Νάξος, κίνδυνος μόλυνσης
Ημερομηνία Monday, July 02 @ 18:24:59 UTC
Θέμα Νάξος


ΝΙΚΟΣ Ι. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

H λυματολάσπη του βιολογικού καθαρισμού του Απόλλωνα πετάχτηκε σε ανεξέλγκτο και παράνομο σκουπιδότοπο, ο οποίος βρίσκεται πάνω από την Κωμιακή. Ο κίνδυνος μόλυνσης πολλών πηγών της περιοχής είναι μεγάλος.

Με εντολή της δημοτικής αρχής Δρυμαλίας μεταφέρθηκαν τον προηγούμενο μήνα (τέλη Μαΐου) τεράστιες ποσότητες λυματολάσπης από τον βιολογικό καθαρισμό του Απόλλωνα και απορρίφτηκαν στον παράνομο και ανεξέλεγκτο σκουπιδότοπο που βρίσκεται στη θέση Διόδι πάνω από το χωριό της Κωμιακής.

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια έγινε μάλιστα εν αγνοία του τοπικού συμβουλίου Κωμιακής. Το περιστατικό έγινε αντιληπτό από κατοίκους, οι οποίοι παραξενεύτηκαν βλέποντας επί 10 και πάνω μέρες βυτιοφόρα του δήμου να κατευθύνονται στον σκουπιδότοπο. Όταν διαπίστωσαν τι μετέφεραν, διαμαρτυρήθηκαν αμέσως στις υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες επενέβησαν και σταμάτησαν τη μεταφορά. Ο μεγαλύτερος όμως όγκος της λυματολάσπης είχε ήδη μεταφερθεί και απορριφθεί στον σκουπιδότοπο.

Ο Δήμαρχος Δρυμαλίας δήλωσε στους κατοίκους της Κωμιακής ότι …δεν έδωσε εκείνος την εντολή, ούτε ξέρει από ποιον δόθηκε. Πληροφορίες λένε ότι αρχικά η λυματολάσπη μεταφερόταν σε παλιό, παράνομο επίσης, σκουπιδότοπο στον Απόλλωνα, αλλά ύστερα από διαμαρτυρίες των περιοίκων δόθηκε εντολή να μεταφερθεί η λυματολάσπη στον σκουπιδότοπο πάνω από την Κωμιακή.

Πρέπει να επισημάνουμε ότι ο σκουπιδότοπος αυτός βρίσκεται πάνω από το χωριό στην ράχη του βουνού και σε κοντινή απόσταση από πολλές πηγές που βρίσκονται στις πλαγιές και τις ρεματιές του βουνού, πηγές που συμβάλλουν στην ύδρευση του χωριού, αλλά και στην άρδευση πολλών περιοχών με περιβόλια και καλλιέργειες. (Μυρίσης, Σκίδια και άλλες τριγύρω εξοχές). Ο κίνδυνος μόλυνσης αυτών των πηγών είναι μεγάλος. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι βροχές του περασμένου μήνα (Μαΐου) παρέσυραν στις γύρω ρεματιές μεγάλες ποσότητες της λυματολάσπης και αυτό το γεγονός επιτείνει τον κίνδυνο ρύπανσης των πηγών και του υδροφόρου ορίζοντα.

Ο Δήμος οφείλει να ερευνήσει το θέμα, να πάρει μέτρα προστασίας, αν και είναι πλέον αργά, να ενημερώσει τους κατοίκους για το μεγάλο αυτό ζήτημα και να καταλογίσει ευθύνες σ’ εκείνους που έδωσαν αυτή την απαράδεκτη και επικίνδυνη εντολή. Αν μάλιστα η ενέργεια αυτή έγινε με εντολή του αρμόδιου αντιδημάρχου, όπως φημολογείται, ο κύριος αυτός θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του. Προκαλεί επίσης εντύπωση το γεγονός ότι όλοι εκείνοι οι γνωστοί παράγοντες της Κωμιακής, που στο παρελθόν προκαλούσαν θόρυβο και ξεσήκωναν τον κόσμο, ακόμη και για ανύπαρκτα ζητήματα, τώρα σιωπούν για το τεράστιο αυτό ζήτημα.

29.6.2007

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=985