Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Η Περιβαλλοντική Αποκατάσταση: Συστημική Προσέγγιση

Νησιά

Δελτίο  Τύπου

30 Σεπτ. 2007

Το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος, συμμετέχον στην εθνική προσπάθεια περιβαλλοντικής αποκαταστάσεως των πληγεισών περιοχών της Πελοποννήσου, και ειδικώτερον του νομού Ηλείας, οργάνωσε την Κυριακή 30 Σεπτ. 2007 στο Μεγάλο Συνεδριακό της Νομαρχίας Ηλείας (Διοικητήριο Πύργου) Ημερίδα με την σύμπραξη του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως, με θέμα: «Η Περιβαλλοντική Αποκατάσταση: Συστημική  Προσέγγιση».Στην Ημερίδα μετέσχε κλιμάκιο του Επιμελητηρίου (κ.κ. Μιχαήλ Δεκλερής, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρος του ΣτΕ ε.τ. και Μαρία Καραμανώφ, Σύμβουλος Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου) καθώς και οι Καθηγητές του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης κ.κ. Θεοχάρης Ζάγκας και Πέτρος Γκανάτσας.  Την συζήτηση συντόνισε ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, Dr Παντείου Παν/μίου, Πρόεδρος του Συλλόγου Περιβαλλοντικής Προστασίας Ζαχάρως.

Οι θέσεις του Επιμελητηρίου στο φλέγον θέμα, αντλούνται από την Eπιστήμη της Περιβαλλοντικής Αποκαταστάσεως (Environmental Restoration) και τη μεθοδολογία των Συστημάτων Μεγάλης Κλίμακος.  Σύμφωνα με τις θέσεις αυτές, άμεση προτεραιότητα έχει η ανόρθωση του ήθους βιωσιμότητος των πληγέντων κατοίκων με τη διάσωση και αποκατάσταση των αγροτικών οικισμών, τη διαφύλαξη του εθνικού τοπίου, του φυσικού περιβάλλοντος και των πολιτιστικών μνημείων.  Πρέπει να καταρτισθεί ενιαίο συνολικό σχέδιο παρεμβάσεων με τη βοήθεια της ειρημένης επιστήμης, η εκτέλεση του οποίου δέον να ανατεθεί σε ad hoc συνιστωμένη και αυτοτελή Δημοσία Υπηρεσία με έδρα στην Πελοπόννησο. 

Η Υπηρεσία αυτή θα διαχειρισθεί όλες τις παρεμβάσεις αποκαταστάσεως και την οικονομική στήριξη αυτών.  Επικεφαλής της υπηρεσίας δέον να ορισθεί υψηλόβαθμο επαγγελματικό στέλεχος της δημοσίας διοικήσεως, τιθέμενον υπό την εποπτεία ειδικού Υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.  Η στελέχωσή της θα γίνει διά της αποσπάσεως των καταλλήλων και ικανών διοικητικών υπαλλήλων.  Με την υπηρεσία αυτή δέον να συνεργασθούν όλοι οι ΟΤΑ Πελοποννήσου και οι εθελοντικές ιδιωτικές οργανώσεις οικονομικής βοηθείας κ.λπ.

Η κρατική αυτή Υπηρεσία δέον να αναλάβει, μεταξύ άλλων, την άμεση παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών υγείας, την εκτέλεση των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, την χαρτογράφηση και αναδάσωση δασών και δασικών εκτάσεων, την οριοθεσία και διαφύλαξη της γεωργικής γης, την αποκατάσταση της γεωργίας και του ζωικού κεφαλαίου, την αποκατάσταση των φυσικών οικοσυστημάτων, και την μελέτη και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου διαχειρίσεως των υδάτων, τα οποία προδήλως θα επηρεασθούν από τις καταστροφές.  

Το Σχέδιο βοηθείας δεν πρέπει να παραλείψει την ψυχολογική στήριξη ευπαθών ατόμων, οικογενειών και ομάδων, καθώς και ειδικά μέτρα στηρίξεως των ενδεών οικογενειών.  Βασική προϋπόθεση επιτυχίας του σχεδίου είναι η αποτελεσματική συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και οπωσδήποτε η έγκυρη πληροφόρηση και ενεργοποίηση των πολιτών. 

Το Επιμελητήριο θεωρεί ότι οι μεγάλες οικολογικές καταστροφές είναι πράγματι εθνικές καταστροφές, που πρέπει και μπορούν να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά, δηλ. με ενιαίο σχέδιο και ελεγχομένη εκτέλεση, πάντοτε επί τη βάσει των υποδείξεων της επιστήμης της περιβαλλοντικής αποκαταστάσεως.  Μεμονωμένες, ασυντόνιστες και αυτοσχέδιες παρεμβάσεις θα αποτύχουν και η αποτυχία, μερική ή ολική, άγει εις εθνικήν υποβάθμιση. 

Για την αποκατάσταση των καμένων δασών θα πρέπει να χαρτογραφηθούν λεπτομερώς οι πληγείσες εκτάσεις έτσι ώστε να ιεραρχηθούν οι εκτάσεις στις οποίες κρίνεται απαραίτητη η τεχνητή αναδάσωση.  Κατά τον ίδιο τρόπο, με τη μέθοδο της χαρτογράφησης και ιεράρχησης από πλευράς πλημμυρικού κινδύνου, θα πρέπει να καθορισθούν και οι εκτάσεις στις οποίες πρέπει απαραιτήτως να εκτελεσθούν αντιπλημμυρικά έργα.  Αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε λόγω της αδυναμίας μας να επέμβουμε σε ολόκληρη την καμμένη έκταση χάριν οικολογίας και οικονομίας. 


Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητος
Καλλιδρομίου 30 & Ζωοδόχου Πηγής, Εξάρχεια 11473 ΑΘΗΝΑ
τηλ/φαξ: 210-3823.850
email: decleris@environ-sustain.gr    http://www.environ-sustain.gr/Σημείωση 16ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Η Περιβαλλοντική Αποκατάσταση: Συστημική Προσέγγιση" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα