Welcome to eyploia.aigaio-net.gr!

     On Line Πλοία
Για να δείτε τα πλοία
On line στο Αιγαίο
πατήστε εδώ.

     Ανακοίνωση
 ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ
Για να σωθεί η Σαντορίνη
και το Αιγαίο από
την τοξική βόμβα βυθού
Sea Diamond

 SIGN the PETITION
and help protect Santorini
and the Aegean Sea
from toxic dangers
 


     Κατηγορίες
?γρια Ζωή
Αεροδρόμια Λιμάνια
Αιολικά Πάρκα
Αλιεία
Ανανεώσιμες Π. Ε.
Απόβλητα
Απορ/τα-Ανακύκλωση
Απόψεις-Ιδέες
Βιοτοποι/βιοπ/λότητα
?γρια Ανάπτυξη
Βιώσιμη Ανάπτυξη
Δάση
Διάνοιξεις Δρόμων
Διατροφή
Διάφορα
Δίκτυο
Εκδηλώσεις-Ενημέρωση
Ενέργεια
Έρωτας και Αιγαίο
Θάλασσα-Ακτές
Κεραίες
Κλίμα
Κοινωνία Πολιτών
Κτηνοτροφία
Κυνήγι
Μ.Μ.Ε.
Νερό
Οικολογική Γεωργία
Παραδοσιακοί Οικισμοί
Περιβάλλον
Πολιτισμός
Ρύπανση
Συγκοινωνία
Τουρισμός
Φίλοι των ζώων
Φυσικοί Πόροι
Χωροταξία

     Νησιά


     Επιλογές
·Θέματα
·Αρχείο ?ρθρων

·1ο Τεύχος
·2ο Τεύχος
·3ο Τεύχος
·4ο Τεύχος
·5ο Τεύχος
·6ο Τεύχος
·7ο Τεύχος
·8ο Τεύχος
·9ο Τεύχος
·10ο Τεύχος
·11ο Τεύχος
·12ο Τεύχος
·13ο Τεύχος
·14ο Τεύχος
·15ο Τεύχος
·16ο Τεύχος
·17ο Τεύχος
·18ο Τεύχος
·19ο Τεύχος
·20ο Τεύχος
·21ο Τεύχος
·22ο Τεύχος

     Who's Online
Υπάρχουν επί του παρόντος 10 Επισκέπτης(ες) και 0 Μέλος(η) που είναι συνδεδεμένος(οι)

Είσαστε ανώνυμος χρήστης. Μπορείτε να εγγραφείτε πατώντας εδώ

     Search     Έπαθλο

Το περιοδικό της Πελοποννήσου


 Τουρισμός: Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων

ΝησιάΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ ΕΧΠΤ
Βόλος 27/6/2007
Πληροφορίες: Γ. Κανέλλης 6972-902750
                         Κ. Βολιώτης 6977-686838

Είναι αλήθεια, και την οποία σθεναρά υποστηρίζει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ), ότι η χωροταξία είναι το πλέον πρόσφορο μέσο για την ολοκληρωμένη και ισόρροπη κατανομή των ανθρώπινων δραστηριοτήτων στο γεωγραφικό χώρο, με στόχο το συνδυασμό της προστασίας του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και της οικονομικής ανάπτυξης.
Κατόπιν τούτου έχουμε να κάνουμε τις παρακάτω παρατηρήσεις επί του σχεδίου της κοινής υπουργικής απόφασης για το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο Τουρισμού  (ΕΧΠΤ) το οποίο έχει δοθεί σε δημόσια διαβούλευση.

1ον . Το  ΕΧΠΤ θα έπρεπε να κινείται προς δύο κατευθύνσεις:
        Α) Στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος από λάθη και παραλείψεις που συνέβησαν σε άλλες χώρες (π.χ. Ισπανία) και οι οποίες απέβησαν καταστρεπτικές και
        Β) σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα αποσκοπούσαν στην εξυγίανση των    ήδη ανεπτυγμένων τουριστικά περιοχών (π.χ. Ρόδος, Κρήτη, Κέρκυρα κ.τ.λ.)

2ον . Το  ΕΧΠΤ θα έπρεπε να εντάσσεται σε ένα ανώτερο πλαίσιο αναφοράς στο Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο, από το οποίο θα απορρέουν οι πολιτικές προτεραιότητες του σχεδιασμού του εθνικού χώρου και οι συσχετίσεις  μεταξύ τουρισμού και άλλων παραγωγικών τομέων. Πρέπει επομένως αυτό να προηγηθεί του ΕΧΠΤ.

3ον . Απουσιάζουν βασικοί περιβαλλοντικοί στόχοι η αυτοί υπονοούνται αόριστα όπως και θεμελιώδεις στόχοι που να αφορούν την αειφορική τουριστική ανάπτυξη.

4ον . Η φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, οφείλει να αποτελεί κριτήριο της πολιτικής του ΕΧΠΤ, για να μην καταστρέφονται οι δυνατότητες που ακόμη διαθέτει η χώρα για την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της. (Όχι στα γήπεδα γκολφ, όχι στις μεγάλου μεγέθους τουριστικές επιχειρήσεις κτλ). Ειδικότερη μέριμνα θα έπρεπε να είχε δοθεί όσον αφορά στη φέρουσα ικανότητα, στην καταλληλότητα, στη χωρητικότητα  και στη βιωσιμότητα της νησιωτικής Ελλάδας.

5ον . Απουσιάζουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις που θα αποσκοπούσαν στην εξυγίανση των ήδη ανεπτυγμένων τουριστικά περιοχών (πουθενά δεν αναφέρεται η έννοια του κορεσμού κάποιων περιοχών).

6ον. Η πρόταση για σύνθετα τουριστικά συγκροτήματα μέσα σε περιοχές NATURA 2000 είναι ευθέως αντίθετη με τους σκοπούς προστασίας των περιοχών αυτών και οφείλει να διαγραφεί. Οικιστική ανάπτυξη σε προστατευόμενες περιοχές μπορεί να προωθηθεί, μόνο σε ήδη υπάρχοντες νόμιμους οικισμούς, υπό τους όρους του σεβασμού του αρχιτεκτονικού χαρακτήρα τους, και της παραδοσιακής κλίμακας μεγεθών.


7ον. Οι προβλέψεις που θέτει για προώθηση μαζικού τουρισμού ακυρώνουν τις δυνατότητες αλλά και τις υψηλές προσδοκίες που είχαμε για στροφή του τομέα προς την ανάπτυξη ποιοτικού τουρισμού.
8ον. Εκτιμάμε ότι η προώθηση των «σύνθετων και ολοκληρωμένων υποδομών σταθερού παραθερισμού» θα επιβαρύνει υπέρμετρα το έδαφος της χώρας μας με δόμηση με δυσανάλογα μικρότερο – μάλλον προσωρινό – αναπτυξιακό αποτέλεσμα. Είναι σαφώς προτιμότερη η προώθηση ξενοδοχειακών μονάδων, με εκτίμηση των παραμέτρων της φέρουσας ικανότητας (χώρος – νερό – ενέργεια – απόβλητα – ανθρώπινο δυναμικό)
9ον. Παρά το γεγονός ότι τίθενται ορισμένες προβλέψεις στην ουσία δεν  προωθείται με συστηματικό τρόπο ο αναγκαίος και δραστικός περιορισμός της διάχυτης και εκτός σχεδίου δόμησης.

Συμπερασματικά.
Επειδή το ΕΧΠΤ είναι ένα μείζον εθνικό θέμα, η ολοκλήρωση του οποίου προϋποθέτει  μια ευρεία και  λεπτομερή διαβούλευση, χωρίς βιασύνες,
Επειδή αυτό στερείται ολοκληρωμένης σύλληψης τόσο του τουριστικού φαινομένου όσο και της προστασίας του περιβάλλοντος,
Επειδή  αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει ακόμα και τους περιορισμένους στόχους για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη
Ζητάμε την απόσυρσή του και την εκπόνηση νέου στο οποίο να λαμβάνονται υπόψη οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί όλων των φορέων που εκφράζουν τις ανησυχίες τους. Είναι στρατηγικό λάθος να τίθενται σε κίνδυνο τα εξέχοντα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, τα τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι προστατευόμενες περιοχές NATURA, τα δάση και η νησιωτική Ελλάδα, για να υπηρετηθεί μια εκτατικού χαρακτήρα οικιστική κυρίως αναπτυξιακή αντίληψη, χωρίς μακροχρόνια οπτική.

Η ΕΠΤΑΜΕΛΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
ΑΛΕΥΡΑ ΑΝΝΑ (ΣΕΡΡΕΣ) 6944-263636, ΑΣΛΑΝΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ (ΒΕΡΟΙΑ) 6946-381707, ΒΟΛΙΩΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ (ΒΟΛΟΣ) 6977-686838, ΖΗΣΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ (ΜΑΚΡΗ) 6977-606820, ΚΑΛΛΙΑΜΠΕΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ (ΑΘΗΝΑ) 6944842384, ΚΕΛΛΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ (Κ.ΔΙΜΗΝΙΟ- ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ) 6977-668776,  ΠΑΠΑΧΡΥΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ (ΜΥΤΙΛΗΝΗ) 6974-640419
site: // http://www.pandoiko.gr/  e-mail: info@pandoiko.grΣημείωση 14ο Τεύχος 
     Συσχετιζόμενοι Σύνδεσμοι
· Περισσότερα για Νησιά
· Νέα administrator


Πιο δημοφιλής είδηση για Νησιά:
Για τη φώκια μονάχους - μονάχους, της Ναυσικάς Καραγιαννίδη


     Article Rating
Average Score: 0
Αριθμός Ψήφων: 0

Please take a second and vote for this article:

Excellent
Very Good
Good
Regular
Bad


     Επιλογές

 Εκτύπωση αρχικής σελίδας Εκτύπωση αρχικής σελίδας


"Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων" | Κωδικός Εισόδου / Δημιουργία Λογαριασμού | 0 Παρατηρήσεις
Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

Δεν επιτρέπεται η αποστολή σχολίων για τους Ανώνυμους Χρήστες. Παρακαλώ γραφτείτε πρώτα στην υπηρεσία.
PHP-Nuke Copyright © 2004 by Francisco Burzi. This is free software, and you may redistribute it under the GPL. PHP-Nuke comes with absolutely no warranty, for details, see the license.
Παραγωγή Σελίδας: 0.03 Δευτερόλεπτα