παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω της περιορισμένης ταχύτητας ανέμων!

Η δημοσίευση αφορά την κατασκευή αιολικού εργοστασίου στα Δίδυμα Αργολίδας, σε προστατευόμενο βιότοπο (CORINE) και άλλους βιότοπους.

Η κύρια δικαιολογία για την καταστροφική επέμβαση εκτός των άλλων φαιδρών αιτιάσεων υπερ της κατασκευής Α/Γ (οι οποίες και οικονομοτεχνικά καταρρίπτονται στην προηγούμενη δημοσίευση) είναι ότι δήθεν η επιλογή της συγκεκριμένης θέσης έγινε για τη ταχύτητα των ανέμων.

Παρουσιάζονται οι επίσημοι χάρτες του Αιολικού Δυναμικού της περιοχής του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αποκλείουν στη κοινή λογική του κάθε ένα (ειδικού και μη) τη συγκεκριμένη περιοχή για παραγωγή αιολικής ενέργειας λόγω της περιορισμένης ταχύτητας ανέμων!


Είναι προφανές ότι το πρόγραμμα για Α/Γ μέγιστης διάρκειας ζωής 20 ετών και περίπου 20 δις ευρώ κόστους με αμφίβολα αποτελέσματα απόσβεσης αφορά μόνο στην άντληση κονδυλίων και τίποτα περισσότερο.
Αδιαφορούν με πρόσχημα την «καθαρή» ενέργεια ότι με αυτή την λογική πρόκειται για μια ακόμα οικονομική αφαίμαξη, κατασπατάληση κονδυλίων, μόλυνση του φυσικού περιβάλλοντος και βιασμό του φυσικού κάλλους που είναι απαραίτητο για την ζωή, ιδιωτικοποίηση δημόσιων εκτάσεων και μάλιστα στην περίπτωση των Διδύμων, ένα προστατευμόμενο βιότοπο (περίπου η πράσινη έκταση πάνω από την πόλη Κρανίδι) η οποία στο υπόμνημα χαρακτηρίζεται δασική.
Στο υπόμνημα παρουσιάζονται με μπλε 7-8 m/sec που με υπεραισιόδοξο σενάριο κάνουν απόσβεση και ροζ 6-7 m/sec οι εκμεταλλεύσιμες περιοχές οι οποίες δεν κάνουν απόσβεση.
Απόσβεση εννοείται κακώς μόνο η απόσβεση των πυλώνων χωρίς τελικά να υπολογίζονται τα άλλα επι μέρους κόστη συντήρησης, δικτύων, εκτάσεων κλπ οι απαιτήσεις των οποίων δίνονται στο υπόμνημα.
Το μοναδικό σημείο για παραγωγή στα Δίδυμα είναι μόνο αυτό της κορυφής και είναι σημειωμένο στον χάρτη με μπλε.
Η κατασκευή του αιολικού εργοστασίου γίνεται σε χαμηλότερο υψόμετρο και καλύπτεται από τον όγκο του βουνού που έχει το μπλε σημάδι αποκλείοντας έτσι τον άνεμο από τα Ανατολικά. Συγκεκριμένα η κατασκευή γίνεται ένα πόντο στη κλίμακα του χάρτη προς τα δυτικά από το μπλε σημάδι.
Πως λοιπόν και με ποιο τρόπο, ποιοί πήραν τις απαραίτητες άδειες και από πού, για να προχωρήσουν στην κατασκευή (βάσει των στοιχείων) άχρηστου αιολικού εργοστασίου σε προστατευμένο βιότοπο;


 Νεότερα στοιχεία που προέκυψαν για τα αιολικά εργοστάσια
και για το σκοτεινό παρασκήνιο του συγκεντρωτισμού της ενέργειας
Της Ελένης Γκίκα και του Σπύρου Καλογερόπουλου

Το λιγνικό πεδίο της χώρας, το μόνο καύσιμο που εκμεταλλεύεται η χώρα μας εκχωρείται σε ιδιώτες. Μετά από απόφαση του υπουργείου ανάπτυξης μετά τη Βεύη θα γίνει και διαγωνισμός για το κοίταγμα Ελασσόνας. Ενδιαφερόμενοι όμιλοι που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό είναι η Ελληνική Τεχνοδομική του Ομίλου Μπόμπολα, ο όμιλος Κοπελούζου και ο όμιλος Μυτιληναίου.
Το ελληνικό δημόσιο και η ΔΕΗ παρά το κοινωφελή χαρακτήρα της που πρωταρχικό στόχο πρέπει να έχει το δικαίωμα όλων των Ελλήνων για φτηνή ενέργεια έχει μπει στο στόχαστρο από την ΕΕ μετά από καταγγελίες ιδιωτών που υποστηρίζουν ότι η δωρεάν και αποκλειστική χρήση του λιγνίτη βλάπτει τον ελεύθερο ανταγωνισμό….και δεν ευνοεί την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Θεωρείται βέβαιο ότι ο ιδιώτης που θα αναλάβει την εκμετάλλευση λιγνιτικού πεδίου θα προχωρήσει και στη δημιουργία λιγνιτικής μονάδας ηλεκροπαραγωγής, αφού ο λιγνίτης παράγει 40% φθηνότερο ρεύμα.
Η προαγορά ηλεκτρικής ενέργειας που προωθεί το υπουργείο ανάπτυξης με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους που ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, δηλαδή εγγυημένο εισόδημα 70% ως 80% για τη κάθε μονάδα και ηλεκτροπαραγωγής, και η διασφάλιση του δικαιώματος μεταφοράς εγγύησης από τη ΔΕΣΜΗΕ στις τράπεζες Αυτό απλά σημαίνει ότι η διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας περνάει εξ΄ ολοκλήρου σε ιδιώτες. Και για αυτόν το τομέα ενδιαφερόμενοι όμιλοι είναι Η ΤΕΡΝΑ, ο όμιλος Βαρδινογιάννη, Μυτιληναίου, Κοπελούζου, Ελληνική Τεχνοδομική.
Ισπανοί, Γάλλοι, Γερμανοί δηλαδή εκμεταλλεύονται τον ήλιο, τον αέρα και τα βουνά μας με επιδοτήσεις και κονδύλια των φορολογουμένων, για να παράγουν και να μας πουλούν πανάκριβα ενέργεια!!!

ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ «ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ»

• Ποιοι έχουν λάβει ως σήμερα άδειες για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δυναμικότητας 4.450 μεγαβάτ

Η αγορά των αιολικών πάρκων ήταν πριν από δύο χρόνια σε πρωτογενή φάση στη χώρα μας, δηλαδή δεν υπήρχαν ιδιαίτερες επενδύσεις, γι' αυτό οι προοπτικές ανάπτυξης ήταν σημαντικές. Έτσι, πέραν των Ελλήνων, σημειώθηκε προσέλκυση ξένων επενδυτών που εντόπισαν το “κενό”. Σημειώνεται ότι υπάρχει διασφαλισμένη αγορά της παραγόμενης ενέργειας από τη ΔΕΗ μέσω ΔΕΣΜΗΕ. Ως σήμερα η τιμή με την οποία ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) αγοράζει ηλεκτρικό ρεύμα από μονάδες ΑΠΕ είναι συνδεδεμένη με τα τιμολόγια της ΔΕΗ. Με την απελευθέρωση της αγοράς η τιμή απεξαρτάται και γίνεται σταθερή και θα προσαυξάνεται μάλιστα με αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης.!!!!!!!!
* Ο ισπανικός όμιλος Iberdrola είναι από τους μεγαλύτερους στην παραγωγή αιολικής ενέργειας παγκοσμίως και εξαγόρασε πρόσφατα το 49,9% της εισηγμένης Ρόκας, που κατέχει το 40% της εγκατεστημένης ισχύος στη χώρα μας σε αιολικά πάρκα με 188,5 MW. Οι Ισπανοί εκπόνησαν επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει την τετραετία 2005-2008 την κατασκευή αιολικών πάρκων συνολικού δυναμικού 420 MW, για τα οποία θα επενδυθούν κεφάλαια ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύντομα η ελληνοϊσπανική εταιρεία θα επεκταθεί σε Βουλγαρία και Ρουμανία, όπου ήδη κάνει έρευνα αγοράς.
* H EDF, η “γαλλική ΔΕΗ”, εκτός από τη σημαντική τεχνογνωσία σε θερμοπυρηνικές αλλά και συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, έχει επεκταθεί και στα αιολικά εδω και μία δεκαετία. Στην Ελλάδα έχει αποκτήσει άδειες για 100 MW, έχει καταθέσει αιτήσεις για άλλα 300 MW και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Θεμελιοδομή για να αποκτήσει τη θυγατρική της εταιρεία Κτίστωρ, η οποία έχει στην κατοχή της άδειες συνολικής ισχύος 105 MW. Η Θεμελιοδομή αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και μάλλον θα αναγκαστεί να πουλήσει τη θυγατρική της. Πάντως οι Γάλλοι διαπραγματεύονται και με αρκετούς “αδειούχους” αιολικών που δεν τις έχουν χρησιμοποιήσει για να εξαγοράσουν τις άδειες.
* H ισπανική CESA έχει προχωρήσει σε κοινή εταιρεία με τη Spider Ενεργειακή, που ανήκει στη Μεταλλοβιομηχανική Spider, και έχει λάβει άδειες για τέσσερα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 75 MW.
* H Ε2-Energie από τη Δανία και η γερμανική Umwelkontor έχουν αποκτήσει από δύο άδειες αιολικών η καθεμιά και σκοπεύουν να τις επεκτείνουν.
* Το ενδιαφέρον των Ελλήνων
* H TEPNA Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης ΓΕΚ-TEPNA, ασχολείται διεξοδικά με όλες τις ενεργειακές μορφές. Εχει αποκτήσει άδεια για μεγάλη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο στη Βοιωτία, ολοκλήρωσε τέσσερα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 40 MW, ενώ κατασκευάζει σημαντικά έργα αιολικής ενέργειας και μικρά υδροηλεκτρικά σε διάφορα σημεία της χώρας. Επίσης η εταιρεία σκοπεύει να ασχοληθεί με ανάπτυξη συστημάτων εκμετάλλευσης βιομάζας και ερευνά την αγορά.
* H ΕΛΤΕΧ Ενεργειακή, θυγατρική της εισηγμένης Ακτωρ - Ελληνική Τεχνοδομική, επιχείρησε να ενισχυθεί στα αιολικά μέσω επιθετικής εξαγοράς της Ρόκας. Οταν το σχέδιο δεν στέφθηκε από επιτυχία, η επιχείρηση στράφηκε σε αυτόνομη ανάπτυξη στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Σήμερα έχει σε λειτουργία δύο αιολικά πάρκα στη Λέσβο και κατασκευάζει μονάδες συνολικού δυναμικού 51 MW. Στα τελικά συμβόλαια βρίσκονται αιολικά πάρκα με επιπλέον 47 MW, ενώ έχει ζητηθεί άδεια για αιολικά πάρκα συνολικού δυναμικού 180 MW. Ακόμη η επιχείρηση αρχίζει να επενδύει σε μικρά υδροηλεκτρικά, ενώ έχει την επιμέλεια της γνωστής (και πολύπαθης) “ιαπωνικής” επένδυσης αιολικού πάρκου στη Λακωνία, την οποία φιλοδοξεί σύντομα να ολοκληρώσει.
* Ο όμιλος Μυτιληναίου, ο οποίος επίσης κατέχει άδεια ιδιωτικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στη Μαγνησία αλλά μάλλον θα τη μεταφέρει στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας μετά την εξαγορά της Αλουμίνιον της Ελλάδος, ξεκινά την κατασκευή του πρώτου αιολικού πάρκου του ισχύος 17 MW και προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ στο Σιδηρόκαστρο. Παράλληλα έχει λάβει άδειες για αιολικά συνολικής δυναμικότητας 84 MW σε περιοχές όπως η Κρήτη, η Εύβοια και η Ανδρος.
* H DAMCO Energy, που ανήκει στον όμιλο Κοπελούζου, δραστηριοποιείται στα αιολικά και στα μικρά υδροηλεκτρικά. Ολοκλήρωσε και λειτουργεί μεγάλο αιολικό πάρκο, δυναμικότητας 62 MW, που βρίσκεται στον Νομό Ροδόπης, για το οποίο επένδυσε κεφάλαια ύψους 70 εκατ. ευρώ. Επίσης διαθέτει αιολικά πάρκα στην Εύβοια και άδειες σε άλλες περιοχές της χώρας, ενώ μέσα στο 2005 πρόκειται να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αιολικά στην Κορινθία και στην Αχαΐα δυναμικότητας 40 MW. Η εταιρεία εγκαινίασε πρόσφατα υδροηλεκτρικό έργο ισχύος 4,5 MW στον Νομό Φθιώτιδας. .
Με το νέο θεσμικό πλαίσιο το υπουργείο Ανάπτυξης θα μειώσει τον συνολικό χρόνο έκδοσης μιας επένδυσης για αιολικό πάρκο σε 18 μήνες. Κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία θα γνωμοδοτεί για την επένδυση μία και μόνο φορά, ενώ σήμερα απαιτούνται, π.χ. από τη Δασική Υπηρεσία, ακόμη και τρεις διαφορετικές γνωμοδοτήσεις σε διάφορες φάσεις της επένδυσης.

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ

Η έκθεση της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας επισημαίνει ότι τα αιολικά πάρκα αποδεικνύονται ένας δαπανηρός τρόπος για τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Σύμφωνα με την έκθεση, που αφορά όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεραίνει ότι αντί να δαπανούμε δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων ανεμογεννητριών, θα πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην ανέγερση κατοικιών που θα είναι πιο οικονομικές από την άποψη της κατανάλωσης ενέργειας.
Οι επικριτές της αιολικής ενέργειας στη Γερμανία λένε ότι η μόνωση των παλιών σπιτιών και η αναβάθμιση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα κόστιζαν φθηνότερα και θα ήταν προτιμότερα για το περιβάλλον. “Το πρόβλημα με τα αιολικά πάρκα είναι ότι πρέπει να τα κατασκευάσεις σε τόπους όπου δεν χρειάζεται ηλεκτρισμός”, λέει ο Κλάους Λίπολντ του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. “Και ύστερα πρέπει να μεταφέρεις την ηλεκτρική ενέργεια κάπου αλλού”.
Οι ανεμογεννήτριες δεν “φυτεύονται” σύμφωνα με την έκθεση αυτή.
ENA ΑΛΛΟ μεγάλο θέμα είναι η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τις ανεμογεννήτριες. Δεν τις “φυτεύει” κανείς, όπως φυτεύει σπόρους.
Κάθε τουρμπίνα χρειάζεται για αντίβαρο εκατοντάδες κυβικά μέτρα μπετόν μέσα στη γη. Γι' αυτό, ίσως δεν έχουν δίκιο εκείνοι που λένε ότι αν βρεθούν άλλες ανανεώσιμες πηγές, τότε οι ανεμογεννήτριες μπορούν να αποσυναρμολογηθούν και να μεταφερθούν αλλού και “ούτε γάτα ούτε ζημιά”. H γερμανική έκθεση καταλήγει ότι τα αιολικά πάρκα δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις κλιματικές μεταβολές.
Αλλά ακόμη και αν ήταν, υπάρχουν ορισμένα τοπία που είναι πάρα πολύ πολύτιμα για να τα μετατρέψουμε σε υπαίθριους σταθμούς παραγωγής ενέργειας.

Ο οργανισμός Αθήνας έχει αποφανθεί αρνητικά για τα αιολικά πάρκα στην Αττική γενικώς. Έτσι η Νομαρχία ανακαλεί τις μελέτες που αφορούν τα συγκεκριμένα έργα των οποίων είχε ξεκινήσει διαδικασία διεκπεραίωσης.
Αντίθετοι οι Δήμοι Καλυβίων και Κερατέας. Ο Δήμαρχος Φιλίππου που παρευρίσκετο στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, τόνισε ότι οι ανεμογεννήτριες δεν μπορούν να αποδώσουν ούτε το 1% της παραγωγής, και δεν έχει νόημα να γεμίσουν τα βουνά ανεμογεννήτριες (42 το αριθμό). Δυο τούφες πράσινο έχουν μείνει στο Πάνειο και εκεί προβλέπονται 42 ανεμογεννήτριες, είπε χαρακτηριστικά.
75 Πάνεια όρη θέλουμε για να καλύψουμε 75 ΜW ενέργεια, πράγμα αδύνατον, είπε ο πρόεδρος της Κερατέας Αδάμης δείχνοντας έτσι την αναποτελεσματικότητα των ανεμογεννητριών.


ΠΡΟΣ ΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΕΤΟΙΟ ΜΕΝΟΣ;

Να μην ξεχνούμε ότι για την θεμελίωση των πυλώνων, είναι απαραίτητο να ανέβει στην κορυφή του βουνού το τεράστιο ερπυστριοφόρο γεωτρύπανο (διαστάσεων πολλών τάνκς) για το οποίο οι μπουλντόζες κυριολεκτικά ισοπεδώνουν το βουνό. Αυτή η τεχνική εκτός από την περιβαλλοντολογική καταστροφή, αποσάρθρωση, ερημοποίηση που προκαλεί έχει και ένα ακόμα πρακτικό αποτέλεσμα.
Απογυμνώνει λοιπόν τον τόπο από την αιώνια φυσική κάλυψη και οχύρωση η οποία αποδείχτηκε πόσο αποτελεσματική είναι στον τελευταίο ακήρυχτο πόλεμο στον Λίβανο όπου ο δεύτερος πιο ισχυρός στρατός του κόσμου δεν μπόρεσε να εισβάλλει σε 34 ημέρες παρά μόνο λίγα χιλιόμετρα μέσα στο Λίβανο.
Αναρωτιέται κάποιος δικαιολογημένα μήπως τελικά υπάρχουν και άλλοι λόγοι, εκτός της απομύζησης επιδοτουμένων κονδυλίων ύψους 70% της επένδυσης. Μήπως για αυτό τον λόγο στην Θράκη έχουν τοποθετηθεί πάρα πολλές ανεμογεννήτριες;
Μοναδικά τοπία υποβαθμίζονται, μνημεία της φύσης και αρχαιολογικοί χώροι προσβάλλονται ή καταστρέφονται, χλωρίδα και πανίδα εξαφανίζεται, παράγεται πανάκριβη ενέργεια, ιδιωτικοποιούνται τεράστιες περιοχές.
Πολύ συχνά αυτή η παρέμβαση γίνεται σε περιοχές με μικρό μέσο όρο αιολικού δυναμικού που δεν ικανοποιεί τεχνικά τις ανάγκες των αιολικών εργοστασίων όπως στην Αργολίδα όπως αναφέρουν σχετικοί επιστημονικοί χάρτες.
Ενδεικτικά παράλογου σχεδιασμού αναφέρεται η περίπτωση Σερίφου για 87 ανεμογεννήτριες, κηρυγμένης προστατευμένης Γυάρου 300 ανεμογεννήτριες, Οσίου Λουκά Δελφών μνημείου της UNESCO κλπ.
Να υπενθυμίσουμε ότι σε αυτά τα μέρη δεν υπάρχει ούτε το απαραίτητο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας κολοσσιαίου κόστους.
Έτσι κανείς δεν απαντά στο ρητορικό πλέον ερώτημα:
γιατί δεν χρησιμοποιούνται οι εναλλακτικές πηγές σε μικρότερου μεγέθους κατασκευές (που δεν καταστρέφουν σε τέτοιο βαθμό), για τοπική χρήση;
Οι τζίροι των εμπλεκομένων εταιριών και των ξένων καρτέλ στην ενέργεια, δίνουν την απόλυτα κατανοητή απάντηση.


ΠΟΛΥΤΙΜΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
* ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΠΟΛΥΤΙΜΕΣ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΠΩΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ, ΚΑΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΚΛΠ.
* ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΘΕΙ ΟΤΙ ΑΝ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΙΑ ΣΤΗ ΚΑΥΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΕΙΔΩΝ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΣΕΙ, ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΑ ΟΙ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΦΙΓΟΥΡΑΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΙΩΝ.
----------------------------------------------------------------
Από την αποδελτίωση του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας Γ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ ( “Το Βήμα”)
ΝΕΑ 28/2/2005
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ, πηγή: Ο Κόσμος του Επενδυτή 18-19 Μαρτίου 2006
εφημερίδα ΕΒΔΟΜΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2006



Σημείωση 19ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Αιολικά εργοστάσια το σκοτεινό παρασκήνιο, των Ε. Γκίκα - Σ. Καλογερόπουλου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα