Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Το «ιερό» ξενοδοχείο

Νησιά* Η σχεδιαζόμενη μπίζνες της Εκκλησίας να χτίσει μέγα ξενοδοχείο στην καρδιά της Αθήνας είναι όχι μόνο οικολογικά εγκληματική αλλά και παράνομη
ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ

 ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ για το ξενοδοχείο που ορέγεται να χτίσει η Εκκλησία στο οικόπεδο των οδών Δεινοκράτους - Ιατρίδη - Σουηδίας, κάτω απ' τον Λυκαβηττό και πλάι στο Πάρκο Ελευθερίας1. Δευτερολογία απαραίτητη, επειδή πολλά στοιχεία (άγνωστα στους περισσότερους) έρχονται να ενισχύσουν το μέτωπο όσων αγωνίζονται να εμποδίσουν την ανέγερση ενός τέτοιου τερατουργήματος στην καρδιά της Αθήνας. Τα στοιχεία αυτά τα χρωστώ στην αρχιτέκτονα κυρία Ελισάβετ Ηλιοπούλου που, μαζί με τον Εξωραϊστικό - Πολιτιστικό Σύλλογο «Λυκαβηττός», προσπαθούν να διασώσουν αυτόν τον οικολογικά και ιστορικά σημαντικό χώρο. Θα τα παραθέσω με όση γίνεται συντομία, εξαιτίας του δικού μου περιορισμένου χώρου.

ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ αυτό που ανήκε στο Υπουργείο Στρατιωτικών, είχε στεγάσει στρατιωτικές μονάδες («Στρατιωτικά Παραπήγματα»), τη Σχολή Υπαξιωματικών (από το 1882) και το Α' Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (από το 1904). Αλλά το 1971 παραχωρήθηκε στον ΟΔΕΠ (Οργανισμό Διαχείρισης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας), σε ανταλλαγή με έκταση του τελευταίου στη Βάρη, όπου χτίστηκε η νέα Σχολή Ευελπίδων. Ενώ στο οικόπεδο της Δεινοκράτους στεγάστηκε το Ενιαίο Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθηνών.

Μνημόνευσα στο άρθρο μου την απόπειρα των περιοίκων (1989) να ενωθεί ο χώρος αυτός με το Πάρκο Ελευθερίας, καθώς και τον ισχυρισμό της Ι. Συνόδου πως θα ανεγερθεί εκεί Συνοδικό Μέγαρο - που δεν αναγέρθηκε, ευτυχώς. Και ήρθε το αποκορύφωμα: η τωρινή φαεινή ιδέα της να χτιστεί εκεί μέγα ξενοδοχείο.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ «Αλλά» είναι πως η πραγματοποίηση αυτής της μπίζνες θα ήταν όχι μόνο οικολογικά εγκληματική αλλά και παράνομη:

1) Ο χώρος αυτός με τις δεντροστοιχίες αιωνόβιων δέντρων (21 μεγάλα πεύκα, 5 μεγάλα κυπαρίσσια, 8 μεγάλοι ευκάλυπτοι και πλήθος από μουριές, νεραντζιές, συκιές, λεύκες και αγριελιές) αποτελεί μιαν από τις ελάχιστες γωνίες της περιοχής που έχουν διασωθεί από την παμφάγα οικοδόμηση. Αλλά οι ρέκτες ιεράρχες θέλουν να το θυσιάσουν στον Μαμωνά - που τον αναθεματίζουν από τον άμβωνα αλλά υπερθεματίζουν γι' αυτόν σε άλλους χώρους. Και στη θέση αυτής της πράσινης ανάσας, να υψώσουν ένα τσιμεντένιο μαμούθ 750 κρεβατιών! (Ας σημειωθεί πως ανάλογο αριθμό κρεβατιών έχει το «Χίλτον». Μπορεί, λοιπόν, κανείς να φανταστεί το μέγεθος του «ιερού ξενοδοχείου»).

Και αυτό, την ώρα που ο αρχιεπίσκοπος εξαπολύει μύδρους κατά των βιαστών του περιβάλλοντος και των παρασυρόμενων από την «απάτη του πλούτου»...

2) Τα μικρά κτίρια του οικοπέδου είναι λιθόκτιστες κατασκευές με μορφοπλαστικά στοιχεία χαρακτηριστικά της στρατιωτικής αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα, αναγνωρισμένης ιστορικής και αισθητικής αξίας.

Για τους λόγους αυτούς έχει απαγορευθεί η δόμηση και τα κτίρια έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα από πολλούς φορείς. Οπως α) το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Αττικής και Στερεάς Ελλάδας (1984). β) το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας (1988), που προβλέπει για τον χώρο αυτόν «κοινόχρηστο πράσινο, πολιτιστικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις εκπαίδευσης». γ) το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφ. 4047/1999) που όρισε ότι επιτρέπονται μόνο οι χρήσεις που προβλέπονται από το Γεν. Πολεοδομικό Σχέδιο. δ) την υφυπουργό ΠΕΧΩΔΕ κυρία Ροδούλα Ζήση, που έδωσε εντολή να αρχίσει η διαδικασία χαρακτηρισμού των κτιρίων ως διατηρητέων (Φεβρ. 2002). ε) τον Οργανισμό Αθήνας (Μάρτιος 2002), που επικαλείται την παραπάνω απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας. στ) τη Διεύθυνση Πολεοδομίας του Δήμου Αθηναίων (29.5.2002) που τονίζει ότι το οικόπεδο αυτό «ανήκει στην περιοχή ελευθέρων χώρων - αστικού πρασίνου, όπου δεν επιτρέπεται η χρήση αυτή» (: ανέγερση ξενοδοχείου).

Μ' ένα λόγο: η Εκκλησία που, εξ ορισμού, σκοπός της είναι η αγαθοποιία και πλαίσιό της η νομιμότητα, αποδύεται σήμερα σε μια οικονομική επιχείρηση κατάφωρης κακοποιίας εναντίον των Αθηναίων και κραυγαλέας παρανομίας έναντι του κράτους...

ΒΕΒΑΙΑ, φρόντισε να έχει και άλλοθι. Και τι άλλοθι! Τη θεία ξενοδοχειακή έμπνευσή της την υπαγόρευσε - λέει - ο πόθος της να συνδράμει στην Ολυμπιάδα του 2004... Αλλ' ακόμη και οι ευπιστότεροι των ζηλωτών ξέρουν πως ένα τέτοιο τεράστιο έργο δεν μπορεί να αποπερατωθεί, να οργανωθεί και να λειτουργήσει μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που μένει ως τους Ολυμπιακούς Αγώνες. (Πολύ περισσότερο, που εκκρεμούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσφυγές κατά της ανέγερσης). Αρα, ο πραγματικός σκοπός της Ι.Σ. δεν είναι η (πρόσκαιρη και ανέφικτη, άλλωστε) «συνδρομή στην Ολυμπιάδα», αλλά η συνδρομή στον κορβανά της Εκκλησίας και σε απεριόριστο βάθος χρόνου...

Ο ΙΗΣΟΥΣ έλεγε στους πρωτόκλητους μαθητές του πως θα τους κάνει «αλιείς ανθρώπων». Οι τωρινοί απόστολοί του γλίχονται να γίνουν αλιείς ευρωδολαρίων. Και ξεχνάνε τον «απόστολο των εθνών» που έγραφε: «Ρίζα πάντων των κακών η φιλαργυρία» (φιλοχρηματία)2.

Τον τελευταίο καιρό, η Εκκλησία συνταράζεται από σκάνδαλα διαφόρων χρωμάτων: ροζ-ερωτικά σκάνδαλα, χρυσά-οικονομικά σκάνδαλα και πάει λέγοντας. Αλλά, αυτά, στο κάτω κάτω αφορούν τα του οίκου της και τους αρμόδιους εισαγγελείς. Το μελανό σκάνδαλο, όμως, του ξενοδοχείου αφορά τον οίκο της Αθήνας. Και, σ' αυτό, έχουν λόγο οι τσιμεντοπαθείς κάτοικοί της, ο Δήμος, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το Υπουργείο Πολιτισμού και όποιος άλλος αρμόδιος να τους προστατεύσει. Τι θα κάνουν οι λογής λογής «φορείς»; Μήπως θα εφαρμόσουν το «μη γνώτω η αριστερά σου τι ποιεί η δεξιά σου», αψηφώντας και αναιρώντας τις ίδιες τις αποφάσεις τους, για να ελεήσουν την «πενόμενη» Εκκλησία; Επιτέλους, έλεος γι' αυτή την πόλη!..

1. Βλ. το άρθρο μου «Απαξίωση πατέρων», «Το Βήμα», 16.6.2002. - 2. Παύλου, Προς Τιμόθεον Α/, Στ, 10.

(ηγή: Το ΒΗΜΑ, 07/07/2002)
......................................................................................................................................................

Το «Ιερό ξενοδοχείο» πάλι
* Οταν η Εκκλησία οργανώνει εκθέσεις για τη σωτηρία του περιβάλλοντος - και, την ίδια ώρα, το καταστρέφει
ΜΑΡΙΟΣ ΠΛΩΡΙΤΗΣ

 ΣΤΟ «Βήμα» της 21.7., δημοσιεύτηκε ένα κείμενο του κ. Κ. Πυλαρινού, οικονομικού συμβούλου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αρμοδίου του Τομέα Αξιοποίησης της Εκκλησιαστικής Περιουσίας, απαντητικό στο άρθρο μου «Το "ιερό" ξενοδοχείο» της 7.7. Ο κ. Κ. Π. με «εγκαλεί» για πλήθος αδικήματα («ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, βαρύτατους υπαινιγμούς, αδικία, αν μη δόλο» - γιατί όχι και για συμμετοχή στην «17Ν»;) μιλάει για πολλά, αλλά δεν λέει τίποτα για την ταμπακέρα. Θ' αρχίσω, λοιπόν, απ' αυτήν.

Α. Το κύριο και καίριο θέμα - η «ταμπακέρα» - είναι ότι η Εκκλησία γλίχεται να κατεδαφίσει 15 διατηρητέα κτίσματα και δεκάδες αιωνόβια δέντρα και, στη θέση τους, να υψώσει ένα μεγαθήριο, που θα φορτίσει αφόρητα την ήδη υπεροικοδομημένη περιοχή: ένα ξενοδοχείο-κολοσσό 750 κρεβατιών.

Για να δοθεί μια ιδέα του κυοφορούμενου κτιριακού όγκου, είχα αναφερθεί στο ξενοδοχείο Χίλτον που, ως τελευταία, είχε 839 κλίνες και, μετά τις τωρινές προσθήκες, θα έχει 975. Δηλαδή, το εκκλησιαστικό ξενοδοχείο θα χρειαστεί χώρο και όγκο ίσο με τα 77% του μελλοντικού Χίλτον! Ας προστεθεί πως το τελευταίο αυτό έχει έκταση 16.686 τ.μ., ενώ το οικόπεδο της Δεινοκράτους 11.000 τ.μ. Αρα, για να «οικονομηθούν» τα 750 κρεβάτια θα χρειασθεί ύψος μέγα, που θα επισκιάσει όλο τον γύρω χώρο.

Το ακόμα πιο σημαντικό και παράνομο: σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΤ (530.992/28.9.1987/ΦΕΚ 557/23.10.87) απαγορεύεται η ανέγερση ξενοδοχείων σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από νοσοκομεία. Αλλά το επίμαχο οικόπεδο βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων όχι από ένα αλλά από δύο νοσοκομεία (Ναυτικό και ΝΜΤΣ)!

Μ' ένα λόγο: σχεδιάζεται να «πνιγεί» η περιοχή από ένα κυκλώπειο κτίσμα, που δεν θα έχει πρόσβαση παρά από τη σχετικά στενή οδό Δεινοκράτους - και συνακόλουθα, θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση -, που θα «φυτευτεί ανάμεσα σε τείχη πολυκατοικιών και θ' αγκαλιάζεται από δύο νοσοκομεία. Και, φυσικά, θα καταστρέψει ανεπανόρθωτα ό,τι έχει απομείνει από το περιβάλλον.

Β. Ο επιστολογράφος διατείνεται πως ο σχεδιασμός του ξενοδοχείου «προέκυψε όταν η πολιτεία... ζήτησε πιεστικά (;) από την Εκκλησία να προτείνει κάποια ακίνητα ιδιοκτησίας της για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων προς κάλυψη των αναγκών φιλοξενίας εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και γενικότερα των αναγκών των Αθηνών». Και προσθέτει πως «το υπουργείο Ανάπτυξης ενέκρινε την καταλληλότητα του συγκεκριμένου οικοπέδου». Αλλά «ξεχνάει» πάλι πως η έγκριση δόθηκε με τον όρο να εφαρμοσθεί η υπ' αριθμ. 380/1993 άδεια κατεδάφισης. Η έγκριση αυτή όμως δεν ισχύει πια, αφού η άδεια είχε διάρκεια 6 μηνών και έχει λήξει από τον Νοέμβριο του 1993, χωρίς δυνατότητα αναθεώρησής της σήμερα (ΦΕΚ/Δ/93: Τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών). Και είναι περιττό να επαναλάβω πως αποκλείεται, τεχνικά και χρονικά, να χτιστεί και να λειτουργήσει το ξενοδοχείο ως τους Ολυμπιακούς του 2004...

Γ. Σε όσα ανέφερα στο άρθρο μου για τον χαρακτηρισμό των κτιρίων ως διατηρητέων, ας προστεθεί πως τα κτίσματα αυτά έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα όχι μόνο από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Αττικής και Στερεάς Ελλάδας αλλά και από το ICOMOS, το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών.

Δ. Για να συγκινήσει προφανώς πιστούς και άπιστους, ο κ. Κ. Π. αναφέρει πως η Εκκλησία έχει προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο δωρεάν σημαντικές εκτάσεις (που τις απαριθμεί). Αλλά για ποιον προορίζεται εξ ορισμού η εκκλησιαστική περιουσία, αν όχι για το κοινωνικό σύνολο; Παραχωρώντας τις εκτάσεις εκείνες (που προέρχονταν από δωρεές πιστών, δηλαδή μελών του κοινωνικού συνόλου) δεν έκανε παρά το αυτονόητο χρέος της...

Ε. Τις προτάσεις των περιοίκων για δημιουργία χώρου πρασίνου και πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο κ. Κ. Π. τις παραπέμπει στις «τελικές επιλογές του κράτους», προσθέτοντας: «με την υποχρεωτική παράλληλη εφαρμογή του άρθρου 17 του Συντάγματος». Τι λέει το άρθρο αυτό; «Η ιδιοκτησία τελεί υπό την προστασία του Κράτους». Τονίζει, ωστόσο: «Τα εξ αυτής όμως δικαιώματα δεν μπορούν να ασκώνται εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος». Υπάρχει όμως παρακάτω ένα ακόμα πιο «κακό» άρθρο, το 24: «Η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους». Αλλά κι αυτό το ξαστοχά ο κ. σύμβουλος.

Στ. Η ειρωνεία είναι πως η Ιερά Σύνοδος οργάνωσε πέρσι στον χώρο της Μονής Πετράκη μια υπαίθρια περιφερόμενη έκθεση με θέμα «Εκκλησία και Περιβάλλον». Σκοπός της ήταν να τονίσει την «διαχρονική πανανθρώπινη επιταγή που απορρέει άμεσα από τη στάση ζωής που διδάσκει η Ορθοδοξία» και, μάλιστα, την «αρχή πως ο άνθρωπος δεν είναι ιδιοκτήτης αλλά προσωρινός διαχειριστής της Γης και οφείλει να την παραδώσει αλώβητη στις μέλλουσες γενεές».

Ακόμα και ο πιο περιπαθής κεκράκτης της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, μπορεί να κρίνει πόσο συνάδει και ταιριάζει με τις περιβαλλοντικές εκθέσεις και διακηρύξεις, ο ξενοδοχειακός δεινόσαυρος της οδού Δεινοκράτους...

(πηγή: Το ΒΗΜΑ, 04/08/2002)

 



Σημείωση 18ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Το «ιερό» ξενοδοχείο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα