Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Πλωτές ανεμογεννήτριες, της Εύπλοιας

ΝησιάΈνα από τα πιο σημαντικά επιχειρήματα ενάντια στις τοποθετήσεις τεραστίων ανεμογεννητριών σε κορυφογραμμές είναι η υποβάθμιση του τοπίου, καθώς και οι μη αντιστρέψιμες μεταβολές σε ευαίσθητες περιοχές με εκτεταμένα έργα διαμόρφωσης.
Πρόσθετα προβληματίζουν οι επιφυλάξεις για το τι θα γίνει όταν ξεπεραστούν οι συγκεκριμένες τεχνολογίες, πράγμα που φαίνεται να συμβαίνει ήδη. Είναι πιστεύω πρωταρχικής σημασίας να αποφεύγονται επεμβάσεις μονίμου χαρακτήρα σε παρθένες περιοχές, περιοχές δηλαδή που χάνονται ανεπιστρεπτί καθημερινά και είναι ιδιαίτερα στα νησιά, ανεκτίμητες.

Η μέχρι σήμερα διαθέσιμη εναλλακτική λύση έναντι των χερσαίων ανεμογεννητριών ήταν οι παράκτιες  ανεμογεννήτριες (μόνιμα τοποθετημένες εντός της Θάλασσας), οι οποίες όμως περιορίζονται σε παράκτιες αβαθείς σχετικά περιοχές και απαιτούν τεράστια έργα έδρασης μόνιμου και αυτά χαρακτήρα. Αν λάβουμε δε υπόψη ότι το μέγεθος της μέσης ανεμογεννήτριας συνεχώς αυξάνεται (έως και 5 MW έκαστη) τότε καταλαβαίνει κανείς ότι ακόμη και στην περίπτωση της παράκτιας τοποθέτησης η αισθητική επιβάρυνση, ιδιαίτερα στην περίπτωση του Αιγαίου, παραμένει σημαντική.
 Πρόσφατα λοιπόν η εταιρεία Blue H Technologies εγκαινίασε την πρώτη μεγάλης κλίμακας πλωτή ανεμογεννήτρια η οποία σύντομα θα αγκυροβοληθεί σε βάθος 108 μέτρων, σε απόσταση 10,6 ναυτικών μιλίων από την ακτή της Νοτίου Ιταλίας. Η ανεμογεννήτρια αυτή θα εδράζεται πάνω σε μια πλωτή πλατφόρμα και θα ρυμουλκείται από το σημείο κατασκευής στο σημείο εγκατάστασης. Η μεγάλη απόσταση από την ακτή εκτός από τα αισθητικά πλεονεκτήματα εξασφαλίζει σταθερότερους ανέμους που καθιστούν αποδοτικότερη τη λειτουργία της ανεμογεννήτριας. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιεί η εταιρεία αποτελεί εξέλιξη τύπου πλατφόρμας που χρησιμοποιείται για την άντληση πετρελαίου. Τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης σε σχέση με τις εμπεπηγμένες έχουν ως εξής :
- μειώνει σημαντικά το συνολικό βάρος της κατασκευής άρα και το κόστος π.χ. Οι σταθερές κατασκευές (στο θαλάσσιο χώρο) των 5 MW ζυγίζουν 2.100 τόνους ενώ το αντίστοιχο πλωτό μοντέλο αναμένεται να έχει βάρος λιγότερο από 800 τόνους.
- μπορεί να συναρμολογείται επί ξηράς και να ρυμουκλείται μακριά από την ακτή σε αποστάσεις 10 ναυτικών μιλίων ή παραπάνω και να τοποθετείται σε βάθη άνω των 50 μέτρων
- επιτρέπει τοποθέτηση μακριά τόσο μακριά από τις ακτές ώστε να επωφελείται ισχυροτέρων και πιο σταθερών ανέμων (ώστε να μειώνεται το κόστος ανά κιλοβατώρα), να ξεπερνάει τις συχνές αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων σε χωροθέτηση επί ξηράς και να έχει τη δυνατότητα να φέρει επί του πλωτήρα τις ολοένα μεγεθυνόμενες ανεμογεννήτριες. Συχνά δε μπορεί να τοποθετηθεί κοντά στα κέντρα υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
- είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον γιατί μπορεί να απομακρυνθεί και να αποσυναρμολογηθεί χωρίς να αφήσει κανένα κατάλοιπο στην περιοχή χωροθέτησης της

Η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο κατασκευής του πρώτου απομακρυσμένου από την ακτή αιολικού πάρκου στην Puglia της Νοτίου Ιταλίας. Τον Ιανουάριο του 2007 εξασφάλισε όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για το πιλοτικό της μοντέλο και τώρα έχει αιτηθεί αδειοδοτήσεων για να κατασκευάσει το πάρκο των 90 MW στην ίδια περιοχή, 20 χλμ. από την ακτή σε νερά βάθους 100-120 μέτρων. Το εγχείρημα υποστηρίζεται έντονα από την τοπική κυβέρνηση της Puglia και τον τοπικό πληθυσμό.
Παραθέτουμε το παραπάνω παράδειγμα ενδεικτικώς ώστε να φανεί πόσο προσεκτικά πρέπει να μελετά κανείς τα δεδομένα πριν σπεύσει στην αγαπημένη νεοελληνική μέθοδο της μπουλντόζας. Με την ευκαιρία θυμίζουμε ότι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε πολλά βήματα, όπως μικρές ενεργειακές εφαρμογές σε επίπεδο νοικοκυριού ή οικισμού, αλλαγή φιλοσοφίας κατασκευών κατά την κατασκευή (μικρότερες κατασκευές, λιγότερο τσιμέντο, οικολογικά ντόπια υλικά) και λειτουργία (μόνωση, βιοκλιματική) κτιρίων και τελικά αλλαγή καταναλωτικών προτύπων πριν σπεύσουμε στην κατασκευή τεράστιων χερσαίων αιολικών πάρκων.   

Δεκέμβριος 2007
Blue H Technologies BV
The Netherlands

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ: Launch of the first ever Floating Wind Turbine
http://www.bluehgroup.com/sitedevelopment.php#videoΣημείωση 19ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Πλωτές ανεμογεννήτριες, της Εύπλοιας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα