Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αναδασώσεις

ΝησιάΜε μια ιδιαιτέρως επίκαιρη απόφαση (1104/06, Ε' Τμήμα), το Συμβούλιο της Επικρατείας δίνει σκόπιμες επεξηγήσεις σχετικά με τη διαδικασία των αναδασώσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση του ανωτάτου Δικαστηρίου, κάθε αποψιλούμενη δασική έκταση κηρύσσεται υποχρεωτικά αναδασωτέα με μόνη την αντικειμενική διαπίστωση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων (ολική ή μερική καταστροφή από πυρκαγιά ή άλλη αιτία).

Μάλιστα το ΣτΕ επισημαίνει ότι πριν από την κήρυξη της αναδάσωσης, η οποία χωρεί υποχρεωτικά όταν διαπιστωθεί η συνδρομή των παραπάνω νομίμων προϋποθέσεων, δεν απαιτείται, ως ουσιώδης τύπος της διαδικασίας, κλήση του ενδιαφερομένου σε ακρόαση, ούτε η προηγουμένη επίλυση τυχόν αμφισβητήσεων ως προς το χαρακτήρα της έκτασης αυτής ως δασικής ή μη.

Παράλληλα το ΣτΕ επισημαίνει ότι η απόφαση για την αναδάσωση πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη ως προς το χαρακτηρισμό της έκτασης ως δάσους ή δασικής έκτασης, ενώ στο κείμενο της απόφασης γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο δρουν οι καταπατητές για να επιτύχουν τους άνομους σκοπούς τους.

28/8/2007
-----------------------------------------------------------

Επισημάνσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αναδασώσεις

ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΙΛΟYMENH δασική έκταση κηρύσσεται υποχρεωτικά αναδασωτέα με μόνη την αντικειμενική διαπίστωση της συνδρομής των νομίμων προϋποθέσεων (ολική ή μερική καταστροφή από πυρκαγιά ή άλλη αιτία). Η απόφαση για την αναδάσωση πρέπει να είναι πλήρως αιτιολογημένη ως προς το χαρακτηρισμό της έκτασης ως δάσους ή δασικής έκτασης.
 
Στον τρόπο με τον οποίο δρουν οι καταπατητές για να επιτύχουν τους άνομους σκοπούς τους αναφέρεται το δικαστήριο.
Έκθεση φωτοερμηνείας μεταγενέστερη της προσβαλλόμενης πράξης νόμιμα λαμβάνεται υπόψη προς ενίσχυση της αιτιολογίας αυτής, όταν αφορά σε κρίσιμα πραγματικά περιστατικά προγενέστερα της αναδάσωσης.

Αυτό τονίζεται σε μια ιδιαιτέρως επίκαιρη απόφαση του ΣτΕ (1104/06, Ε' Τμήμα) στην οποία αναφέρονται και τα εξής:

«Πριν από την κήρυξη της αναδάσωσης, η οποία χωρεί υποχρεωτικά όταν διαπιστωθεί η συνδρομή των νομίμων προϋποθέσεων, δεν απαιτείται, ως ουσιώδης τύπος της διαδικασίας, κλήση του ενδιαφερομένου σε ακρόαση, ούτε η προηγουμένη επίλυση τυχόν αμφισβητήσεων ως προς το χαρακτήρα της έκτασης αυτής ως δασικής ή μη.

Το γεγονός ότι μια επίδικη έκταση είχε θεωρηθεί κατάλληλη για την εξυπηρέτηση αποκαταστατικών σκοπών κατά το απώτατο παρελθόν, δεν ανατρέπει αφ' εαυτού το αιτιολογικό έρεισμα της αναδάσωσης που εκδίδεται κατ' εφαρμογή κατά πολύ μεταγενέστερης νομοθεσίας, σύμφωνα με την οποία κρίσιμο είναι το γεγονός αν η επίμαχη έκταση έχει ή όχι δασικό χαρακτήρα».

Πώς δρουν

Περαιτέρω, στο κείμενο της απόφασης του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου γίνεται διεξοδική αναφορά στα «πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης από τα οποία διαφαίνεται χαρακτηριστικά ο τρόπος με τον οποίο δρουν οι καταπατητές για να επιτύχουν τους άνομους σκοπούς τους».

Ειδικότερα, αναφέρεται αρχικά ότι «η πράξη με την οποία η συγκεκριμένη έκταση κηρύχθηκε αναδασωτέα, με σκοπό τη διατήρηση του χαρακτήρος του δάσους, του οποίου η βλάστηση με παράνομη εκχέρσωση εκδόθηκε ύστερα από αυτοψία δασονόμου και δασοφύλακα και από τις σχετικές εκθέσεις τους, στις οποίες επισημαίνονται τα εξής:

»Από τις αρχές μέχρι τα μέσα του 1996 ο αιτών προέβη στην καταστροφή της δασικής βλαστήσεως της επιδίκου εκτάσεως, αποτελούμενης από εκατοντάδες πεύκα και υπόροφο βλάστηση, διά της εκχερσώσεως δεκάδων πεύκων, σχίνων και πρίνων και διά της ανεγέρσεως, επί του εκχερσωθέντος τμήματος της εκτάσεως δύο μονίμων αυθαιρέτων κτισμάτων (το Μάρτιο του 1998), και περιέφραξε την έκταση αυτή με "τσιμεντένιο τοίχο, ύψους 1,50 μ. και μήκους 205 μ.".

Η έκταση αυτή, με έδαφος γαιώδες και μέση κλίση 10%, συνορεύει δυτικώς, βορείως και ανατολικώς με δάσος, είχε δε ανέκαθεν, βάσει των αεροφωτογραφιών των ετών 1937, 1945 και 1978 τη μορφή δάσους. Κατά το χρόνο των διενεργηθεισών αυτοψιών υπήρχαν στην έκταση αυτή123 πεύκα.

»Στην περιλαμβανόμενη στο έγγραφο των απόψεων της Διοικήσεως προς το Δικαστήριο έκθεση φωτοερμηνείας αεροφωτογραφιών των ετών 1945, 1960, 1967 και 1978, αναφέρεται ότι στις μεν αεροφωτογραφίες του έτους 1945 η έκταση καλύπτεται από πεύκα και θάμνους πυκνότητας άνω του 50%, στις δε φωτογραφίες των ετών 1960, 1967 και 1978 παρατηρείται αύξηση της δασικής βλαστήσεως, με πυκνότητα άνω του 80%.

Η έκταση αποτελεί τμήμα δάσους πλέον των τριών στρεμμάτων. Η έκθεση, αν και μεταγενέστερη της προσβαλλόμενης πράξης, νομίμως λαμβάνεται υπόψη προς ενίσχυση της αιτιολογίας αυτής, διότι αφορά κρίσιμα πραγματικά περιστατικά προγενέστερα της αναδασώσεως. Υπό τα δεδομένα αυτά, η κρίση της Διοικήσεως περί του δασικού χαρακτήρος της εκτάσεως παρίσταται νομίμως και επαρκώς αιτιολογημένη και πρέπει να απορριφθούν οι περί του αντιθέτου λόγοι ακυρώσεως.

Ειδικότερα, ο ισχυρισμός κατά τον οποίον μη νομίμως εκηρύχθη η προσβαλλόμενη αναδάσωση, διότι η δασική βλάστηση της επιδίκου εκτάσεως δεν κατεστράφη ολοσχερώς, αλλά απλώς εβλάβη, εφόσον εντός αυτής φύονται ακόμη 123 πεύκα, πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμος, δεδομένου ότι, όπως βεβαιώνεται από τη Διοίκηση, κατεστράφη μέρος της δασικής βλαστήσεως της εκτάσεως, και συνεπώς επεβάλλετο η λήψη του μέτρου της αναδασώσεως.

(Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ, Σάββατο, 25 Αυγούστου 2007)Σημείωση 16ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις αναδασώσεις" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα