Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: Ιχθυοκαλλιεργητές στη Χίο, ρυπαίνουν και τρομοκρατούν

ΧίοςΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ Η ΛΑΓΚΑΔΑ 
Σχίσμα σε 2 χωριά 
ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Με διαπληκτισμούς μεταξύ συγχωριανών τραυματίστηκε η Συνέλευση που συγκάλεσε στο κοινοτικό γραφείο της Λαγκάδας ο Σύλλογος Περιβάλλοντος του χωριού με αφορμή την έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο της αίτησης παράτασης μίσθωσης των χερσαίων εγκαταστάσεων του «Νηρέα». 
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε κατοίκους που επιμένουν για την απομάκρυνση των μονάδων από τον κόλπο της Λαγκάδας και ντόπιων εργαζόμενων, οι οποίοι προασπίστηκαν το δικαίωμα τους στην εργασία. 
Το κλίμα στη Λαγκάδα παραμένει έκρυθμο, σε κατάσταση που το χωριό να απειλείται με κοινωνικό σχίσμα. 
 
Πρώτα να γνωρίζουν και μετά να συνεδριάζουν για τις ιχθυοκαλλιέργειες 
 
Είμαι εργαζόμενος στο χώρο της ιχθυοκαλλιέργειας από το 1996 έως και σήμερα. Κατάγομαι από τη Λαγκάδα και την Κυριακή παρακολούθησα μια Συνέλευση που έγινε στην κοινότητα με θέμα την απόφαση του Τ.Σ. να ανανεώσει το συμβόλαιο των χερσαίων εγκαταστάσεων της εταιρίας «Νηρέας». 
Ξεκινώντας λοιπόν τη συζήτηση ή την συνέλευση, όπως θέλετε πέστε τη, εγώ προσωπικά δεν κατάλαβα τι ήταν, διότι υπήρχε κάποιος συντονιστής, ο οποίος δεν μπορούσε να συντονίσει τίποτα, αν και μας έκανε μαθήματα Δημοκρατίας και διετέλεσε και πρόεδρος της κοινότητας μας, δεν υπήρχε κάποιο πρόγραμμα ή μια σειρά για τους συνομιλητές. 
Την Συνέλευση παρακολούθησαν κάπου στα 100 άτομα, από τα οποία κατά προσωπική μου άποψη το 70% ήταν υπέρ και ένα 30% ήταν αρνητικοί και πολλές φορές ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Μίλησαν κάποιοι εκπρόσωποι του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, λίγοι συνταξιούχοι ναυτικοί και αρκετοί εργαζόμενοι του χώρου, γονείς, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ιχθυοκαλλιέργειας, κ. Κολυβάς τον οποίο πρόσβαλαν, κτύπησαν και προσπάθησαν να τον απομακρύνουν ώστε να μην μιλήσει καθόλου με την δικαιολογία ότι δεν ήταν Λαγκαδούσης, όπως υποστήριξε ο κ. Μαρ. Κούνουπας. Δεν πληροφορήθηκε όμως ότι εκπροσωπεί εμάς τους Λαγκαδούσους εργαζόμενους (τελικά τα μαθήματα Δημοκρατίας για άλλη μια φορά για τον κ. Κουνούπα είναι γνωστά και τα απέδειξε με τις συμπεριφορέςτου). Καταδικάζω τις ύβρεις και τους τραμπουκισμούς που είχαν τον κύριο λόγο στη συζήτηση και από το χώρο των εργαζομένων και των Ιδιοκτητών Ιχθυοκαλλιέργειας, αλλά και των υπολοίπων της συζήτησης. Ζητώ όμως από τους κυρίους και τις κυρίες που συγκαλούν συνελεύσεις, οποιοδήποτε θέμα κι αν είναι αυτό, να φροντίζουν να έχουν πλήρη γνώση του αντικειμένου με αυτοψία στο χώρο και προπάντων αυτά που υποστηρίζουν να είναι επικυρωμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
Μια εταιρία ιχθυοκαλλιέργειας δαπανεί κάθε μήνα μεγάλα ποσά σε αναλύσεις νερού επιφανίων ψαριών ώστε το προϊόν που διαθέτει να είναι ασφαλή για τον καταναλωτή. Αυτά, προφανώς, δεν ενδιαφέρουν τους κυρίους που συκοφαντούν τέτοια μοντέλα εταιριών που αναδεικνύουν το νησί μας αλλά και την περιοχή μας. 
Οι λίγοι συνταξιούχοι που ήταν κατά των εταιριών όταν ρωτήθηκαν αν τους ενδιαφέρει το τι θα γίνουν οι οικογένειες που δουλεύουν εκεί απάντησαν ότι δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, μόνο το χωριό τους ενδιαφέρει. Πώς θα υπάρχει χωριό τα επόμενα χρόνια, αν οι νέοι αναγκάζονται να φύγουν, αφού δεν μπορούν να βρουν δουλειά στο νησί; Πολλά από τα παιδιά αυτών που αντιδρούν είναι ήδη στις μεγαλουπόλεις. 
Μίλησαν και για τις θαλάσσιες εγκαταστάσεις, ζητώντας να φύγουν από τον κόλπο της Λαγκάδας. Μα γνωρίζουν ότι έχουν γίνει στην Κοινότητα αιτήσεις για την μετακίνηση των μονάδων από τον κόλπο και απορρίφθησαν και αυτές. Ο κ., Κουνούπας που μόνο πολιτική του «εγώ» έκανε, δεν ανάφερε καθόλου για τις αιτήσεις στους συγχωριανούς μας, γιατί αν το έκανε με τι θα ασχολιόταν μετά. Δουλειά υπάρχει ακόμα για τα δύο χωριά (Λαγκάδα – Συκιάδα), αλλά και αυτό μάλλον δεν τους ενδιαφέρει. Αυτά επιθυμώ να καταγράψω με πολλή στενοχώρια και πίκρα γιατί άλλη μια φορά αυτό το έρημο το χωριό μας θα γεμίζει μόνο τις γιορτές και το καλοκαίρι από αγαπημένους φίλους, που το εγκατέλειψαν γιατί δεν βρήκαν εργασία. 
 
Του Στάθη Μπατίδη 
Υπεύθυνος Συσκευασίας και Τυποποίησης «Νηρέα» 
ΠΟΛΙΤΗΣ ΧΙΟΥ, 09/05/2006


XΩPIΣ TITΛO

Αδιάψευστος μάρτυρας οι αριθμοί… »

21 08 2007

Λιμεναρχείο Χίου:«Μολυσμένος ο κόλπος της Λαγκάδας»
δημοσιευμένο από τον : Editor στην κατηγορία Επικαιρότητα, Πολιτική

«Υποβάθμιση» λέει ο Σύλλογος Περιβ/ντος
Ζητά επανέλεγχο η Δημοτική Αρχή
Ακατάλληλα για κολύμπι έκρινε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου τα νερά της Λαγκάδας μετά από μικροβιολογική ανάλυση των δειγμάτων που ελήφθησαν στις 16/07/07. Λίγες μέρες μετά ενημερώθηκε ο Δήμος Ομηρούπολης και ο πάρεδρος της Λαγκάδας όπου αναφέρθηκε δεκαπλάσιος αριθμός μικροβίων από το φυσιολογικό, χωρίς όμως να ληφθεί κανένα μέτρο για την προστασία των λουομένων. Ειδικότερα λήφθησαν δείγματα από την περιοχή εκβολής του αγωγού του βιολογικού καθαρισμού, μπροστά από το κοινοτικό γραφείο και μπροστά από τον Φάρο (χώρος όπου κολυμπούν λόγω της εύκολης πρόσβασης μικρά παιδιά).

Διαμαρτύρεται ο
Σύλλογος Προστασίας
Περιβάλλοντος Λαγκάδας
Την έντονη αντίδραση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας προκάλεσε αυτή η εξέλιξη, αφού ουσιαστικά αποδεικνύει την υποβάθμιση του κόλπου της Λαγκάδας τόσο από τις ιχθυοκαλλιέργειες όσο και από το ανεπαρκές αποχετευτικό δίκτυο, όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσαν.
Στην ημερίδα που είχε οργανώσει ο Σύλλογος η «αγανάκτηση του κόσμου κορυφώθηκε μετά από ανακοίνωση του Λιμεναρχείου και ενόψει της θερινής περιόδου προς τον Δήμο και την κοινότητα ότι τα νερά του κόλπου της Λαγκάδας είναι ακατάλληλα για κολύμβηση σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε.» αναφέρει χαρακτηριστικά. Ενώ «επακολούθησε διάλογος και απεφασίσθη η δημοσιοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο όσον αφορά το πρόβλημα της ρύπανσης του κόλπου της Λαγκάδας. Ζητήθηκε επίσης και η συμπαράσταση των πολιτικών φορέων που μέχρι τώρα αδιαφορούσαν. Οι εκλογές έρχονται και η ψήφος του Λαγκαδούση θα κριθεί με κριτήριο το ποιος είναι κοντά του και ποιος απέναντί του».

Αμφισβητεί τα αποτελέσματα ο Δήμος Ομηρούπολης
Στάση αναμονής, σ’ αυτό το σοβαρό θέμα η υγεία των κατοίκων και επισκεπτών της Λαγκάδας, κρατά η Δημοτική Αρχή Μαλαφή. Ο Αντιδήμαρχος Ομηρούπολης Γ. Κούνουπας εξέφρασε τη δυσπιστία του για τα αποτελέσματα του μικροβιολογικού ελέγχου και ζήτησε εκ νέου να παρθούν δείγματα, κάτι που πραγματοποιήθηκε άμεσα όπως είπε.
Έτσι χτες το  Κεντρικό Λιμεναρχείο έλαβε εκ νέου δείγματα από τον κόλπο της Λαγκάδας προκειμένου να διασταυρωθούν τα αποτελέσματα με του πρώτου. «Ο βιολογικός καθαρισμός που τοποθετήθηκε στη Λαγκάδα είναι καινούριος και δεν δικαιολογείται μπροστά στην εκβολή του να υπάρχει πρόβλημα, εκτός αν είναι προβληματικός κι έτσι δεν λειτουργεί σωστά», είπε ο κ. Κούνουπας.
«Η Δημοτική Αρχή είναι δίπλα στους δημότες, συνέχισε ο κ. Κούνουπας και ενδιαφέρεται για την υγεία τους». «Αν και τα δεύτερα αποτελέσματα δείξουν πρόβλημα στα νερά της Λαγκάδας, τότε ο Δήμος θα προβεί σε ενέργειες, όπως για παράδειγμα ενημέρωση με πινακίδες των λουομένων.
Μέχρι τότε όμως το καλοκαίρι θα έχει τελειώσει και αν τα δεύτερα αποτελέσματα επιβεβαιώσουν τα πρώτα, τότε η δημοτική αρχή Μαλαφή δεν θα προλάβει να ενημερώσει τους λουόμενους, απλά θα πρέπει να περιθάλψει τους ασθενείς που δημιούργησε με την χρονική καθυστέρηση.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε Τρίτη, 21 Αυγούστου 2007
................................................................................................................

 Σημαντική υπόσχεση, αν δεν την παρασύρει η αοριστία 
 
 
Η προφορική υπόσχεση του αντιπροέδρου του «Νηρέα» ότι θα εφαρμοστεί κατά γράμμα η υπόδειξη της μελέτης χωροθέτησης των μονάδων, η οποία συμφωνήθηκε στην προ μηνών σύσκεψη υπό τον Περιφερειάρχη αλλά κυρίως η διάθεση απομάκρυνσης του ενός συγκροτήματος ιχθυοκλωβών από τον κόλπο της Λαγκάδας, μόλις ληφθούν οι απαραίτητες άδειες, έπεισαν τους Δημοτικούς Συμβούλους Ομηρούπολης να εγκρίνουν κατά πλειοψηφία την αίτηση ανανέωσης της μίσθωσης των χερσαίων εγκαταστάσεων για μια ακόμα δεκαετία. 
«Δεν υποβάλαμε την αίτηση για να επωφεληθούμε προεκλογικά. Μας δεσμεύουν ασφυκτικά τα χρονικά όρια ένταξης του επενδυτικού μας σχεδίου μέχρι το τέλος του 2006», απάντησε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, κ. Ν. Χαβιάρας, στο εύλογο ερώτημα του κ. Δημ. Αθανασόπουλου αν η ανανέωση της μίσθωσης μπορεί να μετατεθεί στην μετεκλογική περίοδο. 
 
Οι δυο πλευρές 
 
Ιχθυοκαλλιεργητές και Σύλλογος Περιβάλλοντος της Λαγκάδας είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα για τη μεγάλη σύγκρουση. Κατάμεστο το Δημαρχείο αλλά και ο παραλιακός του Βροντάδου, δίχως, ευτυχώς, να υπάρξουν ιδιαίτερες εντάσεις, με εξαίρεση κάποιες αντεγκλήσεις στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου. Στόχος και των δυο να υποδηλώσουν τη δύναμη της μάζας στα μάτια των Συμβούλων που θα έπαιρναν την απόφαση, λειτουργώντας ταυτόχρονα πυροσβεστικά κάθε φορά που αισθάνονταν ότι η συζήτηση παρεκτρέπονταν. 
 
«Αισθάνομαι κατηγορούμενος» 
 
Ο αντιπρόεδρος του «Νηρέα» εξέφρασε στην εισήγηση του την πικρία των ιδιοκτητών για τον τρόπο αντιμετώπισης τους. «Δεν σας γυρεύουμε χάρη. Θέλουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Δυστυχώς, όμως, με όσα έχουν συμβεί όλα αυτά τα χρόνια αισθάνομαι κατηγορούμενος. Ποιο το έγκλημα που έχουμε κάνει; Ότι δίνουμε εργασία σε 300 άτομα;», αναρωτήθηκε. 
 
Οι 303 υπογραφές 
 
Εφοδιασμένοι με ένα ψήφισμα που έφερε τις υπογραφές 303 κατοίκων της Λαγκάδας, αν και ορισμένων η γνησιότητα αμφισβητήθηκε από τον κ. Ν. Κυριακό, οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Περιβάλλοντος ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο να αδράξει την ευκαιρία και να εγκρίνει την επέκταση της μίσθωσης υπό την προϋπόθεση «να κάνουν και οι ιχθυοκαλλιέργειες ένα βήμα και να απομακρύνουν εκτός του κόλπου της Λαγκάδας τους ιχθυοκλωβούς». 
Ο πρόεδρος του Συλλόγου επανέλαβε ότι τα φορτία από τη λειτουργία των χερσαίων εγκαταστάσεων είναι πολύ μεγάλα για τη δυναμικότητα του Βιολογικού Καθαρισμού, με αποτέλεσμα μέρος τους να καταλήγει στη θάλασσα και καυτηρίασε την τακτική των ελεγκτικών μηχανισμών. 
 
Η άλλη άποψη 
 
«Η απόφαση που λάβαμε ως Τοπικό Συμβούλιο έγινε με υψηλό αίσθημα ευθύνης και με το χέρι στην καρδιά», απάντησε στην κριτική που δέχονταν ο Τ.Σ. , Γ. Κούνουπας, που κατηγόρησε μερίδα των χωριανών του ότι από τη μία καταγγέλλουν τη λειτουργία των ιχθυοκαλλιεργειών κι απ’ την άλλη ψαρεύουν δίπλα στα κλουβιά. «Αυτοί δεν είναι εγκληματίες, όταν πουλούν τα ψάρια τους σε ανυποψίαστους κατοίκους;», αναρωτήθηκε. «Το μεγάλο πρόβλημα της Λαγκάδας σήμερα είναι η απασχόληση. Αν δεσμευτεί ο κ. Χαβιάρας σήμερα ότι θα προσλάβει 5 ακόμα συγχωριανούς μου, εγώ θα πέσω μέσα στα κλουβιά και θα κολυμπώ», πρόσθεσε. 
 
Οι όροι Παπαληού 
 
Τη ουσία της υπόθεσης άγγιξε ο Δήμαρχος. Τάχθηκε ανεπιφύλακτα υπέρ του εκσυγχρονισμού των χερσαίων εγκαταστάσεων του «Νηρέα», δεδομένου ότι θα συνεπάγεται λογικά και τη μείωση των ρύπων. Έθεσε όμως τρεις προϋποθέσεις για να συνηγορήσει η παράταξη του: 
 
την αναπροσαρμογή του μισθώματος 
 
την διερεύνηση των καταγγελιών των κατοίκων της Λαγκάδας για τον υπερχειλιστήρα 
 
τον αυστηρό χρονικό προσδιορισμό της μετατόπισης των κλωβών με αντίστοιχη ποινική ρήτρα. 
 
Αόριστη δέσμευση 
 
Ο αντιπρόεδρος του «Νηρέα» εξήγησε ότι αδυνατεί για λόγους κυματισμού να μεταφέρει τις μονάδες παραγωγής γόνου στην ανοιχτή θάλασσα. «Ούτε μπορώ να δεσμευτώ με ακρίβεια για τη μετατόπιση. Εξαρτάται από το χρονικό διάστημα για να μας εγκριθούν οι άδειες», εξήγησε. 
Από την αόριστη δέσμευση του πείστηκαν πάντως οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και με εξαίρεση την αρνητική ψήφο του Γ. Παντελίδη και τις λευκές των Δημ. Αθανασόπουλου και Αν. Παντελόγλου ενέκριναν το αίτημα, αφού πρώτα απέρριψαν πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος. Η αξιωματική αντιπολίτευση έδωσε κι αυτή τη συγκατάθεση της, δεσμευμένη από την θετική εισήγηση του Τ.Σ.. 
 
Η μεταμέλεια και η προτροπή 
 
Για επίλογο στο ρεπορτάζ της συνεδρίασης κρατήσαμε τις απόψεις δυο αιρετών Λαγκαδούσων. «Σήμερα μετανιώνω για τη στάση που κρατήσαμε το 1994 και υποχρεώσαμε το Νηρέα να κατασκευάσει νέο εργοστάσιο στο Κορωπί», ανέφερε ο Κ. Τσούτσας. 
Λίγο νωρίτερα ο Γ. Κούνουπας μονολογούσε: «Χωρίσαμε το χωριό στα δυο για το τίποτα. Ας λογικευτούμε, γιατί μόνο η σύνεση θα φέρει αποτέλεσμα». 
 
Ν. ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Χίος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Χίος:
Ο Αντώνης από τη Χίο


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ιχθυοκαλλιεργητές στη Χίο, ρυπαίνουν και τρομοκρατούν" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα