Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Φυσικοί Πόροι: Λατομεία

ΝησιάΥπάρχει μέγα πρόβλημα στη λειτουργία των λατομείων στα νησιά του Αιγαίου.
Τα περισσότερα νησιά, σαν κλειστά οικοσυστήματα που είναι δεν αντέχουν νέες εξορυκτικές δραστηριότητες και  νέα λατομεία ενώ και τα παλιά εξαντλούνται.

Σε πάρα πολλά νησιά, ιδιώτες αλλά και Δήμοι, με μηχανικά σφυριά σπάνε βραχώδεις σχηματισμούς, εξάρσεις, ολόκληρες πλαγιές που χρήζουν προστασίας από το νόμο για να χρησιμοποιηθούν οι πέτρες ως οικοδομικά υλικά.
Ενεργά λατομεία παραγωγής αδρανών υλικών και εξόρυξης μαρμάρου υπάρχουν διάσπαρτα στα περισσότερα νησιά, τα οποία στην πλειονότητά τους  λειτουργούν χωρίς άδειες ή με παράνομες (ληγμένες) άδειες, χωρίς να υφίστανται κανέναν έλεγχο, χωρίς να παίρνουν μέτρα προστασίας ή φροντίδα αποκατάστασης του περιβάλλοντος και χωρίς να έχουν υποχρεωθεί να κάνουν ποτέ Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Σε προστατευόμενες περιοχές με κηρυγμένα διατηρητέα μνημεία δεν έχουν θέση λατομεία με όλες τις οχλούσες συνοδευτικές εργασίες που αυτά συνεπάγονται, θέλουμε να ζητήσουμε από την υπηρεσία σας να γνωμοδοτήσει αρμοδίως για την λειτουργία λατομείου μέσα σε προτεινόμενη περιοχή NATURA 2000.

Στη Σαντορίνη υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία λατομείου μέσα στη περιοχή NATURA και δίπλα σε βυζαντινά μνημεία και σε νηπιαγωγείο. Επίσης σε άλλο σημείο του νησιού γίνεται συστηματικά παράνομη εξόρυξη ελαφρόπετρας.
Στο  λατομείο στη θέση Λαγκάδες ή Κατεφιό του Δ.Δ. Καμαρίου, η εταιρία εξορύσσει εδώ και αρκετά χρόνια αδρανή υλικά χωρίς να έχει κάνει ποτέ Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις επιπτώσεις των εργασιών του.
Κατόπιν πιέσεων από περιοίκους, αναγκάστηκε, για να συνεχίσει την λειτουργία του απρόσκοπτα, να παρουσιάσει στο Δημοτικό και Νομαρχιακό συμβούλιο μια ΜΠΕ. Όμως, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που παρουσιάστηκε βρίθει ανακριβειών.

Στη Νάξο υπάρχουν πολλές λατομικές και εξορυκτικές δραστηριότητες στον τομέα των αδρανών υλικών και της εξόρυξης μαρμάρου,  το οποίο εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες στο εξωτερικό.
Πολλές από αυτές τις δραστηριότητες και επιχειρήσεις λειτουργούν ανεξέλεγκτα, χωρίς άδειες, χωρίς έλεγχο, με παράνομες άδειες και χωρίς να παίρνουν μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Υπάρχει νταμάρι αδρανών υλικών πάνω κυριολεκτικά στον επαρχιακό δρόμο Χώρας-Ποταμιάς-Χαλκείου, που έχει ξεκοιλιάσει το βουνό και καμιά υπηρεσία δεν ασχολείται.
Υπάρχει λατομείο μαρμάρου στην κορυφή του βουνού στον Κινίδαρο Νάξου, του οποίου τα λατομικά υλικά κυριολεκτικά φτάνουν και πέφτουν στο οδόστρωμα του επαρχιακού δρόμου Χώρας-Κινιδάρου-Ορεινής Νάξου, με κίνδυνο ατυχημάτων και ουδείς ενοχλείται. Δεν γίνεται βέβαια λόγος για αποκατάσταση του περιβάλλοντος, το οποίο καταστρέφεται κατά τρόπο βάρβαρο.

Στην Πάρο λειτουργεί σύγχρονο λατομείο δίπλα στο αρχαίο  λατομείο και υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης των αρχαίων στοών λόγω των συχνών εκρήξεων. Παράλληλα τα αδρανή υλικά φεύγουν προς πάσαν κατεύθυνση από την Πάρο.

Στο Βρούτσι-Αμοργού λειτουργεί παράνομο λατομείο.

Επίσης στις Ποίσσες-Κέας, όπως και σε διάφορα άλλα σημεία του νησιού, γίνεται παράνομη εξόρυξη σχιστόλιθων.

Στη Σύρο το λατομείο, επινοικιασμένο σε γαλλική εταιρεία, λειτουργεί σε καθεστώς ασάφειας. Τα αδρανή υλικά υποτίθεται ότι παράγονται για να καλύψουν τις ανάγκες του νησιού, όμως μεγάλο μέρος εξάγεται. Λόγω της έλλειψης προστατευτικών φραγμάτων, με κάθε βροχή, παρασύρεται άφθονο χώμα στη θάλασσα με αποτέλεσμα ο βυθός στον κόλπο του Κινιού να έχει σκεπαστεί από ένα παχύ στρώμα λάσπης, να έχει καταστραφεί η ποσειδωνία, να μην οξυγονώνεται το νερό και να έχει νεκρωθεί η θάλασσα σε μεγάλο μέρος του κόλπου.

Στην Τήνο, το βόρειο μέρος του νησιού έχει χαθεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, επειδή οι εξορύξεις του μαρμάρου γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται δίπλα και κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, με αποτέλεσμα ένα ολόκληρο κομμάτι του νησιού να έχει εντελώς βυθιστεί.

Και ας μη μιλήσουμε καλύτερα για τη Μήλο. Εκεί οι μεγάλες εταιρίες εξόρυξης μεταλλευμάτων έχουν τεράστια δύναμη,  ελέγχουν τον τύπο, ενώ στις εξορύξεις δουλεύουν 500 Μηλιοί. Ευτυχώς, σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που είχαν τη δύναμη ν’ αντιδράσουν στα σχέδια της εταιρίας ΜΙΔΑΣ, που είχε ξεκινήσει έρευνες για χρυσό και σταμάτησαν τη δημιουργία ενός μεταλλείου χρυσού που θα είχε  καταστροφικές συνέπειες για τη θάλασσα του Αιγαίου.

Η αρμόδια για την έκδοση των σχετικών αδειών και τον έλεγχο αυτών των δραστηριοτήτων και επιχειρήσεων, υπηρεσία, είναι απούσα, απλά υπογράφει και εκδίδει άδειες χωρίς να προβαίνει στους απαιτούμενους ελέγχους και πολλά λέγονται για τον τρόπο λειτουργίας της.

Η υπηρεσία Βιομηχανίας Κυκλάδων είναι ανύπαρκτη και υποστελεχωμένη.
Επιβάλλεται να ελεγχθούν επισταμένος από την αρχή όλες οι άδειες που έχουν εκδοθεί, να ανακληθούν οι παρανόμως εκδοθείσες, να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι και να κλείσουν αμέσως όλα τα λατομεία που λειτουργούν παράνομα. Πρέπει επίσης να εφαρμοστεί και στη Νάξο η υποχρέωση των επιχειρήσεων αυτών να παίρνουν μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος.

ΔΙΚΤΥΟ ΑΙΓΑΙΟΥΣημείωση 4ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 4
Αριθμός Ψήφων: 2


Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Λατομεία" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα