Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Φάκελος Χορτονομές

Σκύρος

του Σταμάτη Φεργάδη

Μια γερή βάση για καταπάτηση γης
Ξεκινάμε από αυτό το τεύχος με ένα θέμα σχετικά με τις «χορτονομές». Θα υιοθετήσουμε τον λανθασμένο όρο «χορτονομή», για να είμαστε κατανοητοί από την πλειάδα των αναγνωστών μας. Ο όρος «χορτονομή» σημαίνει: χόρτος + νομή (νέμω), το χόρτο ως τροφή των ζώων, ενώ καταχρηστικά στο τοπικό λεξιλόγιο της Σκύρου σημαίνει βοσκοτόπι.



Ορισμός βοσκοτόπου: ως βοσκότοπος ή βοσκήσιμη έκταση ορίζεται η έκταση που καλύπτεται από ποώδη ή ξυλώδη ή μικτή βλάστηση η οποία αναπτύσσεται φυσικώς στην επιφάνεια του εδάφους (φυσικός βοσκότοπος) ή από βλάστηση η οποία προέρχεται από σπορά χορτοδοτικών νομευτικών ειδών (τεχνητός λειμώνας) και σε κάθε περίπτωση προορίζεται για τη βόσκηση βοοειδών ή και προβάτων. Η βόσκηση μπορεί να είναι μόνιμη ή εποχιακή. Εκτός της βόσκησης ως χρήση του βοσκοτόπου θεωρείται η παραγωγή σανού ή η παραγωγή χορτονομής για ενσίρωση.
Το πρόβλημα που θ’ αναδείξει η σειρά αυτή των άρθρων που θ’ ακολουθήσει, έγκειται στο γεγονός πως όλο το νησί είναι συρματοπλεγμένο στο όνομα της κτηνοτροφικής ανάπτυξης, εμποδίζοντας την πρόσβαση των πολιτών στα δάση, τις ακτές και την εξοχή, ρυπαίνοντας το περιβάλλον και το σημαντικότερο, οι περιφράξεις αυτές γίνονται όχημα κάθε καταπάτησης γης.
Καλούμε λοιπόν εσάς τους επισκέπτες, τους κατοίκους, τους πολιτικούς μηχανικούς, τους δικηγόρους, την πολιτεία, να πάρετε μέρος στον «φάκελο χορτονομές», στέλνοντάς μας επιστολές - παρατηρήσεις - προτάσεις - φωτογραφίες - e mail, προκειμένου να αναδείξουμε το πρόβλημα και να σώσουμε ότι προλάβουμε.
Επικοινωνήστε μαζί μας E-mail post@inskyros.gr - Μποφόρ Σκύρου Ηροδότου 7 Γαλάτσι 11147 - Τηλ.:

210 2221186 Fax: 210 2132164
-------------------------------------------------------------------------------

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΜΗΝΥΜΑΤΑ

αναδημοσίευση από εφημερίδα
«ΤΑ ΝΕΑ» Παρασκευή 22 Μαΐου 1992
Αγορές οικοπέδων σε νησιά με 500 δραχμές το στρέμμα!
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η «ΦΑΜΠΡΙΚΑ» ΤΗΣ ΧΟΡΤΟΝΟΜΗΣ.
ΜΕ 500 δραχμές το στρέμμα, παραθαλάσσιο οικόπεδο και μάλιστα σε αιγαιοπελαγίτικο νησί:
Ναι, αν κάποιος αξιοποιήσει κατάλληλα το εθιμικό δίκαιο που ακόμη ρυθμίζει δικαιοπραξίες σε νησιά του Αιγαίου και κυρίως στη Σκύρο, στη Χίο και στο Καστελόριζο…
Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», παραθαλάσσιες εκτάσεις εκατοντάδων στρεμμάτων στα νησιά αυτά αγοράσθηκαν από γνωστούς μεγαλοκτηματομεσίτες της Αττικής προς 500 δραχμές το στρέμμα.
Σύμφωνα με καταγγελίες στα «ΝΕΑ» δασολόγων και κατοίκων από τα νησιά αυτά το Κράτος ζημιώνεται τεράστια ποσά με την οικειοποίηση μεγάλων εκτάσεων από λίγους μεγαλοκτηματομεσίτες οι οποίοι: με νομιμοφάνεια αποκτούν κυριότητα εκτάσεων για τις οποίες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας αλλά ποντάρουν στο εθιμικό δίκαιο ίσχυε όταν οι συνθήκες στα νησιά ήταν τελείως διαφορετικές».
Όλα ξεκίνησαν όταν κάποιοι αντελήφθησαν πριν από αρκετό καιρό τι προοπτικές υπήρχαν με τη σωστή «αξιοποίηση» της «χορτονομής».

ΕΘΙΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ
Σύμφωνα με το εθιμικό δίκαιο που ισχύει σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, χορτονομή ήταν το δικαίωμα ενός βοσκού να νέμεται το χορτάρι μιας περιοχής έναντι ευτελούς τιμήματος (υπολογίζεται σε σημερινές τιμές στις 500 δραχμές το στρέμμα).
Έτσι:
Αυτός που χρειαζόταν εκτάσεις για τα κοπάδια του συμφωνούσε με τον ιδιοκτήτη μιας καλλιεργούμενης έκτασης και αποκτούσε δικαίωμα «χορτονομής». Η κυριότητα όμως της έκτασης παρέμενε στον ιδιοκτήτη.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ευτελές τίμημα της χορτονομής επέτρεπε την ενοικίαση μεγάλων εκτάσεων. Αυτό το γεγονός έχει μεγάλη σημασία για την εξέλιξη της ιστορίας.
Η Σκύρος είναι από τα νησιά όπου οι δασικές εκτάσεις είναι σχεδόν ανύπαρκτες, με πράξη του Ελληνικού Κράτους από το 1834. Και αυτό το γεγονός έχει σημασία αφού σύμφωνα με τη νομοθεσία «για όποιες εκτάσεις δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι τίτλοι ιδιοκτησίας τότε αυτές είναι κατά τεκμήριο δημόσιες».
Με την πάροδο των χρόνων λοιπόν διαμορφώθηκε ένα ειδικό καθεστώς, στη Σκύρο αλλά και σε περιοχές της Χίου και σε άλλα νησιά, όπου κάτοικοι των νησιών είχαν τίτλους ιδιοκτησίας για τμήμα μόνο των εκτάσεων που νοίκιαζαν σε βοσκούς. Κάποιος δηλαδή εθεωρείτο ιδιοκτήτης μιας έκτασης π.χ. 50 στρεμμάτων τις οποίες καλλιεργούσε και παραχωρούσε το δικαίωμα της χορτονομής σε τρίτους. Εφόσον οι εκτάσεις καλλιεργούντο ήταν αναμφισβήτητης ιδιοκτησίας, έστω και αν ο ιδιοκτήτης τους δεν διέθετε πλήρεις τίτλους και για τα 50 στρέμματα αλλά μόνο για τμήμα τους.

Ελλιπείς τίτλοι
Η εγκατάλειψη όμως των εκτάσεων αυτών από τους κληρονόμους των ιδιοκτητών δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα: οι τίτλοι ιδιοκτησίας ήσαν ελλιπείς και το μόνο επίσημο στοιχείο που παρέμεινε στα χρόνια που πέρασαν ήταν το δικαίωμα της χορτονομής.
Εδώ βρίσκεται το λεπτό σημείο της υπόθεσης: κάποιος νοικιάζει έκταση χωρίς να έχει τίτλους για το σύνολο της έκτασης. Αντίθετα ο ενοικιαστής διαθέτει στοιχεία ότι εδώ και χρόνια νεμόταν το σύνολο της έκτασης. Προκύπτει λοιπόν ένα θέμα: τα εκατοντάδες στρέμματα (πολλά από τα οποία είναι παραθαλάσσια) σε ποιόν ανήκουν,  όταν μάλιστα το κράτος έχει ήδη αποποιηθεί των συμφερόντων του;
Κάποιοι αντιλαμβάνονται την χρυσή ευκαιρία. Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν στα «ΝΕΑ» κάτοικοι από τα νησιά αυτά μεγάλοι κτηματομεσίτες από την Αττική έσπευσαν να αγοράσουν δικαιώματα χορτονομής σε εκατοντάδες στρέμματα.
Η υπόθεση συνεχίστηκε στα δικαστήρια όπου οι έχοντες την χορτονομή ζήτησαν και τίτλους ιδιοκτησίας για μεγάλες εκτάσεις. Λεπτομέρεια: τα δικαιώματα χορτονομής σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο κ. Κων/νος Ελένης (από τους Σκυριανούς οι οποίοι πρωτοστάτησαν να σταματήσει το καθεστώς των χορτονομών) αγοράσθηκαν έναντι 500 δραχμών το στρέμμα: «Ένας μεγάλος κτηματομεσίτης από την Αθήνα αγόρασε 2000 στρέμματα για την χορτονομή τους έναντι 1.000.000 δραχμών».
Η δικαστική συνέχεια δικαίωσε τους τολμηρούς: πολλές δικαστικές αποφάσεις επιδίκασαν στους χορτονομείς και τίτλους ιδιοκτησίας.
«Αυτές τις μέρες, λέει ο κ. Ελένης μεγάλες εκτάσεις αξίας δισεκατομμυρίων περιφράσσονται με σύρματα και τόσο οι κάτοικοι του νησιού όσο το ελληνικό κράτος ζημιώνονται με τεράστια ποσά. ?λλωστε δεν θεωρούμε καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι η πλειονότητα των εκτάσεων αυτών είναι παραθαλάσσιες. Η κατάτμηση και η οικοδόμηση θα είναι τα επόμενα βήματα».

--------------------------

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Αξιότιμε κύριε Σταμάτη Φεργάδη
Πιστεύω ότι το δημοσιογραφικό σας ενδιαφέρον είναι υπεράνω της πολιτικοαιμομιξίας, του «βαθύ κράτους» της πρωτοβάθμιας διαπλοκής, που οδηγεί στην απαξίωση της πολιτικής και εσωστρεφή αγανάκτηση και μόνο, που είναι ότι καλύτερο για την ασυδοσία των διαπλεκόμενων, όπου εν γαλήνη και νηνεμία μπορούν ως γνήσιοι πολιτικοεραστές, να ασελγούν και να βιαιοπραγούν προς πάσα κατεύθυνση, δημόσια, δημοτική, και ιδιωτική.
   Η συνδρομή σας, στην ανακίνηση του θέματος μέσω της ιστοσελίδας σας θα βοηθούσε ανεκτίμητα στη συσπείρωση των απανταχού Σκυριανών στην εξυγίανση των τα του οίκου του Δήμου της Σκύρου.
   Ζητώ με την έγκριση σας μέσω της ιστοσελίδας σας να πρωτοστατήσω στο σταμάτημα της απαξίωση της πολιτικής και εσωστρεφούς αγανάκτησης και μόνον, και να μπει φραγμός στους ασελγούς του πολιτικού βίου, στην αποκατάσταση της αξιοπρέπειας της πλειοψηφίας των ειρηνόφιλων, πράων  φιλόξενων, και υπερήφανων πολιτών.
Με εκτίμηση Κώστας Αθανασιάδης  
Σας στέλνω περιληπτικό του ιστορικού της εξέλιξης της χορτονομής στη θέση ΣΕΛΕΣ, όπου από συμβόλαιο σε συμβόλαιο διαφαίνεται το ερμαφρόδιτο των διαπλεκόμενων.
από το (1927) με αρχική ονομασία θέση ΄΄ΣΕΛΕΣ΄΄ και αναγραφόμενα όρια, μετονομαζόμενη σε θέση
εις θέσιν <<Σέλες>> της Σκύρου και συνορευομένης γύροθεν με οδόν Μαχαιρά, εκείθεν εις Πετρούλα, δρόμον αγιά Παρασκευή αγρόν Γ.Ν.Μπαλαφά, θέσιν Χαλίκι αραχώνι εις τα νερά χύνονται προς την Κουρνιώτισσα Καββαδίνη χωράφι το κάτωθι μέρος, χωράφι Γεωργιού Λιό, αραχώνι Γεωργίου Ορφανού  αγρόν ή ελαίωνα  Γεωργίου Μαυρουδή, ρυζοβουνιά έως της Παπαδιάς Βογιατζή ελαίωνα τον ανήφορον ποταμόν παπά Μικέ έως Βιλλαέτσι εις τον ποταμόν της Καρνάς έως την θάλασσαν την παραλίαν και εις του Ανδριώτη και εις Μαχαιρά.
το (1941) ΄΄ΣΕΛΕΣ ΚΑΛΟΜΑΣΤΟΣ΄΄  γεγονός που δίνει  ευρύτερη γεωγραφική έννοια αλλοιώνοντας τα βάση του 1927 συμβολαίου όρια, εν συνεχεία
εις θέσιν “Σέλες” Καλόμαστος της Σκύρου (του ετέρου ημίσεως ανήκοντος εις τον Κωνσταντίνου Παναγιώτου) και συνορευομένης γύρωθεν με οδόν Μαχαιρά, εκείθεν εις θέσιν Πετρούλα, δρόμον Αγίας Παρασκευής, και αγρόν Γεωργίου Νικ. Μπαλάφα, εκείθεν εις θέσιν χαλίκι Αραχώνι όσα νερά χύνοντε προς την Κουρνιότισα, εκείθεν εις αγρόν Καββαδίνη (χωράφι) το κάτωθι μέρος, εκείθεν εις αγρόν (χωράφι) Γεωργίου Λιό, εκείθεν αραχώνι Γεωργίου Ορφανού εις θέσιν Αντωνιού κονάκια Μαργέτη, εκείθεν (αγρόν ή ελαιώνα Γεωργίου Μαυρουδή)ριζοβουνιά ελαιώνα Μαυρουδή μέχρι ελαιώνος (έως της) Παπαδιάς Βογιατζή (ελαιώνα), τον ανύφορον ποταμού Παπα Μικέ αγρόν Ουρανή, και κατ ευθείαν Βιγλάκι (Βιλλαέτι), Σαβδά χωράφι, και κατ ευθείαν και (έως) τον ποταμόν (της) Καρνάς, Ποταμόν Λινώ εις την θάλασσα την παραλίαν μέχρι του Αντριώτη, και εκείθεν εις δρόμον Μαχαιρά.
το (1965) την αποσιώπηση  του ΄΄θέση ΣΕΛΕΣ΄΄ την μη αναφορά των σημείων που περικλείουν τα όρια αυτής, απεναντίας γράφετε μόνον ΄΄ΚΑΛΟΜΑΣΤΟΣ΄΄ γεγονός που δίνει ακόμη ευρύτερη γεωγραφική έννοια γιαυτό και πρωτοεμφανίζεται το ΄΄όσης εκτάσεως και αν είναι, παρ ότι αναφέρετε ΄΄με τα ανέκαθεν εγνωσμένα όρια ολοκλήρου της χορτονομής΄΄ που άμεσα παραπέμπει 24 χρόνια πίσω δηλαδή στο 1941.
το (1981) σε ΔΩΡΕΑ ΕΝ ΖΩΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ αρ.1167-81 τομ.101 αρ.21 πέραν διαφόρων στρεμμάτων ΄΄περιελθόντα αυτώ εκ πολυετούς υπερτεσσαρακονταετούς νομής και κατοχής ερειδωμένης επί άτυπου αγοράς γενομένης εν έτει 1941 παρά ............ ανεπισήμως, ατύπως και αγράφως, νεμόμενος και διακατέχων έκτοτε τούτο διανοία κυρίου και καλή τη πίστει, συνεχώς, αδιακόπως ενεπιλύπτως  και αδιαταράκτως μέχρι σήμερων.
Δωρίζετε και εν ? εξ αδιαιρέτου .....χορτ..... ΚΑΛΟΜΑΣΤΟΣ ......με τα ανέκαθεν εγνωσμένα όρια ολοκλήρου της χορτονομής εκτάσεως ......800 περίπου στρεμμάτων.΄΄ Γεγονός που σημαίνει ότι και το 1981 η αποσιώπηση των ορίων παρ όλα αυτά πλην σαφώς και εκ νόμου παραπέμπει τουλάχιστον στο 1941 δηλαδή ισχύουν αδιαλείπτως επί 40 χρόνια τα εγνωσμένα όρια.
ΠΑΤΕ ΣΤΟ κ. ΒΑΘΑΚΟ και με της πάνω διατυπώσεις, δημιουργείστε προϋποθέσεις να αφήσετε την Σκυροπούλα κληρονομιά στα παιδιά σας.
Το (1982) σε άλλη  ΔΩΡΕΑ ΕΝ ΖΩΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ 
Δωρίζετε και εν  εξ αδιαιρέτου .....χορτ..... ΚΑΛΟΜΑΣΤΟΣ ......με τα ανέκαθεν εγνωσμένα όρια ολοκλήρου της χορτονομής εκτάσεως ......800 περίπου στρεμμάτων.΄΄ Γεγονός που σημαίνει ότι και το 1982 η αποσιώπηση των ορίων παρ όλα αυτά πλην σαφώς και εκ νόμου παραπέμπει τουλάχιστον στο 1941 δηλαδή ισχύουν αδιαλείπτως επί 41 χρόνια τα εγνωσμένα όρια
Το (1987) η ονομασία θέση ΄΄ΚΑΛΟΜΑΣΤΟΣ΄΄ με την ευρύτερη της γεωγραφική, θηλαστική έννοια δίνει περιθώρια  ορέξεων σε πλιατσικολόγους  Αττίλα εν Σκύρο, εμφανίζετε επικαλούμενο αναδρομική ισχύ από το 1966 με αιτιολογία ιδιωτικού συμφωνητικού διαχωρισμού εσωτερικών ορίων της εξ αδιαιρέτου χορτονομής. Μέχρι εδώ υπάρχουν ακόμα ψεγάδια τσίπας στο εν ½ της εξ αδιαιρέτου διαπλατυνθείσας χορτονομή, διότι το ακόμη το άλλο ½ της εξ αδιαιρέτου χορτονομής ανήκει από το 1941 στο ίδιο γενεαλογικό δένδρο κληρονόμων, συνορευομένης γύροθεν με οδόν Μαχαιρά εκείθεν εις θέσιν Πετρούλα δρόμον Αγίας Παρασκευής και αγρόν Γεωργίου Νικ. Μπαλάφα εκείθεν εις θέσιν χαλίκι Αραχώνι όσα νερά χύνονται προς Κουρνιώτισσα εκείθεν εκείθεν εις αγρόν Καβαδίνη το κάτωθι μέρος εκείθεν εις αγρόν Γεωργίου Λιό εκείθεν Αραχώνι Γεωργίου Ορφανού και θέσιν Αντωνιού κονάκια Μαργέτη εκείθεν ριζοβουνιά ελαιώνα Γεωργίου Μαυρουδή μέχρι ελαιώνος Παπαδιάς Βογιατζή τον ανήφορον ποταμόν Παπαμικέ αγρόν Ουρανή και κατ ευθείαν βιγλάκι (βιλλαέτι) Σαβά χωράφι Εμμανουήλ Μελέντη χωράφι κατ ευθείαν και τον ποταμόν Καρνάς τον ποταμόν Ληνό εις την θάλασσα την παραλίαν μέχρι του Αντριώτη και εκείθεν εις δρόμον Μαχαιρά.
(Το 1989) εμφανίζετε η ξεδιάντροπη υπέρβαση της ξετσιπωσιάς σε όλο της το μεγαλείο.
Γραμματείς συμβολαιογράφοι αγοραπωλητές και φαρισαίοι φέρνουν στο φως το μογκολοειδές έκτρωμα ΣΕΛΟΜΑΣΤΗΣ  χορτονομής σε μια προσπάθεια νομιμοποίησης και αποδοχής της διαπλεκοπολιτικομιξίας, και εξύψωση των ασελγειών και βιαιοπραγιών τους σε υπέρτατο θεσμό και νόημα της ζωής προς δόξα και απομίμηση    Χορτονομή Καλόμαστος¨ εκτάσεως 254.000 τ.μ. η όσης εκτάσεως και αν είναι πλέον η έλαττον, συνορευομένης γύρο με ομοίας Ιωάννου Γεωργίου Μαυρίκου, Ναπολέοντος Ξανθούλη, και Δημοτική χορτονομή, από τις οποίες χωρίζεται με τα εξής όρια και σημεία, [από ?γιο Γεώργιος-ξωκλήση, δρόμο-δρόμο ευθεία ξεροπόταμο-ευθεία κοκιναριάς νερό, ευθεία Ασημένου λιώνα (ποταμό-ποταμό), εκείθεν γυρίζει προς Αγία Παρασκευή, και ευθεία Κυριαζή Μούτσνο και αγρόν Εμμανουήλ Γ. Ορφανού (κουρεμένου), ευθεία κάτωθεν στεφανιά χαλίκι-ευθεία κρύο νερό, κονάκια- ευθεία ριτσινόλακο Μούτσνο, ευθεία στου γέρο Μαργέτη το αλώνι και Σταματίου Μαυρίκου κονάκια, ευθεία αλωνάτσι, και εκείθεν γυρίζει ευθεία παγάτσι, ευθεία κάτωθεν μέρος Ουρανί χωράφι, ευθεία την άκρη-άκρη το χωράφι ανατολικά, δρόμο αμαξιτό προς ραντάρ, ευθεία βιγλάτσι, ευθεία βουνίσκος Κάρνα και ?γιο Γιώργη ξωκλήση]¨.
1927 αραχώνι* Γεωργίου Ορφανού  αγρόν ή ελαίωνα  Γεωργίου Μαυρουδή, ρυζοβουνιά έως της Παπαδιάς Βογιατζή ελαίωνα τον ανήφορον ποταμόν παπά Μικέ έως Βιλλαέτσι εις τον ποταμόν της Καρνάς
1989      αγρόν Εμμανουήλ Γ. Ορφανού (κουρεμένου), ευθεία κάτωθεν στεφανιά χαλίκι-ευθεία κρύο νερό, κονάκια- ευθεία ριτσινόλακο μούτσνο , ευθεία στου γέρο Μαργέτη το αλώνι και Σταματίου Μαυρίκου κονάκια, ευθεία αλωνάτσι, και εκείθεν γυρίζει ευθεία παγάτσι, ευθεία κάτωθεν μέρος Ουρανί χωράφι, ευθεία την άκρη-άκρη το χωράφι ανατολικά, δρόμο αμαξιτό προς ραντάρ, ευθεία βιγλάτσι, ευθεία βουνίσκος Κάρνα (σ.σ) *Το αραχώνι Γεωργίου Ορφανού του 1927, μετατρέπετε συναινέσει συμβολαιογράφου εις αγρόν Εμμανουήλ Γ. Ορφανού(κουρεμένου), το δε εις τον ποταμόν της Καρνάς (κάτω στης παρυφές του λόφου) μετέβαλε τη ροή του και μετετράπη σε βουνίσκο Κάρνα  
1927 θέσιν χαλίκι Αραχώνι όσα νερά χύνοντε προς την Κουρνιότισα, εκείθεν εις αγρόν Καββαδίνη (χωράφι) το κάτωθι μέρος
1989 ευθεία κάτωθεν στεφανιά χαλίκι-ευθεία κρύο νερό, κονάκια- ευθεία.. (σ.σ.)και συνεχίζει (σ.σ) Η θέση χαλίκι αραχώνι, του 1927, της πλευράς των νερών που χύνοντε προς την Κουρνιότισα μετατρέπετε σε κάτωθεν στεφανιά χαλίκι, (σ.σ. με τάσι ροπής να συνενωθεί μέσω Ημίων Κυρήνειας και Αμμοχώστου με τις επιδιώξεις του Ντενκτάς στην κατεχόμενη Κύπρο, 
Προς τι λοιπόν τα δυσβάστακτα έξοδα των στρατιωτικών δαπανών, προς τι η από τα έγκατα της Σκύρου βρυχίζοντα αναδυόμενα σκάφοι της πολεμικής μας αεροπορίας προς αναχαίτιση των τουρκικών, για να ασελγούν και να βιαιοπραγούν ανενόχλητοι οι πολιτικοαιμομικτες, του ΄΄βαθύ κράτους΄΄ της πρωτοβάθμιας διαπλοκής?.
Με εκτίμηση
Κώστας Αθανασιάδης  
Σουηδία
E.mail k.athanassiadis@telia.com


--------------------------------------------------------------------------------

 ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η χορτονομή είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους τους σκυριανούς, που έχουν χωράφια μέσα σε χορτονομή. Αυτός είναι «αρχαίος» νόμος και πρέπει να καταργηθεί. Νομίζω πως οι μόνοι που θέλουν να συνεχισθεί, είναι οι βοσκοί.
   Ο λόγος που ακόμα υπάρχει, είναι επειδή περιφράζουν οι βοσκοί του αλλουνού το χωράφι να μη φεύγουν τα ζωντανά τους και που και που καταπατούν και το χωράφι του ιδιοκτήτη.
   Δηλαδή εκεί που έχει μόνο τη χρήση βοσκής, να σου παίρνει και το χωράφι; Δεν είναι σωστό! Να αγοράζουν τη γη οι τσοπάνηδες αν θέλουν να βόσκουν…
   Και τέλος, να υπάρχουν ζωντανά σε ορισμένα σημεία στο νησί και όχι ανάμεσα σε σπίτια και ξενοδοχεία.
 Ευχαριστώ
Μaria Royale
mariaroyale@yahoo.gr

 Ακολουθεί επιστολή φίλου και γνωστού της εφημερίδας που επιθυμεί την ανωνυμία του, κι εμείς για ευκολία τον "βαπτίσαμε" με το ψευδώνυμο Α-Ω

1. Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που καταθέτω στην εφημερίδα σας, αποδεικνύεται ότι η χορτονομή είναι επιζήμια για την Σκύρο, ιδιαίτερα καθότι το εθιμικό καθεστώς της είναι παραποιημένο.    Βασικά, το εν λόγω καθεστώς, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του 1829 έχει καταργηθεί από τον τότε Διοικητή Σκοπέλου-Σκύρου Κριεζή και ουδαμού αναφέρεται η επανίσχυσή του.

2. Πέραν τούτου, καταθέτω το έγγραφο του δικηγόρου κου Χατζίδη ο οποίος αναφέρει (στην παραπομπή του εγγράφου του στην λέξη «κυριότητα» με πολύ μικρά γράμματα), ότι η χορτονομή είναι ένα δικαίωμα που όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ φθάνει μέχρι την πλήρη κυριότητα, εκτός κι αν υπάρχουν τα συλλήβδην μεταβιβαστικά συμβόλαια που μεταβιβάζουν την χορτονομή κατά κυριότητα νομή και κατοχή (κάτι που σπάνια αναφέρεται στις μεταβιβάσεις των χορτονομών, καθότι αυτές στερούνται τίτλων κυριότητας και έχουν μόνον δικαίωμα οιωνής νομής (δουλείας βοσκής ανά διετία).   Η έκθεση αυτή του εν λόγω νομικού, έχει διαφοροποιηθεί από την γνωμοδότηση του κου Κοτσίρη καθηγητού Θεσσαλονίκης και δε προσδιορίζει τη λέξη
«κυριότητα». Έτσι, ενδεχομένως παρασύρθηκαν και εξεδόθησαν εσφαλμένα, δικαστικές αποφάσεις ακόμη και από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θεωρείται ενίοτε ότι η χορτονομή είναι κυριότητα στα ακαλλιέργητα εδάφη ή όπου δεν υπάρχουν ιδιοκτησίες τρίτων (δηλαδή στις πολλές εγκαταλελειμμένες ιδιοκτησίες από κατοίκους της Σκύρου).   Αποτέλεσμα των παραπάνω τις περισσότερες φορές είναι, αδίκως να μειονεκτούν οι τίτλοι ιδιοκτησίας έναντι του δικαιώματος της χορτονομής. Σημειώνεται ότι παρότι το κόστος απαλλοτρίωσης είναι μερικά ευρώ το στρέμμα, η άρση της μέσω δικαστηρίων είναι χρονοβόρα πολυέξοδη και πολύπλοκη καθότι οι δικαιούχοι τις περισσότερες φορές είναι πολλοί και άγνωστοι.   Επίσης, στο ίδιο έγγραφο του διακεκριμένου νομικού κου Χατζίδη (που κατάγεται από την Σκύρο) η έννοια της λέξης «ακαλλιέργητη έκταση» διευκρινίζεται (πάλι με πολύ μικρά γράμματα σε άλλη παραπομπή), ότι σημαίνει «…. ακαλλιέργητη όσον ο νους του ανθρώπου ενθυμείτε...» δηλαδή μηδέποτε καλλιεργηθείσα και όχι όταν παρέμεινε για κάποια χρόνια ακαλλιέργητη. Τούτο τονίζεται, επειδή συμφέρει τους χορτονομείς οι εκτάσεις να ονομάζονται ακαλλιέργητες, για να υπαχθούν στην τάχα δικαιοδοσία της χορτονομής ως δήθεν άγονες -ακαλλιέργητες εκτάσεις.

3. Ακόμη η απάντηση τέως Δημάρχου Σκύρου ως και οι έγγραφες ενέργειες κάποιων ατοίκων της Σκύρου στο Υπουργείο Γεωργίας, (που περιλαμβάνονται στα έγγραφα), ως και μία έκθεση - έρευνα γεωπόνου δείχνουν την σοβαρότητα του θέματος, για το οποίο ουδείς συγκινήθηκε επί τόσα χρόνια.    Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον τελευταίο νόμο 3208 στις 24-12-2004 που αναφέρει ότι τα δάση της Σκύρου είναι ιδιωτικά, αποτελεί ένα βασικό εργαλείο - υπόβαθρο για καταπατήσεις χιλιάδων στρεμμάτων, εκτάσεων που είναι η περιουσία της Σκύρου και οι οποίες σιγά-σιγά προσκυρώνονται παράνομα ως ιδιοκτησίες ορισμένων προνομιούχων και όχι του απλού Σκυριανού λαού εν τέλει.4. Μετά τα παραπάνω, θεωρούμε ότι ο Δήμος, παρότι έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλες εκτάσεις χορτονομών και ενδεχομένως να τον συμφέρει η κατάσταση αυτή, θα πρέπει να ενεργήσει για την αποδέσμευση των γαιών αυτών της Σκύρου (πολλές από τις οποίες είναι χρυσές παραλίες), από το επιβλαβές αυτό καθεστώς της χορτονομής και την εκμετάλλευσή των μόνο από τους ατοίκους του νησιού. Πρέπει απευθείας ή μέσω του υπουργείου Γεωργίας να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να εκδώσει απόφαση που να ανατρέπει τις εσφαλμένες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί και εκδίδονται μέχρι σήμερα, ακόμη και από το Εφετείο Αθηνών, περί δήθεν κυριότητας επί των εδαφών όπου υφίστανται, με βάσει τα κατατεθέντα στην εφημερίδα σας έγγραφα, για να μπορέσει επί τέλους η Σκύρος με τις τόσες ομορφιές της να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό, αφού το μέλλον της νήσου φαίνεται λαμπρό.

(πηγή: Μποφόρ Σκύρου)



Σημείωση 4ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σκύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σκύρος:
Οι ανεμογεννήτριες πλησιάζουν


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Σκύρος

"Φάκελος Χορτονομές" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα