Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Βιομηχανικά αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια από τη θάλασσα

ΝησιάΕπιμέλεια: Όλγα Κολιάτσου

Αργά αλλά σταθερά ξεκινά η περιστροφή των γιγαντιαίων φτερών του σύγχρονου ανεμόμυλου και μέσα σε λίγο διάστημα θα φτάσει τις τρεις πλήρεις περιστροφές ανά λεπτό κίνηση που θα καλύψει τις ανάγκες 15.000 ατόμων για ηλεκτρικό ρεύμα. Η εγκατάσταση της μονάδας των 4,6 μεγαβάτ συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες διεθνώς, και η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού υπ. Περιβάλλοντος, Γιούργκεν Τρίτιν, εκεί, συνοδεύτηκε με τη δήλωση «Πρόκειται για το μέλλον της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε παράκτιες περιοχές».

Το ατσάλινο «σπαράγγι», όπως αποκαλούν οι Γερμανοί τους σύγχρονους ανεμόμυλους, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το φράγμα Έμντεν, στη λιμνοθάλασσα της Κ. Σαξονίας. Και παρότι εκ πρώτης όψεως η φιγούρα του ανεμόμυλου μοιάζει λίγο παράταιρη, το θαλασσινό του περιβάλλον τον μετατρέπει σε τμήμα ενός πρωτοποριακού σχεδιασμού. Πρόκειται για την πρώτη γερμανική αιολική γεννήτρια, η οποία προσεγγίζεται από πλωτή σχεδία, αλλά κατά τη γνώμη του Γ. Τρίτιν η εγκατάσταση της εταιρείας «Enercon» «είναι θεμέλιος λίθος για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας σε θαλάσσιους χώρους».

Η γερμανική κυβέρνηση σοσιαλιστικής και πράσινης συνεργασίας έχει φιλόδοξα σχέδια. Μέχρι το 2010 στη Βόρεια Θάλασσα και τη Βαλτική προγραμματίζεται η παραγωγή ρεύματος 3.000 μεγαβάτ από αιολική ενέργεια -ποσότητα που αντιστοιχεί στην παραγωγή δύο μεγάλων πυρηνικών εργοστασίων. Συνολικώς το ποσοστό ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές -σύμφωνα με τα κυβερνητικά σχέδια- θα φτάσει το 2010, από το σημερινό 10%, στο 20%. Και το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης αυτής θα προέρχεται από τις αιολικές εγκαταστάσεις σε θαλάσσιες περιοχές.

Σε σύγκριση με τα διεθνή δεδομένα, η Γερμανία είναι μάλλον «πίσω». Σε Δανία, Σουηδία και Βρετανία υπάρχουν από καιρό αιολικά πάρκα στη θάλασσα, συνήθως ορατά από την ακτή. Τα σχέδια των Γερμανών, όμως, είναι πιο μεγαλεπήβολα: ο κύριος όγκος των αιολικών πάρκων θα έχει απόσταση έως 40 χλμ. από την ακτή και θα στερεωθεί σε βάθος 30 μ. Από την Εθνική Υδρογραφική Εταιρεία έχει χορηγηθεί ήδη άδεια για 30 «θαλασσόμυλους», εκ των οποίων οι πρώτοι εκτιμάται πως θ' αρχίσουν να λειτουργούν το 2006 ή έναν χρόνο αργότερα.

Η βιασύνη των επενδυτών είναι κατανοητή. Οπως γράφει πρόσφατο άρθρο της «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», οι υγρότοποι αποτελούν ιδιαίτερο θέλγητρο, αφού εκεί οι άνεμοι έχουν μεγαλύτερη ισχύ και διάρκεια απ' ό,τι στις υπόλοιπες 15.000 περιοχές αιολικών εγκαταστάσεων στη στεριά. Εκτός αυτού, τα περισσότερα αιολικά πάρκα δεν είναι ορατά από τις ακτές, κι έτσι αναιρείται το επιχείρημα όσων ασκούν κριτική πως «οι εγκαταστάσεις αυτές καταστρέφουν το τοπίο».

Βεβαίως, ανάλογα μεγάλες είναι και οι προκλήσεις, αφού οι σύγχρονοι ανεμόμυλοι θα πρέπει να έχουν ανθεκτικότητα σε θύελλες, πανύψηλα κύματα και στο αρμυρό νερό. Η συντήρηση των αιολικών πάρκων σε ανοιχτή θάλασσα είναι και αρκετά δαπανηρότερη, έτσι ώστε να σημειώνονται αντιδράσεις για την εγκατάστασή τους και από συλλόγους προστασίας περιβάλλοντος, ακόμη και από τους κόλπους του ίδιου του οικολογικού κινήματος. Εκφράζονται φόβοι ότι οι ανεμόμυλοι θα προκαλέσουν αναστάτωση στους βιότοπους υδρόβιων πουλιών και ψαριών, κάτι που έχει άμεση σχέση με την τοποθέτηση υποβρύχιων καλωδίων μήκους πολλών χλμ., με τα οποία τα αιολικά πάρκα θα συνδεθούν με το υπόλοιπο δίκτυο.

Σύμφωνα με τη γερμανική ημερησία, μέχρι το 2010 πιθανότατα θα χρειαστούν επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ επιπλέον δαπάνες θα επιβαρύνουν μετατροπές του υπάρχοντος στεριανού δικτύου, αφού αυτό ήδη τώρα δεν είναι σε θέση κάποιες μέρες ν' ανταποκριθεί στις έντονες αυξομειώσεις της παραγωγής ρεύματος από τα αιολικά πάρκα. Οπως σημειώνει μελέτη της Γερμανικής Υπηρεσίας Ενέργειας, το δίκτυο υψηλής τάσης της χώρας πρέπει να επεκταθεί μέχρι το 2015 κατά 845 χλμ. Το κόστος των απαραίτητων επενδύσεων εκτιμάται στα δύο έως τρία δισ. ευρώ.

Ωστόσο, η επέκταση του δικτύου αιολικής ενέργειας δεν έχει μόνο φίλους και μέσα στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό. Ενας από τους κυριότερους ενάντιους είναι ο σοσιαλδημοκράτης υπ. Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Κλέμενς, που προειδοποιεί για υπέρογκη αύξηση των δαπανών επέκτασης. Ο Γ. Τρίτιν, προσπαθώντας να κατευνάσει τα πνεύματα αλλά μη θέλοντας και ν' αφήσει ασχολίαστη τη δήλωση του συναδέλφου του, συμπλήρωσε πως «ο κ. Κλέμεντ, ίσως ακούσια, επιβεβαίωσε, ότι οι δαπάνες του δικτύου θα είναι χαμηλότερες όταν το ποσοστό ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές φτάσει το 20%».

(πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/02/2005)Σημείωση 19ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Βιομηχανικά αιολικά Πάρκα: Αιολική ενέργεια από τη θάλασσα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα