Κως, αναβιώνει ο κήπος του Ιπποκράτη
Ημερομηνία Sunday, July 08 @ 18:21:12 UTC
Θέμα Κως


Αναβιώνει ο κήπος του Ιπποκράτη στην Κω
Της Πέννυς Μπουλούτζα

Πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένας Ελβετός από τη Βασιλεία επισκέφθηκε την Πάτμο. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, βρέθηκε σε μία περιοχή με κουμαριές. Εχοντας κλασική παιδεία, γνώριζε ότι ο Ιπποκράτης χρησιμοποιούσε τα κούμαρα για θεραπευτικούς σκοπούς. Κατόπιν τούτου μάζεψε κούμαρα τα οποία και αποξήρανε και μετέφερε στην Ελβετία. Αυτό αποτέλεσε και την αρχή μίας επανάστασης στη σύγχρονη ιατρική, αφού από τα κούμαρα απομονώθηκε η ουσία κουμαρίνη που είναι έως και σήμερα το πιο διαδεδομένο αντιπηκτικό.

Το παράδειγμα αυτό αξιοποίησης της αρχαίας γνώσης στη σύγχρονη ιατρική, ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω, καθηγητής Xειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Zυρίχης και τέως καθηγητής Iστορίας της Iατρικής κ. Στέφανος Γερουλάνος, με αφορμή το άνοιγμα του «Κήπου του Ιπποκράτη» στο νησί της Κω την ερχόμενη Κυριακή, και την 1η Aμφικτιονία Εταιρειών και Συλλόγων Ιστορίας Ιατρικής και Ηθικής Δεοντολογίας, που ξεκινά αύριο στην Κω και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο «κήπος του Ιπποκράτη», στην τελική του μορφή θα περιέχει τα περισσότερα από τα 256 είδη φυτών που αναφέρονται στα χειρόγραφα του Ιπποκράτη και τα οποία χρησιμοποιούσε στην εξάσκηση της ιατρικής του. Οι εργασίες για τον Κήπο ξεκίνησαν το 2006 και μέχρι τώρα έχουν φυτευθεί 110 φυτά με τη συμβολή και των κατοίκων της Κω που έχουν «αγκαλιάσει» την πρωτοβουλία αυτή του Διεθνούς Ιπποκράτειου Ιδρύματος Κω, της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Ορίζοντες-Δράσεις», της μη-κερδοσκοπικής περιβαλλοντικής οργάνωσης «Ελλάδα Καθαρή», του Ομίλου Φίλων του Ιπποκράτη και της εταιρείας φυτικών προϊόντων APIVITA. Ο κήπος του Ιπποκράτη, εκτείνεται σε 5 στρέμματα που βρίσκονται πίσω από το κτίριο του Ιπποκράτειου Ιδρύματος και οι επισκέπτες του θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν γενικά για τη φιλοσοφική στάση του Ιπποκράτη, αλλά και ειδικότερα για τα βότανα που χρησιμοποιούσε ο «Πατέρας της Ιατρικής».

Πολλά από αυτά τα φυτά-βότανα χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα με παρόμοιες ενδείξεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιτιά δίνει ουσιαστικά την πρώτη ύλη για την πολύ γνωστή ασπιρίνη, το βαλσαμέλαιο από το υπέρικο (βαλσαμόχορτο) είναι ένα ήπιο αντικαταθλιπτικό, όπως και ο μανδραγόρας, το δίκταμο έχει επουλωτική και αντιφλεγμονώδη δράση και αξίζει να σημειωθεί ότι αναφέρεται ήδη στη γραμμική Β’ σε πλακάκια της Κνωσού. Μάλιστα το δίκταμο είναι το πρώτο φαρμακευτικό φυτό που εξάγεται από την Ευρώπη στην Αίγυπτο για ιατρικούς σκοπούς. Οπως είπε άλλωστε ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας APIVITA, κ. Νίκος Κουτσιανάς, δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη γνώση φαρμακευτικών φυτών, ακριβώς χάρη στην έρευνα-παρατήρηση Ιπποκράτη, αλλά και των «μαθητών» του, Γαληνό και Διοσκουρίδη, ενώ ακόμα και σήμερα δεν έχουν μελετηθεί όλες οι γνώσεις των αρχαίων αυτών δασκάλων γύρω από τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών.

Στο έργο του Ιπποκράτη αναφέρθηκε ο πρόεδρος της οργάνωσης «Ορίζοντες-Δράσεις», κ. Σπύρος Μερκούρης, τονίζοντας ότι ήταν ο πρώτος που απέρριψε από την Ιατρική τη μυστηριακή θρησκεία της ανατολής, και αφοσιώθηκε στην έρευνα γύρω από την ανθρώπινη φύση, το σώμα και τη λειτουργία του. Και χαρακτήρισε ως κολοσσιαία την προσφορά του Ιπποκράτη στη φιλοσοφική σκέψη και την ανθρωπότητα.

Ο κ. Γερουλάνος αναφερόμενος στην 1η Aμφικτιονία, τόνισε ότι στοχεύει στη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Πανεπιστημιακών Τμημάτων και Συλλόγων-Εταιρειών που έχουν ως αντικείμενό τους την Ιστορία της Ιατρικής, «σε μία εποχή που η ιστορία παύει να είναι εθνική και γίνεται πλέον γεωγραφική». Οπως είπε ο κ. Γερουλάνος, αυτό έχει και αρνητικά αποτελέσματα και είναι ενδεικτικό ότι ο Γαληνός, αναφέρεται από Αμερικανούς ως «διάσημος Τούρκος θεραπευτής» επειδή είχε γεννηθεί στην Πέργαμο. Τέλος, οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη συνέχειας, της προσπάθειας που καταβάλλεται με την «ανασύσταση» του Κήπου και την επαναδραστηριοποίηση του Ιπποκράτειου Ιδρύματος, και η οποία υποστηρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η πολιτεία δεν θα πρέπει να είναι απούσα.

(πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: 24-05-07)

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=995