Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Περιβάλλον: Real estate και άγιος ο θεός

ΝησιάΤων Βασιλικής Σιούτη, Ν. Λεοντόπουλου, Μαρίνας Πετροπούλου

«Ξέρετε γιατί το Ορθόδοξο Πατριαρχείο επέζησε πάνω από 1.500 χρόνια στην Ιερουσαλήμ; Μόνο επειδή πεισματικά προστατεύουμε την ακίνητη περιουσία μας, χωρίς να παραχωρούμε χιλιοστό. Ενα είναι το σημαντικό: Ρίαλ εστέιτ, μόνο ρίαλ εστέιτ!».
Το απόφθεγμα ανήκει στον αποθανόντα Διόδωρο, ο οποίος φυσικά ως πατριάρχης «παραχώρησε» πολύ παραπάνω από «ένα χιλιοστό». Ομως, σε ένα είχε δίκιο: Ολα στην Ιερουσαλήμ είναι ρίαλ εστέιτ, την αξία του οποίου γνωρίζει ο πατριάρχης και μόνο.
Σε επικοινωνία μας, ο επικεφαλής του νομικού γραφείου που εκπροσωπεί τον Ειρηναίο στα Ιεροσόλυμα Γκιλάντ Σερ απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικά με το μέγεθος της περιουσίας: «Δεν είμαστε το μοναδικό γραφείο που εκπροσωπεί το Πατριαρχείο» απάντησε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ούτε κι εκείνος γνωρίζει την έκταση της περιουσίας που απλώνεται τουλάχιστον σε πέντε χώρες εκτός Ισραήλ! Αλλωστε, και ο Αλαν Ντέκα, ιδιοκτήτης του μεσιτικού γραφείου Capital Properties Consultants στην Ιερουσαλήμ, επιμένει πως «κανένας δεν μπορεί να δώσει ακριβή εκτίμηση της αξίας της γης του Πατριαρχείου».
Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων «είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στο Ισραήλ μετά το ίδιο το κράτος του Ισραήλ» παρατηρεί και ο διευθυντής ειδήσεων της εφημερίδας «Haaretz», Μέρον Ραποπόρτ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 20% έως 30% των ακινήτων στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ ανήκει στο Πατριαρχείο. Ανάμεσά τους τα τρία πιο σημαντικά μνημεία των Αγίων Τόπων (Πανάγιος Τάφος, Εκκλησία της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ, Εκκλησία της Μεταμορφώσεως στη Ναζαρέτ) αλλά και τα πιο σημαντικά κτίρια του Ισραήλ: Η ίδια η Βουλή (Κνέσετ), η Μεγάλη Συναγωγή και η κατοικία του πρωθυπουργού. Σύνολο αξίας, δεκάδες δισ. δολαρίων, τα οποία έχουν αυξηθεί καθώς ο κ. Ντέκα είναι κατηγορηματικός: «Η αξία της γης στην Ιερουσαλήμ ανέβηκε κατά 30% (κτίρια) και κατά 50% (οικόπεδα), ιδίως επειδή αυξήθηκε η ζήτηση από εύπορους Εβραίους της διασποράς».

Μίσθωση για 990 χρόνια!

Παραδείγματα; Ενα στρέμμα στη Ρεχάβια (πολυτελή περιοχή στην οποία το πατριαρχείο διαθέτει μεγάλες εκτάσεις) πωλείται προς 5 εκατ. δολάρια. Ενα διαμέρισμα κοντά στην Παλιά Πόλη μπορεί να κυμαίνεται από 5.000 έως 10.000 δολ. το τ.μ. Και ας μην ξεχνάμε ότι σε έκταση δίπλα στο ξενοδοχείο «King David», το πατριαρχείο εκμεταλλεύεται ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που θεωρούνται τα πολυτελέστερα σε ολόκληρη την πόλη.
Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες του Πατριαρχείου προκαλούσαν ανέκαθεν διενέξεις και σκεπάζονταν από σύννεφα υποψίας. Οπως συνέβη και το 2000, όταν το Εθνικό Εβραϊκό Ταμείο (που διαχειρίζεται την κτηματική περιουσία του Ισραήλ) θέλησε να εκμισθώσει τα ακίνητα όπου ήδη στεγάζονται κυβερνητικές υπηρεσίες για... 990 χρόνια! Οπως αποδείχθηκε, η πατριαρχική υπογραφή ήταν πλαστή και στο μεσοδιάστημα είχαν κάνει φτερά δεκάδες εκατομμύρια δολάρια...
Το πρόβλημα, όμως, μεταφέρεται και εκτός συνόρων, στο κέντρο της Αθήνας, όπου, μεταξύ άλλων, το Πατριαρχείο διαθέτει τέσσερα από τα εμπορικότερα θέατρα: Τα «Αμιράλ», «Διάνα», «Ορφέας» και «Διονύσια».
Ο θεατρικός επιχειρηματίας Π. Μπαγιάτης είχε μηνύσει, για παράδειγμα, τον Ειρηναίο (όταν ήταν Εξαρχος του Παναγίου Τάφου στην Αθήνα), υποστηρίζοντας ότι δαπάνησε 163 εκατ. δραχμές για την ανακαίνιση του «Ορφέα» και για διάφορες «εγγυήσεις» (ανάμεσα στα έξοδα εκείνα περιγράφονταν 1.700.000 δρχ. για μίσθωση αυτοκινήτων του Ειρηναίου και του Διοδώρου, όπως και 1.250.000 για την αγορά τηλεόρασης 32'') και τον «πέταξαν έξω». Ενώ ανάλογη ιστορία είχε υπάρξει και με τον ηθοποιό Κ. Χατζηχρήστο στο θέατρο, το οποίο έφερε και το όνομά του.
Σε επικοινωνία μας με τους υφυπουργούς Εξωτερικών, Ιωάννη Σκανδαλάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, ομολόγησαν ότι δεν έχουν εικόνα για την περιουσία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Το ίδιο παραδέχεται και η αρμόδια Διεύθυνση Εκκλησιαστικής Περιουσίας, αντικείμενο της οποίας είναι τα ελληνορθόδοξα πατριαρχεία. Ο πρώην υφυπουργός Ι. Μαγκριώτης θυμάται, μάλιστα, ότι: «Οταν προτείναμε μία ομάδα νομικών συμβούλων και καθηγητών να βοηθήσει τον πατριάρχη, ώστε να μη βρίσκεται καθημερινά στα δικαστήρια, εκείνος αρνήθηκε, λέγοντας "δεν χρειαζόμαστε βοήθεια, μας βοηθάει ο Θεός".
Αλλά και την πρόταση να τεθεί η περιουσία του Πατριαρχείου και του Παναγίου Τάφου υπό την προστασία της Ουνέσκο, ως μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού, ο πατριάρχης την αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι... "στην Ουνέσκο είναι καθολικοί"»!

Προνομιακές σχέσεις

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά την επίσκεψη του υπουργού Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη στην Παλαιστίνη, το 1999, το οικονομικό επιτελείο του Αραφάτ υποστήριξε ότι ο τότε Πατριάρχης Διόδωρος πουλούσε γη στους Ισραηλινούς, για την οποία ενδιαφέρονταν και οι Παλαιστίνιοι, προσφέροντας, όπως είπαν, καλύτερες τιμές. Σήμερα, οι ίδιες πηγές στη Ραμάλα υποστηρίζουν ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ αξιοποιούν τις εσωτερικές έριδες στο πατριαρχείο και με παρακολουθήσεις «κρατούν» πολλούς αγιοταφίτες.
«Σκοπός είναι να απαξιώσουν την Ορθοδοξία και να βάλουν στο χέρι τον πατριάρχη και την ακίνητη περιουσία του πατριαρχείου. Πολύ περισσότερο όταν αυτή απλώνεται σε ευαίσθητες περιοχές που πιθανότατα αύριο θα τεθούν στο τραπέζι, στο πλαίσιο μιας νέας προσπάθειας για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή...».

----------------------------------------------
(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 27/02/2005)Σημείωση 18ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Real estate και άγιος ο θεός" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα