Του Μιχάλη Μιχαλιάδη, Γεωλόγου
Αρχές Φεβρουαρίου εξετάστηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο και απορρίφθηκε η αίτηση για διεξαγωγή μεταλλευτικών ερευνών με γεωτρήσεις από την εταιρεία "RIO TINDO" για τον εντοπισμό κοιτασμάτων βορικού άλατος στην περιοχή του Δήμου Καρλοβασίων που ορίζεται από την κορυφή Προφήτη Ηλία - Κονταιίκων - Πλατάνου - Αγίων Θεοδώρων - Σουρήδων και περικλείει ένα πολύ μεγάλο μέρος του Καρβούνη.
Προηγήθηκε ομόφωνη Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καρλοβασίων για απόρριψη του αιτήματος, απαντώντας σε σχετικό αίτημα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου.
Η Απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα της λαϊκής πίεσης όπως αυτή εκδηλώθηκε με συνελεύσεις που προηγήθηκαν στα δημοτικά διαμερίσματα Πλατάνου, Αγίων Θεοδώρων και Κονταιίκων γι' αυτό το θέμα, κατά τις οποίες οι κάτοικοι εξέφρασαν την καθολική τους αντίδραση για μια τέτοια δραστηριότητα στην περιοχή τους αν και κάποιοι «άγνωστοι» περιδιάβαιναν τα χωριά τάζοντας χρηματικά ποσά για την απευθείας συνδιαλλαγή κατοίκων με την εταιρεία.
Οι παραπάνω Αποφάσεις βέβαια είχαν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν είναι δεσμευτικές για το κράτος την τελική δε Απόφαση θα πάρει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
Η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων αυτών θα έχει πολύ σοβαρές συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των κατοίκων και την οικονομία της περιοχής αφού λόγω των εκσκαφών θα καταστραφεί το ανάγλυφο του εδάφους, θα καταστραφούν δασικές και γεωργικές εκτάσεις και κάθε είδους προοπτική τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής. Επίσης η υγεία των κατοίκων θα εκτεθεί σε μη υπολογίσιμους αυτή τη στιγμή κινδύνους.
Είναι αξιοσημείωτο ότι αν οι μεταλλευτικές έρευνες προσδιορίσουν εκμεταλλεύσιμα μεταλλεύματα, τότε η εν λόγω εταιρεία θα μπορεί με απλή αδειοδότηση να προχωρήσει σε εξορύξεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων με την δημιουργία λατομείων ή μεταλλείων.
Θυμίζουμε ότι τέλη του 2005 κλιμάκιο του ΙΓΜΕ με μεταλλειολόγους και γεωλόγους ήλθε στη Σάμο και μεταξύ των άλλων επισκέφτηκε θέσεις που υπάρχουν εμφανίσεις βορικών αλάτων επί της εθνικής οδού Καρλοβάσου - Αγ. Θεοδώρων όπου και έκανε δειγματοληψίες. Είναι πολύ πιθανό η σημερινή εξέλιξη να είναι συνδεδεμένη με την επίσκεψη εκείνη αν και η παρουσία βορίου στην περιοχή ήταν γνωστή από παλαιότερες έρευνες που έχουν γίνει με γεωτρήσεις και γεωχημικές αναλύσεις.
Εξάλλου είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι στο ΙΓΜΕ υπάρχουν «απόρρητες» μελέτες για το νησί μας σχετικές με ενδιαφέροντα κοιτασματολογικά στοιχεία. Ας μη ξεχνάμε όμως ότι η γνώση των επιστημονικών στοιχείων αν και απόρρητη μερικές φορές, διαχέεται στα μέλη των επιστημονικών κοινοτήτων που τα περισσότερα από αυτά έχουν σχέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με μεγάλες εταιρείες του μεταλλευτικού κλάδου.
Τα βορικά άλατα της περιοχής είναι στενά συνδεδεμένα με ηπειρωτικές αποθέσεις όπως αυτές της λεκάνης των Νεογενών σχηματισμών Καρλοβάσου αλλά και με την ηφαιστειακή δραστηριότητα που συνόδευσε τον σχηματισμό τους. Κύριο χαρακτηριστικό των αλάτων αυτών στην περιοχή μας είναι η παρουσία του ορυκτού κολεμανίτης που χρησιμοποιείται στην βιομηχανία fiberglass και απαντάται μόνο στην Τουρκία (στην δυτική Ανατολία, νότια της θάλασσας του Μαρμαρά και ακριβώς απέναντι από τα ελληνικά νησιά Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Κω και κάτω από παρόμοια γεωλογικά περιβάλλοντα) και στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην Βόρεια Αμερική.
Η εταιρεία RIO TINDO που υπέβαλε την αίτηση, είναι ένας κολοσσός στον τομέα των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων με δραστηριότητες σε όλες τις περιοχές του κόσμου στους τομείς των σιδηρομεταλλευμάτων, του χρυσού, του μολυβδαινίου, της ενέργειας, του χαλκού, των βιομηχανικών ορυκτών (τιτανίου, βορικών, τάλκης και άλατος), του ουρανίου, του αλουμινίου και των διαμαντιών.
Το έτος 2001 μια άλλη εταιρεία αργυρομεταλλευμάτων και βαριτίνης είχε ζητήσει άδεια γεωτρήσεων στην περιοχή για ερευνητικές εργασίες, που όμως απoρρίφτηκε από το Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Το ενδιαφέρον επίσης είναι ότι η γειτονική μας Τουρκία παράγει το 67% της παγκόσμιας παραγωγής βορικών αλάτων και μαζί με τις ΗΠΑ κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος αυτής, παράγοντας το 90% αυτής. Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή της πρόθεσης της RIO TINDO να επεκταθεί και στον ελληνικό χώρο σπάζοντας τη μονοκρατορία της Τουρκίας, αποτελεί μια στρατηγική κίνηση της εταιρείας που παρουσιάζει ενδιαφέρον αλλά και θέτει πολλά ερωτηματικά.
(Πηγή: εφημ. Βίγλα)