Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Σύρος - Η διοίκηση προσπαθεί να φιμώσει το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης

Σύρος

Το  Σεπτέμβριο του 2005  η ΕΥΠΛΟΙΑ   δημοσίευσε τις απόψεις της σχετικά με τις εξελίξεις επί της εφαρμογής της πολεοδομικής νομοθεσίας στην  Ερμούπολη της Σύρου.Επισημάνθηκε τότε η πάγια θέση της για την εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων του Σ.τ.Ε. στην κατεύθυνση της προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος της πόλης αυτής όπως και για τις ευθύνες που έχουν όσοι εναντιώνονται στην εφαρμογή της νομιμότητας  που απορρέει από τις αποφάσεις αυτές.

Πάντοτε η θέση της ΕΥΠΛΟΙΑΣ σε τέτοιου είδους ζητήματα  είχε και έχει να κάνει με δύο βασικά έννομα αγαθά που πρέπει να διαφυλάσσονται. Το πρώτο είναι η διαφύλαξη και  προστασία της αρχιτεκτονικής – πολεοδομικής – πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης και το δεύτερο  το δημοκρατικό  δικαίωμα των πολιτών για την εφαρμογή των νόμων,   για την ισονομία και την ελευθερία στην ανεμπόδιστη έκφραση της γνώμης τους.

Όμως, φαίνεται, ότι εκείνοι που με ευθύνη, ανοχή, συναίνεση ή συνενοχή τους, δημιούργησαν ένα τεράστιο πολεοδομικό  πρόβλημα για την πόλη και τους κατοίκους της, αντί να σκεφθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, το πού έχει φθάσει η κατάσταση στην  ιστορική  αυτή πόλη και  τηρήσουν τη νομιμότητα και την ορθότητα που πηγάζει αναπόφευκτα από τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. προτιμούν την εύκολη λύση του να «φορτώσουν» τις δικές τους ευθύνες σε πρόσωπα που επί έτη αγωνίζονται για την εφαρμογή της νομιμότητας, όπως ο Μάριος Κατσουρός και ο Γιώργος Αδαμόπουλος.

Στις αρχές του παρελθόντος έτους 2005,  το  περιοδικό ΑΝΤΙ  διεξήγαγε μια μεγάλη έρευνα, σε συνεχόμενα τεύχη του,  για τα πολλά πολεοδομικά ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί στην Ερμούπολη. Από αυτήν την έρευνα  αναδείχθηκε  η  πολεοδομική καταστροφή σε πάρα πολλούς τομείς της πόλης, όπως και η ύπαρξη ενός ιδιότυπου μηχανισμού κάρπωσης του σημαντικού  υπερ – πλεονάσματος από την επιλεκτική εφαρμογή ή μη εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας . 

Σε αυτή τη δημοσιογραφική έρευνα έλαβε μέρος με αρθρογραφία του και ο αρχιτέκτονας – μέλος της ΕΥΠΛΟΙΑΣ Μάριος Κατσουρός. Στη δημοσιογραφική έρευνα του περιοδικού ΑΝΤΙ και στις απόψεις του κ. Κατσουρού είχε απαντήσει τότε η Δημαρχία της Ερμούπολης αλλά και η Νομαρχία Κυκλάδων με ανακοινώσεις και επιστολές τους τόσο προς το ίδιο το περιοδικό όσο και στον τοπικό τύπο.

Με αφορμή τα πιο πάνω δημοσιεύματα του περιοδικού ΑΝΤΙ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου διέταξε προκαταρκτική εξέταση, ώστε να διαπιστωθεί αν έχουν διαπραχθεί, και από ποιους, αξιόποινες πράξεις, σύμφωνα με ισχυρότατες καταγγελίες που περιλαμβάνονταν σε αυτά.

Λόγω του μεγέθους  και της εκτάσεως του ζητήματος, ο Αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Σύρου κ. Παναγιωτόπουλος ανέθεσε στο Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης  (ΕΣΔΑ) τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Με το πέρας της έρευνας τα στοιχεία και το σχετικό πόρισμά της έπρεπε να διαβιβαστούν αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ώστε να αξιολογηθούν ποινικά.


Όμως αντί να εξελιχθεί κανονικά και ομαλά η πιο πάνω έρευνα του ΕΣΔΑ και να αξιολογηθεί ποινικά το όποιο πόρισμά της, το Φεβρουάριο του 2006  κοινοποιήθηκε στον αρχιτέκτονα Μάριο Κατσουρό κλητήριο θέσπισμα του Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κ. Αδάμπα με το οποίο του γνωστοποιήθηκε για πρώτη φορά  ότι  ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για πράξεις του κατά του  Νομάρχη Κυκλάδων  και ότι έχει παραπεμφθεί  για να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου  στις 22/3/2006.

Οι  πράξεις για τις οποίες κατηγορείται ο κ. Κατσουρός  αφορούν τα όσα είχαν δημοσιευτεί στο περιοδικό ΑΝΤΙ ήδη από τις αρχές του 2005  και συνέχονται λογικά και αναπόσπαστα με τη σχετική έρευνα που διεξήγαγε το ΕΣΔΑ.

Μετά την αναζήτηση του σχετικού πορίσματος, από τον ήδη κατηγορούμενο Μάριο Κατσουρό, το Φεβρουάριο του 2006,  αποκαλύφθηκε ότι αυτό είχε διαβιβαστεί από τον Οκτώβριο του 2005 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου όπου και παρέμενε χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια,  αφού όπως δηλώθηκε εκ μέρους της  Γραμματείας της Εισαγγελίας είχε αποσταλεί σε αυτήν μόνον το διαβιβαστικό εκ μέρους του ΕΣΔΑ χωρίς να συναποσταλούν και τα σχετικά έγγραφα και πορίσματα που επισυνάπτονταν σε αυτό. 

Βέβαια μια τέτοια απάντηση δεν μπορεί να είναι  πειστική, αφού και έτσι να είχε συμβεί θα έπρεπε έκτοτε να έχει αναζητήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου τα σε αυτήν διαβιβασθέντα από το ΕΣΔΑ.

Το παράδοξο της όλης υπόθεσης συνίσταται στο ότι ενώ από του Οκτωβρίου 2005 θα έπρεπε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου να αξιολογεί ποινικά τα στοιχεία και το πόρισμα του ΕΣΔΑ, συνέβαινε να εξετάζει την επίσης από Οκτωβρίου 2005 μήνυση του Νομάρχη Κυκλάδων κατά του Μάριου Κατσουρού, χωρίς καν να τον καλεί προανακριτικά  ώστε να καταθέσει, αγνοούσα  δε ολοκληρωτικά τα στοιχεία και συμπεράσματα της έρευνας του ΕΣΔΑ.

Πού βρίσκονταν λοιπόν επί τρεις ολόκληρους μήνες και πλέον τα στοιχεία, συμπεράσματα και πορίσματα του ελέγχου και της έρευνας του ΕΣΔΑ ;

Πώς είναι δυνατόν η  Εισαγγελία  Πρωτοδικών Σύρου να ασκεί ποινική δίωξη σε βάρος ενός πολίτη, χωρίς  να λαμβάνει υπόψη της στοιχεία που αφορούν στην  ίδια υπόθεση και που ήδη της είχαν επισήμως υποβληθεί;

Όπως  προκύπτει από την πιο πάνω μήνυση του Νομάρχη Κυκλάδων αλλά και από άλλη παρόμοια μήνυση του Δήμαρχου Ερμούπολης κατά του Πολιτικού Μηχανικού Γιώργου Αδαμόπουλου, φαίνεται ότι εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για το σημερινό πολεοδομικό αδιέξοδο της Ερμούπολης πιστεύουν ότι με μηνύσεις  και ποινικές διώξεις θα κάμψουν το φρόνημα των πιο πάνω εκλεκτών  συμπολιτών μας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο δικαστικός θεσμός θα αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα εξετάσει, όπως οφείλει άλλωστε, όλα τα στοιχεία που έχουν  τεθεί υπόψη του  τόσο από συνεχή δημοσιεύματα όσο και από επίσημα κρατικά έγγραφα.

Οι διωκόμενοι συμπολίτες μας δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να υπερασπιστούν τη νομιμότητα σύμφωνα  με τη συνείδησή τους και τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. Και τον αγώνα τους αυτό τον πλήρωσαν με πολύχρονη ταλαιπωρία, κατασυκοφάντηση, επαγγελματικό αποκλεισμό και τον τελικό διωγμό τους από το νησί. Δεν τους συγχωρήθηκε ότι οι απόψεις τους βρήκαν συμπαραστάτες διαπρεπείς επιστήμονες, σκεπτόμενους πολίτες, όλους τους αρμόδιους επαγγελματικούς και επιστημονικούς φορείς και τον ανεξάρτητο τύπο. Δεν τους συγχωρήθηκε η διαφωνία τους με την «ανάπτυξη» του τσιμέντου, που βέβαια ούτε τουρισμό ούτε πλούτο έφερε στο νησί.

Ο αγώνας τους για την  προάσπιση της νομιμότητας και την  αποκάλυψη όλων εκείνων των μηχανισμών που αλλοίωσαν και κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της πολεοδομικής ενότητας και της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης είναι και δικός μας αγώνας

25.2.2006
Ένωση Πολιτών Σύρου «ΕΥΠΛΟΙΑ»Σημείωση

4ο Τεύχος
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σύρος

"Σύρος - Η διοίκηση προσπαθεί να φιμώσει το δημοκρατικό δικαίωμα της έκφρασης" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα