Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Υπάρχει Νόμιμο Ρυμοτομικό της Ερμούπολης;(1)

ΣύροςO δήμαρχος Ερμούπολης κ. Γιάννης Δεκαβάλλας γνωρίζει πολύ καλά ότι το ερώτημα σχετικά με το ρυμοτομικό δεν είναι αν «υπάρχει ρυμοτομικό της Ερμούπολης;», αλλά αν υπάρχει νόμιμο, εγκεκριμένο και σε ισχύ ρυμοτομικό της Ερμούπολης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Αντί να μας παραμυθιάζει λοιπόν με τρεις σελίδες λέξεις, ας μας πει πότε και από ποιον υπογράφηκε Διάταγμα ένταξης της Ερμούπολης, όπως είναι σήμερα, σε σχέδιο πόλης, και πότε και σε ποιο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (ΦΕΚ) δημοσιεύτηκε.

O κ. δήμαρχος γνωρίζει ότι δεν υπάρχει τέτοιο Διάταγμα και γι' αυτό δεν το αναφέρει, και κάνει ότι δεν γνωρίζει, ότι δεν θυμάται, ότι ξεχνά πως επανειλημμένα το πάλαι ποτέ Yπουργείο Δημοσίων Έργων και το ΥΠΕΧΩΔΕ με έγγραφά τους διευκρινίζουν ότι η Ερμούπολη δομείται ως οικισμός υφιστάμενος προ του 1923 στερούμενος ρυμοτομικού σχεδίου (Υπουργείο Δημοσίων Έργων α.π. 3499/1967, ΥΠΕΧΩΔΕ α.π. ΔΤΕ/α/27436/2657, ΥΠΕΧΩΔΕ α.π. 81082/2000, ΥΠΕΧΩΔΕ α.π. ΔΤΕ/α/18918/1023-2/8/2001). Ξεχνά ότι, όταν ο Δήμος Ερμούπολης διεκδίκησε δικαστικά τμήμα ιδιοκτησίας ιδιώτη (υπόθεση Τορναζάκη) με πρόφαση το «ρυμοτομικό», δεν δικαιώθηκε, επειδή ο αείμνηστος δικηγόρος Δημήτρης Κρίνος, συγγραφέας και εκδότης τοπικής εφημερίδας, υποστήριξε σύμφωνα με τη δικογραφία ότι «ο Δήμος δεν δικαιούται να ζητά την εφαρμογή ενός σχεδίου το οποίο ποτέ δεν εγκρίθηκε και κανένα σχετικό διάταγμα δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ». Θύμιζε δε ότι η εξάμηνη αναστολή οικοδομικών εργασιών του 1965 διατάχτηκε ακριβώς για να προωθηθούν οι διαδικασίες ένταξης της Ερμούπολης σε σχέδιο πόλης, για να αποκτήσει η Ερμούπολη εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, πράγμα που ουδέποτε τελεσφόρησε.Αλλά και ο ίδιος ο Δήμος Ερμούπολης, με πρόσφατο έγγραφό του που υπογράφει ο προϊστάμενος των τεχνικών υπηρεσιών κ. Παναγιώτης Καρακατσάνης (α.π. 6391/1997), δηλώνει ότι στις υπηρεσίες του δεν υπάρχει εγκεκριμένο ισχύον σχέδιο πόλης.
Όλα τα Διατάγματα που αναφέρει ο κ. Γιάννης Δεκαβάλλας, διερωτώμενος «αν δεν υπάρχει ρυμοτομικό, τότε τι είναι όλα αυτά τα 111 Διατάγματα;», είναι Διατάγματα από το 1836 και εντεύθεν τα οποία δεν ισχύουν, έχουν καταργηθεί με επόμενα διατάγματα και ειδικά από το άρθρο 80 και 84 του Oικιστικού Νόμου του 1923 «Περί σχεδίων πόλεων, κωμών και οικισμών του Κράτους και οικοδομής αυτών» (ΦΕΚ 228 / 16 Αυγούστου 1923). Όλα αυτά τα Διατάγματα δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά, μετά από μακρόχρονη έρευνα, στο βιβλίο μου Τα Ρυμοτομικά Διατάγματα της Ερμούπολης (Δεκ. 2000) και έτσι έγιναν γνωστά και στον κ. Δεκαβάλλα!
Όμως δεν ισχύουν ούτε οι όροι δόμησης (αρτιότητες οικοπέδων, συντελεστής δόμησης, εκμετάλλευση και κάλυψη οικοπέδου) που χρησιμοποιούν στην Ερμούπολη για την έκδοση των οικοδομικών αδειών. Αυτό επιβεβαιώνεται και επικυρώνεται από έγγραφο του Συνηγόρου του Πολίτη, (α.π. 13488-14/6/2000) και αποφάσεις του Ε' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας (84/2001) καθώς και της Oλομέλειάς του (252/2003). Ρητά αναφέρεται εκεί ότι τα Διατάγματα όρων δόμησης που «χρησιμοποιούνται» στην Ερμούπολη δεν ισχύουν, και ότι η χρήση τους είναι αυθαίρετη και αντισυνταγματική, δικαιώνοντας ήδη σ' αυτό το σκέλος τις απόψεις μας.Η Ερμούπολη είναι κηρυγμένος παραδοσιακός οικισμός, στερείται ρυμοτομικού, και δομείται όπως όλοι οι παραδοσιακοί οικισμοί αυτής της κατηγορίας, εκατοντάδες σ' όλη την Ελλάδα.
Δεν υπάρχει λοιπόν κανένα «πολεοδομικό πρόβλημα» και γι' αυτό ο κ. δήμαρχος, όταν αναφέρεται σ' αυτό (το οποίο κάπως... αναιτιολόγητα ξεπηδάει μέσα από την ανθοστόλιστη πραγματικότητα της επιστολής του), δεν λέει και δεν εξηγεί ποιο ακριβώς είναι.
Υπάρχει όμως αναμφίβολα διοικητικό και πολιτικό πρόβλημα: Δήμος και Νομαρχία δεν σεβάστηκαν τους νόμους του κράτους, επινόησαν και επέβαλαν δικούς τους. Δηλαδή δήμαρχος, νομάρχης και οι περί αυτούς δημιουργούν και καθιερώνουν ένα πλαίσιο γενικής αυθαιρεσίας, πλήρους και απόλυτης καταστρατήγησης της πολεοδομικής νομοθεσίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με μόνο κανόνα το αποφασίζουμε και διατάσσουμε χορηγούν παράνομες οικοδομικές άδειες, ανάλογα με το ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και ποιος ο συντάξας μηχανικός, καταστρέφοντας ταυτόχρονα μ' αυτόν τον τρόπο μια από τις σημαντικότερες πόλεις της νεότερης Ελλάδας.
Εκατοντάδες συμβόλαια με χαλκευμένα διατάγματα ρυμοτομικών και όρων δόμησης, με παράνομες κατατμήσεις, ένα σύστημα εκβιασμών και εξαρτήσεων που λειτουργούσε σιωπηλά με νόμο την ομερτά, με την πλήρη κάλυψη Δήμου και Νομαρχίας, και το δήμαρχο και το νομάρχη να κρατούν σε ομηρεία ολόκληρη πόλη, κάνοντας τα πάντα για να συντηρείται και να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση προκειμένου να επωφεληθούν αυτοί και οι προστατευόμενοί τους, εκβιάζοντας και εκμεταλλευόμενοι τον κάθε ανυπεράσπιστο.
Όταν με τις αποφάσεις του ΣτΕ αποκαλύπτεται αυτή η ασύλληπτη κομπίνα, βαπτίζουν την απάτη κοινωνικό και πολεοδομικό πρόβλημα και κινητοποιούν τους πάντες για να το λύσουν, δηλαδή να το κουκουλώσουν. Στρατολογούν τότε και τον κ. Ιωσήφ Στεφάνου (ο οποίος σκόπιμα κρατάει από το 1985 σε εκκρεμότητα τη μελέτη της Ε.Π.Α.), έναντι εξήντα εκατομμυρίων δραχμών (αρχική συμφωνία), παρά τις αντιρρήσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για να εκπονήσει μία «έρευνα-μελέτη κ.λπ.» που θα έλυνε τάχα το πρόβλημα μέσα σε έντεκα μήνες! Φυσικά, τόσο η ανάθεση όσο και η εκπόνηση της «μελέτης» αυτής (δήθεν έρευνα του ΕΜΠ) δεν στηρίχθηκε σε κανένα νομικό υπόβαθρο.
Η «έρευνα-μελέτη» εκπονήθηκε, τυπώθηκε και σε βιβλίο, όχι όμως σύμφωνα με τους νόμους του κράτους παρά σύμφωνα με τις επινοήσεις του κ. Ιωσήφ Στεφάνου. Γι' αυτό η «μελέτη» ετούτη δεν έχει και ταυτότητα όπως επιβάλλουν οι νόμοι του κράτους και η πολεοδομική νομοθεσία. Γι' αυτό πουθενά δεν αναφέρεται αν επρόκειτο για:
α) πολεοδομική μελέτη ένταξης στο σχέδιο πόλης,
β) πολεοδομική μελέτη αναθεώρησης σχεδίου,
γ) πολεοδομική μελέτη επέκτασης σχεδίου,
δ) συνδυασμό όλων των παραπάνω κατηγοριών.
Γι' αυτό στα σχέδια που αναρτήθηκαν και στα οποία με μεγάλο καμάρι αναφέρεται ο κ. δήμαρχος, δεν υπήρχε ο σημαντικότερος χάρτης, το σπουδαιότερο σχέδιο, το θεμέλιο της μελέτης: Δεν υπήρχε το σχέδιο του εγκεκριμένου ρυμοτομικού της Ερμούπολης που ισχυρίζονται ότι υπάρχει!Γι' αυτό η μελέτη κοντεύει να «μουχλιάσει» τρία χρόνια στα ράφια του Υπουργείου Αιγαίου? γι' αυτό στο παρελθόν ο τέως υπουργός Αιγαίου κ. Νίκος Σηφουνάκης δεν έκανε τις αναγκαίες ενέργειες για να θεσμοθετηθεί, παρ' όλες τις γνωστές πιέσεις? και γι' αυτό προφανώς ο σημερινός υπουργός Αιγαίου κ. Αριστοτέλης Παυλίδης δηλώνει ότι η μελέτη βρίσκεται σε κενό αέρος (εφημ. Kοινή Γνώμη, 10/5/05)!
Τελικά το μοναδικό πρόβλημα που υπάρχει είναι ΠOΙOΣ και ΠΩΣ θα σταματήσει τώρα αυτή τη διαστροφή, την καταστροφή της Ερμούπολης, και πότε επιτέλους θα αναζητηθούν ευθύνες και θα επιβληθούν κυρώσεις στους υπαίτιους και οργανωτές αυτού του αίσχους.
Εν τέλει, γιατί ο υπουργός Αιγαίου κ. Παυλίδης δεν επιστρέφει τη «μελέτη» ως απαράδεκτη, κι αφήνει μ' αυτόν τον τρόπο περιθώρια σε Δήμο και Νομαρχία να συντηρούν και να διαιωνίζουν την απάτη, και να γεννιούνται ερωτηματικά και σκέψεις ότι ίσως προσπαθήσει να επαναλάβει και αυτός το εγχείρημα των προκατόχων του, περνώντας εν γνώσει του αντισυνταγματική νομοθετική ρύθμιση κάποια μεσάνυχτα του Αυγούστου, ώστε να κουκουλωθεί η ιστορία;
Μάριος Ι. Κατσουρός.


Σημείωση 1ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Υπάρχει Νόμιμο Ρυμοτομικό της Ερμούπολης;(1)" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα