Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Αεροδρόμια-Λιμάνια: Νάξος - Ενάντια στο μεγάλο αεροδρόμιο στη Νάξο

Νάξος

Της Περιβαλλοντικής Κίνησης Νάξου

Νάξος, 9.02 . 2005Ενάντια στην προώθηση νέου μεγάλου Αεροδρομίου στη Νάξο
Δέκα χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη φορά που άνοιξε το ζήτημα του νέου αεροδρομίου στη Νάξο και που η ναξιακή κοινωνία είχε αποφανθεί ότι θεωρούσε άχρηστη την κατασκευή ενός τέτοιου έργου. Σ όλη αυτήν την περίοδο, οι τοπικές αρχές και ορισμένοι οπαδοί της άνευ όρων και ορίων ανάπτυξης, προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ψευδή εικόνα σύμπνοιας όλης της κοινωνίας ότι επιθυμούμε την πραγματοποίηση ενός τέτοιου έργου .

Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία, από υπηρεσιακούς παράγοντες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αλλά και συλλόγων επαγγελματιών του νησιού, για να προωθήσουν την κατασκευή νέου μεγάλου αεροδρομίου στα Αυλιά της Μ.Βίγλας, που θα φέρνει charter από την Ευρώπη, δημιουργούν ορισμένες απορίες.

Είναι επιδίωξη των ιθυνόντων του νησιού η δημιουργία υποδομής για την υποδοχή τουριστικών πακέτων, κάτι που βέβαια θα ωφελήσει τους tour operators που καρπώνονται τα κέρδη του συμβολαιακού τουρισμού, αλλά θα συμπιέσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων που αποτελούν την ραχοκοκαλιά του τουριστικού κλάδου στη Νάξο;
Έχει συνταχθεί οικονομοτεχνική μελέτη σκοπιμότητας; Αν ναι, έχουν δοθεί τα αποτελέσματά της στη δημοσιότητα ώστε να επακολουθήσει κάποιος έστω και υποτυπώδης κοινωνικός διάλογος;
Οι έννοιες της αειφορίας και της φέρουσας ικανότητας είναι σταθερές αναφορές τόσο στη σύλληψη όσο και στην εκτέλεση του συγκεκριμένου έργου;

Ο τουρισμός σαν δραστηριότητα είναι ασταθής από τη φύση του και οι παράγοντες που τον καθορίζουν αστάθμητοι και πολυσχιδείς, ενώ την τελευταία δεκαετία βρίσκεται σε συνεχή κρίση. Θέλουμε να εξαρτηθεί η Νάξος αποκλειστικά από αυτόν τον προβληματικό τομέα;

Από την άλλη πλευρά, διερωτάται κανείς τι οφέλη θ αποκομίσουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού.

Έτσι κι αλλιώς, τα αεροπορικά εισιτήρια είναι τόσο ακριβά που δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση ν αντικατασταθεί το καράβι για την μετακίνησή μας, και βέβαια δεν μας εξυπηρετεί ότι είναι αδύνατο να μεταφέρουμε και τα οχήματά μας αεροπορικώς. Όσο για το επιχείρημα ότι αν γίνει μεγάλο αεροδρόμιο θα φτηνύνουν τα εισιτήρια είναι τουλάχιστον αστείο, αφού ακόμα κι αν αυτό συμβεί αφορά αποκλειστικά τα charter των θερινών μηνών και δεν θα έχει καμιά επίπτωση σε μας. Επιπλέον, η σύνδεση με την Αττική θα συνεχίσει να κατανέμεται μέσα στον χρόνο όπως και τώρα, εν ολίγοις τον χειμώνα που κυρίως θα χρησιμοποιούσαμε, ίσως, αεροπλάνο (λόγω των απαγορευτικών, π.χ.), οι πτήσεις θα περιορίζονται στο ελάχιστο εφ όσον δεν συμφέρουν. Κι ένα μεγάλο αεροδρόμιο έχει και μεγάλο κόστος λειτουργίας.

Το 1995 οι αρχές υπόσχονταν στα γειτονικά χωριά της περιοχής ότι θα δώσουν δουλειά στους ντόπιους χωρίς να τους εξηγήσουν ότι ένα αεροδρόμιο απαιτεί εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό, χαρακτηριστικά που, φυσικά, δεν πληρούν οι ανειδίκευτοι χωρικοί. Εκτός αν αναφέρονται στους αχθοφόρους που θα χρειάζονται το καλοκαίρι για να κουβαλούν τις βαλίτσες των τουριστών, και πόσοι θα είναι αυτοί και τι μισθούς θα παίρνουν.

Θεωρούμε ότι θα ήταν προτιμότερο να αναπτυχθούν μορφές ήπιου εναλλακτικού τουρισμού που σέβονται το περιβάλλον και τον άνθρωπο, ενώ συμβάλλουν στην αύξηση του εισοδήματος των κατοίκων κι όχι των πολυεθνικών τουριστικών οργανισμών.

Στις 24 Μαρτίου του 2001, η Περιβαλλοντική Κίνηση πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα «Τουρισμός και Ανάπτυξη» με την συμμετοχή γνωστών επιστημόνων, (Πάρις Τσάρτας, Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κίμων Χατζημπίρος, Καθηγητής ΕΜΠ, Ειρήνη Κλαμπατσέα, Υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ).
Σας αναφέρουμε, λοιπόν, τα συμπεράσματα, όπως καταγράφτηκαν στη συζήτηση:
1. Η Νάξος έχει ήδη περάσει το σημείο καμπής αναφορικά με την άκρατη ανάπτυξη του μαζικού τουρισμού και αν θέλουμε να στραφούμε σε άλλου τύπου ανάπτυξη, δηλαδή στην βιώσιμη ανάπτυξη, θα πρέπει αυτό να γίνει άμεσα.
2. Επίσης, ότι το νησί δεν χρειάζεται νέο μεγάλο αεροδρόμιο.
3. Τέλος, η δημιουργία περιφερειακού δρόμου στο νησί, αποκλείει την αειφόρο ανάπτυξη και θα έχει ολέθριες συνέπειες για το περιβάλλον και τους φυσικούς πόρους.

Επίσης, θα καταβάλλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες να περισώσουμε την όμορφη και τουριστικά αναπτυσσόμενη περιοχή της Μικρής Βίγλας από την ολοκληρωτική καταστροφή που θα επιφέρει η δημιουργία ενός μεγάλου αεροδρομίου εκεί.

---------------------------------------------------------------------
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΞΟΥΣημείωση 17ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νάξος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νάξος:
Διακοπές στην Νάξο, τoυ ?ρη Φανάρη


     Article Rating
Average Score: 3.66
Αριθμός Ψήφων: 3


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Νάξος - Ενάντια στο μεγάλο αεροδρόμιο στη Νάξο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα