ΑΠΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΤΗΣ ΜΟΥΡΤΙΑΣ ΖΉΤΗΣΕ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΙΚΑΡΙΑΣ
Η ιστορία για μεγάλες «μπίζνες» στην περιοχή ξεκινάει από πολύ μακριά. Στην αρχή ξεκίνησε με το όραμα της δημιουργίας χαρτοπαιχτικής Λέσχης [ Καζίνο] με 1500 νέες θέσεις εργασίας, που θα έλυναν το πρόβλημα της ανεργίας των νέων και την ανάδειξη της περιοχής σε παγκόσμιο παραθεριστικό κέντρο αστέρων του Χόλιγουντ. Ακολούθησε η συνεργασία της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης [Νομάρχης Π. Βαρδίκος] με την Ιερά Μητρόπολη Σάμου για να δημιουργηθεί στην «Μουρτιά» «το χωριό των αποδήμων».
Ήταν μια συγκινητική προσφορά της πατρίδας στα ξενιτεμένα παιδιά της. Έγινε και το ταξίδι «δουλειά και αναψυχή» όλων των παραγόντων της «κοινοπραξίας», στην μακρινή Αυστραλία με τυμπανοκρουσίες και πατριωτικούς οίστρους... Αλλά πονηροί οι Έλληνες Σαμιώτες της Αυστραλίας, υποδέχτηκαν με χαρά τους συμπατριώτες της ιδιαιτέρας πατρίδας, τους προσέφεραν την πατροπαράδοτη φιλοξενία και τα πλούσια δώρα, αλλά αρνήθηκαν να δώσουν τα λεπτά τους για το ψευδεπίγραφο «χωριό των ομογενών» όπως είχαν βαφτίσει το «γκέτο» των αποδήμων στη Μουρτιά. 'Έτσι χάλασε η δουλειά, πέρασαν τα χρόνια και το θέμα ξεχάστηκε. Πολλοί από τους συντελεστές της «κοινοπραξίας» απεχώρησαν, μερικοί έκαναν την αυτοκριτική τους, ηρέμησαν… Όμως η Ιερά Μητρόπολη, δεν το βάζει κάτω.
Προσφεύγει σε κρατικούς και άλλους φορείς εξουσίας, και προσπαθεί να οικειοποιηθεί την τεράστια πευκόφυτη έκταση της «Μουρτιάς», [308 περίπου χιλιάδες τ.μ.] αυτό όμως δεν αρκεί, για να δέσει η δουλειά, χρειάζεται ο αποχαρακτηρισμός του Δάσους. Χωρίς κανένα δισταγμό προσφεύγει στην Δασική υπηρεσία Σάμου και με αίτηση ζητάει τον αποχαρακτηρισμό του δάσους της περιοχής. Όμως κατά παράδοξο τρόπο, για τα τοπικά μας πράγματα, η Δασική υπηρεσία αντιστέκεται. Απλώνει χάρτες και ανοίγει κιτάπια, επισκέπτεται την επίμαχη περιοχή. Η απάντηση είναι καταπέλτης στην εκκλησιαστική εξουσία. Το αίτημα απορρίπτεται. Η πευκόφυτη περιοχή της Μουρτιάς που διεκδικεί η Ιερά Μητρόπολη Σάμου- Ικαρίας, είναι Δάσος και δεν αποχαρακτηρίζεται. Νέα αίτηση- ένσταση και προσφυγή αυτή τη φορά στη δευτεροβάθμια επιτροπή, όπου ζητάει να απορριφθεί και να «εξαφανισθεί» ή να «μεταρρυθμισθεί» η απόφαση της πρωτοβάθμιας Επιτροπής Νομού Σάμου που χαρακτήριζε Δάσος την επίδικη περιοχή της «Μουρτιάς.»
Ομάδα κληρικών της Ιερής Μητρόπολις Σάμου, συνοδεύει το κλιμάκιο της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής, κατά την αυτοψία στην περιοχή της «Μουρτιάς».
Η Ολλανδική εταιρία βιάζεται να βάλει χέρι στην περιοχή. Οι μπουλντόζες αυτά τα μεγαθήρια της αποκάλυψης, περιμένουν το πράσινο φως να πέσουν πάνω και να λεηλατήσουν την καταπράσινη περιοχή. ?λλοι ονειρεύονται το ζεστό χρήμα, το κέρδος από την επιχείρηση. Καθένας κοιτάζει το συμφέρον του. Η Κίρκη του καπιταλισμού έχει αγγίξει τους ανθρώπους με το χρυσό ραβδάκι της... Το περιβάλλον, το πρόσωπο του Θεού, που έρχεται σε άμεση επαφή με τον άνθρωπο, βρίσκεται σε φοβερό κίνδυνο.
Οι Έλληνες ειδωλολάτρες είχαν θεοποιήσει τα Δάση, τα άλση και τις πηγές για να τα διασώσουν από την ανθρώπινη απληστία, αυτό το φοβερό αμάρτημα, που οδήγησε τον άνθρωπο στην έξωση από τον παράδεισο. Ο Πράσινος Πατριάρχης Βαρθολομαίος πού μας ήρθε πέρσι στη Σάμο προσκεκλημένος από τον Μητροπολίτη Σάμου Ευσέβιο, πήγε στο μακρινό Αμαζόνιο, για να ενώσει τις προσευχές του και την αγωνία του, μαζί με τους ντόπιους ιθαγενείς και τους εκπροσώπους των θρησκειών, των κινημάτων της Ειρήνης και του ανθρωπισμού, για την σωτηρία του πλανήτη, και να διασώσει τα ΔΑΣΗ του Αμαζόνιου από την άγρια καπιταλιστική εκμετάλλευση.
Στο περιοδικό « Μεθόριος» του Αιγαίου, σε άρθρο του Μανόλη Ι. Βοϊκλή διαβάζουμε: «Πρέπει ιδιαιτέρως να τονισθεί ότι ο Πατριάρχης πέραν από τον εκκλησιαστικό του ρόλο έχει και ένα άλλο ευρύτερης σημασίας και παγκόσμιου ενδιαφέροντος ρόλο. Με κηρύγματα, έργα, και δραστηριότητες παγκόσμιας εμβέλειας, προβάλλει την θρησκευτική διάσταση της προστασίας του Περιβάλλοντος, ως οφειλομένου σεβασμού προς το έργο και τα δημιουργήματα του Θεού και ως δείγμα υπακοής στο θέλημά του. Μνημειώδεις είναι η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στην οποία ανέδειξε την οικολογία, την ειρηνική συμβίωση των Λαών και την κοινωνική δικαιοσύνη ως τα βαθύτερα ουσιαστικά στοιχεία της χριστιανικής αγάπης...»
Και η δεύτερη προσφυγή- ένσταση, της Ιεράς Μητρόπολις Σάμου- Ικαρίας, στην δευτεροβάθμια επιτροπή, δεν είχε καλλίτερη τύχη. Το Δάσος της «Μουρτιάς» είναι και θα μείνει για πάντα Δάσος και δεν αποχαρακτηρίζεται. Τώρα μαθαίνουμε πως ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να δικαιωθούν. Ελπίζουμε να μη το τολμήσουν...
Για την ενημέρωση των αναγνωστών της «Βίγλας» δίνουμε στην δημοσιότητα την τελευταία παράγραφο απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δασικών αμφισβητήσεων, [ Αριθμός απόφασης 49/2006.] « Η επιτροπή αφού μελέτησε τα σχετικά έγγραφα του φακέλου της υπόθεσης και μετά από αυτοψία που πραγματοποίησε την ίδια μέρα, ακολούθησε συζήτηση κατά την διάρκεια της οποίας διαπιστώθηκε ότι η επίδικη έκταση είναι Δάσος γιατί καλύπτεται με υψηλή δασική βλάστηση σε ποσοστό 80% με τα είδη της τραχεία Πεύκη, σχίνο, αγριελιά, κουμαριά κ.α. και επίσης έχει έδαφος άγονο με έντονο ανάγλυφο. Η επίδικη έκταση αποτελεί συγκροτημένο δάσος που μαζί με τις γειτονικές δασικές εκτάσεις αποτελούν ενιαίο δασικό οικοσύστημα ευρισκόμενο σε πλήρη αλληλεξάρτηση με την χλωρίδα και την πανίδα της ευρύτερης περιοχής.
Δια ταύτα:
Η επιτροπή ομόφωνα αποφασίζει:
1] απορρίπτει την προσφυγή της Ιεράς Μητρόπολης Σάμου και Ικαρίας.
2] Διατηρεί σε ισχύ την αριθμ. 10/13-12-2002 Απόφαση της Α/θμιας Ε.Ε.Δ.Α. Νομού Σάμου
Κρίθηκε αποφασίστηκε και εκδόθηκε στη Σάμο την 25-09-2006
Ο Πρόεδρος Τ.Υ.Σ
Σταμάτιος Παυλίδης
Εφέτης