Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Χωροταξία: Σταυρόλεξο η δόμηση στο Αιγαίο

Νησιά

της Χαράς Τζαναβάρα

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση της δόμησης στα νησιά του Αιγαίου, καθώς προς νέο «πάγωμα» των οικοδομικών εργασιών, τουλάχιστον ώς το τέλος του χρόνου, προσανατολίζεται το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ για την εκτός σχεδίου περιοχή της Μυκόνου, καθώς και σε συγκεκριμένες ζώνες της Ανδρου.Είναι ένα μέτρο-ασπιρίνη που ισχύει από τον Ιανουάριο του 2003 και είχε στόχο την περιφρούρηση της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας των δύο νησιών μέχρι τη θεσμοθέτηση μόνιμων κανόνων προστασίας τους.

*Στα περισσότερα νησιά του Αιγαίου τα οικόπεδα πρέπει πλέον να διαθέτουν εμβαδόν τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων για να εκδοθεί νόμιμη άδεια δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές. Η επιφάνεια αυξάνεται στα 6 ή και 8 στρέμματα αν το ακίνητο βρίσκεται σε προστατευόμενες ζώνες, όπως υγροβιότοποι και αρχαιολογικοί χώροι. Εχουν επίσης καταργηθεί τα «παραθυράκια» που ισχύουν για τις περισσότερες εκτός σχεδίου περιοχές στην ηπειρωτική Ελλάδα και επιτρέπουν την έκδοση άδειας ακόμη και σε ιδιοκτησία 750 τετραγωνικών.

*«Φρένο» στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των οικισμών βάζει και η άλλη διάταξη, σύμφωνα με την οποία για να οικοδομηθεί ένα οικόπεδο πρέπει να διαθέτει πρόσοψη τουλάχιστον 25 μέτρων σε κοινόχρηστο δρόμο. Εξαιρούνται μόνον τα «τυφλά» ακίνητα που υπήρχαν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2003.

Το Αιγαίο, βέβαια, μπορεί να «ανήκει στα ψάρια του», αλλά «διοικητικώς» τα νησιά μοιράζονται σε δύο υπουργεία:

*Το υπουργείο Αιγαίου έχει λόγο για τη δόμηση σε Σέριφο, Κύθνο, Αμοργό, Κίμωλο, Δονούσα, Ανω Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Ανάφη, Σίκινο, Φολέγανδρο, Τήλο, Νίσυρο, Χάλκη, Μεγίστη, Κάσο, Τέλενδο, Ψέριμο, Αστυπάλαια, Λειψώ, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Αγιο Ευστράτιο, Οινούσες, Ψαρά, Φούρνους και Θυμιανά. Με ευθύνη του Νίκου Σηφουνάκη είχαν προωθηθεί 30 διατάγματα με ειδικούς όρους δόμησης για κάθε νησί.

Με άλλα 50 διατάγματα έχουν τεθεί επίσης αυστηροί κανόνες προστασίας για πάνω από 50 παραδοσιακούς οικισμούς σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Κοινός παρονομαστής, η απαγόρευση των οικοδομικών συνεταιρισμών και το πριμ επιπλέον 30 τετραγωνικών στα 150 που προβλέπει ο νόμος για οικοδομές που κατασκευάζονται από πέτρα. Επίσης τα νέα κτίρια είναι μονώροφα, με μέγιστο ύψος τα 4,5 μέτρα αντί των 7,5, ενώ απαγορεύνται οι πισίνες.

*Στο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανήκουν τα υπόλοιπα νησιά. Θεσμοθετήθηκαν ειδικά διατάγματα για την Πάτμο, τη Σίφνο και την Τήνο, ενώ τα σχέδια για την Ανδρο, την Ιο, τη Σύρο και κυρίως τη Μύκονο πηγαινοέρχονται εδώ και χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στις εκτός σχεδίου περιοχές μπορεί να χτιστούν κατοικίες έως και 200 τετραγωνικά, αλλά καθορίζονται αυστηροί όροι ειδικά για την απόσταση των νεών οικοδομών από τη γραμμή του αιγιαλού, που ορίζεται στα 50 και κατά περίπτωση στα 100 μέτρα.

*Σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, όπως και στην υπόλοιπη χώρα, ισχύουν οι περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση σε οικόπεδα με μεγάλη κλίση. Ο νόμος 3212 προβλέπει ότι αν το έδαφος έχει κλίση πάνω από 35%, τότε τα υπόγεια που υπερβαίνουντο 20% της επιτρεπόμενης επιφάνειας προσμετρώνται στον συντελεστή δόμησης. Με αυτό το μέτρο μπαίνει φρένο στις μεζονέτες και τα «πλέι ρουμ» που ξεφυτρώνουν με τη μορφή των δήθεν υπογείων. Αυτό σημαίνει ότι μια εκτός σχεδίου οικοδομή, μαζί με τα υπόγεια, δεν μπορεί να έχει εμβαδόν πάνω από 240 τετραγωνικά.

«Τους τελευταίους μήνες έχει σταματήσει όλη αυτή η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από μερικά χρόνια», μας λέει ο πρώην υπουργός και σημερινός ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σηφουνάκης.

-Επισημαίνει ότι τα ειδικά διατάγματα για τη Σάμη και τον Αγιο Ευστράτιο εγκρίθηκαν από το ΣτΕ τον περασμένο Μάρτιο αλλά μέχρι τώρα η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αιγαίου δεν έχει ολοκληρώσει το καθαρογράψιμο και την ενσωμάτωση κάποιων παρατηρήσεων.

-Στα... αζήτητα και το φιλόδοξο πρόγραμμα για την «απόσυρση» των κτισμάτων ή κάποιων τμημάτων τους που υποβαθμίζουν το τοπίο. Ο νόμος 3201, που ψηφίστηκε και ισχύει από τον περασμένο Νοέμβριο, προέβλεπε κίνητρα για την κατεδάφιση «παράφωνων» οικοδομών με την καταβολή αποζημίωσης ίσης με το 150% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που γκρεμίζεται. Επιπλέον εκπίπτει από το φορολογούμενο εισόδημα του ιδιοκτήτη το 100% της δαπάνης για την ανακαίνιση ή την ανοικοδόμηση του κτιρίου.

(πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ - 25/07/2004)Σημείωση 4ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Σταυρόλεξο η δόμηση στο Αιγαίο" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα