Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Επένδυση Ρόκας: Υπόμνημα Αντίθεσης από Φορείς και πρόσωπα της Χίου

Χίος

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΠΡΟΣ

1. ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Ν ΧΙΟΥ
2. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Β.Α. ΑΙΓΑΙΟΥ Δ/NΣΗ ΠΕ.ΧΩ.
3. Δ/NΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Ν.ΧΙΟΥ
4. Δ/NΣΗ ΧΩ.ΠΟ.ΠΕ Ν.ΧΙΟΥ
5. Δ/NΣΗ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΧΙΟΥ
6. Δ/NΣΗ ΓΕΩΡΓΙΑΣ Ν.ΧΙΟΥ
7. ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
8. ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣΟι παρακάτω υπογράφοντες το σχετικό υπόμνημα, πήραμε υπόψη μας την πρόταση της εταιρείας "ΡΟΚΑΣ" η οποία ενδιαφέρεται να εγκαταστήσει στην περιοχή του οροπεδίου του Αίπους αιολικά πάρκα με σύνολο ανεμογεννητριών που φθάνουν τις 187 δυναμικότητας 2MW η μία δηλαδή 374 MW σύνολο.

1. Στη συγκεκριμένη περιοχή δόθηκαν οι μάχες απελευθέρωσης του νησιού μας. Στο έδαφος βρίσκονται ακόμα κάλυκες σφαιρών και θραύσματα οβίδων. Υπάρχουν παλαιοντολογικοί οικισμοί βεβαιωμένοι και αξιοποιημένοι - Ρημόκαστρο - αλλά και υπό διερεύνηση, Αντρόλακος. Στα δυτικά βρίσκονται τα δάση που είναι από τα λίγα εναπομείναντα στο νησί. Γενικά ο χώρος είναι ένα οικοσύστημα με αξιόλογη πανίδα και χλωρίδα, έστω και αν είναι χέρσα στο μεγαλύτερο μέρος της.

2. Η εν λόγω τερατουργηματική επένδυση εάν υλοποιηθεί, καταστρέφει αισθητικά το κεντρικό τμήμα του νησιού το οποίο τέμνει εγκάρσια με δεδομένο το γεγονός ότι θα χρειαστούν πυλώνες υψηλής τάσης μεταφοράς του ρεύματος, δρόμου εγκατάστασης κ.λπ. Στην ουσία μιλάμε για μια εκχέρσωση του βουνού χιλιάδων τόνων που θα αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το τοπίο.

3. Ένα άλλο στοιχείο που αλλοιώνει το χαρακτήρα της περιοχής είναι και το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες αποτελούνται από έλικες ακτίνας 30 μέτρων, τοποθετημένες σε πυλώνες ύψους 70 μέτρων περίπου, για τη στήριξη των οποίων απαιτούνται βάσεις 500 κυβικών μέτρων μπετόν για κάθε μία, δηλαδή 93500 κυβικά μέτρα μπετό για όλες. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή να κατακλυσθεί από χιλιάδες τόνους τσιμέντων, με άμεσο αντίκτυπο στη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής μας, αλλά και στην εικόνα της.

4. Η συγκεκριμένη αλλά και η ευρύτερη περιοχή αποτελεί βοσκότοπο, στο οποίο βοσκούν περίπου 3000 αιγοπρόβατα και η δημιουργία τέτοιων εγκαταστάσεων, με τις συνακόλουθες εκπομπές τους, θα αναιρέσουν το χαρακτήρα του βοσκότοπου από την περιοχή και θα αποκλείσουν τη βοσκή των ζώων. Επισημαίνουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή έχουν λάβει χώρα έργα βελτίωσης των βοσκότοπων (διανοίξεις αγροτοκτηνοτροφικών δρόμων, κατασκευή ομβριοδεξαμενής κ.λπ.) αξίας αρκετών εκατομμυρίων, που χρηματοδοτήθηκαν μάλιστα με σκοπό την ενίσχυση της κτηνοτροφίας, η οποία αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας του τόπου μας.

5. Έχουμε βάσιμες ανησυχίες από υπεύθυνες πληροφορίες ειδικών αλλά και φορέων άλλων περιοχών της χώρας, όπου λειτουργούν παρόμοιες εγκαταστάσεις, ότι θα υπάρξουν σοβαρές επιπτώσεις στη ροή των υπόγειων νερών της περιοχής, αφού από τη λειτουργία τους προκαλούνται κραδασμοί, οι οποίοι με τη σειρά τους προξενούν ρωγμές στο έδαφος και στο υπέδαφος. Με δεδομένο ότι η περιοχή είναι βραχώδης οι φόβοι μας επιβεβαιώνονται πλήρως αφού θα χρειαστούν τόνοι δυναμίτιδας.

6. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες προκαλείται αναστάτωση και στις μετεωρολογικές συνθήκες με δυσμενής επιπτώσεις στις κλιματολογικές συνθήκες.

Για όλους αυτούς τους λόγους δηλώνουμε την αντίθεση μας στα σχεδιαζόμενα για τη περιοχή μας έργα με τη μορφή, την έκταση και τον τρόπο που σχεδιάζεται να γίνουν. Δεν αντιτιθέμεθα στη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αρκεί να γίνονται στον κατάλληλο τόπο, με τον απαραίτητο χωροταξικό σχεδιασμό και κυρίως με τη τήρηση του μέτρου προς το οικοσύστημα και το ίδιο το νησί.

Είναι φανερό ότι η συγκεκριμένη επένδυση αφορά μόνο τα κέρδη της συγκεκριμένης εταιρείας και δεν έχει καμιά σχέση με τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού που δεν ξεπερνούν τα 50 MW, ζήτημα που μπορεί να ιδωθεί από τη ΔΕΗ που έχει και την εμπειρία και την ευθύνη του ενεργειακού δυναμικού των νησιών Βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το αναπτυξιακό πρότυπο ενός νησιού με τα προτερήματα της Χίου, δηλαδή τη φυσική της ομορφιά τα μαστιχοχώρια της, τα παραδοσιακά βορειόχωρά της, την ιστορία της και τις παραδόσεις της που πρέπει να αποτελούν τον πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Εκτός από την αντίθεσή μας εκφράζουμε και την πίστη μας να αγωνιστούμε για να μην υλοποιηθούν τέτοιες επενδύσεις που δυσφημούν με το μέγεθός τους την πράσινη ενέργεια πνίγοντας μια ολόκληρη περιοχή για την οποία οι προγονοί μας πολέμησαν και την οποία αλώβητη πρέπει να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Επικοινωνία:
Μάρκος Σκούφαλος, e-mail: mskoufalos@sch.gr, τηλ.: 2271093900

Για την επιτροπή Φορέων:
ΤΣΑΤΣΑΡΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΧΟΥΛΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΣΑΠΑ ΛΙΛΑ
ΣΚΟΥΦΑΛΟΣ ΜΑΡΚΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

21.3.2007 Σημείωση 19ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Χίος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Χίος:
Ο Αντώνης από τη Χίο


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Επένδυση Ρόκας: Υπόμνημα Αντίθεσης από Φορείς και πρόσωπα της Χίου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα