Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Ιωσήφ Στεφάνου: στο σκαμνί οι προϊστάμενοι της πολεοδομίας Κυκλάδων

ΣύροςO καθηγητής του Ε.Μ.Π. Ιωσήφ Στεφάνου για το Σχέδιο Πόλεως της Ερμούπολης:
«Κάποιοι θα έπρεπε να’ ναι στο σκαμνί»
Του Γιώργου Αλβέρτη

Παρουσίαση και παραλαβή της Β' και Γ' φάσης της έρευνας του Ε.Μ.Π «Ανάπτυξη συστήματος παρακολούθησης αξιόλογων κτηρίων στο Ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης» έγινε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Ερμούπολης με παράλληλη αποδοχή παραλαβής προμήθειας με τίτλο «Πληροφορικό σύστημα προβολής αξιόλογου πολεοδομικού αποθέματος, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος Ερμούπολης». Όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι παραδέχτηκαν ότι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά και ενέκριναν κατά πλειοψηφία την αποδοχή παραλαβής της μελέτης η οποία αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο για το δήμο, το ΥΠ.ΠΟ. κάθε δημόσια υπηρεσία αλλά και τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου.

«Σε συνέχεια της συνεργασίας που είχαμε με το Ε.Μ.Π και τον ίδιο τον συντοπίτη μας καθηγητή τον κ. Στεφάνου για το πολεοδομικό και ρυμοτομικό διάταγμα της Ερμούπολης είναι η συγκεκριμένη έρευνα που αναπτύχτηκε από τον κ. Παύλο Χατζηγρηγορίου, το στέλεχος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μας και είναι μια έρευνα που συμβάλλει αποφασιστικά και ουσιαστικά στη διατήρηση της σπάνιας πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Έτσι ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας ο οποίος συνέχισε λέγοντας ότι έχουμε υποχρέωση όλοι μας και κυρίως οι δημοτικοί σύμβουλοι ως εκπρόσωποι του λαού της Ερμούπολης να παραδώσουμε την πόλη ανέπαφη στις επόμενες γενιές. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι με την μελέτη αυτή επιτυγχάνουν σε μεγάλο βαθμό αυτό το στόχο καθώς κηρύσσει πάρα πολλά κτήρια ως διατηρητέα πέρα αυτών που έχουν κηρυχτεί μέχρι σήμερα με αποφάσεις του ΥΠ.ΠΟ.

Καταλήγοντας ο κ. Δεκαβάλλας τόνισε ότι « νομίζω ότι πρέπει να γίνει συνείδηση στον κάθε πολίτη, στον κάθε δημότη της Ερμούπολης αλλά κυρίως στον κάθε ιδιοκτήτη του ακινήτου που θα κριθεί ως διατηρητέο, το πόσο σημαντικό είναι να διατηρηθεί αυτή η πόλη και ο αρχιτεκτονικός της χαρακτήρας» ενώ επεκτείνοντας την τοποθέτησή του είπε ότι η δουλειά αυτή θα έχει και τουριστικό ενδιαφέρον αφού θα βρίσκεται στο διαδίκτυο και θα παρέχει πληροφορίες στον κάθε ενδιαφερόμενο.

Σε δηλώσεις του στον «ΛΟΓΟ» ο κ. Στεφάνου τόνισε την χρησιμότητα της μελέτης καθώς δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης όλου του κτηριακού πλούτου που έχει η Ερμούπολη σε βαθμό που να μπορεί κανείς να ελέγχει και να παρακολουθεί όλη την εξέλιξη και την πορεία των κτηρίων. «Αυτό σημαίνει ότι παρακολουθεί την παθολογία τους, τους κινδύνους που τα απειλούν, τις αλλοιώσεις, τις βελτιώσεις και τις επισκευές, αφού η τράπεζα αυτή πληροφοριών δίνει για κάθε κτήριο περίπου 194 πληροφορίες οι οποίες συμπληρώνονται κατά καιρούς», είπε τονίζοντας ότι «κάθε οικοδομική άδεια που βγαίνει θα πρέπει να πηγαίνει στον Δήμο για να ενημερώνεται η τράπεζα δεδομένων η οποία είναι μοναδική στον Ελλαδικό χώρο καθώς το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ που έχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα δίνει μόνο 4-5 πληροφορίες για το κάθε κτίριο ενώ εμείς δίνουμε πέρα από το αρχιτεκτονικό στυλ όλες τις πληροφορίες της στατικής επάρκειας καθώς και τα στοιχεία παθολογίας του παρακολουθώντας το στενά ενώ με την συμπλήρωση ακόμη κάποιων στοιχείων σε συνεργασία με το ΥΠ.ΠΟ θα αποφευχθούν και κάποιες αλλοιώσεις που παρατηρούνται».

Σε ερώτησή μας «τι γίνεται στην περίπτωση οικονομικής αδυναμίας από πλευράς ιδιοκτήτη ή ακόμη περιπεπλεγμένου ή ανύπαρκτου ιδιοκτησιακού καθεστώτος χαρακτηρισμένου ως διατηρητέο κτήριο» απάντησε ότι «από την στιγμή που θα είναι οργανωμένα πια τα πράγματα μπορεί να παρεμβαίνει ο δήμος να το φτιάχνει και να το εκμεταλλεύεται, ιδίως τα κτήρια που δεν έχουν ιδιοκτήτες, δεν φαίνονται ή δεν βρίσκονται κλπ, προκειμένου να πέσει ένα κτήριο μπαίνει ο δήμος το φτιάχνει, το εκμεταλλεύεται 20 χρόνια για να βγάλει τα λεφτά του και το ξαναπαραδίδει στους ιδιοκτήτες αν εμφανιστούν. Αν δεν εμφανιστούν το κρατάει σαν χρησικτησία δικό του».

Επιτάχυνση διαδικασιών
Ο κ. Στεφάνου μας τόνισε ότι η μελέτη αυτή συνέβαλε στην επιτάχυνση επίλυσης του πολεοδομικού προβλήματος της Ερμουπόλης «Το ΥΠ.ΠΟ ξέροντας ότι θα υπάρχει κάτι τέτοιο το οποίο θα συνοδεύει την μελέτη αυτή πολύ πιο εύκολα ενέκρινε το να περάσει το διάταγμα γιατί ξέρει ότι θα έχει ένα χρήσιμο υλικό» και συνέχισε «Εμένα με ειδοποίησαν στο υπουργείο Αιγαίου να ρίξω μια ματιά αν συμφωνώ με τους Όρους που έθεσε, (κάποιες παρατηρήσεις μικρές που έχει βάλει) το ΥΠ.ΠΟ που δεν είναι σημαντικές, το ΥΠ.ΠΟ το μόνο που το νοιάζει είναι να έχει εκείνο τον έλεγχο και κάθε φορά να λέει η αρμόδια αρχή αρχιτεκτονικού ελέγχου ότι αρμόδια αρχή είναι το ΥΠ.ΠΟ».

Ελπίζει ότι η επίλυση του πολεοδομικού προβλήματος θα επιτευχθεί εντός του 2007 καθώς αυτό εξαρτάται από το συμβούλιο Επικρατείας τονίζοντας ότι το υπουργείο Αιγαίου του ζήτησε να δώσει την έγκρισή του για να το στείλει αμέσως στο ΣΤΕ.

Κάποιοι έπρεπε να είναι στο «σκαμνί»
Σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει, όπου κάποιος δεν μπορεί να πάρει άδεια να κτίσει ένα μικρό κτήριο και κάποιοι. άλλοι κτίζουν μεγαθήρια απάντησε ότι όταν βγήκε παράνομο το διάταγμα του 76 οι πολιτικοί παράγοντες του τόπου εδώ πίεζαν μέσω των υπουργείων να δοθεί παράταση στο διάταγμα εκείνο το οποίο ήταν παράνομο ούτως ή άλλως και δινόταν μια παράταση οποία έβγαινε πάλι παράνομη όταν κάποιος πήγαινε στο συμβούλιο Επικρατείας αλλά «ώσπου να πάει κλπ έπαιρνε μια εξάμηνη παράταση, δίνοντας την εξάμηνη παράταση του ερχόταν από το ΥΠΕΧΩΔΕ έγκριση ναι, σ' ένα άσχετο νόμο βάζανε μια παράταση του διατάγματος του 76 του παράνομου και ώσπου να ξαναβγεί παράνομο δίνανε άδειες».

«Το διάταγμα του 76 ήταν ένα διάταγμα που βγήκε τότε για να βάλει κάποιες αρχές στο κτίσιμο της Ερμούπολης για να μην κάνουν πολυκατοικίες όμως είχε πολλά ελαττώματα και ελλείψεις, παρ' όλα αυτά το καταστρατήγησαν κιόλας γιατί το 2,1 δεν ήταν γενικός συντελεστής για όλα, ήταν ανάλογα με το μέγεθος του οικοπέδου κλπ, καταστρατηγείτο όμως, οι διάφοροι διευθυντές του σχεδίου πόλεως το καταστρατηγούσαν αυτό και έδιναν συντελεστή 2,1 σε όλα, όπως καταστρατήγησαν και τη ΖΟΕ(Ζώνη Οικιστικού Έλεγχου), η ΖΟΕ που χωρίζει Ερμούπολη - ?νω Σύρο η οποία είναι θεσμοθετημένη από το 1989 έχει καταπατηθεί ολόκληρη και ακόμη και τα γυμνάσια έχουν γίνει εκεί και ιδιωτικά σπίτια έχουν γίνει άπειρα κλπ, πώς να το κάνουμε όλα αυτά κανονικά είναι παράνομα, αλλά νόμιμα από τη στιγμή που έδωσε άδεια ο διευθυντής του σχεδίου πόλεως. Κανονικά οι εκάστοτε διευθυντές του Σχεδίου Πόλεως θα έπρεπε να ’ναι στο σκαμνί γι’ αυτή τη δουλειά, για όλες αυτές τις παρανομίες».

«Το 89 βγήκε το ειδικό διάταγμα που έδινε όρους δόμησης και χρήσης για τους παραδοσιακούς οικισμούς, τότε έπρεπε η Ερμούπολη ή να αποχαρακτηριστεί από παραδοσιακός ή να αποκτήσει νέο δικό της διάταγμα αλλιώς ήταν υποχρεωμένη να ακολουθήσει τον παραδοσιακό οικισμό, αυτή ακολούθησε το παλιό της διάταγμα το οποίο δεν ίσχυε πλέον αφού είχε βγει νέο για τους παραδοσιακούς οικισμούς και γι' αυτό το συμβούλιο Επικρατείας δεν μπορούσε να κάνει τίποτα άλλο, δηλαδή το ΣΤΕ κοιτάζει το τυπικό μέρος και όχι το ουσιαστικό, καταλάβαινε ότι αυτό ήταν λάθος για την Ερμούπολη αλλά δεν γινόταν αλλιώς» και συνεχίζοντας είπε «ως παραδοσιακός οικισμός η Ερμούπολη δεν επιτρεπόταν να έχει βιομηχανία άρα το ναυπηγείο λειτουργεί παράνομα, αν κάποιος πάει στο ΣΤΕ τώρα και πει αυτή τη στιγμή να σταματήσει το ναυπηγείο το ΣΤΕ είναι υποχρεωμένο να πει να σταματήσει το ναυπηγείο γιατί είναι παραδοσιακός οικισμός και το καθεστώς που ισχύει αυτή την στιγμή για την Ερμούπολη είναι των παραδοσιακών οικισμών» τόνισε επίσης ότι υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο που όμως ποτέ δεν έχει εφαρμοστεί λόγω έλλειψης χρημάτων της απόσυρσης κτηρίων που είχε θεσμοθετήσει ο Νίκος Σηφουνάκης λέγοντας «ορισμένα κτήρια που ενοχλούν πολύ, μια πολυκατοικία στην φάτσα της παραλίας» «θα μπορούσαν να φτιαχτούν οι προσόψεις τους αντί να χαλάσουν την πλατεία την ίδια».

Τον ατέλειωτο έχει η καταγραφή
Σε δηλώσεις του στον ΛΟΓΟ ο κ. Χατζηγρηγορίου είπε ότι η μελέτη ξεκίνησε το 2003, χρειάστηκαν δηλαδή περίπου 4 χρόνια για την καταγραφή των κτηρίων, ενώ θεωρεί ότι παρόλο που έγινε η παραλαβή της έρευνας η καταγραφή δεν έχει τελειώσει γιατί βρίσκουν συνεχώς νέα κτήρια που πρέπει να μπουν στην βάση γιατί είναι αξιόλογα ενώ ταυτόχρονα κάποια άλλα αλλάζουν.

Θεωρεί, επίσης, ότι είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την πολεοδομία «γιατί θα εκτονώσει λίγο κάποια πίεση από κόσμο και από ζήτηση στοιχείων μέσα από αυτές τις υπηρεσίες όπως και μέσα από τον δήμο γιατί! ο καθένας θα μπορεί να βρίσκει σιγά σιγά μέσα από το Ιντερνέτ όλα τα στοιχεία τα πολεοδομικά που τον ενδιαφέρουν» όμως εξέφρασε την αμφιβολία του κατά πόσο η πολεοδομία ε/ναι τεχνολογικά έτοιμη να αξιοποιήσει αυτά τα στοιχεία « στην παρούσα φάση όχι, δεν είναι σε θέση, θα πρέπει σαφώς η πολεοδομία να κάνει μια μεγάλη αναβάθμιση στις εγκαταστάσεις της και στην τεχνολογία που έχει ήδη και κυρίως στην διασύνδεση της με το δίκτυο και στους υπολογιστές που είναι παλιότερης τεχνολογίας».

Σχετικά με το αν μπορεί να παρέμβει ο δήμος και να δια σώσει κτήριο που ο κάτοχος του αδυνατεί οικονομικά να επισκευάσει απάντησε « υπάρχει ένα παλαιότερο νομοθετικό πλαίσιο το 1337 που έδινε αυτή τη δυνατότητα βέβαια αναμένουμε κάποια προεδρικά διατάγματα, που θα δίνουν αυτή τη δυνατότητα στο δήμο ,όμως παρ' όλα αυτά πιστεύω ότι ο δήμος έμπρακτα, έχει δείξει ακόμα και σε ιδιοκτησίες ειδικά άγνωστων και όχι πολλών κληρονόμων ότι έχει τη δυνατότητα να επέμβει τουλάχιστον σωστικά για να αποφύγουμε την κατάρρευση του κτηρίου και έχουμε τέτοιες περιπτώσεις που έχουμε κάνει αυτές τις επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια προστατεύοντας και τους διερχομένους πεζούς. αυτό είναι μέχρι εκεί που μπορεί ο δήμος να φτάσει».

Για να μπορέσει να γίνει πλήρης αποκατάσταση κάποιου κτηρίου είπε ότι «με αυτήν την έρευνα τώρα που έχουμε πλήρη τεκμηριωμένα στοιχεία να δώσουμε, αρχίσουμε και κυνηγάμε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτήσεις μέσω του ΥΠ.ΠΟ και του υπουργείου Αιγαίου» «διότι η Ερμούπολη με την κήρυξή της ως ιστορικού τόπου από το ΥΠ.ΠΟ και με την έρευνα αυτή που βγάζει αυτά τα συμπεράσματα σίγουρα είναι ένα από τα μοναδικά ιστορικά σύνολα κτηρίων στην Ελλάδα με τόση πληθώρα κτηρίων νεοκλασικών»

(πηγή: Ο ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, 13/9/2007)




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Σύρος
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Σύρος:
Η ερωτική ζωή στην Απάνω Μεριά


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ιωσήφ Στεφάνου: στο σκαμνί οι προϊστάμενοι της πολεοδομίας Κυκλάδων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.06 Δευτερόλεπτα