Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Σύρος 2004, Το νησί της Σύρου χτίζεται

Σύρος

χωρίς σχέδιο και υποδομές απ' άκρου εις άκρον

Ανάπτυξη χωρίς όρια στη Σύρο
Tης Ένωσης Πολιτών Σύρου "Εύπλοια" και της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης Κυκλάδων "Γαία"    Η Ένωση Πολιτών Σύρου "Εύπλοια" και η Π.Ο.Κ.«Γαία», καταγγέλλουν με κείμενό τους, που διανεμήθηκε στη Σύρο, παράνομες επεμβάσεις δημιουργίας οικιστικών συνόλων δεύτερης κατοικίας στο νησί της Σύρου.

   1. Πωλούνται, στο νησί της Σύρου, μεγάλες ακαλλιέργητες εκτάσεις (σκληρωπά ή σκληρές), κυρίως βουνά, από ντόπιους σε διάφορους αγοραστές (OFF SHORE εταιρείες, αθηναϊκά κεφάλαια κλπ.). Κάποιες από τις εκτάσεις αυτές βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους ή στα όρια αυτών, ενώ άλλες σε περιοχή όπου έχει γίνει πρόταση από το Υπ. Γεωργίας για δημιουργία καταφυγίου θηραμάτων.

   2. Οι αγοραπωλησίες γίνονται σε χαμηλές τιμές, αφού οι εκτάσεις αυτές δεν έχουν, σχεδόν πάντοτε, δρόμους και σε πολλές περιπτώσεις ούτε οδούς πρόσβασης.

   3. Το χαμηλό κόστος απόκτησης, δίνει τη δυνατότητα στους αγοραστές να επενδύσουν κεφάλαια σε οικοδόμησή τους, με μεγάλη προσδοκία κέρδους.

   4. Για την " αξιοποίηση" των μεγάλων αυτών εκτάσεων, διανοίγονται παράνομοι δρόμοι, προσπέλασης και κατάτμησης(1).

   5. Περαιτέρω οι εκτάσεις αυτές, είτε ταυτόχρονα με την αρχική αγοραπωλησία, είτε μετέπειτα με πωλήσεις προς τρίτους, κατατμώνται σε επί μέρους μικρότερα τεμάχια, των 4 ή και 2 στρεμμάτων.

   5. Εκδίδονται παράνομα οικοδομικές άδειες, με συντελεστή δόμησης, όχι επί της αρχικής εκτάσεως, αλλά επί των επί μέρους μικρών τεμαχίων(2).

   6. Κατ' αυτόν τον τρόπο ενεργοποιείται ένας οικονομικός μηχανισμός που παράγει υψηλά κέρδη. Ήτοι η ενιαία αρχική, συνήθως βουνώδης έκταση, π.χ. αξίας 30.000 ευρώ, μετατρέπεται σε επί μέρους τεμάχια (οικόπεδα), αξίας έως και 300.000 Ευρώ.

   7. Για να καταστεί δυνατή η κατάτμηση με την μέθοδο της διάνοιξης παράνομων οδών (στην ουσία πρόκειται για καλυμμένη ιδιωτική πολεοδόμηση που απαγορεύεται στο νησί) είναι αναγκαία η ενεργητική ή παθητική συνέργια των αρμόδιων κρατικών (κεντρικών ή αποκεντρωμένων) αρχών. Αυτή συνήθως παρέχεται εύκολα, αφού τα μεγάλα περιθώρια κέρδους των αγοραστών, τους δίνουν και μεγάλα περιθώρια προσβάσεων και ελιγμών στην περιφέρεια και εντός των αρμοδίων ελεγκτικών μηχανισμών. Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχία, Δήμοι, Εισαγγελία, ή κλείνουν τα μάτια ή κάνουν πως δεν βλέπουν.

   8. Ως αποτέλεσμα: Η ιδιωτική πολεοδόμηση των εκτός σχεδίου περιοχών, αυξάνεται ραγδαία από χρόνο σε χρόνο. Βουνά ολόκληρα εξαφανίζονται. Συγκροτήματα οικοδομών εξαπλώνονται σε όλο το νησί, σκαρφαλώνοντας σε κλίσεις πάνω από 35 ή και 40%. Η φέρουσα ικανότητα του νησιού, πλήττεται καίρια στις βασικές της συνιστώσες. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική αντικαθίσταται από το " αθηναϊκο όνειρο" για εξοχικό, με θέα και πισίνα. Το συριανό τοπίο καταβροχθίζεται αμάσητο. Η Σύρα, γίνεται γρήγορα μια " εξωραϊσμένη" Σαλαμίνα, με κερασάκι τα νεοκλασικά της Ερμούπολης.
   (Bλέπε Φυρό Λαγγόνι, Aζόλιμνος, Δεντράρα, Xαρασσώνας, Tρία Λαγγόνια, Bώλακας-Kίνι, Δελφίνι, Πλατύ Bουνί).

   9. Η αντιπαροχή, που κατέστρεψε την Αθήνα, εμφυτεύεται ως θεσμός και στο νησί.
 
  10. Οι Συριανοί βλέπουν απαθείς όσα γίνονται. Οι ομάδες που έχουν άμεσα οικονομικά συμφέροντα και το σύστημα της κεντρικής και τοπικής πολιτικής πατρωνίας, κάνουν καλά τη " δουλειά" τους.

  (*) Οι πληροφορίες έχουν συλλεχθεί από την " Ένωση πολιτών Σύρου" και την οικολογική οργάνωση " ΓΑΙΑ". Συγκεκριμένα γεγονότα υπάρχουν στην περίπτωση της επέμβασης στο Πλατύ Βουνί (παράνομη διάνοιξη δρόμου και έκδοση οικοδομικών αδειών), στα Τρία Λαγγόνια (παράνομη διάνοιξη δρόμων και ανέγερση κατοικιών) και στον Χαρασσώνα (παράνομη διάνοιξη δρόμων).
   Το σίγουρο είναι ότι και η Σύρος έχει αρχίσει να γίνεται στόχος τέτοιου είδους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ιδιαίτερα στις περιοχές της εκτός σχεδίου δόμησης. Σημειώνεται ότι ανάλογα σχέδια υπάρχουν και για το νησί της Κύθνου, από τις ίδιες εταιρείες και ιδιώτες που έχουν αγοράσει εκτάσεις στη Σύρο. Το Συμβούλιο της Επικρατείας, ως γνωστόν, αποκλείει από όλα τα "μικρά νησιά" τη δυνατότητα ιδιωτικής πολεοδόμησης.

Παραδείγματα
   Στην περίπτωση του "Χαρασσώνα", έχει αγοραστεί έκταση 300-500 στρεμμάτων. Προβλέπονται δύο συγκροτήματα περίπου 70 κατοικιών, έκαστο με πισίνα. Τα ακίνητα που αγοράσθηκαν από την εταιρεία με την επωνυμία MERRY - LAND Α.Ε., είναι ακίνητα γύρω στα 4.000 τ.μ. το καθένα και προέρχονται από κατάτμηση μεγαλύτερης ενιαίας έκτασης 176.187 τ.μ. που ανήκε στον πωλητή. Η κατάτμηση της έκτασης αυτής γίνεται για πρώτη φορά με τα συμβόλαια αγοραπωλησίας, τα οποία είναι άκυρα, αφού με αυτά δημιουργείται ιδιωτική πολεοδόμηση της έκτασης η οποία ήταν άγονη και ακαλλιέργητη και δεν υπήρχαν σε αυτήν, ούτε αναφέρονται στα συμβόλαια, οδοί ούτε κοινόχρηστοι χώροι. Υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τον πωλητή, τους μεσολαβήσαντες, κτλ.
   Ακίνητα αγοράστηκαν επίσης από εταιρεία με την επωνυμία Εύεδρον Κατασκευαστική Κτηματική Α.Ε., η οποία έχει αγοράσει μαζί με ιδιώτη , κατά το ½ εξ αδιαιρέτου ο καθένας, 28 ακίνητα από 4 στρέμματα περίπου το καθένα και ένα 56 στρέμματα. Η όλη έκταση, ενιαία, πριν την πώλησή της, είχε εμβαδόν 174.234 τ.μ. Κατατμήθηκε για πρώτη φορά με τα συμβόλαια αγοραπωλησίας, τα οποία είναι άκυρα και υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε πωλητή και μεσολαβήσαντες.
   Μετά τις αγοραπωλησίες:
   Έχουν διανοιγεί δρόμοι στην ευρύτερη περιοχή των 350.000 τ.μ. παράνομα. Έχουν εκδοθεί (;) οικοδομικές άδειες. Έχουν γίνει συστάσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών στα ακίνητα των 4.000 τ. μ. Έχουν γίνει αρκετές πωλήσεις οριζοντίων ιδιοκτησιών.
   Στο "Πλατύ Βουνί" (Aπάνω Μεριά), έχουν αγοραστεί 70 στρέμματα από ιδιώτες. Έχουν εκδοθεί 18 οικοδομικές άδειες για 34 διαμερίσματα. Έχει γίνει μηνυτήρια αναφορά (από 3-6-2003), από ιδιώτες και την οικολογική οργάνωση "ΓΑΙΑ", προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου, για διερεύνηση ποινικών ευθυνών των εμπλεκομένων ως προς την προσπάθεια ιδιωτικής πολεοδόμησης της περιοχής.
   Επίσης, ύστερα από προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο του Πειραιά στις αρχές Ιουλίου 2003 και εκδόθηκε, καταρχήν, απόφαση αναστολής των παραπάνω οικοδομικών αδειών, μέχρι της εκδίκασης της υπόθεσης.
   Μετά από την κινητοποίηση αυτή, η Πολεοδομία διενέργησε αυτοψία και επέβαλε πρόστιμο για παράνομη διάνοιξη και οικοπεδοποίηση, από 15.000 ευρώ σε κάθε εμπλεκόμενο, καθώς και υποχρέωση για αποκατάσταση του τοπίου. Η υπόθεση εκδικάστηκε και σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, η οποία εκδόθηκε στα μέσα Οκτωβρίου, η οικοπεδοποίηση της περιοχής είναι παράνομη.

Σημειώσεις
   (1) Oι διανοίξεις δρόμων από ιδιώτες απαγορεύονται ρητώς, και διώκονται ποινικά και διοικητικά με βάση τις διατάξεις του νόμου 1650/1985 περί προστασίας του περιβάλλοντος.
   Σύμφωνα με την 4033/1998 απόφαση του ΣτE η οποία αφορά σε διάνοιξη ή κατάργηση δημοτικών ή κοινοτικών οδών, πρέπει να εκπονούνται τεχνικές και περιβαλλοντικές μελέτες και να ακολοθείται η διαδικασία προέγκρισης χωροθέτησης και έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
   (2) H κατάτμηση και η σύνταξη συμβολαίων αγοραπωλησίας προς τον σκοπό της ιδιωτικής πολεοδόμησης απαγορεύεται ρητά από τα άρθρα 1 και 20 του ν.δ. 17 Iουλίου/16 Aυγούστου 1923 και διώκεται ποινικά με βάση το άρθρο 4 παρ. 1 του ν. 651/1977.

----------------------------------
Σεπτέμβριος 2004Σημείωση 17ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Σύρος 2004, Το νησί της Σύρου χτίζεται" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα