Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 ?γρια Ζωή: Ξεριζωμός και για τα ζώα, του Μάνου Χαραλαμπάκη

ΝησιάΦόβους για την τύχη της σπάνιας χελώνας του πευκοδάσους της Στροφυλιάς, στη λίμνη Καϊάφα, εκφράζουν οι ειδικοί, μετά την καταστροφική φωτιά. «Λόγω της βραδύτητάς τους, η ονυχοχελώνα- εξαιρετικά σπάνια- και η γραμμωτή δεν θα πρόφτασαν να ξεφύγουν από τη φωτιά. Εκτιμούμε ότι πολλές θα έχουν αφανιστεί», λέει ο δασολόγος δρ Νίκος Γεωργιάδης από το WWF.

Προσθέτει μάλιστα ότι δεν αποκλείεται να επηρεάστηκε και τμήμα του βιοτόπου της χελώνας careta careta που βρίσκεται στις αμμοθίνες, δηλαδή στην παραλία του Καϊάφα.
Η χελώνα είναι μόνο ένα από τα δεκάδες ζώα που κινδυνεύουν λόγω των μεγάλων πυρκαγιών που κατέστρεψαν τα δάση στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες. Επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις εκπέμπουν σήμα κινδύνου για πολλά είδη ζώων: αρκούδες, λαγούς, τσακάλια, πέρδικες, αγριογούρουνα.

Οι νέοι κίνδυνοι
Όπως λένε, μπορεί να γλίτωσαν από τις φλόγες στις μεγάλες πυρκαγιές στην Πάρνηθα, την Πεντέλη, την Αχαΐα, τον Γράμμο αλλά και από τις τελευταίες στον Ταΰγετο, τον Πάρνωνα, αλλά τώρα απειλούνται εκ νέου από το ανεξέλεγκτο κυνήγι, το στρες, την έλλειψη καταφυγίων και τροφής και τη διατάραξη του οικοσυστήματος.
Η φωτιά του Γράμμου έχει συνέπειες και στον «διάδρομο» επικοινωνίας του ελληνικού πληθυσμού της καφέ αρκούδας με τον υπόλοιπο βαλκανικό. «Ανησυχούμε ότι αυτή η επικοινωνία μπορεί να χαθεί. Σε μία τέτοια περίπτωση, εάν για παράδειγμα εκδηλωθεί μία ασθένεια στον ελληνικό πληθυσμό μπορεί να απειληθεί με αφανισμό...» λέει ο γεωπόνος, πρόεδρος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ» Σπύρος Ψαρούδας. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η άμεση λήψη μέτρων για την αποκατάσταση του οικοσυστήματος και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος για την καφέ αρκούδα είναι επιβεβλημένος. «Κι αυτό διότι φορέας διαχείρισης του Γράμμου δεν υπάρχει, ενώ η Δασική Υπηρεσία παρουσιάζει προβλήματα έλλειψης πόρων και στελεχών» αναφέρει ο κ. Ψαρούδας.

Σε Πάρνωνα- Ταΰγετο
Ανησυχίες εκφράζουν οι επιστήμονες της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF και για τα ζώα στον Πάρνωνα λόγω της φωτιάς που εκδηλώθηκε στο βουνό. Όπως λέει ο κ. Γεωργιάδης, «στον Πάρνωνα συναντούσαμε μικρούς πληθυσμούς τσακαλιού. Πρόκειται για απειλούμενο είδος. Εκτιμούμε ότι μεγάλο μέρος του ενδιαιτήματος των τσακαλιών έχει κατακερματιστεί μετά τη φωτιά». Ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για τις μικρές ομάδες τσακαλιών που έχουν εντοπιστεί στον Ταΰγετο. «Απομένει όλα αυτά να τα επιβεβαιώσουμε από κοντά, στην αυτοψία που θα κάνει κλιμάκιό μας με δασολόγους της περιοχής και της ένωσης δασολόγων».

Οι πέρδικες της Αιγιαλείας
Φόβους για μείωση του πληθυσμού κάποιων ειδών από ολόκληρα βουνά εκφράζουν οι επιστήμονες και για άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές. Πουλιά και θηλαστικά θα αναζητήσουν καταφύγιο σε αγρούς και γειτονικά δάση. Εάν όμως κυνηγηθούν ανεξέλεγκτα θα υπάρξει πρόβλημα με τους πληθυσμούς τους, λένε. «Το βουνό Κλωκός της Αιγιαλείας που κάηκε από τις φωτιές ήταν γεμάτο πέρδικες. Τα πουλιά αυτά αναγκαστικά θα αναζητήσουν καταφύγιο και φωλιές σε γειτονικές περιοχές. ?λλωστε, δεν είναι από τα πουλιά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις. Είναι κρίσιμο τώρα τι θα γίνει με το κυνήγι. Εάν οι κυνηγοί τα χτυπούν απερίσκεπτα υπάρχει κίνδυνος να μειωθούν οι πληθυσμοί τους», λέει στα «ΝΕΑ» ο περιβαλλοντολόγος, μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Ελλάδος κ. Κώστας Παπακωνσταντίνου.
Προσθέτει δε ότι το ίδιο ισχύει και για άλλα πουλιά και θηλαστικά, κυρίως αυτά που είναι θηρεύσιμα, όπως για παράδειγμα οι αγριόχοιροι ή οι λαγοί «και γι΄ αυτόν το λόγο θα έπρεπε να απαγορευτεί το κυνήγι σε περιοχές κοντινές σ΄ αυτές που κάηκαν».
Υπάρχει και το στρες
Από την πλευρά της η κ. Μαρία Γανωτή, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Προστασίας και Περίθαλψης ?γριας Ζωής «?νιμα» αναφέρει ότι ο κύριος κίνδυνος για τα ζώα στις περιοχές που κάηκαν δεν είναι η λαθροθηρία αλλά το «στρες που εξακολουθούν να παρουσιάζουν λόγω της φωτιάς. Αυτό συμβαίνει διότι πλέον έχουν λιγότερο ζωτικό χώρο, δεν έχουν πού να κρυφτούν. Είναι γενικώς πιο εκτεθειμένα και στους φυσικούς και σε άλλους εχθρούς. Για παράδειγμα ένα είδος ζώου που λόγω της φωτιάς έχασε την “επικράτειά” του θα αναζητήσει μία άλλη στην οποία όμως τα υπόλοιπα ζώα ακόμα και του ίδιου είδους δεν θα το δεχτούν εύκολα...».
Η κ. Γανωτή τονίζει ακόμη ότι όλη η ακτή της Βόρειας Πελοποννήσου, οι παραλίες της Ηλείας και της Μεσσηνίας, η Νότια Εύβοια, είναι μια λεπτή άκαυτη ζώνη, πολύτιμη για τα μεταναστευτικά και ειδικά για τα εντομοφάγα μικρά πουλιά. «Μια περιμετρική απαγόρευση 5 χλμ. γύρω από τις καμένες περιοχές είναι ένα μέτρο κατ΄ αρχήν αναγκαίο προληπτικά», προσθέτει, αλλά κάθε περίπτωση πρέπει να μελετηθεί ξεχωριστά ανάλογα με το είδος του οικοσυστήματος και την έκταση της καταστροφής.

(πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, 31 Αυγούστου 2007)



Σημείωση 16ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 5
Αριθμός Ψήφων: 1


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ξεριζωμός και για τα ζώα, του Μάνου Χαραλαμπάκη" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.50 Δευτερόλεπτα