Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Σύρος (1)Παράνομη και με δικαστική απόφαση η προσπάθεια ιδιωτικής πολεοδόμησης

Σύρος

του Ντίνου Ξένου

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος θεωρεί κρίσιμο εθνικό θέμα την επιδρομή επενδυτών και κερδοσκόπων στα μικρά νησιά, τα οποία απειλούνται με άμεση οικοπεδοποίηση και ολοκληρωτική εξαφάνιση των τυπικών χαρακτηριστικών του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντός των. Η έγκριση ειδικών χωροταξικών σχεδίων των μικρών νησιών, όπου ξεκινήσε την δεκαετία του 1980 με ειδικά προγράμματα της Ε.Ε. και την υποστήριξη της νομολογίας του ΣτΕ, κατέληξε σε διακωμώδηση της όλης προσπαθείας.



Σήμερα, είκοσι χρόνια μετά, τα περισσότερα από τα σχέδια αυτά δεν έχουν ακόμα εκδοθεί, προφανώς για να ολοκληρωθεί η πλήρης ανοικοδόμηση και αλλοίωση των νησιών αυτών.
Το Επιμελητήριο, ανταποκρινόμενο σε αιτήματα νησιωτικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, έχει θέσει επανειλημμένως το θέμα και μελετά τρόπους να υποχρεωθεί η Χώρα να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της από την Agenda '21.

Στη Σύρο έχουν ξεκινήσει, τα τελευταία χρόνια, παράνομες επεμβάσεις δημιουργίας οικιστικών συνόλων δεύτερης κατοικίας. Η Σύρος έχει αρχίσει να γίνεται στόχος τέτοιου είδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις περιοχές της εκτός σχεδίου δόμησης. Ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για το νησί της Κύθνου, από τις ίδιες εταιρείες και ιδιώτες που έχουν αγοράσει εκτάσεις στη Σύρο. Οι πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από δύο οικολογικές οργανώσεις της Σύρου, την "Ένωση πολιτών Σύρου" και την Οικολογική οργάνωση "ΓΑΙΑ", που πρώτες κατείγγειλαν τις πρακτικές αυτές το 2003, δείχνουν ότι πρόκειται για επεμβάσεις στις περιοχές Πλατύ Βουνί, Τρία Λαγγόνια και Χαρασσώνα. Πρόκειται για παράνομες διανοίξεις δρόμων, έκδοση οικοδομικών αδειών και ανέγερση κατοικιών. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως γνωστόν, αποκλείει από όλα τα "μικρά νησιά" τη δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Συγκεκριμένα, στη Σύρο, πωλούνται μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις (σκληρωπά ή σκληρές), κυρίως βουνά, από ντόπιους σε διάφορους αγοραστές (OFF SHORE εταιρείες, αθηναϊκά κεφάλαια κλπ.). Κάποιες από τις εκτάσεις αυτές βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ή στα όρια αυτών, ενώ άλλες σε μια περιοχή, όπου έχει γίνει πρόταση από το Υπουργείο Γεωργίας για δημιουργία καταφυγίου θηραμάτων. Οι αγοραπωλησίες γίνονται σε χαμηλές τιμές, αφού οι εκτάσεις αυτές δεν έχουν, σχεδόν πάντοτε, δρόμους και σε πολλές περιπτώσεις ούτε οδούς πρόσβασης.
Το χαμηλό κόστος απόκτησης, δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να επενδύσουν κεφάλαια σε οικοδόμηση τους, με μεγάλη προσδοκία κέρδους. Για την "αξιοποίηση" των μεγάλων αυτών εκτάσεων, διανοίγονται παράνομοι δρόμοι, προσπέλασης και κατάτμησης. Περαιτέρω οι εκτάσεις αυτές, είτε ταυτόχρονα με την αρχική αγοραπωλησία, είτε μετέπειτα με πωλήσεις προς τρίτους, κατατμώνται σε επί μέρους μικρότερα τεμάχια, των 4 ή και 2 στρεμμάτων. Εκδίδονται παράνομα οικοδομικές άδειες, με συντελεστή δόμησης, όχι επί της αρχικής εκτάσεως, αλλά επί των επί μέρους μικρών τεμαχίων. Με τον τρόπο αυτό ενεργοποιείται ένας οικονομικός μηχανισμός που παράγει υψηλά κέρδη: η ενιαία αρχική, συνήθως βουνώδης έκταση, π.χ. αξίας 30.000 ευρώ, μετατρέπεται σε επί μέρους τεμάχια (οικόπεδα), αξίας έως και 300.000 Ευρώ.

Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι δύο οργανώσεις, προκύπτει ότι στην περίπτωση της περιοχής "Χαρασσώνα", έχει αγοραστεί έκταση 300-500 στρεμμάτων. Προβλέπονται δύο συγκροτήματα περίπου 70 κατοικιών, έκαστο με πισίνα. Τα  ακίνητα  που αγοράσθηκαν από την εταιρεία  με την επωνυμία  MERRY – LAND Α.Ε., είναι ακίνητα γύρω στα 4.000 τ.μ το καθένα και προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερης  ενιαίας έκτασης 176.187 τ. μ που ανήκε στον πωλητή. Η κατάτμηση της έκτασης αυτής γίνεται για πρώτη φορά με τα συμβόλαια αγοραπωλησίας, τα οποία είναι άκυρα, αφού με αυτά δημιουργείται ιδιωτική πολεοδόμηση της έκτασης η οποία ήταν άγονη και ακαλλιέργητη και δεν υπήρχαν σε αυτήν, ούτε αναφέρονται στα συμβόλαια, οδοί ούτε κοινόχρηστοι χώροι. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον πωλητή, τους μεσολαβήσαντες, κτλ. Μετά τις αγοραπωλησίες, έγινε διάνοιξη δρόμων στην ευρύτερη περιοχή των 350.000 τ.μ. παράνομα. Έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες, έχουν γίνει συστάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών στα ακίνητα των 4.000 τ. μ. και έχουν γίνει αρκετές πωλήσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών.

Στο "Πλατύ Βουνί" (περιοχή «?νω Μεριά»), έχουν αγοραστεί 70 στρέμματα από ιδιώτες. Έχουν εκδοθεί 18 οικοδομικές άδειες για 34 διαμερίσματα. Έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά (από 3-6-2003), από ιδιώτες και την οικολογική οργάνωση "ΓΑΙΑ", προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, για διερεύνηση ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων ως προς την προσπάθεια ιδιωτικής πολεοδόμησης της περιοχής.

Ύστερα από προσφυγή της περιβαλλοντικής οργάνωσης «ΓΑΙΑ» στο Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά στις αρχές Ιουλίου 2003, εκδόθηκε, καταρχήν, απόφαση αναστολής των παραπάνω οικοδομικών αδειών, μέχρι της εκδίκασης της υπόθεσης.

Μετά από την κινητοποίηση αυτή, η Πολεοδομία διενέργησε αυτοψία και επέβαλε πρόστιμο για παράνομη διάνοιξη και οικοπεδοποίηση, από 15.000 ευρώ σε κάθε εμπλεκόμενο, καθώς και υποχρέωση για αποκατάσταση του τοπίου.

Τελικώς, στις 15 Νοεμβρίου 2005, η υπόθεση εκδικάστηκε και σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2043/2005 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραώς, η οικοπεδοποίηση της περιοχής κρίθηκε παράνομη.


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ



Σημείωση 4ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σύρος

"Σύρος (1)Παράνομη και με δικαστική απόφαση η προσπάθεια ιδιωτικής πολεοδόμησης" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.06 Δευτερόλεπτα