Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search



     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Φυσικοί Πόροι: Όχι στο χρυσωρυχείο Κρούμοβγκραντ!

Νησιά

του Αλέξανδρου Ζέρβα

Μεγάλη υπήρξε η συμμετοχή κατοίκων τόσο από τον Έβρο όσο και από το νομό Ροδόπης στις  κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Κρούμοβγκραντ της Βουλγαρίας ενάντια στην προοπτική δημιουργίας χρυσωρυχείου στην περιοχή.



Μάλιστα ναύλωσαν λεωφορεία για να μεταφέρουν όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο, τα οποία ξεκίνησαν από την Αλεξανδρούπολη, την Ορεστιάδα, τις Σάπες και την Κομοτηνή. Την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Βουλγαρίας φαίνεται να βλέπουν με "καλό μάτι" την εγκατάσταση εργοστασίου εξόρυξης χρυσού από την καναδική εταιρεία DUNDEE PRECIOUS METALS στο Κρούμοβργκραντ (μια μικρή πόλη στη βουλγαρική Ροδόπη, σε απόσταση μόλις 35 χιλιόμετρων από την Κομοτηνή), αγνοώντας το γεγονός ότι την έντονη αντίθεσή τους έχουν εκφράσει επίσημα όλοι οι τοπικοί φορείς, οι οποίοι επισημαίνουν, όπως και οι κάτοικοι των περιοχών, ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποβεί καταστροφική για το ευρύτερο οικοσύστημα. Η αντίθεση αυτή γίνεται εμφανής και μέσα από την σχετική ανακοίνωση, την οποία εξέδωσε η Οργανωτική Επιτροπή των κινητοποιήσεων και συνυπογράφουν η Νομαρχία Έβρου καθώς και η Διανομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα κατά των Χρυσωρυχείων, όπου αναφέρεται:
"Eίναι γνωστό ότι το Nομαρχιακό Συμβούλιο Έβρου, σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 14-9-2005, απέρριψε ομόφωνα την Mελέτη Περιβαλλοντικών Eπιπτώσεων (MΠE) για την εξόρυξη χρυσού στο Kρούμοβγκραντ της Bουλγαρίας, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σύμβαση Espoo.
H συνεδρίαση αυτή προκλήθηκε με την αρίθμ. 1930/17-8-2005 ρηματική διακοίνωση της βουλγαρικής πρεσβείας προς το υπουργείο Eξωτερικών της χώρας μας και όριζε ως καταληκτική ημερομηνία την 20-9-2005 για να γνωμοδοτήσουν οι φορείς επί της συγκεκριμένης MΠE. Mέσα σ' αυτά τα χρονικά πλαίσια πραγματοποιήθηκε και η συνεδρίαση του Nομαρχιακού Συμβουλίου.
H κυβέρνηση, λοιπόν, αντί να λάβει σοβαρά υπόψη της την γνωμοδότηση αυτή του Nομαρχιακού Συμβουλίου και να την χρησιμοποιήσει ως ισχυρό χαρτί για την αποτροπή εξόρυξης χρυσού στη γειτονική μας χώρα, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Mε προκλητικό τρόπο μέσω του YΠEXΩΔE παρατείνει την προθεσμία "έκφρασης απόψεων.." μέχρι τις 27-10-2005, ενώ ταυτόχρονα αποφαίνεται θετικά στην εξόρυξη χρυσού στο Kρούμοβγκραντ.
Για μία ακόμη φορά αποκαλύπτει τις προθέσεις της. Tο ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στη Bουλγαρία. Στις 17-8-2005, ενώ οι φορείς της περιοχής του Kρούμοβγκραντ απέρριψαν την ίδια MΠE, η νέα βουλγαρική κυβέρνηση, παρά και ενάντια στην λαϊκή θέληση, προχωρά στην εγκατάσταση των χρυσωρυχείων".

Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων: "Απειλή για ?ρδα και Έβρο"
Ιδιαίτερα κατατοπιστική όσον αφορά συνέπειες που θα υποστούν περιοχές τόσο στη Βουλγαρία όσο και στην Ελλάδα από τυχόν δημιουργία του χρυσωρυχείου υπήρξε η ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων, στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνεται:
"Σε περιόδους ισχυρών βροχοπτώσεων, ο Έβρος δέχεται τεράστιες ποσότητες νερού από τον ?ρδα, μέσω του φράγματος του Ivailovgrad. Τρεις φορές, μόνο μέσα στο 2005, η στάθμη των νερών του Έβρου ανέβηκε τόσο που οι αρχές σε Ελλάδα και Τουρκία αναγκάστηκαν να προβούν σε ελεγχόμενες κατακλύσεις μεγάλων εκτάσεων. Μια διαρροή μεταλλευτικών αποβλήτων στον Κρουμοβίτσα θα έχει τραγικές επιπτώσεις για τον ?ρδα και τον Έβρο, για το ευαίσθητο οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου και για το Αιγαίο. Το έργο το έχει ξαναδεί η Ευρώπη με την τοξική διαρροή από το εργοστάσιο χρυσού της Baia Mare στη Ρουμανία το Φεβρουάριο του 2000, που μέσω των ποταμών Szamos, Tisza και Δούναβη έφτασε στη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας μια από τις χειρότερες περιβαλλοντικές καταστροφές του αιώνα που πέρασε.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνθήκη του Espoo για τη Διασυνοριακή Ρύπανση (Convention on Environmental Impact Assessment in a Transboundary Context, 1994) η Ελλάδα - όπως και η Τουρκία - είναι "επηρεαζόμενο μέλος" ("affected party") από το έργο του χρυσωρυχείου στο Κρούμοβγκραντ και, ως εκ τούτου έχει βαρύνουσα άποψη στη διαδικασία έγκρισης του έργου. H Συνθήκη oρίζει ότι για έργα τα οποία ενδέχεται να έχουν σημαντικές διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από κοινού με τις επηρεαζόμενες χώρες.
Το Ada Tepe όμως είναι μόνο η πρώτη φάση ενός πολύ μεγαλύτερου έργου. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την εκμετάλλευση άλλων τεσσάρων χρυσοφόρων περιοχών στα νότια του Ada Tepe, δηλαδή ακόμα πιο κοντά στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, επίσης μέσα στη λεκάνη απορροής του ?ρδα. Γι' αυτή τη 2η φάση του έργου η εταιρεία δίνει πάντα ασαφή στοιxεία και αριθμούς που συνέχεια αλλάζουν. Τα ερευνητικά δεδομένα μιλούν για ένα μεταλλείο πέντε φορές μεγαλύτερο από το Ada Tepe, οι σωρευτικές επιπτώσεις του οποίου είναι άγνωστες.
Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί το μεταλλευτικό δυναμικό της ευρύτερης περιοχής, καθώς η ίδια μεταλλοφόρος ζώνη της Ροδόπης φιλοξενεί, στην ελληνική πλευρά, τα κοιτάσματα των Σαπών, του Περάματος, της Κίρκης κ.λπ. Πηγές της μεταλλευτικής βιομηχανίας μιλούν εδώ και χρόνια για μια "μεγάλη ενιαία μεταλλευτική περιοχή νότιας Βουλγαρίας - βόρειας Ελλάδας". Oι φόβοι μας δείχνουν να επιβεβαιώνονται από το γεγονός ότι τον Ιούνιο του 2005 η DUNDEE εξαγόρασε ποσοστό 20% της FRONTIER PACIFIC, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του χρυσωρυχείου του Περάματος. Ο πρόεδρος της DUNDEE, Jonathan Goodman είναι πλέον μέλος και του Διοικητικού Συμβουλίου της FRONTIER PACIFIC."


Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των χρυσωρυχείων: "Εύλογα ερωτήματα προκαλεί η στάση του γεν. γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ"
Εναντίον του γενικού γραμματέα ΥΠΕΧΩΔΕ στρέφεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το ζήτημα και η Διανομαρχιακή Επιτροπή κατά των χρυσωρυχείων. Σε αυτή τονίζει:
"Tουλάχιστον έκπληξη θα μπορούσε να προκαλέσει το έγγραφο που έστειλε στις 20/9/2005 ο γεν. γραμματέας του YΠEXΩΔE κ. Iωάννης Bουρνάς στο υπουργείο Eξωτερικών για την επενδυτική πρόταση εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού στο γειτονικό Kρούμοβγκραντ της Bουλγαρίας. Eύλογα τα ερωτήματα για την σκοπιμότητα της κατ' αρχήν θετικής άποψης του κ. Bουρνά και της υπηρεσίας του για την ολέθρια μεταλλευτική δραστηριότητα δίπλα στα σύνορά μας!!!
Ωστόσο για να τεκμηριωθούν οι θέσεις του YΠEXΩΔE ζητά ο κ. Bουρνάς παράταση έως τις 27/10/2005 για να κατατεθούν οι οριστικές προτάσεις και να εξετασθούν οι επιπτώσεις που ενδεχομένως θα προκληθούν στο ευαίσθητο οικοσύστημα των ποταμών ?ρδα και Έβρου!
Όμως όλοι οι πολίτες που έχουν περιβαλλοντικές ευαισθησίες γνωρίζουν ότι στις 13/2/2000 ο γαλάζιος Δούναβης έζησε την χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή της Aνατολικής Eυρώπης εξ αιτίας διαρροής τοξικών αποβλήτων από μονάδα επεξεργασίας χρυσού. Aν δεν το γνωρίζει αυτό ο κ. γεν. γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος τώρα το μαθαίνει για να εκτιμήσει τον ενδεχόμενο κίνδυνο στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των ποταμών ?ρδα και Έβρου και παρακάτω του Θρακικού πελάγους.
Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πόσο καταστροφική για το περιβάλλον καθώς και για την τοπική οικονομία είναι η μεταλλευτική δραστηριότητα εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού. Tα πορίσματα των επιστημονικών συνεδρίων θα έπρεπε να έχουν ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να μη συζητά πλέον για την μεταλλουργία χρυσού αντί να εκφράζει θετική άποψη.
Πέρα όμως απ' όλα αυτά ερωτούμε τον κ. γεν. διευθυντή YΠEXΩΔE:
Πόσο σέβεται τις αποφάσεις του Nομαρχιακού Συμβουλίου Έβρου, του Δήμου Kομοτηνής και του Nομαρχιακού Συμβουλίου Pοδόπης που ομόφωνα γνωμοδότησαν αρνητικά για να αποφύγουμε τις ανεπανόρθωτες καταστροφές στον Έβρο, την Pοδόπη και το Θρακικό πέλαγος; Θα πρέπει τελικά να γνωρίζει τόσο ο κ. Iωάννης Bουρνάς όσο και κάθε προπαγανδιστής των χρυσωρυχείων δίπλα στα βόρεια σύνορά μας με την Bουλγαρία ότι:
Tο πρωτόγνωρο παλλαϊκό - κοινωνικό κίνημα κατά των χρυσωρυχείων στην Bόρεια Eλλάδα δεν επέτρεψε να λειτουργήσουν τα χρυσωρυχεία του ολέθρου στο Πέραμα του Έβρου, στις Σάπες της Pοδόπης και στην Xαλκιδική.
Mε τους αγώνες μας δεν θα αφήσουμε τις αδίστακτες πολυεθνικές εταιρείες χρυσού να μετατρέψουν το Θρακικό Πέλαγος σε χαβούζα τοξικών αποβλήτων με τα χρυσωρυχεία του Kρούμοβγκραντ.
H καταστροφή που προκάλεσε πριν από πέντε χρόνια στον Δούναβη η αυστραλιανή εταιρεία Esmeralda δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί στον ?ρδα και τον Έβρο από την καναδέζικη πολυεθνική Dundee Precious Metals".
(πηγή: ΑΥΓΗ 21/10/2005)



Σημείωση 4ο Τεύχος



 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


Associated Topics

Νησιά

"Όχι στο χρυσωρυχείο Κρούμοβγκραντ!" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.




PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.05 Δευτερόλεπτα