Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Πολιτισμός: Σημάδια του Αιγαίου

ΝησιάΣημάδια του Αιγαίου
Tης Λουΐζας Κορνάρου

Mε τον Γιώργο Πίττα, βρεθήκαμε και γνωριστήκαμε την Πρωτομαγιά στη Σαντορίνη. Συνωμοτήσαμε - σαν τους ληστές- σ' ένα μπαλκόνι στο Μεροβίγλι, για να κλέψουμε την μυρωδιά και την εικόνα της πρωινής πάχνης που σκέπαζε την καλντέρα. Σύραμε τις σαγιονάρες μας, από κει ως τα Φηρά άλλοτε κουβεντιάζοντας κι άλλοτε σιωπώντας, μπροστά στο θαύμα του φωτός και της σκιάς, στα κτήρια, στα καμπαναριά, στους αχειροποίητους τοίχους, στο μεγαλείο αυτής της γωνιάς του αρχιπελάγους. Κοινωνήσαμε το άχραντο μυστήριο της αιώνιας θάλασσας που σμίγει με τον ουρανό. Ακριβώς εκεί που το θνητό σώμα θρηνεί και χαίρεται μαζί, για τον άνθρωπο που γαντζώνεται στο φυσικό τοπίο προκειμένου να δώσει διάρκεια. Την ποθητή διάρκεια στον πεπερασμένο χρόνο.

Σ’ αυτό το ταξίδι ο Γιώργος, κουβαλούσε τα δοκίμια του βιβλίου με τις τελικές διορθώσεις. Το μοιράστηκε μαζί μας, με περηφάνια και ανακούφιση. Ένιωσα – κι αργότερα το ‘βγαλε κι η κουβέντα- πως αυτό το «σώμα», το όφειλε στον εαυτό του. Ήταν ένα βαρύ σακίδιο, που το κουβαλούσε χρόνια στα ταξίδια του, στο μυαλό του. Το βάφτισε «Σημάδια του Αιγαίου» και κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, απ’ τις εκδόσεις Ποταμός. Είναι ένα ογκώδες δίγλωσσο φωτογραφικό λεύκωμα με εξαιρετικά κείμενα, για την ιστορία των νησιών και των ανθρώπων τους – κυρίως των ανθρώπων τους, χωρισμένο σε κεφάλαια όπως: Λιμάνια, Καΐκια, Ψαρέματα, Βλάστηση, Πέτρες, Κατοικίες, Μονοπάτια, Αγγειοπλαστική, Περιστεριώνες, Δρώμενα, ?νθρωποι, Ήχοι, Καφενεία, Γαστρονομία, Μουσική.

Σ’ αυτήν την ωραία έκδοση μπορεί κανείς να χορτάσει τη ματιά εκείνου που ερευνά,αφουγκράζεται και καταγράφει, φωτογραφίζει κρήνες λευκές μαρμάρινες/μύλους ανέμων/τρούλους ρόδινους μικρούς/και ψηλούς διάτρητους περιστεριώνες. Αποτυπώνει με εικόνες και λέξεις ότι άγγιξαν τα χέρια και ο νους των ανθρώπων. Σπίτια, καφενεία, εκκλησιές, χορούς, αρχαιότητες. Στέκεται, στο γραδάρισμα της σούμας στη Χίο, στροβιλίζεται στον τροχό που φτιάχνει φλάρους στη Σίφνο, μπαίνει σε Φολεγανδρίτικο γάμο, ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά δείγματα της Κρητικής Αναγέννησης, αχνοπερπατά στα πέτρινα σκαλοπάτια της ?νδρου, θαυμάζει την Όλυμπο της Καρπάθου από ψηλά. Κυριολεκτικά αχνοπερπατά ανάμεσα στ' αμπέλια και τις ελιές, τις αφάνες και τα θυμάρια, τα χαμόγελα και τα ούζα, τα δίχτυα και τα κουφάρια των καϊκιών, τα μοναστήρια, με τόση αγάπη αλλα και με βαθιά συνείδηση της ακρίβειας αυτών των τόπων.

Σαν τους παλιούς περιηγητές, που τους ενδιέφεραν και η αρχιτεκτονική και η λογοτεχνία, η θρησκεία και η βοτανική, τα τραγούδια και το φαγητό – ό,τι δηλαδή είναι έργο των ανθρώπων που χωνεύονται στο τοπίο, χωρίς να δρουν ανταγωνιστικά προς αυτό αλλά ούτε και μαρμαρωμένοι σε μια εποχή, σε μια συνήθεια. Ταξιδεύει για να μάθει: «Να βλέπεις, να παρατηρείς, να κρατάς σημειώσεις. Μην ταξιδεύεις σαν μπακάλης ή σαν περιοδεύων εμποράκος», είχε πει ο πατέρας Φλωμπέρ στον γυιο του Γουσταύο, το 1840.

Ένα από τα τελευταία κεφάλαια του βιβλίου, είναι τα Σκίτσα. Κατοικίες, βεράντες, περιστεριώνες, καπνοδόχοι, σημειώσεις του ίδιου, από τα ταξίδια αυτά. Στη Σαντορίνη, τον είδα αυτόν τον περιηγητή. Ακόμα κι αν είχε περάσει πολλές φορές από τις ίδιες διαδρομές, συνεχώς, σ’ ένα δεμένο, χοντρό μπλοκάκι, σχεδίαζε και σημείωνε-σχεδιαζε και σημείωνε.


Δευτέρα, 4 Ιούνιος 2007
---------------------------------------
http://zoolouisa.blogspot.com/
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σημάδια του Αιγαίου" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.94 Δευτερόλεπτα