Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Κλίμα: Ηράκλειο, 8 Δεκέμβρη, Συλλαλητήριο για την κλιματική αλλαγή

Κρήτη8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΠΑΓΞΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 1 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας και όλο τον κόσμο, κοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο να ληφθούν μέτρα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο για την ανατροπή των δεδομένων που δημιουργούν την κλιματική αλλαγή, η οποία απειλεί το μέλλον του πλανήτη με αφορμή την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που συνέρχεται στο διάστημα 3 έως 14 Δεκεμβρίου 2007 στο Μπαλί.
 
Στο Ηράκλειο, περιβαλλοντικές κινήσεις και κινήματα πόλης, συνδικάτα, φορείς, πρωτοβουλίες εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών μαζί με ενεργούς πολίτες ετοιμάζονται για ένα ΚΟΙΝΟ, ΜΑΖΙΚΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥΧΡΩΜΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΛΙΟΝΤΑΡΙΑ στις 8 Δεκέμβρη και ώρα 1μ.μ.
 
Βρισκόμαστε μπροστά σε μια σοβαρή οικολογική κρίση, που στη χώρα μας γίνεται αντιληπτή με δραματικό τρόπο. Οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, οι φετινές πυρκαγιές που καταστρέψανε 3.000.000 στρέμματα δασικού, αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας, η ξηρασία, οι πλημμύρες και οι κατολισθήσεις από τη διάβρωση των εδαφών, το πρόβλημα της επάρκειας και της ποιότητας του νερού, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, όλα αυτά τα φαινόμενα συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και αποτελούν σήματα κινδύνου για το μέλλον της χώρας μας και του πλανήτη. Ειδικά η Κρήτη είναι από τα πρώτα θύματα της κλιματικής αλλαγής στη Μεσόγειο, καθώς κινδυνεύει άμεσα από την μείωση των βροχοπτώσεων, από την ερημοποίηση και από την άνοδο της θερμοκρασίας.
 
Για την κλιματική αλλαγή ευθύνονται αυτοί που προωθούν και επιβάλλουν το κυρίαρχο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα. Το ενεργειακό πρότυπο που στηρίζεται σε ρυπογόνα καύσιμα και η ενεργειακή σπατάλη, η διαρκής επέκταση των μεταφορικών δικτύων και η κυριαρχία του ΙΧ αυτοκινήτου στη μετακίνηση, η βιομηχανική ανάπτυξη χωρίς περιβαλλοντικούς περιορισμούς, η συνεχώς διογκούμενη αστικοποίηση, η καταστροφή της φύσης, η αποψίλωση των δασών και η συρρίκνωση του αστικού και περιαστικού πράσινου, αποτελούν τις βασικές αιτίες της κλιματικής αλλαγής.
 
Πρέπει σήμερα επιτέλους να βάλουμε τον πλανήτη και τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη των εταιριών πετρελαίου, των ρυπογόνων βιομηχανικών και των εταιριών παραγωγής και εμπορίας του ΙΧ αυτοκινήτου. Πρέπει οι πολίτες των αναπτυγμένων χωρών του κόσμου να αμφισβητήσουν τα κυρίαρχα καταναλωτικά πρότυπα και ν’ αλλάξουν τις επιζήμιες για το περιβάλλον και το κλίμα καταναλωτικές τους συνήθειες.
 
Η χώρα μας πρωτοπορεί σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς δείκτες. Με πρωταγωνιστή τη ΔΕΗ, δεν εφαρμόζει ούτε τις, έτσι κι αλλιώς ανεπαρκείς, δεσμεύσεις του πρωτοκόλλου του Κιότο για τον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα που ενοχοποιούνται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή. Το σημερινό ενεργειακό πρότυπο, που στηρίζεται μονόπλευρα στα ορυκτά καύσιμα, είναι ήδη εξαιρετικά ρυπογόνο. Το ΙΧ αυτοκίνητο εξακολουθεί να κυριαρχεί στις μετακινήσεις, ενώ τα μέσα μεταφοράς παραμένουν ακριβά και δυσλειτουργικά. Είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι προωθούνται έστω και δειλά οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όμως τα περισσότερα αιολικά πάρκα σήμερα χωροθετούνται με μοναδικό κριτήριο το επιχειρηματικό κέρδος και όχι τις ανοχές των τοπικών οικοσυστημάτων.
 
Ενώ η επάρκεια και η ποιότητα του νερού απειλείται από το εξαντλητικό γεωργικό πρότυπο, τη σπατάλη, τις διαρροές των δικτύων (πάνω από 50% στο Ηράκλειο), και τις χιλιάδες παράνομες γεωτρήσεις κι ενώ το πρόβλημα επιδεινώνεται με την κλιματική αλλαγή, η αντιμετώπισή του γίνεται σπασμωδικά με επικίνδυνα, καταστροφικά και άστοχα μεγάλα έργα όπως το φράγμα στον Αποσελέμη, η εκτροπή των νερών του Οροπεδίου Λασιθίου, το φράγμα των Ποταμών στο Ρέθυμνο, η εκτροπή του Πλατύ ποταμού κ.ά.
 
Τα δάση, τα φυσικά οικοσυστήματα, το πράσινο, οι ελεύθεροι χώροι, οι παραλίες μένουν απροστάτευτα και παραδίδονται σε κάθε είδους νόμιμες ή παράνομες κερδοσκοπικές δραστηριότητες με αποτέλεσμα την υποβάθμισή και την καταστροφή τους. Οι προστατευόμενες περιοχές του νησιού μας γίνονται εύκολη λεία στα χέρια «μεγαλοεπενδυτών» που επιδοτούνται για να τις γεμίσουν με χιλιάδες βίλες και γήπεδα γκολφ.
 
Μπορούμε να επιβάλλουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο μέτρα κατά της κλιματικής αλλαγής αν ενώσουμε τις δυνάμεις και τη φωνή μας. Υπάρχει ελπίδα.
 
Όλοι οι ενεργοί πολίτες και τα κινήματα που δίνουμε αγώνες για το περιβάλλον στη γειτονιά και τον δήμο μας, συναντιόμαστε μαζί με τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές, με τα συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, τις κινήσεις πολιτών και κάθε ενεργό πολίτη, για να σταματήσουμε τη νεοφιλελεύθερη κούρσα της ανάπτυξης που συμβάλλει την κλιματική αλλαγή και οδηγεί στην καταστροφή του πλανήτη.
 
Είμαστε όλοι, φορείς και άτομα, που συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, συνδιοργανωτές μιας πολύχρωμης συγκέντρωσης - διαδήλωσης στα Λιοντάρια του Ηρακλείου, στις 8 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Ημέρα Δράσης κατά της Κλιματικής Αλλαγής και διεκδικούμε για μας και τις επόμενες γενιές:
 
•    Να ληφθούν μέτρα εξοικονόμησης της ενέργειας στην κατανάλωση. Να εφαρμοστούν οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και οικολογικής δόμησης των κτιρίων. Να υποστηριχτούν οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με σεβασμό στα τοπικά οικοσυστήματα. Η Κρήτη μπορεί και πρέπει να καλύψει το 100% των ενεργειακών αναγκών της με Ανανεώσιμες Πηγές.
 
•    Να απορριφθεί κατηγορηματικά κάθε ιδέα χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, η οποία προωθείται από ορισμένες κυβερνήσεις ως εναλλακτική μορφή στο σημερινό κυρίαρχο ενεργειακό πρότυπο. Καθολική απαγόρευση παραγωγής, εγκατάστασης, αποθήκευσης πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων.
 
•    Να ληφθούν άμεσα αντιρρυπαντικά μέτρα στη βιομηχανία και τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, να εφαρμοστούν αυστηροί περιβαλλοντικοί όροι και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί ελέγχου για να περιοριστεί η μόλυνση του νερού και του αέρα.
 
•    Να περιοριστεί στο ελάχιστο η χρήση του ΙΧ αυτοκινήτου με την δραστική ενίσχυση των δημοσίων μέσων μεταφοράς και του ποδήλατου. Δημιουργία χώρων στάθμευσης μακριά από τα κέντρα των πόλεων κοντά στους συγκοινωνιακούς κόμβους.
 
•    Να εφαρμοστεί σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων με πολιτικές μείωσης, διαρκή ενημέρωση, αμφισβήτηση του καταναλωτικού πρότυπου που παράγει διαρκώς σκουπίδια και συμμετοχή των πολιτών για ανακύκλωση στην πηγή. Να κλείσουν οριστικά και να αποκατασταθούν οι ΧΥΤΑ και να αποκλειστεί το ενδεχόμενο κατασκευής εργοστασίου καύσης στην Κρήτη.
 
•    Να γίνει ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, που αποτελούν δημόσιο αγαθό με απλά συστήματα εμπλουτισμού και προστασίας του υδροφόρου ορίζοντα. Να καταπολεμηθούν οι διαρροές των δικτύων στις πόλεις και η σπατάλη και να εξασφαλιστεί καθαρό πόσιμο νερό για όλους. Να σταματήσουν τα φαραωνικά έργα με τις εκτροπές και τα μεγάλα φράγματα.
 
•    Να μη γίνει καμία οικοπεδοποίηση των καμένων δασικών εκτάσεων. Να μη γίνει αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος. Να καταργηθούν οι δασοκτόνοι νόμοι. Να διατηρηθούν και να πολλαπλασιαστούν οι ελεύθεροι και πράσινοι χώροι. Να προστατευτούν αποτελεσματικά με φορείς διαχείρισης και ενημέρωση οι προστατευόμενες περιοχές και να αξιοποιηθούν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών χωρίς να καταστρέφονται με γήπεδα γκολφ και πολυτελή ξενοδοχεία.
 
•    Να στηριχτεί ουσιαστικά η γεωργία χωρίς χημικά φυτοφάρμακα λιπάσματα και να λειτουργήσουν οι μηχανισμοί ελέγχου της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Η Κρήτη μπορεί να περάσει σε μια καθολική εφαρμογή των πρακτικών της βιολογικής γεωργίας. Να ενεργοποιηθούν οι έλεγχοι για τον εντοπισμό και τον αποκλεισμό των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (μεταλλαγμένα) από την γεωργία και την διατροφή μας.
 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΠΟΛΗΣ • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ • ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ • ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ

www.ecocrete.gr
 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Κρήτη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Κρήτη:
Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ηράκλειο, 8 Δεκέμβρη, Συλλαλητήριο για την κλιματική αλλαγή" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.14 Δευτερόλεπτα