Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Καμένη γη, ώρα για μπίζνες

ΝησιάΗ νέα «μαύρη τρύπα» στην οικονομία ανοίγει και πάλι παράθυρο στην «ιδιωτικοποίηση» του αναπτυξιακού σχεδίου ανασυγκρότησης
Του Γ. Αγγελή

Αλλαγή πλεύσης 180 μοιρών στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσαν οι τεράστιας έκτασης πυρκαγιές και η απειλή απώλειας των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου.

Ο νέος προσανατολισμός όσον αφορά τις καταστροφές «ποντάρει» στην ανεξέλεγκτη προεκλογική παροχή έκτακτων επιδομάτων στις καμένες περιοχές, με απώτερο στόχο τους ψηφοφόρους, και στη μετεκλογική στροφή στην «ιδιωτικοποίηση» του αναπτυξιακού σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής, σε συνδυασμό με αύξηση των φόρων από την... υπόλοιπη Ελλάδα.

*Οι επιπτώσεις αυτής της πολιτικής φαίνονται ήδη στις «υπερβάσεις» στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού.

*Το δημόσιο έλλειμμα στο τέλος του έτους θα έχει ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ, καθώς το κόστος αποκατάστασης των ζημιών, αν η επόμενη κυβέρνηση προχωρήσει με την απαιτούμενη ταχύτητα, θα φτάσει μέσα στο 2007 τα 2 δισ. ευρώ, ενώ άλλα τόσα και περισσότερα θα χρειαστούν το 2008.

Κρυφό έλλειμμα

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα επιβαρυνθεί τόσο από τις άμεσες έκτακτες παροχές (έκτακτα επιδόματα, ενισχύσεις, αποζημιώσεις) που μέχρι τον Οκτώβριο θα κοστίσουν 600 εκατ. ευρώ, όσο και από την αναστολή καταβολής φόρων, παλαιότερων υποχρεώσεων και κυρίως του ΦΠΑ στις καμένες περιοχές, που θα ισχύσει το υπόλοιπο του 2007 και θα επεκταθεί στο α' τρίμηνο του 2008.

*Η μαύρη «τρύπα» αυτή θα γίνει επίσης το πρόσχημα για να κρυφτεί χωρίς να γίνει αντιληπτό το έλλειμμα που είχε ήδη δημιουργηθεί στο τρέχοντα -προ των πυρκαγιών- προϋπολογισμό και το οποίο ξεπερνούσε το 0,5% του ΑΕΠ.

*Για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από την αναγέννηση της «μαύρης τρύπας», η (επόμενη) κυβέρνηση θα καταφύγει στο άρθρο 104 του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. -που προβλέπει εξαίρεση από το έλλειμμα των δαπανών για αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών- για να αποφύγει μια νέα επιτήρηση.

* Ο μετεκλογικός σχεδιασμός που συζητήθηκε την Παρασκευή στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο (Αλογοσκούφης - Σουφλιάς) κινείται σε δύο κατευθύνσεις:

*Η μία είναι εισπρακτική και αφορά την αύξηση των έμμεσων και έκτακτων φόρων, πιθανότατα μέσα στο 2007.

*Η άλλη έχει να κάνει με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ανοικοδόμησης στην Πελοπόννησο και την Εύβοια, το οποίο όμως:

-Θα έχει σε σημαντικό κομμάτι του ιδιωτική χρηματοδότηση και θα αφορά επέκταση και βελτίωση του επαρχιακού οδικού δικτύου, τη σύνδεσή του με τους κεντρικούς άξονες (Ιονία Οδός και άξονας Κορίνθου - Τρίπολης - Καλαμάτας).

Τουριστικές μονάδες

-Θα στοχεύει στην αξιοποίηση του ορεινού όγκου της κεντρικής και δυτικής Πελοποννήσου και των παράλιων περιοχών, ευνοώντας ανάπτυξη τουριστικών μονάδων μετά την προγραμματισμένη αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδίων χρήσης γης σε αυτούς τους πέντε νομούς.

-Θα προβλέπει την ανακατασκευή των δικτύων παροχής υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και υποδομών σε δήμους και νομαρχίες της περιοχής.

-Θα προωθεί την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών που προϋποθέτουν όμως τη λειτουργία αγροτικών επιχειρήσεων αντί της οικογενειακής παραγωγής.

* Η ανακατασκευή των καμένων σπιτιών από το ΥΠΕΧΩΔΕ θα κοστίσει 80 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Το έργο θα ανατεθεί με διαγωνισμό μέσα στο διάστημα των επόμενων μηνών.

Εργα υποδομής

Η χρηματοδότηση συνολικά του προγράμματος αυτού θα υποστηριχθεί αφενός από τους πόρους του Γ' και του Δ' ΚΠΣ (οδικό δίκτυο) και αφετέρου με την ανάπτυξη προγράμματος ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα).

Δηλαδή, ιδιωτικές επιχειρήσεις θα κατασκευάσουν δρόμους, δίκτυα, δημοτικές και νομαρχιακές υποδομές (αποχέτευση, ύδρευση, σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.) για τα οποία το Δημόσιο (οι δήμοι και οι νομαρχίες) θα πληρώνει τέλη χρήσης.

* Θα ενισχυθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου ενώ παράλληλα παρατείνεται κατά 2 μήνες ο χρόνος για την κατάθεση αιτήσεων ένταξης επενδήσεων στα Περιφερειακά Προγράμματα του Γ' ΚΠΣ.

* Στο μεταξύ, πάντως, λόγω της καταστροφής μεγάλου μέρους (50%) της παραγωγής, φυτικής και ζωικής, αντιμετωπίζεται ισχυρός κίνδυνος αναζωπύρωσης του πληθωρισμού. Ο κίνδυνος αφορά κυρίως τις τιμές του λαδιού και των κηπευτικών, πάνω στα οποία σε ανάλογες συνθήκες εκδηλώνεται πάντα η κερδοσκοπία.

* Εντονη είναι επίσης η ανησυχία για το ενδεχόμενο πολλαπλασιασμού της αστυφιλίας από τους πέντε νομούς προς την Αθήνα μέσα στους επόμενους 12 μήνες, καθώς η ανεργία στις περιοχές αυτές ήταν ήδη πολύ υψηλή κυρίως μεταξύ των νέων (28%).

* Αντιφατικές είναι προς το παρόν οι εκτιμήσεις για το μέγεθος των άμεσων επιπτώσεων στον τουρισμό συνολικά προς την Ελλάδα. Ηδη, η θεωρία περί «ασύμμετρου κινδύνου», δηλαδή τρομοκρατικών επιθέσεων, έχει προκαλέσει αρνητικές εντυπώσεις και ακυρώσεις ταξιδιών ιδιαίτερα από τις αγγλόφωνες χώρες (ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, Βρετανία κ.ά.).

(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 02/09/2007)Σημείωση 16ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Καμένη γη, ώρα για μπίζνες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα