Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Ρύπανση: SOS από το «Αρχιπέλαγος» για τις ανεξέλεγκτες ρότες

Νησιά

Του Γιώργου Αποστολίδη - gapostolidis@pegasus.gr 

Σήμα κινδύνου για το θαλάσσιο περιβάλλον και την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας στο Αιγαίο, στέλνει το «Αρχιπέλαγος», Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ), με έδρα την Ικαρία.Σύμφωνα με παρατηρήσεις στο Ινστιτούτο Θαλάσσιας και Περιβαλλοντικής Ερευνας, δεκάδες πλοία κυκλοφορούν καθημερινά στις ελληνικές θάλασσες χωρίς να τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, ενώ παράλληλα αναφέρονται ενδείξεις για πόντιση βαρελιών και κοντέινερ στο Αιγαίο, με άγνωστο -και προφανώς επιβλαβές ή επικίνδυνο- περιεχόμενο.
Οπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές της οργάνωσης, 60.000 εμπορικά πλοία διαπλέουν κάθε χρόνο το Αιγαίο, εκ των οποίων τα 6.000 είναι πετρελαιοφόρα που μεταφέρουν από 100.000 έως 200.000 τόνους βαριά πετρελαιοειδή.
Για να κερδίσουν 5-10 μίλια
«Με βάση τις καταγραφές μας το 30% των φορτηγών πλοίων και μότορσιπ κινούνται έξω από τις ρότες της ασφαλούς διέλευσης. Δηλαδή κινούνται εκεί που τους βολεύει για να κερδίσουν 5-10 μίλια, διαπλέοντας ανάμεσα σε νησιά και βραχονησίδες και με τον τρόπο αυτό θέτουν το Αιγαίο σε κίνδυνο», λέει κ. Θόδωρος Τσιμπίδης, διευθυντής στο «Αρχιπέλαγος».
Πρόσφατα στην Ικαρία η ΜΚΟ εγκατέστησε ένα προηγμένο σύστημα για την καταγραφή της κίνησης των πλοίων στο Αιγαίο. Το σύστημα AIS έχει επιβληθεί με διεθνείς συμβάσεις στα πλοία από το 2005 ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη παρακολούθηση της κίνησης. Ομως ακόμα δεν έχουν τοποθετηθεί οι απαραίτητοι επίγειοι σταθμοί για να ελέγχουν το Αιγαίο. Αυτό που ακόμα δεν έχει εφαρμόσει το ΥΕΝ, το εγκατέστησε με τη βοήθεια... χορηγών το «Αρχιπέλαγος».
«Οι αρμόδιες κρατικές αρχές επιβάλλεται να εξοπλίσουν με σύγχρονα συστήματα κομβικά σημεία στο Αιγαίο, ώστε να έχουν πραγματικό έλεγχο όπως αρμόζει σε ένα κράτος που διαχειρίζεται οικοσυστήματα μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας που αντιμετωπίζουν τεράστιο κίνδυνο», τονίζει η κ. Α. Μήλιου, υδροβιολόγος, που πρόσφατα αναγορεύθηκε «πρέσβειρα» της Ελλάδας στη Γεν. Διεύθυνση Αλιείας και Θαλάσσιας Πολιτικής της Ε.Ε.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ*
Καράβια φουντάρουν βαρέλια και κοντέινερ με άγνωστο περιεχόμενο
«Τα στοιχεία που εμείς έχουμε σήμερα προκύπτουν από την οπτική καταγραφή που κάναμε σε περάσματα όπως οι νησίδες Αγιος Μηνάς και Αρκιοί», μας λέει ο κ. Τσιμπίδης. «Με βάση αυτά εκτιμούμε ότι μέχρι και 200 εμπορικά πλοία το 24ωρο αλλάζουν πορεία χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος. Σε άλλες περιπτώσεις βλέπουμε πλοία που κινούνται περίεργα. Εχουμε καταγγελίες και ενδείξεις ότι γίνεται πόντιση κοντέινερ και βαρελιών στο Αιγαίο. Είναι κοινό μυστικό ότι οποίο καράβι θέλει, φορτώνει χημικά από την αγορά της Β. Ευρώπης και χωρίς να δεσμευθεί για τον τελικό προορισμό απλώς τα πάει μακριά. Εμείς προγραμματίζουμε να φέρουμε από την Αγγλία ένα ειδικό σόναρ με το οποίο θα μπορούμε να εντοπίσουμε περιπτώσεις πόντισης. Στο Αιγαίο τα επικίνδυνα σημεία πόντισης είναι οι βαθιές θαλάσσιες χαράδρες που ξεπερνούν τα 1.200-1.500 μέτρα βάθος».

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙS
«Φωτογραφίζει» λεπτομερώς την κίνηση των πλοίων
Πριν από δύο εβδομάδες το «Αρχιπέλαγος» έθεσε σε λειτουργία τον σταθμό λήψης των σημάτων του συστήματος AIS (Automatic Identification System). «Εγκαταστήσαμε το σύστημα με την υποστήριξη χορηγών και με έναν πομπό λαμβάνουμε το σήμα και το πακέτο πληροφοριών που εκπέμπει ένα πλοίο. Η τοποθέτηση έγινε σε υψόμετρο 500 μέτρων για να έχει μεγάλη εμβέλεια. Τώρα ελέγχουμε όποιο πλοίο κινείται στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο από τις Β. Σποράδες έως τη νοητή γραμμή Πάτμου - Νάξου», λέει η υδροβιολόγος κ. Αναστασία Μήλιου.
Το AIS βοηθάει σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να αναγνωριστεί ένα πλοίο (νύχτα, ομίχλη, νεκρή γωνία ραντάρ κ.ά.). Στέλνει πλήθος στοιχείων κάθε 2 με 10 δευτερόλεπτα . Επιπρόσθετα, κάθε 6 λεπτά στέλνονται στοιχεία όπως το βύθισμα του πλοίου, ο προορισμός του κ.ά. Με το σύστημα αυτό, πρέπει να εφοδιάζονται πλοία άνω των 300 τόνων, φορτηγά πλοία άνω των 500 τόνων, επιβατηγά, ενώ μελλοντικά καθίσταται υποχρεωτικό σε μεγάλα αλιευτικά.

(πηγή:  Έθνος της Κυριακής - 12/5/2007) 

 Σημείωση 15ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"SOS από το «Αρχιπέλαγος» για τις ανεξέλεγκτες ρότες" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.04 Δευτερόλεπτα