Χρήσιμες συμβουλές για τα κλιματιστικά
Ημερομηνία Saturday, June 30 @ 08:25:18 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
AΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας διαπιστώνει ότι οι πρωτοφανείς και παρατεταμένες συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας, έχουν δημιουργήσει νέες συνθήκες κλιματολογικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές. Το 35% της επικράτειας κινδυνεύει από ερημοποίηση και πολλοί λένε πως σύντομα θα έχουμε στην Ελλάδα κλιματολογικές συνθήκες Βόρειας Αφρικής.

Αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να καταφεύγουν στη δροσιά του κλιματιστικού και μάλιστα με υπερβάλλοντα ζήλο! Σε μερικά μαγαζιά μάλιστα επικρατούν πολικές συνθήκες! Οι διαφορές θερμοκρασίας μέσα και έξω συνήθως ξεπερνούν τους 15 οC, αν και με διαφορές πάνω από 10 οC υπάρχουν προβλήματα ισοθερμικού σοκ. Υπάρχουν όμως και ως αποτέλεσμα κρυολογήματα, καταστροφή για το περιβάλλον λόγω των υψηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μεγάλο κόστος αφού ο λογαριασμός του ρεύματος μπορεί εύκολα να αυξηθεί κατά 50% κατά τους θερινούς μήνες και αύξηση της θερμότητας του περιβάλλοντος μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με το περιβάλλοντα χώρο γύρω τους.

Σε ότι αφορά τη χώρα μας, η χρήση τους αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και με ανάλογη επίπτωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα το 1995 παρήχθησαν 99.235 τόνοι CO2 , ενώ το 2010 οι εκπομπές προβλέπεται να ανέλθουν στους 2.923.568 τόνους!

ΣΥΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ
__________________Κόστος Λειτουργίας___________Eκπομπές CO2
Ανεμιστήρας Οροφής: 0,08 ευρώ_____________________1,2 κιλά
Κλιματιστικό (9.000 Btu, 1.000 Watt*): 1,68 ευρώ______24,0 κιλά

Στην Ελλάδα είναι ήδη εγκατεστημένα πάνω από 4.000.000 κλιματιστικά, ενώ κάθε χρόνο προστίθενται πάνω από 500.000 κλιματιστικά, για την εξυπηρέτηση των οποίων απαιτείται η κατασκευή, κάθε χρόνο, ενός νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 400 MW κόστους 200-300 εκατ. ευρώ!

Όμως ο φυσικός δροσισμός, η μόνωση και οι ανεμιστήρες οροφής μπορούν να αντικαταστήσουν τη χρήση κλιματιστικών.

Κι όμως, αν υπήρχαν περισσότερα δένδρα στις πόλεις, χιλιάδες πολίτες δεν θα κατέφευγαν στα κλιματιστικά. Ένα πλατάνι που διαπνέει ημερησίως 0,2 τόνους νερό έχει ψυκτική ικανότητα ισοδύναμη με δύο ψυκτικά μηχανήματα των 12.000 BTU.

Απλές συμβουλές για τους πολίτες είναι οι εξής:
Ο αερισμός των δωματίων την νύχτα μπορεί να μειώσει το ψυκτικό φορτίο ενός κτιρίου μέχρι 80%;
Ο ανεμιστήρας οροφής επίσης μπορεί να δροσίσει ένα μέσο δωμάτιο κατά 3 βαθμούς Κελσίου και με πολύ χαμηλό κόστος.
Η καλή μόνωση των χώρων είναι εξίσου σημαντική και για το καλοκαίρι και για το χειμώνα.

Αν έχετε ήδη κλιματιστικό εφαρμόστε τους εξής απλούς κανόνες:
Οι ώρες λειτουργίας να μειωθούν στις απολύτως απαραίτητες
Η θερμοκρασία μπορεί να ρυθμιστεί στους 27-29 βαθμούς. Είναι μια καλή θερμοκρασία, κάνουμε οικονομία χρημάτων, δεν καταναλώνουμε πολύ ενέργεια, κυρίως τις ώρες αιχμής, και δεν συμβάλουμε κατά πολύ στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, που ευθύνεται βέβαια και για τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στον πλανήτη (φαύλος κύκλος).
Τα παράθυρα και οι πόρτες όταν λειτουργεί το κλιματιστικό θα πρέπει να μένουν πάντα κλειστά. Μικρός αερισμός να γίνεται σε αραιά διαστήματα.
Μάθετε ότι τα κλιματιστικά με ψυκτικό υγρό R22 έχει απαγορευτεί να πωλούνται.
Προσπαθήστε να αγοράζετε κλιματιστικά με χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση π.χ. με ενεργειακή σήμανση «Α» Ακολουθήστε ακριβώς τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Πληθώρα γιατρών αλλά και τεχνικών συντήρησης, συχνά αναφέρονται στους κινδύνους που απορρέουν από την αλόγιστη χρήση των κλιματιστικών (πνευμονολογικές λοιμώξεις («λετζιονέλα πνευμόνια» ή «νόσος των λεγεωνάριων»), πιθανότητα ψύξης, δυσφορία και πονοκεφάλους, ενώ ο μη ανανεωμένος εισπνεόμενος αέρας δημιουργεί μακροπρόθεσμα σοβαρές πνευμονολογικές δυσλειτουργίες). Ειδικά για το αυτοκίνητο απαγορεύεται το κάπνισμα όταν λειτουργεί το κλιματιστικό.

Ελπίζουμε ότι θα βρείτε αυτές τις συμβουλές αρκετά χρήσιμες και αν όχι όλες θα εφαρμόσετε κάποιες από αυτές για το καλό και του περιβάλλοντος αλλά και της ίδιας μας της τσέπης.

Τελικά καταλάβετε ότι είναι παράλογο το χειμώνα να έχετε θερμοκρασία χώρου 26 βαθμούς Κελσίου και το καλοκαίρι 22 βαθμούς Κελσίου!!! ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΛΟΓΟ!!!

Εμείς από την Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας σας ευχόμαστε ένα καλό και οικολογικό καλοκαίρι!!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ:
Γιάννης Γερόπουλος, Κώστας Βολιώτης

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=976