Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αεροδρόμια-Λιμάνια: Νάξος. Φρένο

ΝάξοςNάξος. Φρένο
Της Λουΐζας Κορνάρου 

Πριν λίγους μήνες μια μερίδα πολιτών της Νάξου, αντιτάχθηκε στους όρους και το σκεπτικό της «επέκτασης» του λιμανιού στο νησί τους. Μάλιστα, σε επίσημη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των διαφωνούντων, οι πρόεδροι του Εμπορικού και του Επισιτιστικού Συλλόγου, απείλησαν και απαίτησαν την απομόνωσή τους και τον εντοπισμό των αδυναμιών τους για να τους κλείσουν τα στόματα.

Γνωστές πρακτικές, των γνωστών αναπτυξιολογούντων που μεριμνούν για την αύξηση του τζίρου σε βάρος του τόπου, του κοινωνικού του ιστού, της κλίμακάς του, της ιστορίας του, χωρίς να αναρωτιούνται σε βάθος ποιες είναι τέλος πάντων οι προσδοκίες τους από αυτήν την βίαιη ανάπτυξη που παρακάμπτει νόμους, ιστορία, γεωγραφία και ιδιαιτερότητες αυτών των ευαίσθητων κυττάρων, όπως είναι τα νησιά.Το άλλο θέμα βεβαίως είναι η μέθοδος του εκφοβισμού και της περιθωριοποίησης που μπαίνουν σε εφαρμογή όταν κάποιος τολμήσει να σταθεί απέναντι, να διαφωνήσει και να εκφέρει δημόσια μια διαφορετική άποψη, πολύ δε περισσότερο, αν αρχίσει –έστω και με σφεντόνες- να παλεύει γι αυτή.Ευτυχώς, η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας ήρθε να δικαιώσει αυτούς τους λίγους.

Συγκεκριμένα: Με απόφαση του ΣτΕ, φρένο στην επέκταση του λιμανιού της Νάξου

Την απόφαση (6/8/2003) των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εμπορικής Ναυτιλίας και Πολιτισμού, με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για τη βελτίωση και επέκταση του λιμανιού της Νάξου, ακύρωσε το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ΣτΕ ακύρωσε επίσης την από 28/9/2005 απόφαση της διεύθυνσης δημοσίων έργων περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με την οποία αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου επέκτασης κ.λπ. του λιμένα της Νάξου.
Στο σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, από το μέγεθος του λιμένα που θα προκύψει μετά την εκτέλεση του επίδικου έργου, με το διπλασιασμό των θέσεων ελλιμενισμού, την αύξηση των χερσαίων εγκαταστάσεων και την αναμενόμενη αύξηση της επιβατικής και εμπορευματικής κίνησης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τεχνικής Έκθεσης και της ΜΠΕ του έργου, προκύπτει ότι σκοπείται, κατ' ουσίαν, η δημιουργία ενός νέου, υπερτοπικής σημασίας λιμένα και όχι η επέκταση και βελτίωση του υπάρχοντος τοπικού λιμένα.

Με λίγα λόγια πήγαν να περάσουν ένα τεράστιο κομβικό έργο, ένα νέο –στην ουσία- λιμάνι, σπρώχνοντάς το απ’ το παράθυρο σαν «επέκταση του υπάρχοντος», παραβλέποντας και πηδώντας τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την αλλοίωση της ακτογραμμής αλλά και χωρίς να έχει προηγηθεί συνολική εκτίμηση για τις συνέπειες στην ζωή των κατοίκων του νησιού και κατ’ επέκταση των Κυκλάδων.

?λλη μια τρικλοποδιά, με το λουστρίνι της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Κι όλα αυτά προς όφελος των ολίγων, που συνήθως δεν είναι άμεσα οι ντόπιοι, αλλά οι αετονύχηδες που θα κόψουν τη γη σε μπακλαβά, οι μεγαλοπράκτορες που θα νέμονται τα πακέτα, οι μπαμπάδες της νύχτας που θα φύγουν πρώτοι, όταν ρουφήξουν και την τελευταία σταγόνα ομορφιάς, όταν εξαντλήσουν και τον τελευταίο πόρο προς όφελος της τσέπης τους και όχι προς όφελος του τόπου.

Τα έργα και η αναπτυξιακή πολιτική προς την κατεύθυνση του τουρισμού, του να εμπορευόμαστε δηλαδή, το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο και την ιστορία μας, αλλά και τον τρόπο ζωής μας – γιατί τι άλλο πουλάμε;- θα πρέπει να σχεδιάζονται στο φως του οράματος και όχι στη σκιά του κέρδους.

Να λαμβάνεται υπ’ όψην η ποιότητα ζωής των κατοίκων, το αύριο των παιδιών και οι φυσικοί πόροι – που δεν είναι ανεξάντλητοι.
Αν οι κάτοικοι, οι πολίτες του κάθε τόπου δεν απολαμβάνουμε τη θάλασσα, τα τραγούδια μας, τις κοινότητες μας, το δικαίωμα στην αντίρρηση, τότε τι θα έχουμε να πουλήσουμε;
Για ένα ρουμ με πεντάστερο μπρέκφαστ, ούτε τα παιδιά μας δεν θα έρχονται να μας δουν.
Από ντροπή κυρίως.

---------------------------------------
http://zoolouisa.blogspot.com/

 
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νάξος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νάξος:
Διακοπές στην Νάξο, τoυ ?ρη Φανάρη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Νάξος. Φρένο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα