Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Θαλάσσιο πάρκο Αιγαίου (ένα χάος)

ΑλόνησοςΤου Δρ. Θωμά Schultze-Westrum  (μετάφραση κειμένου: Μανώλης Χατζηιωάννου)

Το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου στις Βόρειες Σποράδες ιδρύθηκε με Προεδρικό Διάταγμα της ελληνικής κυβέρνησης το 1992. Έκτοτε, δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία αποτελεσματική δραστηριότητα συντήρησης επί του πεδίου, εκτός από κάποια αόριστη «φύλαξη» από μία ερασιτεχνική ΜΚΟ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αντιθέτως, στο διάστημα από την ανακήρυξη του καθεστώτος προστασίας της περιοχής του Θαλάσσιου Πάρκου, περισσότερα φυσικά και πολιτισμικά πλεονεκτήματα έχουν υποβαθμιστεί εκεί, εν συγκρίσει με την προ του 1992 περίοδο. Έτσι, αναρωτιόμαστε τι συνέβη, αλήθεια, με όλα αυτά τα κονδύλια των  εκατομμυρίων ευρώ που δεσμεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή γι’ αυτό το Θαλάσσιο Πάρκο;
Και θέτουμε εμφατικά το ερώτημα: γιατί  εγκαταλείφθηκε από το Υπουργείο η, αρχικά, εξαιρετική συνεργασία με τον Συνεταιρισμό των Αλιέων της Αλοννήσου σε τέτοιο σημείο ώστε να χρειάζεται τώρα η υλοποίηση ενός προγράμματος LIFE  ( προϋπολογισμού ενός ακόμη εκατομμυρίου ευρώ)  με στόχο την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων των αποκαλούμενων δολοφόνων της φώκιας;
Η αλήθεια είναι πως οι ψαράδες της Αλοννήσου ήταν ευχαριστημένοι να προστατεύουν τις φώκιες και το πάρκο με αντάλλαγμα την παροχή αποκλειστικών δικαιωμάτων αλιείας στον παραδοσιακό τους, εντός του πάρκου, χώρο και ιδιαιτέρως την απαγόρευση του καταστροφικού τρόπου ψαρέματος γρι- γρι, το οποίο εισέβαλε στα νερά των Βορείων Σποράδων από μακρινά λιμάνια.

Οι πρόσφατες ειδήσεις που αφορούν στην συντήρηση του Θαλασσίου Πάρκου:
Η παρθενική αγνότητα του νησιού Κυρά- Παναγιά, το οποίο είχε διατηρήσει την αυθεντική του ταυτότητα- ακεραιότητα από τότε που, χίλια χρόνια πριν, αποκτήθηκε από τον ?γιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη για λογαριασμό της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους, καταστράφηκε εξ αιτίας ωμών πράξεων βανδαλισμού.
Κατόπιν οδηγιών μοναχών της Ιεράς Μονής, εκσκαφείς διένοιξαν δρόμο στην παράκτια ζώνη του όρμου του Αγίου Πέτρου, έπειτα από χρόνια επιτυχούς παρεμπόδισης του παρανόμου αυτού εγχειρήματος από την Οικολογική Κίνηση Αλοννήσου. Η οδός της απωλείας ξεκινά από την γραφική θέση Κόκκινοι Βράχοι, στην ακτή ( καταφύγιο της φώκιας monachus) και εκτείνεται μέχρι τον κάμπο στην ενδοχώρα.
Ο εν λόγω δρόμος πρόκειται να χρησιμοποιηθεί σε μια επιχείρηση παράνομης βοσκής κατσικιών στο νησί. Σύμφωνα με τους κανονισμούς του πάρκου επιτρέπεται η παρουσία 300 κατσικιών στην Κυρά- Παναγιά, και μονάχα για μια περίοδο 4 μηνών κάθε χρόνο. Στην πραγματικότητα, όμως, υπολογίζεται  πως, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους περισσότερες από 4000 κατσίκες  αποψιλώνουν σταδιακά τον άλλοτε πλούσιο δρυμό του νησιού ( με τις συνήθειες βοσκής τους).
Δύσκολο να το πιστέψει κανείς, κι όμως αληθινό: για αρκετά χρόνια τώρα, οι ιδιοκτήτες (Ιερά Μονή) ή οι εκμισθωτές των δικαιωμάτων βοσκής στο νησί εισπράττουν τεράστια ποσά σε ευρώ- επιδοτήσεις γι’ αυτή την επιχείρηση εκμετάλλευσης-, ενώ η ελληνική κυβέρνηση και οι διορισμένοι φύλακες του πάρκου κάνουν τα στραβά μάτια σ’ αυτό το απίστευτο σκάνδαλο. Εάν οι αρμόδιες αρχές ενεργούσαν εγκαίρως και εφήρμοζαν τους κανονισμούς, δεν θα είχε δοθεί κανένα κίνητρο στους οπαδούς της δήθεν ανάπτυξης ώστε να προχωρήσουν στην διάνοιξη του δρόμου! Τι φοβερή τραγωδία εκτυλίχθηκε στο πρώτο και (ευρέως αποδεκτό) θαλάσσιο πάρκο του Αιγαίου Πελάγους…
Προτείνουμε επιμόνως όλα τα προαναφερόμενα ζητήματα, και ειδικά το πλέον πρόσφατο γεγονός της τραγικής καταστροφής και της παραβίασης των κανονισμών λειτουργίας του Πάρκου, να παραπεμφθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα, τα οποία θα οδηγήσουν στην επούλωση των πληγών που άφησαν οι μπουλντόζες και στην λεπτομερή αποκατάσταση των χαρακτηριστικών του τοπίου, όσο αυτό είναι δυνατό.

Το γεγονός ότι η πράξη βανδαλισμού της διάνοιξης του δρόμου ανακαλύφθηκε και καταγγέλθηκε από έναν ντόπιο ψαρά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά πως ο Συνεταιρισμός των Αλιέων της Αλοννήσου παρέχει την μοναδική επαρκή φύλαξη του Θαλάσσιου Πάρκου.

Τον Αύγουστο του 2007 συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη μου επίσκεψη και εξερεύνηση στην Κυρά- Παναγιά.
Από εκείνες τις ξένοιαστες και αμέριμνες μέρες, όταν ακόμη η βόσκηση των ζώων πραγματοποιούνταν με τον παραδοσιακό τρόπο και η μοναστική ζωή ήταν αγνή, ανέπτυξα στενές προσωπικές σχέσεις με τον τόπο αυτόν- έτσι τώρα με πληγώνει βαθιά αυτό που πρόσφατα συνέβη.
Το 1976 πρότεινα για πρώτη φορά την ίδρυση Θαλάσσιου Πάρκου, το οποίο να περιλαμβάνει το νησί της Κυρά- Παναγιάς.
Το 1977 έγραψα στην αφήγηση μιας τηλεοπτικής ταινίας,: ποτέ δεν θα υπάρξει δρόμος σ’ αυτό το παρθένο νησί, ποτέ άλλου είδους ανάπτυξη εκτός από την προστασία και διατήρηση [του περιβάλλοντος]…
Έκανα λάθος, διότι δεν κατάφερα να προβλέψω τη σημερινή απροκάλυπτη απληστία, άγνοια και ασέβεια των ανθρώπων εκείνων που ακόμη αφιερώνουν, όπως και στο παρελθόν, τον μοναχικό τους βίο στην Θεοτόκο, την Κυρά- Παναγιά.
Και λάθεψα εξ ίσου στην βεβαιότητά μου πως η ελληνική κυβέρνηση είναι όντως υπεύθυνη για την διαφύλαξη των φυσικών και πολιτιστικών μνημείων του Θαλάσσιου Πάρκου Αλοννήσου, στις Βόρειες Σποράδες.
Αλλά σίγουρα δεν κάνω λάθος στην τελευταία, ανεξάρτητη διαπίστωσή μου: ο κύριος και πρωταρχικός υπεύθυνος γι’ αυτό το χάος είναι η πολιτική των επιχορηγήσεων που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση: δίχως αυτά τα κίνητρα για εύκολη απάτη και εκμετάλλευση των αναντικατάστατων φυσικών πόρων, δεν θα ξαναγινόμασταν μάρτυρες μιας τέτοιας καταστροφής, όπως αυτή που εκτυλίσσεται τώρα στην Κυρά – Παναγιά. 

Καζαβίτι, νήσος Θάσος
1η Ιανουαρίου 2007Σημείωση 18ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Αλόνησος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Αλόνησος:
Αλόννησος- Εξωτική και γκουρμέ, του ?ρη Σφακιανάκη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Θαλάσσιο πάρκο Αιγαίου (ένα χάος)" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα