Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ζωή: Μυτιλήνη, ατυχείς επισκέπτες του νησιού μας

ΜυτιλήνηΜυτιλήνη - Ατυχείς επισκέπτες της βαρυχειμωνιάς…
Ναυτίλος εν δράσει
Ιστοσελίδα:http://www.naftilosendrasi.gr/

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες της προηγούμενης εβδομάδας μπορεί να οδήγησαν τους περισσότερους από εμάς σε ζεστά μέρη, στο σπίτι μας, σε κάποιους άλλους έδωσαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα σπάνιας ομορφιάς φαινόμενο στους υγροτόπους του νησιού μας. Μεγάλοι αριθμοί υδροβίων πουλιών παρουσιάστηκαν ξαφνικά στο νησί μας. Πάπιες, αγριόκυκνοι, χήνες κατέκλυσαν κυριολεκτικά τους παράκτιους υγροτόπους των κόλπων Καλλονής και Γέρας, αναδεικνύοντας την πραγματική ομορφιά των συγκεκριμένων τοπίων και επιβεβαιώνοντας την μεγάλη σημασία που έχει η προσπάθεια διατήρησης τους που επιχειρείται μέσω της ένταξής τους στο Δίκτυο Τόπων Κοινοτικής Σημασίας όπως ορίζονται στην Οδηγία 92/43/ΕΚ, ευρέως γνωστό ως Δίκτυο περιοχών Natura.

Ταυτόχρονα με την εμφάνιση των πουλιών παρατηρήθηκε ένα άλλο φαινόμενο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την εξόρμηση των κυνηγών. Όπως παρατηρήσαμε κατά τις επισκέψεις μας, την περίοδο από 26 – 30 Ιανουαρίου ο αριθμός των κυνηγών που δραστηριοποιήθηκαν στις περιοχές αυτές ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο. Η επιδρομή αυτή είχε τελικά τραγικές συνέπειες για την ορνιθοπανίδα που φιλοξενούσαμε.

Κατά της επισκέψεις του συλλόγου μας έγιναν επιτόπιες παρατηρήσεις αλλά και επαφές με θηροφύλακες. Ενημερωθήκαμε ότι σημειώθηκαν αρκετά περιστατικά παράνομης θήρευσης σε περιοχές του νησιού. Σε κάποια από αυτά μέλη του συλλόγου υπήρξαν και οι ίδιοι αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Δασικής Υπηρεσίας Λέσβου ανάμεσα σε πολλά προστατευόμενα είδη τα οποία θηρεύτηκαν, βρέθηκαν θανατωμένα στην περιοχή της Καλλονής και 2 άτομα Κοκκινόχηνας (Branta ruficolis) η οποία φαίνεται να είναι ο πρωταγωνιστής της επικαιρότητας.

Σύμφωνα με το διεθνές πρόγραμμα δράσης για την Κοκκινόχηνα που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996, το συγκεκριμένο είδος δεν είναι μόνο ένα από τα πιο σπάνια είδη χήνας παγκοσμίως, αλλά ίσως και το πιο ελκυστικό είδος χήνας στις περιοχές που παρατηρείται. Πρέπει να σημειωθεί ότι στον Ελληνικό χώρο έχουν γίνει περίπου 40 παρατηρήσεις του συγκεκριμένου είδους από το 1846.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, η εμφάνισή τους στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη αφού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες που η αλληλεπίδρασή τους δεν είναι ακόμα απόλυτα γνωστή: ο κυρίαρχος, σε γενικές γραμμές παράγοντας, είναι η ένταση της βαρυχειμωνιάς, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα αποθέματα τροφής στη Ρουμανία και στη Βουλγαρία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι Κοκκινόχηνες μετακινούνται ακόμα νοτιότερα. Έτσι, μικρά κοπάδια ή μεμονωμένα άτομα, εμφανίζονται σε ασυνήθιστα μέρη. Τα πουλιά αυτά είναι ιδιαίτερα στρεσαρισμένα και ταλαιπωρημένα, λόγω των μετακινήσεων προς αναζήτηση τροφής και η ασφυκτική πίεση του κυνηγιού φαίνεται να δίνει οριστικά ένα τέλος στην προσπάθεια των ατόμων των ειδών αυτών για επιβίωση.

Εξαιτίας του γεγονότος ότι το συγκεκριμένο είδος διαχειμάζει σε 5 μόνο περιοχές σε όλο τον κόσμο, όπου οι πλυθυσμοί του φαίνεται να δέχονται σημαντικές πιέσεις τα τελευταία χρόνια, το είδος ανήκει στη λίστα των «παγκοσμίως απειλούμενων είδών», και προστατεύεται βάση διεθνών συμβάσεων και Ευρωπαϊκών οδηγιών (CITES Appendix II., CMS Appendix I and II, ΕΚ 79/409, 92/43). Ας τονιστεί ότι η Ελλάδα είναι η μόνη κοινοτική χώρα όπου το είδος απαντάται τακτικά και, συνεπώς, έχουμε ιδιαίτερη ευθύνη για την προστασία του.

Πιστεύουμε ότι οι παραπάνω αναφορές ήταν απαραίτητες για να κατανοήσουμε την σημασία του γεγονότος της θανάτωσης του συγκεκριμένου είδους στο νησί μας. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι δεν υπήρξαν μόνο 2 άτομα που έπεσαν θύματα των κυνηγών αλλά πολύ περισσότερα.

Εμείς είχαμε την τύχη να παρατηρήσουμε ένα ζωντανό άτομο του συγκεκριμένου είδους στην περιοχή του κόλπου Καλλονής το Σάββατο 28/01. Βέβαια κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν το συγκεκριμένο άτομο θα καταφέρει να συνεχίσει το ταξίδι του αποκομμένο από το υπόλοιπο κοπάδι που έφτασε στο νησί μας και αποδεκατίστηκε εξαιτίας της ανεξέλεγκτης παράνομης θήρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για την Κοκκινόχηνα που προαναφέρθηκε προτείνει την θέσπιση ιδιαίτερα αυστηρών ποινών για τις περιπτώσεις θανάτωσης αυτών των πουλιών από κυνηγούς.

Η Λέσβος όπως έχει γίνει τα τελευταία χρόνια ευρέως γνωστό, αποτέλεσε έναν από τους αγαπημένους προορισμούς τουριστών που ενδιαφέρονται για την παρατήρηση και την φωτογράφηση πουλιών. Για πόσο όμως ακόμη θα ισχύει αυτό; Είναι γνωστή η περίπτωση της Μάλτας όπου οι ?γγλοι ορνιθολόγοι και παρατηρητές, αποφάσισαν να μποϋκοτάρουν τις επισκέψεις στο νησί εξαιτίας ανάλογων φαινομένων. Όσοι ασχολούνται με την τουριστική ανάπτυξη ας συμβουλευτούν τους Μαλτέζους συναδέλφους τους για να τους ενημερώσουν για τις οικονομικές επιπτώσεις που είχε το μποϋκοτάζ αυτό.

Πιστεύουμε ότι το κοινωνικό πρόβλημα της δραστηριότητας του κυνηγιού δεν θα λυθεί εύκολα τα επόμενα χρόνια, αλλά οι αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συγκεκριμένης δραστηριότητας θα πρέπει να περιοριστούν, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις για μία πορεία στα πλαίσια της διατήρησης του τοπίου. Μέχρι τώρα η Λέσβος κατείχε συγκριτικό πλεονέκτημα όσον αφορούσε το φυσικό της περιβάλλον για πολλούς λόγους. Τα περιστατικά των τελευταίων ημερών σίγουρα μας οδηγούν πολλά βήματα πίσω σε σχέση με τις έως τώρα προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος και ανάδειξης εναλλακτικών μορφών ανάπτυξης για το νησί.

Ένα από τα βασικότερα ερωτηματικά που δημιουργούνται είναι γιατί οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου δεν εφάρμοσαν τη σχετική νομοθεσία ώστε να εκδώσουν εγκύκλιο για προσωρινή απαγόρευση της θήρας λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών.

Τα περιστατικά αυτά ταυτόχρονα προβάλλουν επιτακτική πλέον την ανάγκη για ισχυρότερη προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του νησιού. Εμείς θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένες προτάσεις για θεσμοθέτηση ειδικών μέτρων που θα αφορούν την προστασία των υγροτόπων μας, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και ευελπιστούμε στην συνεργασία τους και την άμεση αντίδραση τους για την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που δημιουργείται.

Δεν είναι βέβαια μόνο το κυνήγι, είναι η άναρχη δόμηση, η υπερβόσκηση, οι επιχωματώσεις και τα μπαζώματα, το motocross, η οικοπεδοποίηση. Στη λίστα μας υπάρχουν πολλά συγκεκριμένα περιστατικά που συμβαίνουν μέσα στα όρια των περιοχών Natura, με τα οποία μόλις αρχίζουμε να ασχολούμαστε.

Κάποιοι πιθανόν να κληθούν να απαντήσουν στα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά δικαστήρια για ποιο λόγο καταστρατηγούνται οι σχετικές αποφάσεις και οδηγίες. Ας σκεφτούμε ότι δεν συμφέρει κανέναν να δηλώνουμε ότι δεν υπάρχουν οι πόροι για να ολοκληρώσουμε μια περιβαλλοντική διαχειριστική μελέτη και να πληρώνουμε αστρονομικά ποσά σε πρόστιμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η συνήθης τακτική των κρατικών υπηρεσιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι να μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο και να δηλώνουν όλοι μαζί αναρμόδιοι. Το μόνο που φροντίζουν με αυτόν τον τρόπο είναι να δείχνουν ότι δεν έχουν καταλάβει το πραγματικό νόημα και την σημασία των συγκεκριμένων πολιτικών διατήρησης. Το μόνο που ζητάμε εμείς από αυτούς είναι να τις μελετήσουν καλύτερα και να δηλώσουν ξεκάθαρα αν επιλέγουν να τις ακολουθήσουν. Εμείς με την σειρά μας οφείλουμε να δώσουμε απαντήσεις στους συμπολίτες μας, στα παιδιά μας, στους μαθητές και τους φοιτητές που να είναι ξεκάθαρες σε σχέση με αυτό που τελικά επιλέγουμε.

Περιμένουμε την απάντηση τους….
Σύλλογος για το Περιβάλλον
Ναυτίλος εν δράσει

_______________________________________________________________________________________

ΣΥΛΛΟΓΗ ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ ΚΑΛΛΟΝΗΣ

Αν και οι παράκτιοι υγρότοποι του Κόλπου Καλλονής περιλαμβάνεται στο πανευρωπαϊκό δίκτυο Φύση 2000 (Natura 2000) καθώς και στο δίκτυο των σημαντικών περιοχών για τα πουλιά της Ελλάδας, ότι σώζεται στις μέρες μας από αυτούς φαίνεται να οφείλεται σε καθαρή τύχη. Η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που θα καθορίσει τα ακριβή όρια και λεπτομερές σχέδιο διαχείρισης των επιμέρους υγροτόπων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί! Ως αποτέλεσμα αυτού η υποβάθμιση του υγροτόπου προχωρεί απειλητικά με εκχερσώσεις, μπαζώματα, αποστραγγίσεις, στερεά απόβλητα, άναρχη δόμηση, υπερβόσκηση, ανεπεξέργαστα υγρά απόβλητα των οικισμών, αγώνες μοτο-κρος και ανεξέλεγκτο κυνήγι.

Κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου 2006 παρατηρήθηκε μια εντυπωσιακή παρουσία υδρόβιων πουλιών που σε μεγάλους αριθμούς, στους υγροτόπους του Κόλπου Καλλονής. Τα πουλιά έφτασαν μέχρι τη Λέσβο, για να αναζητήσουν προσωρινό καταφύγιο. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μια απερίγραπτη επίθεση στα πουλιά από εξίσου μεγάλους αριθμούς κυνηγών. Την ίδια περίοδο εντοπίστηκαν πυροβολημένα, ιδιαίτερα σημαντικά και σπάνια είδη όπως Κοκκινόχηνες, Βαρβάρες, Νανοπρίστες!. Η κατάσταση αυτή, αποκάλυψε, για άλλη μια φορά, την αναγκαιότητα της δημιουργίας μιας ζώνης απαγόρευσης κυνηγιού στη Λέσβο για τα υδρόβια πουλιά, όπου αυτά θα μπορούν να βρουν τροφή και καταφύγιο.

Ζητάμε τη βοήθειά σας για να δράσουμε για:
Την λήψη άμεσων μέτρων από τις αρμόδιες αρχές ώστε να εξαλειφθούν οι σημερινές καταστροφικές δράσεις στον υγρότοπο.
Την ολοκλήρωση της απαραίτητης νομοθεσίας για την προστασία του υγροτόπου, την άμεση ολοκλήρωση της ΕΠΜ του Κόλπου Καλλονής και την επίσπευση των διαδικασιών έγκρισης της.
Τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης κυνηγιού για τα διαχειμάζοντα είδη υδρόβιων πουλιών

Υπογράψτε για να μας βοηθήσετε να επιτύχουμε τους παραπάνω στόχους!
e-mail: info@naftilosendrasi.gr, Website: www.naftilosendrasi.gr

_____________________________________________________________________________________
Ο Ναυτίλος εν δράσει είναι μια νεοϊδρυθείσα οργάνωση για την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος στην Λέσβο
(* ) Εάν θέλετε να σας ενημερώσουμε για την πορεία της προσπάθειάς μας επικοινωνείστε μαζί μας




 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Μυτιλήνη
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Μυτιλήνη:
Ανεμογεννήτρια στο αιολικό πάρκο Μυτιλήνης έσπασε του Στρατή Μπαλάσκα


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Μυτιλήνη, ατυχείς επισκέπτες του νησιού μας" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα