Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αιολικά Πάρκα: Ημερολόγιο: Ζώντας κοντά σ' ένα αιολικό πάρκο (2007), της Γκαίηλ Μέιρ

ΝησιάΗ κόλαση επί της Γης

Το ημερολόγιο αυτό τηρήθηκε με ακρίβεια και καθημερινά για δώδεκα μήνες, από τον Iανουάριο έως το Δεκέμβριο του 2007, από την αγγλίδα Γκαίηλ Μαιρ που ζει με το σύζυγό της Γουόλτερ στην Τοσκάνη της Ιταλίας. Οι δυο τους είχαν αγοράσει ένα μικρό σπίτι πριν μερικά χρόνια και τον Οκτώβριο του 2006 αποφάσισαν να εγκατασταθούν σε αυτό οριστικά, ενόψει της συνταξιοδότησής τους. Η ίδια η Γκαίηλ αντέγραψε σχολαστικά τις σημειώσεις της στον υπολογιστή και πρόσθεσε κάποιες επεξηγήσεις εκ των υστέρων. Πιστεύουμε πως η λεπτομερής αυτή καταγραφή αναδεικνύει την ένταση και την έκταση του προβλήματος, γι΄ αυτό οι σημειώσεις παρατίθενται όπως ακριβώς κρατήθηκαν τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Το κείμενο που παρατίθεται στη συνέχεια - από τον Απρίλιο κι ύστερα  - είναι μια περίληψη ανά μήνα των σημειώσεων της Γκαίηλ. Δεν παρατίθεται το πρωτότυπο κείμενο επειδή δε θέλουμε να κουράσουμε τον αναγνώστη με τις επαναλαμβανόμενες αναφορές στο θόρυβο. Για τον ίδιο λόγο δεν επαναλαμβάνονται οι χαρακτηρισμοί του θορύβου του αιολικού πάρκου, αλλά κάθε μήνα αναφέρονται μόνο τα νέα στοιχεία. Αυτούσιο το κείμενο του ημερολογίου μπορεί να βρεθεί στην ιστοσελίδα http://www.ventdecolere.org/archives/enfer-sur-terre.pdf γραμμένο στη γαλλική γλώσσα.
 
«Μετακομίσαμε στο Μούρτσι τον Οκτώβριο του 2006. Δεν είχαμε πληροφορηθεί τα σχέδια κατασκευής ενός αιολικού πάρκου τέτοιας δυναμικότητας στην περιοχή άμεσης γειτνίασης. Πρόκειται για το «Αιολικό πάρκο του Σκανσάνο» και οι δοκιμές ξεκίνησαν στις αρχές του Νοέμβρη του 2006.
Μπορούμε να δούμε πέντε τουρμπίνες από την πλευρά που βλέπουμε την κορυφογραμμή και το ανώτερο τμήμα του περιστρεφόμενου μέρους της μιας από τις πέντε ανεμογεννήτριες από την άλλη πλευρά του λόφου. Δεν τηρήθηκε ημερολόγιο του 2006, επειδή πιστεύαμε πως ο θόρυβος που παρήγαγαν οι ανεμογεννήτριες (ύψους 121 μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των πτερυγίων) θα  μειωνόταν ή και θα εξαλειφόταν κατά τη διάρκεια των δοκιμών. Κάτι τέτοιο δε συνέβη, αντιθέτως, ο θόρυβος αυξήθηκε. Περάσαμε τα Χριστούγεννα στη Γερμανία και επιστρέψαμε στο Μούρτσι για την Πρωτοχρονιά».
 

Ιανουάριος

Δεν κράτησα πολλές σημειώσεις σχετικά με το θόρυβο των γεννητριών τον Ιανουάριο, γιατί συνεχίζαμε να πιστεύουμε πως ο θόρυβος θα έπαυε. Η εταιρεία που τοποθέτησε τις ανεμογεννήτριες, η Gamesa, μας είχε διαβεβαιώσει πως θα ήταν αθόρυβες, οπότε, περιμέναμε πως θα σταματούσαν να κάνουν θόρυβο κάποια δεδομένη στιγμή. Οι αναληθείς ανακοινώσεις τους επικρίθηκαν από το σύνολο του Τύπου.

?κουσα τη χαρακτηριστική δόνηση (ένας είδος παλμού, ένα πολύ ενοχλητικό «μπρμ» που ακουγόταν εξίσου στο εσωτερικό του σπιτιού όσο και έξω) για πρώτη φορά στις 4 ή 5 ιανουαρίου 2007, και στη συνέχεια στις 7, στις 14 και στις 27 Ιανουαρίου. Ήταν ιδιαίτερα ενοχλητικό την τελευταία ημερομηνία. Πέρασα πολύ χρόνο μακριά από το σπίτι τον Ιαναουάριο. Ήμουν στο Γκροσέτο, και δεν είχα το χρόνο να καταγράψω τις περιόδους του θορύβου.

Παρατήρησα το θόρυβο τέσσερις φορές, μέσα και έξω από το σπίτι: Στις 4 και 5/1 ένας θόρυβος αεροδρομίου και στις 7/1 ένας συνεχής μεταλλικός θόρυβος. Στις 28/1 ακουγόταν πολύ στο εσωτερικό του σπιτιού.

Στο τέλος Ιανουαρίου, συνειδητοποιήσαμε πως είχαμε σοβαρό πρόβλημα.

Σημείωση: αυτές οι σημειώσεις κρατήθηκαν διάφορες στιγμές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δε γινόταν θόρυβος άλλες στιγμές. Τον περισσότερο καιρό, ο θόρυβος συνεχίζεται, με διαφορετικό ηχόχρωμα, τόνο και ένταση, μέρα και νύχτα.


Φεβρουάριος

?ρχισα να κρατάω πιο ακριβείς σημειώσεις, αλλά ακόμα προσπαθούσαμε να ξεχωρίσουμε διαφοροποιήσεις του ήχου και των κατευθύνσεων του αέρα, και να αναρωτηθούμε τι μας δημιουργούσε τόσο εκνευρισμό. Δεν καταφέρναμε να κάνουμε σαφή διάγνωση.Σημείωση: Βόμβος κανονικών παλμών, στις 4, 5, 11, 12, 15 (άτονος τη μέρα), 16 (με ξύπνησε τη νύχτα) και 22 Φεβρουαρίου 2007. Θόρυβος στο εσωτερικό: στις 4 και 5 – ακούγεται μέσα στο σπίτι, με τα παντζούρια κλειστά.

Στις 6 και 7, θόρυβος αεροδρομίου (μεγάλωσα κοντά στο αεροδρόμιο Χίθροου στο Λονδίνο και ξέρω για τι μιλάω).

Στις 10, τακτικός μεταλλικός θόρυβος

Στις 11, τακτικός μεταλλικός θόρυβος – είμαι σε υπερδιέγερση σωματικώς και πνευματικώς.

Στις 12, θόρυβος αεροδρομίου.

Στις 14, τακτικός μεταλλικός θόρυβος. Εϊμαι σε υπερδιέγερση (10:30 π.μ.), βραδύς θόρυβος αεροδρομίου που ακούγεται μέσα στο σπίτι με τραβηγμένα παντζούρια.

Στις 15 και 17, τακτικός μεταλλικός θόρυβος (παρά το γεγονός πως οι ανεμογεννήτριες που βλέπουμε δεν κινούνται !), αεροδρόμιο

Στις 18, θόρυβος αεροδρομίου

Στις 21 και 22 (λειτουργεί μια τουρμπίνα).

Στις 23 και 24, τακτικός μεταλλικός θόρυβος.

Στις 25, βρέχει από τις 6:30 έως τις 7 το πρωί : τρομερά δυνατός θόρυβος

Διακοπές από την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου. Καταλαβαίνω από τη γραφή μου πόσο ευτυχισμένη είμαι που φεύγω.
 


Μάρτιος

Αναφέρονται στις 15 μεταλλικός θόρυβος μελαγχολικός.

στις 16 (έχω εξετάσεις στη Φολόνικα, είμαι εξετάστρια για τις προφορικές εξετάσεις αγγλικών για το δίπλωμα του Cambridge Proficiency in English). Όχι πως έχει να κάνει, αλλά το σημειώνω.

στις 21, 22, 25, 26, 27, 28, 29, 31: βόμβος με παλμούς.

στις 18, θόρυβος αεροδρομίου

στις 19, θόρυβος αεροδρομίου το πρωί. Νιώθω ναυτία/ζαλισμένη. Βροχή, πολύ δυνατός μελαγχολικός θόρυβος το βράδυ.

στις 20, καταιγίδα με χαλάζι, θόρυβος αεροδρομίου.

στις 21, θόρυβος αεροδρομίου

στις 22, BEC (προφορικές εξετάσεις στη Ρώμη) θόρυβος αεροδρομίου το απόγευμα

στις 23, τουρμπίνες (δεν ξέρω πια γιατί το σημείωσα)

στις 24, θόρυβος αεροδρομίου το απόγευμα. Νοτιοανατολικός άνεμος. Ακούγεται μέσα στο σπίτι, στο υπνοδωμάτιο, με τα παντζούρια κλειστά.

στις 25, θόρυβος αεροδρομίου από τις 8 το πρωί, νότιο-νοτιοανατολικός άνεμος. Ακούγεται μέσα στο σπίτι, στο υπνοδωμάτιο, με τα παντζούρια κλειστά.

στις 26 αισθάνομαι κατηφής, κρίσεις κλάματος – βροχή

στις 27, είμαι νευρική

στις 28, βροχερός καιρός, οι τουρμπίνες κάνουν σαν ηλεκτρική σκούπα. Τα πτερύγια δεν κινούνται, αλλά εξακολουθεί να ακούγεται το μεταλλικό βογκητό. Νιώθω και πάλι ρυπαρή και … στις 5 το απόγευμα, γαλήνη. Ελάχιστος θόρυβος. Επειδή κάποιοι εργάζονται στον υποσταθμό;

στις 29, βροχερός καιρός.. οι τουρμπίνες κάνουν θόρυβο ηλεκτρικής σκούπας και παλμούς που βουίζουν… Απελπισία και κρίσεις δακρύων.

στις 30, θόρυβος ηλεκτρικής σκούπας

στις 31, θόρυβος ηλεκτρικής σκούπας και μετά βουητό με παλμούς. Κάνει κρύο κι έχει λιακάδα. Οι τουρμπίνες έχουν σταματήσει. Δεν ακούγεται θόρυβος στο εσωτερικό του σπιτιού (το απόγευμα), παραμένει, όμως, ένας ρόγχος. Κλαίω και πάλι (πολύ έντονα).


Απρίλιος

Η Γκαίηλ τήρησε το ημερολόγιο καθημερινά έως τις 19/4, οπότε αναφέρει πως κατέφυγε στην Αγγλία έως τις 28/4, μεσοδιάστημα κατά το οποίο ο σύζυγός της συνέχισε να κρατά σημειώσεις.

Καθημερινά, γίνεται αναφορά σε έντονη ηχητική παραγωγή του αιολικού πάρκου, η οποία θυμίζει κάποιες φορές αεροδρόμιο ή αυτοκινητόδρομο, κάποτε απορροφητήρα ή ηλεκτρική σκούπα ή χαρακτηρίζεται συριγμός ή άλλοτε βουητό, θόρυβος ο οποίος είναι τόσο έντονος που ξυπνάει τους ενοίκους του σπιτιού, ακόμα και περισσότερες από μια φορά σε μια νύχτα. Στις 2/4, η Γκαίηλ καταφεύγει στο σπίτι μιας φίλης της προκειμένου να καταφέρει να κοιμηθεί. Στις 8 και 9/4, αποδρούν σε μίνι διακοπές στο Hols (Αlto Adige). Οι αντιδράσεις της, νευρικότητα, απελπισία, πολλές κρίσεις κλαμάτων, ταχυπαλμίες, νυχτερινός τρόμος, ναυτίες και πόνος στο θώρακα περιγράφονται συχνά. Στο διάστημα 20 έως 30/4, ο σύζυγος της Γκαίηλ αναφέρει ανυπόφορους ηχητικούς παλμούς κατά κύματα, θόρυβο γενικά, νυχτερινές αφυπνήσεις. Ηρεμία αναφέρεται μόνο τα πρωινά στις 6 και στις 29/4. Παρατίθεται ένα απόσπασμα: "Την 1η του μήνα, θόρυβος ηλεκτρικής σκούπας. Ξύπνησα μέσα στη νύχτα δυο φορές εξαιτίας του βόμβου (μία στις 3 και μία στις 6 το πρωί). Ο Γουόλτερ ξύπνησε στις 2 και στις 4:30. Πολύ δυνατός βόμβος στις 18:30.

Στις 2/4, απελπισία και κρίσεις με κλάματα. Ηρέμησα στο σπίτι μιας φίλης. Θυμάμαι πολύ έντονα εκείνη τη μέρα. Δεν μπόρεσα να ξανακοιμηθώ και έκλαψα σε όλο το δρόμο μέχρι το σπίτι της. Ούτε τουρμπίνες, ούτε θόρυβος εκείνη τη νύχτα! ΥΠΝΟΣ"!


Μάιος

Το Μάιο, ο θόρυβος είναι και πάλι καθημερινά έντονος, σε όλες τις αποχρώσεις που περιγράφονται και παραπάνω, ενώ προστίθεται κροτάλισμα και ήχος τριψίματος. Η χρήση ωτοασπίδων δεν ωφελεί. Τα σωματικά συμπτώματα περιλαμβάνουν βούισμα, αίσθημα παλμών, πόνο και αίσθημα πίεσης στα αυτιά, ναυτία, πονοκέφαλο, νευρικότητα, υπερδιέγερση, κατάθλιψη και υπέρταση. Επίσης, αναφέρεται σε μία περίπτωση τρόμος των άνω και κάτω άκρων και των δαχτύλων. Αρκετές φορές, η κατάσταση χαρακτηρίζεται ανυπόφορη.


Ιούνιος

Καθημερινά αναφέρεται βόμβος, ηχητικοί παλμοί, θόρυβος αεροδρομίου ή απορροφητήρα, ενώ κάποιες ώρες ησυχίας σημειώνονται στις 21, 28 και 29/6. Σε τρεις περιπτώσεις σημειώνονται αϋπνία λόγω του θορύβου, νευρικότητα και πόνος στα αυτιά. Μια πολύ ενδιαφέρουσα καταγραφή βρίσκουμε στις 18/6, ημέρα των επίσημων εγκαινίων της λειτουργίας του αιολικού πάρκου, κατά την οποία οι ανεμογεννήτριες παράγουν μονάχα ένα ελαφρύ σφύριγμα. Εκ των υστέρων, έγινε γνωστό στη Γκαίηλ πως αρκούσε το άνοιγμα ενός διακόπτη για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα μειωμένου θορύβου. Επίσης, όταν μετάβηκε στο πάρκο συνεργείο για να μετρήσει τα επίπεδα του θορύβου, διακόπηκε η λειτουργία όλων των ανεμογεννητριών, προκειμένου να ληφθούν μετρήσεις «πριν και μετά».


Ιούλιος

Η περιγραφή των διακυμάνσεων του θορύβου συνεχίζεται ολόκληρο το μήνα - συριγμός, αεροδρόμιο, πλυντήριο, βουητό - με ανώτατα πολύ υψηλής έντασης στις 5, 6, 7, 11, 21 και 23/7 και ηρεμία το πρωινό της 12/7, λίγο θόρυβο στις 30/7 και καθόλου θόρυβο στις 31/7. Οι καταγραφές των σωματικών συμπτωμάτων περιλαμβάνουν κατάθλιψη στις 15 και  16/7 και στις 17/7 αγανάκτηση. Γράφει: «Ποτέ ησυχία» με κεφαλαία γράμματα. Τέλος, σημειώνεται πόνος στα αυτιά στις 26/7.


Αύγουστος

Ηρεμία ή λίγος θόρυβος σημειώνεται μόνο στις 4/8, ενώ τον υπόλοιπο μήνα τα επίπεδα του θορύβου είναι ενοχλητικά έως πάρα πολύ δυνατά, τόσο που προκαλούν πόνο στα αυτιά, απώλεια όρεξης και ναυτία. Στις 15/8 σημειώνεται έντονη δυσανεξία απέναντι στο φαινόμενο, ενώ η Γκαίηλ αναφέρεται σε ένα ατύχημα που είχε, κατά το οποίο, χτυπώντας το κεφάλι της στο παραθυρόφυλλο και χρειάστηκε να οδηγηξθεί στο νοσοκομείο, αφού κόπηκε σε κάποιο αιχμηρό μεταλλικό άκρο. Δεν αποσαφηνίζεται, πάντως, αν το ατύχημα συνέβη από λάθος ή στη διάρκεια νευρικού ξεσπάσματος. Ο θόρυβος συνεχίζει να τους ξυπνά, ακόμα και με κλειστά παράθυρα. Ακόμα και όταν οι ανεμογεννήτριες παραμένουν ακίνητες, παράγεται θόρυβος σε σημαντικά επίπεδα. Το ζευγάρι παίρνει την απόφαση να φύγει!


Σεπτέμβριος

Το σημαντικό νέο που παρατίθεται στο ημερολόγιο αυτού του μήνα είναι η επίσκεψη της Περιφερειακής Διεύθυνσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος της Τοσκάνης στο σπίτι μιας φίλης της Γκαίηλ και του συζύγου της, με σκοπό τη μέτρηση των επιπέδων του θορύβου. Η γυναίκα αυτή επέστρεψε μετά από ετήσια απουσία της στο σπίτη της για να ανακαλύψει την εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας σε απόσταση 100 μέτρων από αυτό. Ο θόρυβος είναι απερίγραπτος, καταγράφεται στο ημερολόγιο της Γκαίηλ, η γάτα αρνείται να βγει από το σπίτι, ενώ συνήθως της αρέσει να είναι έξω. Ο σύζυγος της Γκαίηλ περνάει δύο νύχτες στο φιλικό σπίτι για να παρατηρεί τον εξοπλισμό καταγραφής του θορύβου: Μέσα στην κουζίνα, με ανοιχτή πόρτα, η βελόνα βρίσκεται μεταξύ 60 και 70 dbel. (Σημείωση της μεταφράστριας: Το ανώτατο επίπεδο θορύβου σε οικία παρακείμενη εργοταξιακής ή άλλης εγκατάστασης που παράγει ήχο, δε θα πρέπει να υπερβαίνει τα 45 ντεσιμπέλ με ανοιχτές τις πόρτες και τα παράθυρα). Όλοι περιμένουν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων δημοσίως. Παρουσιάζεται στροβοσκοπικό φαινόμενο μέσα στο σαλόνι του σπιτιού από τη σκιά μιας ανεμογεννήτριας από τις 19:00 έως τις 19:15, πονοκέφαλοι, επανειλημμένες νυχτερινές αφυπνήσεις, διαταραγμένος ύπνος. Η κατάσταση περιγράφεται με τις λέξεις κόλαση και βασανιστήριο.


Οκτώβριος

Οι καταγραφές του θορύβου συνεχίζουν να περιγράφονται ενοχλητικές με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενώ κάποιες μέρες σημειώνεται ησυχία. Πολύ σημαντική είναι η παρατήρηση της Γκαίηλ πως κατά την παραμονή της στη Γερμανία από τις 7/10 έως τις 18/10 οι πονοκέφαλοι, η κατάθλιψη και ο πόνος στα αυτιά παύουν και δε σημειώνεται το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Ο σύζυγός της συνεχίζει την τήρηση του ημερολογίου.


Νοέμβριος

Ο θόρυβος χαρακτηρίζεται τρομερός και κολασμένος και ακόμα και στο εσωτερικό του σπιτιού, είναι τόσο εκνευριστικός που δημιουργεί στη Γκαίηλ αίσθηση έμετου. Τα διαστήματα ηρεμίας είναι σπάνια και η διάρκειά τους δεν ξεπερνά μερικές ώρες. 


Δεκέμβριος

Ο θόρυβος, κυρίως έντονος βόμβος, συνεχίζεται ακόμα και στις 6/12 οπότε οι τουρμπίνες είναι ακίνητες.

Στις 7/12 "κολασμένος θόρυβος" που γίνεται αντιληπτός και στο σπίτι του γαμπρού της Γκαίηλ, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 14 λεπτών από το δικό της.

Σχετική ηρεμία επικρατεί στις 8/12 και στις 10/12 απόλυτη ηρεμία από τις 9:30 π.μ. και για ολόκληρη τη μέρα και την ακόλουθη νύχτα. Η ηρεμία συνεχίζεται τις τρεις επόμενες μέρες.

Το επόμενο διάστημα και έως τις 18/12, οπότε το ζευγάρι λείπει στη Γερμανία, μαθαίνει από πληροφορίες φίλων του πως οι ανεμογεννήτριες παραμένουν ακίνητες και αθόρυβες.

Στη συνέχεια, και όντας στο σπίτι τους, ο θόρυβος είναι και πάλι ανυπόφορος, οι παλμοί γίνονται αντιληπτοί στο εσωτερικό του σπιτιού παρά τη χρήση ωτοασπίδων, και σημειώνονται οι γνωστές αντιδράσεις, άσχημος ύπνος με επανειλημμένες αφυπνήσεις, κλάμα, αίσθημα πανικού, υπερδιέγερση, κατάθλιψη.


Η Γκαίηλ λέει: "Οι σημειώσεις μιλάνε από μόνες τους. Η ανάγνωση όσων ζήσαμε αυτή τη χρονιά θυμίζει με το χειρότερο εφιάλτη που θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Έτσι και ήταν. Η ιδέα πως κάποιος κάπου έβγαλε πολλά χρήματα κάνοντάς μας έξωση στην ουσία, είναι αφόρητη, αλλά αυτό συμβαίνει όλη την ώρα στον κόσμο και αυτή η φρίκη σέρνεται όλα και πιο κοντά.

Αυτή η Οδύσσεια γέμισε τη ζωή μας για ένα χρόνο και τώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές συνέπειες. Η προσπάθεια να κάνουμε έρευνα και συλλογή στοιχείων πάνω από όλα μάς κόστισε την ενέργεια που χρειαζόμασταν για να ενταχθούμε και να βρούμε κάποια εργασία που θα μάς ταίριαζε. Ένας σπό τους λόγους για τους οποίους εγκατέλειψα την εργασία μου στο ξενοδοχείο ήταν πως ήμουν απλά εξαντλημένη και δεν κατάφερνα να επαναφορτίσω τις μπαταρίες μου στο σπίτι. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, τώρα χρειάζεται να πάμε κάπου αλλού να ψάξουμε για δουλειά, γιατί εδώ είναι αδύνατο να συγκεντρωθούμε.

Όσο περισσότερος κόσμος διαβάσει αυτό το ντοκουμέντο, τόσο το καλύτερο".

Gail Mair
Via Chiesa in Giu 34A
58050 Murci (GR)
Italie

Σημείωση: το σπίτι της Γκαίηλ και του συζύγου της βρίσκεται σε απόσταση 350-400 μέτρων από την κοντινότερη ανεμογεννήτρια. Όμως, ο θόρυβος των μηχανών κάνει τη ζωή ανυπόφορη σε ανθρώπους που κατοικούν ακόμα μακρύτερα. Αυτό είναι γνωστό. Γι' αυτό το λόγο, η Γαλλική Ιατρική Ακαδημία συστήνει μία ελάχιστη απόσταση ασφαλείας 1.500 μέτρων.

Πολλά άρθρα ασχολούνται με αυτό το θέμα, με πιο πρόσφατα τα εξής:
www.windaction.org/releases/13529
www.wjactv.com/news/15024720/detail.html

Απόδοση: Μαριλένα Φουρλή
--------------------------------------------------------------------------------
(πηγή: http://www.ventdecolere.org/archives/enfer-sur-terre.pdf)Σημείωση 19ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ημερολόγιο: Ζώντας κοντά σ' ένα αιολικό πάρκο (2007), της Γκαίηλ Μέιρ" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα