Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Δάση: Ευρωπαϊκό ρεκόρ ο αριθμός των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα

ΝησιάΗ Ελλάδα αντιμετώπισε περισσότερες πυρκαγιές στα δάση της αυτόν τον Αύγουστο από όσες αντιμετώπισαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες μαζί, την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψαν οι δορυφόροι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).

Ο ευρωπαϊκός άτλας των πυρκαγιών  

ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΟΙ ERS-2 και Envisat καταγράφουν συνεχώς τις δασικές πυρκαγιές στην επιφάνεια της Γης με δύο διαφορετικούς αισθητήρες θερμοκρασίας. Τα στοιχεία που συλλέγονται δημιουργούν αυτό που ονομάζεται Παγκόσμιος ?τλας Πυρκαγιών ATSR (Along Track Scanning Radiometer). Οι αισθητήρες, λειτουργώντας ως θερμόμετρα στον ουρανό, μετρούν τη θερμική υπέρυθρη ακτινοβολία της επιφάνειας της Γης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον Ιούλιο του 1996 μέχρι τον Αύγουστο του 2007, η Ελλάδα είχε 4 φορές μεγαλύτερο αριθμό πυρκαγιών από τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 1998 όπου ήταν και τα προηγούμενα υψηλότερα.

Η καταγραφή και ο προσδιορισμός του αριθμού των πυρκαγιών είναι πολύ σημαντικός για τη συνεχής μελέτη του κλίματος, καθώς έχουν επιπτώσεις στην παγκόσμια ατμοσφαιρική μόλυνση. Η βιομάζα που καίγεται, συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με την παραγωγή αεριών, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Για παράδειγμα, το Ελ Νίνιο, το 1998, συνέβαλλε στη διάδοση των πυρκαγιών στο Βόρνεο από τις οποίες δημιουργήθηκαν 2,5 δισεκατομμύρια τόνοι αέριου άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ποσό ίσο με τις ετήσιες εκπομπές της Ευρώπης. Ακόμη, οι πυρκαγιές του φετινού καλοκαιριού αναμένεται να έχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις στη σύνθεση της ατμόσφαιρας, το κλίμα, το οικολογικό σύστημα και τις αγροτικές και παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής.

Αν και είναι νωρίς για απολογισμό, τα σημαντικότερα οικολογικά πλήγματα που έχει μέχρι στιγμής καταγράψει η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς αφορούν την εκτεταμένη καταστροφή των εξής φυσικών θησαυρών που προστατεύονται με ειδικό καθεστώς από την εθνική και Κοινοτική νομοθεσία:

- Όρος Ταΰγετος: Ένα από τα οικολογικά «διαμάντια» της Ελλάδας παραδόθηκε για άλλη μια φορά στις φλόγες. Το ψηλό δάσος από κεφαλληνιακή ελάτη και μαύρα πεύκα έχει καταγραφεί από το διεθνές WWF ως μια από τις 32 σημαντικότερες δασικές περιοχές της χώρας που χρήζει άμεσα ειδικού και αυστηρού καθεστώτος προστασίας. Φιλοξενεί 21 τοπικά ενδημικά είδη φυτών.

- Όρος Πάρνωνας: ?λλος ένας βοτανικός παράδεισος, που χαρακτηρίζεται από σπάνιους δασικούς οικοτόπους με έλατα και μαύρη πεύκη, ενώ φιλοξενεί έναν από τους τελευταίους πληθυσμούς του απειλούμενου τσακαλιού.

- Φαράγγι Νέδας: Ένα από τα ωραιότερα φαράγγια της Πελοποννήσου που φιλοξενεί σημαντικούς και πολύ υγιείς δασικούς οικότοπους με πλατάνια και δρύες.

- Δάσος Καϊάφα: Ένα από τα ωραιότερα δάση κουκουναριάς και ένα μοναδικής ομορφιάς τοπίο που στο παρελθόν έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής επιβουλής για κακώς εννοούμενη τουριστική ανάπτυξη, δυστυχώς έπεσε θύμα της πυρκαγιάς που ξεκίνησε στη Ζαχάρω.

Οι καταστροφικές αυτές πυρκαγιές έρχονται να προστεθούν στον ήδη μακρύ κατάλογο των σημαντικών περιοχών που μαζί με τα δάση της Εύβοιας επλήγησαν νωρίτερα το καλοκαίρι, όπως η Πάρνηθα, ο Γράμμος, η Πρέσπα, το Φαράγγι του Βουραϊκού, το Πήλιο και η Πίνδος.
 
---------------------------------------------------------------------------
http://www.kathimerini.gr/ με πληροφορίες ESA-WWF:  30-08-07 Σημείωση 16ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Ευρωπαϊκό ρεκόρ ο αριθμός των πρόσφατων πυρκαγιών στην Ελλάδα" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.09 Δευτερόλεπτα